Welsh Terrier: 7 geweldige karakter eigenschappen


welsh terrier

De levensvreugde van de Welsh Terrier is aanstekelijk, ze weten zichzelf altijd en overal te vermaken. Ze zijn gefokt om zelfstandig te jagen, met alle zielsvreugde en intelligentie, die daarbij gepaard gaat, is de Welsh Terrier nooit moe en wil de hele dag lol hebben.

Alhoewel de Welsh Terrier een rashond is, vind je deze niet alleen bij de fokker. Met enige regelmaat kom je de Welsh Terrier ook tegen bij dierenasiels. Het heeft dus zin om eerst de dierenasiels af te gaan, wanneer je interesse hebt in deze hondensoort.

Het plezier en de intelligentie van de Welshie spat er vaak vanaf, een echte Terriër. Ze zijn aanhankelijk naar iedereen binnen het gezien, tot kinderen en andere honden aan toe. Ze moeten hun energie kwijt, daarom hebben ze voldoende lichaamsbeweging nodig, en om ze mentaal bezig te houden, zijn puzzels een goed idee. Als je ze vermaakt, houden ze van je, tot hun dood.

De Welsh Terriër is een vrolijke, intelligente hond die graag speelt en altijd aanhankelijk is. Hij heeft veel energie, is loyaal richting zijn familie en een toegewijde gezinshond.

Meer over de Welsh Terrier

Hij lijkt net een kleine Airedale Terriër, maar de Welsh Terrier heeft zijn eigen karakter. Een sterke persoonlijkheid, wat ook niet anders kan, hij is namelijk gefokt om te jagen op dassen, vossen, en otters. Alhoewel niemand echt meer jaagt, kun je ook lekkernijen in de tuin verstoppen, en ze daarop laten jagen.

De intelligentie zorgt ervoor dat dit feestbeest voortreffelijke resultaten boekt op het gebied van behendigheid, flyball, tracking, en gehoorzaamheid. Vaak wordt de Welsh Terrier ook ingezet als therapiehond en als reddingshond.

De Welshie is één grote persoonlijkheid, in een middelgrote hond, beginners zullen hier dan ook een flinke kluif aan hebben. Hondenliefhebbers zijn doorgaan wel te porren voor een hond, zo vrij als een vogel, en met de instelling dat hij jou absoluut niet wil vermaken. De Welsh is een probleemoplosser, wat met enige regelmaat beangstigend is. Denk daar niet te licht over, als hij zich gaat vervelen, dan is dat een probleem, wat hij zelf zal gaan oplossen.

Deze hond is niet voor mensen met een zwakker hart, beginners, die op zoek zijn naar een rustige metgezel, of voor het aanleren van gehoorzaamheid. Gehoorzaam wordt hij wel, maar daar gaat vaak aardig wat tijd overheen. Als je hem echter geestelijk kunt prikkelen, dan kun je in bijna elke wedstrijd winnen.

De Welsh Terrier zit bomvol energie, en dat moet hij kwijt, anders kun je hem van het plafond afschrapen. Hij heeft tenminste 1 uur per dag intensief beweging nodig. Een uurtje joggen, een uurtje fietsen, voordat jij je schoenenveters hebt gedaan, staat hij al buiten te wachten.

Afgezien van de hoeveelheid lichamelijke beweging, is hij in huis fan van ruw spelen, reken er dan ook maar alvast op dat er lampen omvallen en kussens door de woonkamer vliegen. Kinderen zullen hem geweldig vinden, en dat is andersom net zo. Ruw spelen zit hem in het bloed.

Als je regelmatig in huis speelt met de Welshie, dan kun je er gerust van uitgaan dat hij zichzelf met enige regelmaat lanceert vanaf de salontafel of eettafel. Buitenshuis zit hij ook graag op bankjes en tafels.

Een Welshie is intelligent, waardoor hij dingen snel begrijpt, en toch is hij moeilijk te trainen. Je zal geen resultaat boeken met trainen, als je hem telkens dezelfde saaie dingen laat doen, dat werkt vaak averechts. Als je hem op een speelse manier traint, dan is er geen houden aan. Door hem op een positieve, speelse, manier te trainen, overtuig je hem van jouw regels.

