Wheaten Terrier: 7 karaktereigenschappen & prijs informatie


Hondenras Wheaten terrier

Stevig en blij, zo kun je de Wheaten Terriër wel omschrijven, iedereen is zijn vriend. Ze zijn doorgaans makkelijk in de omgang, zeker voor een Terriër, ze hebben een hoog energieniveau, en kunnen zich prima vinden in de rol van gezinshond.

Deze aanhankelijke hond is gek op iedereen die hij ontmoet. Ze zijn zelfs uitstekend voor beginners, of mensen die in een appartement wonen. Let alleen op: de zachte vacht, heeft veel vachtverzorging nodig, en deze hond kan vaak koppig uit de hoek komen wanneer je met hem aan het trainen bent. Om deze hond blij en gezond te houden, heeft hij een paar wandelingen per dag nodig, en enkele speelkwartiertjes. Kun je hem geven wat hij wil, dan is dit de ideale gezinshond.

Doorgaans is een Wheaten Terriër puppy niet duur. De prijs van een Wheaten Terriër pup bij de fokker ligt doorgaans hoger dan bij de handelaren en broodfokkers. Daar krijg je ook meer voor terug. Een stamboom, gezondheidsverklaringen, ouders uit een goede bloedlijn, inentingen en meer.

Wanneer je een Wheaten Terriër puppy wilt kopen bij een betrouwbare fokker, reken dan op een prijs tussen € 800 – € 1750. Wil je een puppy met stamboom kopen, met medische verklaringen, registratie, etc., dan betaal je doorgaans tussen de € 2000 – € 7000.

Meer over de Wheaten Terriër

Wheaten Terriër die rent door het bos, langs prachtige paars blauwe bloemen.

De Wheaten Terriër komt uit Ierland en was een veelzijdige boerderijhond. Tegenwoordig is hij een veelzijdige gezinshond, hij past zich makkelijk aan, ook aan het leven in de stad, of op het platteland, zolang hij de aandacht en de beweging krijgt die hij nodig heeft.

Het karakter van Terriërs is voor veel mensen net een stapje te ver, de Wheaten Terriër is wel een Terriër, en ziet er prachtig uit. Alhoewel deze blij en levendige hond wel Terriër trekjes heeft, heeft hij niet de slordige instelling die je vaak bij andere Terriër soorten ziet.

Deze hond richt zich graag op mensen en is gek op kinderen, en met zijn middelgrote formaat en gemiddelde energieniveau, kan hij zijn plekje wel vinden in elk type woning. De veelzijdige Wheaten wandelt graag met de baas, en is doorgaans gek op agility en flyball. Als deze hond goed is getraind, kan hij zelfs prijzen winnen in tracking en drijven, en is hij dankzij zijn temperament een ideale therapiehond.

Ben je even van huis geweest en je komt thuis, dan kun je er op rekenen dat de hond rechtop gaat staan om je een kus te geven, of gewoon in je armen te springen. Hij draait rondjes als hij blij is, laat zijn kop op je schoot rusten, wanneer hij iets van je wil, en rolt in de sneeuw, puur voor de lol, de regen daarentegen, daar heeft hij geen zin in, ondanks zin Ierse voorouders.

De Wheaten Terriër heeft veel voordelen, maar geen enkele hond is perfect. Zo heeft de overvloedige vacht veel vachtverzorging nodig. Hij eet alsof zijn leven ervan afhangt, en veegt doorgaans zijn snuit af aan de bank of je kleed, vuil van buiten blijft zitten in zijn vacht, en valt doorgaans in je woning ervan af. Als je zoekt naar een onderhoudsvrije hond, die zich ook een beetje kan inhouden met eten en drinken, dan is deze hond een slechte keuze. Hij kan overigens ook koppig zijn, als baas moet je dus consistent zijn, en stevig in je schoenen staan.

Als je geen zin of tijd hebt om de vacht van deze hond te onderhouden, of hem zijn regelmatige uitjes te geven, denk er dan nog eens goed over na, voordat je een hond koopt of adopteert. Als je voor hem kan zorgen, hem de beweging en aandacht geeft die hij nodig heeft, en hem af en toe wil borstelen, dan is hij een vriend voor het leven.

Wheaten Terriër blikvangers

 • Wheaten Terriërs passen zich makkelijk aan, boerenland of stad, appartement of een landhuis.
 • Als je gesteld bent op een net huis, dan is dit hondenras niets voor je. De vacht trekt vuil aan, wat vervolgens in je woning terecht komt
 • Doorgaans is de Wheatens niet agressief, en kan goed omgaan met andere honden en huisdieren. Buiten zullen ze wel achter kleinere beesten aanrennen, inclusief katten.
 • Alhoewel ze niet snel blaffen, zal de Wheaten Terriër zijn bek wel open doen wanneer hij iets verdachts ziet.
 • De Wheaten Terriër is niet gek op warmte, houdt de hond binnen bij tropische temperaturen.
 • Terriërs houden van graven, de Wheaten Terriër is daarop geen uitzondering. Heb je een mooie tuin, dan heb je binnenkort een mooie tuin met gaten erin.
 • De Wheaten Terriër is graag bij zijn baasje. Zonder de juiste training, kan hij gestrest reageren wanneer je hem alleen thuis laat, in dat geval zal hij zijn frustratie wegkauwen op de meubels of schoenen.
 • Om je Wheatens blij en gezond te houden, dient hij tenminste 30 minuten tot een uur lichaamsbeweging te krijgen.
 • Wheaten Terriërs doen het uitstekend met kinderen.
 • Wheatens zijn nogal koppig, waardoor ze moeilijker te trainen zijn. Wees duidelijk en consistent, en leer de hond op een positieve manier alles aan.
 • De Wheaten Terriër heeft weinig last van verharing, hun vacht dient echter regelmatig te worden geborsteld.
 • Wil je een gezonde hond, koop dan geen puppy op Marktplaats, bij een broodfokker, of een onbetrouwbare fokker

Wheaten Terrier karakter

Wheaten Terriërs staan bekend om hun hoge energieniveau, ze spelen hard en lomp, en zijn beruchte springers, ze springen op en neer, in de hoop je gezicht te kunnen liggen. Het klinkt leuk, maar het kan uit de hand lopen! Deze hond gedraagt zich gedurende zijn hele leven als een puppy.

Blaffen Wheaten Terriërs veel?

Wheaten Terriër hebben veel interactie nodig met mensen, en kunnen veel blaffen als ze niet goed zijn getraind. Ze trekken ook aan de lijn. Deze honden richten zich niet op één persoon, en gaan met iedereen mee.

Houden Wheaten Terriërs van zwemmen?

Zwemmen kan een geweldig tijdverdrijf zijn voor de Wheaten Terriër. Net zoals andere hondensoorten, heeft de Wheaten Terriër een individuele persoonlijkheid, en bepalen ze zelf of ze willen zwemmen, of niet. Doorgaans is zwemmen ideaal voor honden zoals de Wheaten Terriër, vooral tijdens de zomermaanden.

Remco Koppedraaijer

Op splendidlife.nl probeer ik mijn bezoekers op een eenvoudige manier kennis te laten maken met honden, hun gedrag, prijzen en achtergrondinformatie. Soms wat luchtig, soms wat technischer, maar in ieder geval vermakelijk.

Wat is er nieuw