Weimarse staande hond: 12 belangrijke eigenschappen


Hondenras Weimarse staande hond

Oorspronkelijk werd de Weimarse staande hond, ook wel genoemd “het grijze spook” gefokt voor het jagen op groot wild, zoals beren en herten, een ontzettend populair ras in Duitsland. Tegenwoordig kun je deze elegante, maar ook veeleisende hond, nog steeds terugvinden op de jachtgronden, maar vinden ze doorgaans hun plek wel als gezinshond, zolang ze voldoende beweging krijgen.

De Weimarse staande hond is een goede gezinshond, maar door hun natuurlijke jachtinstinct, hebben ze veel energie en een hoge prooidrift. Beginners en mensen met een appartement dienen er rekening mee te houden dat deze hond doorlopend getraind moet worden, en voldoende lichaamsbeweging moet krijgen. Zolang je kunt voldoen aan de eisen van deze hond, heb je een geweldige, en toegewijde, gezinshond.

Wil je een Weimarse staande hond pup kopen bij een fokker, dan is het je waarschijnlijk al opgevallen dat de prijzen nogal kunnen verschillen. De ene fokker fokt op een betrouwbare manier, en vaak via het reglement van de Raad van Beheer, en de ander fokt zonder inachtneming van die regels. Het prijsverschil zit voornamelijk in de stamboom, gezondheidsverklaringen, of de hond is gechipt, DNA-test, huisdierenpaspoort en meer.

Wil je een Weimarse staande pup kopen bij een fokker, dan betaal je tussen € 1250 – 1750. Voor een hond met topkwaliteiten, een uitstekende stamboom, gezondheidsverklaring, registratie, en meer betaal je doorgaans tussen € 2000 – € 8000. De gemiddelde prijs ligt rond de € 1300.

Meer over de Weimarse staande hond

Waarschijnlijk ken je de Weimarse staande hond van foto’s, kalenders en fotoboeken van William Wegman. Zijn eigen Weimarse staanders heeft hij in de loop der tijd verkleed als Lodewijk XIV van Frankrijk, laten poseren op bed, terwijl ze TV kijken, en zijn ze voorbij gekomen verkleed als roodkapje.

De makkelijkste en de eerste taak voor de Weimarse staande hond was echter helpen bij de jacht op groot wild, zoals beren, wolven, en herten. Naarmate de ontbossing in Duitsland vorderde, werd deze hond omgeschoold voor de jacht op vogels, vossen, en konijnen.

Hij dankt zijn naam aan de plaats waar hij voor het eerst het levenslicht heeft gezien, namelijk Weimar. De edelen wilde een moedige en intelligente hond, met een goed reukvermogen, snelheid en uithoudingsvermogen.

Hoe zij hun droomhond, eerst bekend als de Weimar Pointer, hebben gevormd, is onbekend, de veronderstelling is dat de voorouders van de Weimarse staande hond bestaan uit onder andere de Engelse Pointer, Deense dog, en de zilvergrijze Huehnerhund of kippenhond.

Tegenwoordig wordt de Weimarse staande hond ook wel “Grijs spook” of “Zilver spook” genoemd. Een deel van de aantrekkingskracht naar deze honden toe, ligt aan hun muisgrijze – zilverachtige vacht, en hun amber, blauw-grijze, of grijze ogen. De Weimarse staande hond heeft echter meer te bieden dan alleen zijn onderscheidende uiterlijk. Deze elegante aristocratische hond is enorm toegewijd, en liefdevol.

Het eerste wat de Weimarse staande hond wil, is bij zijn baasjes zijn, het liefste binnen handbereik. Het is niet voor niets dat men deze hond ook wel de “schaduw” noemt, ze liggen bij je voeten, en volgen je door het huis.

De Weimarse staande hond is niet voor iedereen weggelegd, zeker niet voor beginners. Deze honden hebben een groot uithoudingsvermogen, en hebben veel beweging en mentale simulatie nodig. Zonder deze prikkels worden ze nerveus en gespannen. Door de enorme hoeveelheid energie, en intelligentie, kun je je handen er vol aan hebben.