Zolang de Welsh Terrier goed gesocialiseerd en getraind wordt, kan hij omgaan met andere honden. Zo niet, dan zal zijn jachtinstinct snel de overhand vinden. Hij is, door zijn jachtinstinct, dan ook geen goede match met kleinere honden in huis, die ziet hij al snel als prooi.

Een appartement is een ideale leefomgeving voor de Welsh Terrier, hij slaat al snel aan als hij wat verdachts ziet of hoort, en dat wordt vaak niet op prijs gesteld in appartementen. Een huis met een kleine, omheinde, tuin, zou ideaal voor hem zijn, zo kan hij ook wat energie kwijtraken. Net zoals andere Terriërs, is de Welsh Terrier gek op graven, en maakt al snel een puinhoop van een tuin.

Welsh Terrier blikvangers

  • Deze hond doet het prima in appartementen, zolang hij op de juiste manier is getraind, idealiter heb je een woning met een omheinde tuin.
  • Doordat de Welsh Terrier bijna niet verhaart, is dit een ideale hond voor mensen met een allergie.
  • De vacht van de Welsh Terrier moet met enige regelmaat worden geborsteld, daarnaast kun je erop rekenen dat je eens in de twee maanden naar de trimmer moet.
  • Welsh Terriers zijn doorgaans moeilijk te trainen, maar niet als je de training op een positieve en vrolijke manier kan brengen. Daarom is deze hond niet echt geschikt voor beginners.
  • De Welsh Terrier heeft een onafhankelijk karakter, maar kan wel last hebben van verlatingsangst. Hij heeft speeltjes en activiteiten nodig, om destructief gedrag te voorkomen.
  • Welsh Terriers zijn gek op kinderen.
  • Ze houden ervan om op hoge dingen te liggen, zoals tafels en kasten.
  • Net zoals andere Terriërs, is de Welshie gek op jagen.
  • Welsh Terriers kan strijdlustig zijn wanneer er andere honden in de buurt zijn, het is daarom van belang de Welsh al vroeg te socialiseren.
  • Blaffen en graven zijn twee van zijn grootste hobby’s.

Geschiedenis

De geschiedenis van de deze hond is niet helemaal duidelijk, wel komt de hond regelmatig voor in oude schilderijen en drukwerk, daarvan uitgaande, kan het wel eens zo zijn dat dit één van de oudste Terriërs is.

Deze hond stond vroeger bekend als de Black-and-Tan Wire Haired Terrier of de Old English Terriër. Alhoewel hij wordt geassocieerd met Wales, trof je hem in de 19de eeuw overal in England aan. Hij werd doorgaans gebruikt voor de jacht op vossen, otters, en dassen.

In 1885 werd hij door de Kennel Club of England erkent als een Welsh Terrier.

Formaat

De Welsh Terrier is een middelgrote hond. De gemiddelde schofthoogte is 38 – 39,5 cm, teven zijn doorgaans net iets kleiner dan de reuen. Over het algemeen weegt een Welsh Terrier rond de 9 kg, maar het gewicht hangt af van de bouw van de hond.

Wat kost een Welsh Terrier pup?

Wanneer je een Welsh Terrier pup wilt adopteren, bij een dierenasiel, dan kun je rekenen op een prijs van ongeveer € 500, inclusief de vaccinaties, chip, en registratie. Als je een Welsh Terrier pup wilt kopen bij een fokker, dan betaal je meer. Afhankelijk van de stamboom, medische gegevens, en gezondheid van de pup, betaal je tussen de € 1000 – € 2750.

Waar koop ik een Welsh Terrier?

De makkelijkste manier om een Welsh terriër te kopen, is door te informeren bij het dierenasiel, of bij een Welsh Terrier opvang. Bij fokkers kun je er rekening mee houden dat je op een wachtlijst komt.

Remco Koppedraaijer

Op splendidlife.nl probeer ik mijn bezoekers op een eenvoudige manier kennis te laten maken met honden, hun gedrag, prijzen en achtergrondinformatie. Soms wat luchtig, soms wat technischer, maar in ieder geval vermakelijk.

Wat is er nieuw