Wat kost een Australian Shepherd? Inzicht in prijzen!


wat kost een australian shepherd

De prijs van een Australian Shepherd varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals de reputatie van de fokker, de kwaliteit van de ouderdieren, en of de puppy wel of geen stamboom heeft. Over het algemeen kunnen de prijzen variëren tussen de €1000 en €1500 voor een pup bij een erkende fokker met stamboom. Het is belangrijk om te weten dat kruisingen of pups zonder stamboom vaak goedkoper zijn, maar dat er dan geen garantie is op de raszuiverheid of gezondheid van de hond. Daarnaast komen er nog eenmalige kosten bij, zoals vaccinaties, registraties, cursussen en eventuele castratie of sterilisatie. Het is daarom verstandig om ook rekening te houden met deze bijkomende kosten bij het bepalen van het totale kostenplaatje van het hebben van een Australian Shepherd.

Belangrijkste punten om te onthouden:

 • De prijs van een Australian Shepherd varieert, afhankelijk van factoren zoals de fokker en de stamboom
 • Erkende fokkers bieden raszuivere en gezonde Australian Shepherds
 • Kruisingen of pups zonder stamboom kunnen goedkoper zijn, maar bieden geen garantie op raszuiverheid en gezondheid
 • Naast de aanschafprijs komen er nog eenmalige en jaarlijkse kosten bij
 • Reken bij het bepalen van de totale kosten ook de kosten voor vaccinaties, registraties, cursussen en eventuele castratie of sterilisatie mee

De oorsprong en geschiedenis van de Australian Shepherd

De Australian Shepherd, ook wel bekend als de Australische Herder, heeft een interessante oorsprong en geschiedenis. Ondanks zijn naam komt dit ras eigenlijk niet uit Australië, maar uit de Verenigde Staten. De Australische herders die in de 19e eeuw naar Amerika emigreerden, brachten hun herdershonden mee om te helpen op de boerderijen. Deze honden waren zeer geschikt voor het werken met vee, zoals het drijven en sturen van schapen. Zo ontstond het ras dat we nu kennen als de Australian Shepherd.

Het ras werd pas officieel erkend in Europa rond 1996. Sindsdien heeft de Australian Shepherd aan populariteit gewonnen, zowel als werkende herdershond als gezelschapshond. Het is belangrijk om te weten dat de Australian Shepherd voornamelijk is gefokt voor werken, en daarom een actieve en energieke hond is. Het ras is intelligent en staat bekend om zijn werkethiek en toewijding aan zijn baasje.

Als je een Australian Shepherd wilt aanschaffen, is het belangrijk om dit te doen bij een erkende fokker. Er zijn veel fokkers die claimen Australian Shepherds te verkopen, maar niet allemaal zijn ze betrouwbaar. Een erkende fokker zorgt ervoor dat de ouderdieren getest zijn op erfelijke gezondheidsproblemen en dat de pups een goede start in het leven krijgen. Kies daarom altijd voor een fokker met een goede reputatie en vraag naar de stamboom en gezondheidsinformatie van de pup.

Eigenschappen van de Australian Shepherd

KenmerkOmschrijving
RasAustralian Shepherd
GrootteMiddelgroot
GewichtTussen 15 en 30 kilo
SchofthoogteTussen 45 en 60 centimeter
KleurBlue merle, black, red merle, red
KarakterIntelligent, energiek, waaks, speels

De Australian Shepherd is een middelgrote hond met een gewicht tussen de 15 en 30 kilo. De schofthoogte varieert tussen de 45 en 60 centimeter. Wat betreft kleur, komen Australian Shepherds voor in verschillende erkende kleuren, zoals blue merle, black, red merle en red.

Wat betreft karakter, staat de Australian Shepherd bekend om zijn intelligentie en energieke en speelse karakter. Het ras is waaks en alert, maar tegelijkertijd evenwichtig en trouw aan zijn baasje. Het is belangrijk om te weten dat de opvoeding van een Australian Shepherd enige capaciteit en inzicht vereist. Het ras heeft behoefte aan leiderschap en werk, dus het is belangrijk om tijd en energie te investeren in de opvoeding en training van de hond.