De Weimarse staande hond was een jachthond, en heeft daarom een sterk jachtinstinct. Als je ze niet op de juiste manier traint, dan zullen ze alles opjagen en vermoorden wat ze voorbij zien komen rennen, inclusief katten, kleine honden, muizen, kikkers, vogels en meer. Na het vangen van hun prooi, zullen ze deze bij jou afleveren en luidkeels kenbaar maken dat hun taak is volbracht. Overigens ontkomen ook joggers en fietsers niet aan het jachtinstinct van deze hond, training is dus een must.

Ondanks hun jachtinstinct, is dit wel een gezinshond, ze zijn graag binnenshuis, dicht bij de baasjes. Sluit je de Weimarse staande hond buiten op in een kennel, dan kan deze gedragsproblemen krijgen.

Het is raadzaam de hond te trainen bij een hondenschool, beginnende bij puppytraining, gevolgd door gehoorzaamheidstraining. Het trainen van deze hond moet op een subtiele en positieve manier, het ruw behandelen van deze hond zorgt doorgaans voor het tegenovergesteld van wat je wilt bereiken met de training.

Zodra deze hond goed is getraind en gesocialiseerd, heb je een veelzijdige hond, waarmee je kunt uitblinken in behendigheidswedstrijden, tijdens het jagen, of als familievriend.

Weimarse staande hond blikvangers

  • De Weimarse staande hond heeft een groot uithoudingsvermogen, en veel energie. Zorg ervoor dat de hond voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie krijgt.
  • De Weimarse staande hond is niet voor mensen met een zwak hart. Ze hebben doorgaans een lage tolerantie voor kleine harige beestjes, zoals katten, kleine honden, en konijnen. Let dus goed op, wanneer er kleine beesten in zijn nabijheid zijn.
  • Deze honden zijn doorgaans gespannen, en kunnen extreem veel last hebben van verlatingsangst. Als ze te lang alleen thuis zijn, kunnen ze blaffen, zichzelf verwonden, of zichzelf vergrijpen aan het meubilair of jouw schoenen
  • Alhoewel dit hondenras is gefokt voor de jacht, houden ze er niet van om continu buiten te zijn. Ze hebben veel aandacht nodig, en zijn graag bij hun baas.
  • Doorgaans is de Weimarse staande hond achterdochtig richting vreemden, en kunnen agressief reageren. Socialiseren is daarom een must, van jongs af aan.
  • De Weimarse staande hond is slim, en denkt graag voor zichzelf.
  • Onbetrouwbare fokkers kunnen zwarte of blauwe Weims aanbieden onder het mom “zeldzaam”, waardoor ze meer kunnen vragen. Dit zijn echter geen kleuren die horen bij dit ras.
  • De Weimarse staande hond leert snel, maar kan zichzelf ook dingen aanleren waar je niet op zit te wachten, zoals het openen van deuren en hekken, zodat hij kan ontsnappen.

Weimarse staande hond temperament

De Weimarse staande hond doorgaans een vriendelijke, onbevreesde, alerte en onderdanige hond. Hij is echter ook assertief, slim, rusteloos, en welwillend. Hij blaft, kauwt, achtervolgt katten, en steelt je eten, als hij de kans krijgt. Dit is geen hond voor beginners

Moet ik de tanden poetsen van mijn Weimarse staande hond?

Tanden poetsen bij een Weimarse staande hond.

Doorgaans is het aan te bevelen eens per dag de tanden te poetsen van je hond. Dit voorkomt plak, gaatjes, ontstoken tandvlees, en een slechte adem. Poets je dagelijks de tanden van je hond, dan is de kans dat deze een gebitsreiniging nodig heeft, klein. De kosten van gebitsreiniging liggen tussen de € 300 – € 500.

Remco Koppedraaijer

Op bjornl1.sg-host.com probeer ik mijn bezoekers op een eenvoudige manier kennis te laten maken met honden, hun gedrag, prijzen en achtergrondinformatie. Soms wat luchtig, soms wat technischer, maar in ieder geval vermakelijk.

Wat is er nieuw