Uiterlijke kenmerken van de Australian Shepherd

De Australian Shepherd is een middelgrote hond met een gewicht tussen de 15 en 30 kilo. De schofthoogte varieert tussen de 45 en 60 centimeter, afhankelijk van het geslacht. Deze prachtige herdershond staat bekend om zijn opvallende uiterlijke kenmerken.

Een van de opvallende kenmerken van de Australian Shepherd is de kleur van de vacht. Het ras komt voor in verschillende erkende kleuren, waaronder blue merle, black, red merle en red. Elk van deze kleuren kan unieke patronen en nuances hebben, waardoor elke Australian Shepherd zijn eigen unieke uitstraling heeft.

De vacht van een Australian Shepherd bestaat uit een dikke ondervacht en een halflange toplaag. Dit zorgt ervoor dat de hond goed beschermd is tegen verschillende weersomstandigheden. De vacht vereist echter wel de nodige verzorging, zoals regelmatig borstelen om klitten te voorkomen.

Uiterlijke kenmerken van de Australian ShepherdGemiddelde waarden
GewichtTussen 15 en 30 kilo
SchofthoogteTussen 45 en 60 centimeter
VachtkleurBlue merle, black, red merle, red
VachtverzorgingRegelmatig borstelen

Een volwassen Australian Shepherd heeft een prachtige uitstraling en een harmonieus lichaam. De gemiddelde schofthoogte en het gewicht van de hond kunnen variëren, maar deze cijfers geven een goede indicatie van het formaat van het ras. De unieke kleuren van de vacht maken elke Australian Shepherd bijzonder en de vachtverzorging is belangrijk om de hond er op zijn best uit te laten zien.

Uiterlijke kenmerken van de Australian Shepherd

Gezondheidsproblemen bij de Australian Shepherd

Net als bij elk ander ras kunnen Australian Shepherds vatbaar zijn voor bepaalde erfelijke gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze mogelijke aandoeningen bij dit ras. Enkele veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij Australian Shepherds zijn:

 1. Artritis: Australian Shepherds kunnen gevoelig zijn voor gewrichtsproblemen, zoals artritis, wat kan leiden tot pijn en moeite met bewegen.
 2. Oogproblemen: Sommige Australian Shepherds kunnen last hebben van oogproblemen, zoals cataract of progressieve retina atrofie.
 3. Doofheid: Erfelijke doofheid komt soms voor bij Australian Shepherds. Het is belangrijk om de gehoortest van een pup te laten uitvoeren voordat je een keuze maakt.
 4. Epilepsie: Epilepsie, een neurologische aandoening, kan ook voorkomen bij Australian Shepherds. Het kan leiden tot aanvallen en kan erfelijk zijn.

Daarnaast kan de Australian Shepherd een defect hebben aan het MDR1-gen, wat ervoor kan zorgen dat de hond niet alle medicatie mag krijgen. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden bij het gebruik van medicijnen voor je Australian Shepherd.

Het is essentieel om te weten dat een gezonde en verantwoorde fokpraktijk kan helpen om de kans op deze gezondheidsproblemen te verminderen. Daarom is het aan te raden om een fokker te kiezen die de ouderhonden vooraf test op deze erfelijke aandoeningen. Door zorgvuldig te fokken en te selecteren, kunnen fokkers bijdragen aan het behoud van de gezondheid en het welzijn van het ras.

Het karakter van de Australian Shepherd

De Australian Shepherd staat bekend om zijn unieke karaktereigenschappen. Deze hond is intelligent, waaks, energiek, speels en een echte teamplayer. Het karakter van een Australian Shepherd maakt hem geschikt voor verschillende taken en activiteiten.

De intelligentie van de Australian Shepherd maakt hem een uitstekende leerling. Hij is snel van begrip en leert graag nieuwe vaardigheden. Dit maakt de opvoeding van een Aussie pup een interessante en uitdagende taak. Het is belangrijk om consequent en duidelijk te zijn in de opvoeding, zodat de hond begrijpt wat er van hem verwacht wordt.

Naast zijn intelligentie is de Australian Shepherd ook waaks en alert. Hij heeft een natuurlijke drang om zijn baasje en zijn territorium te beschermen. Deze waakzaamheid maakt de Aussie een betrouwbare waakhond, die zijn gezin en eigendommen met toewijding beschermt.

Een ander belangrijk kenmerk van de Australian Shepherd is zijn energieke en speelse karakter. Deze hond houdt van bewegen en heeft veel energie. Het is belangrijk om voldoende beweging en mentale stimulatie te bieden om aan deze behoefte te voldoen. Wandelingen, spelletjes en activiteiten zoals behendigheidstraining zijn ideaal voor de Aussie om zijn energie kwijt te kunnen.

Als werkhond is de Australian Shepherd een echte teamplayer. Hij werkt graag samen met zijn baasje en is gemotiveerd om taken uit te voeren. Of het nu gaat om het hoeden van vee, het meedoen aan hondensporten of het assisteren van zijn baasje in het dagelijks leven, de Aussie zet zich vol enthousiasme in als onderdeel van het team.

Let op: het karakter van een hond wordt mede bepaald door zijn opvoeding en socialisatie. Het is belangrijk om tijd en energie te investeren in de opvoeding en training van je Australian Shepherd om zijn karaktereigenschappen optimaal te benutten.

Kenmerken van het karakter van de Australian Shepherd:

 • Intelligent: snel van begrip en leert graag nieuwe vaardigheden
 • Waaks: beschermt zijn baasje en territorium met toewijding
 • Energiek: heeft veel energie en houdt van bewegen
 • Speels: geniet van spelletjes en activiteiten
 • Opvoeding: vereist consequente en duidelijke opvoeding
 • Werkhond: werkt graag samen als onderdeel van een team

Wat kost een Aussie pup?

Als je overweegt om een Australian Shepherd puppy aan te schaffen, is het belangrijk om rekening te houden met de kosten die hierbij komen kijken. Naast de aanschafprijs van de pup zijn er ook eenmalige en jaarlijkse kosten verbonden aan het hebben van een hond. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende kostenposten waar je rekening mee moet houden:

Aanschaf

De gemiddelde prijs voor een Australian Shepherd puppy bij een erkende fokker met stamboom ligt tussen de €1000 en €1500. Het is belangrijk om bij de aanschaf te kiezen voor een betrouwbare fokker, zodat je zeker weet dat de pup raszuiver is en een goede gezondheid heeft.

Eenmalige kosten

Naast de aanschafprijs zijn er ook eenmalige kosten, zoals de gemeentelijke kosten voor het registreren van je hond. Daarnaast is het verstandig om je pup te laten castreren of steriliseren, wat ook kosten met zich meebrengt. Vergeet ook niet de kosten voor de eerste dierenartsbezoeken en eventuele benodigdheden zoals een hondenbench of mand.

Jaarlijkse kosten

Gedurende het jaar zijn er verschillende kosten die regelmatig terugkomen. Denk hierbij aan de kosten voor voeding, vaccinaties, ontworming en vlooien- en tekenpreventie. Daarnaast is het ook verstandig om na te denken over een hondenverzekering, voor het geval je hond onverhoopt ziek wordt of een ongeluk krijgt. Vergeet niet dat ook speelgoed, hondensnacks en wandelbenodigdheden zoals een halsband en riem kosten met zich meebrengen.

KostenpostGemiddelde prijs
Aanschafprijs€1000 – €1500
Gemeentelijke kosten€50 – €100
Castratie/sterilisatie€200 – €300
Dierenartsbezoeken€50 – €100 per bezoek
Voeding€50 – €100 per maand
Vaccinaties€50 – €100 per jaar
Hondenverzekering€200 – €400 per jaar
Speelgoed, snacks, wandelbenodigdheden€50 – €100 per jaar

Het hebben van een Australian Shepherd brengt dus zowel eenmalige als jaarlijkse kosten met zich mee. Het is verstandig om vooraf een budget te bepalen en rekening te houden met deze kosten bij het nemen van een beslissing. Door goed voorbereid te zijn, kun je volop genieten van de gezelschap en vreugde die een Aussie pup met zich meebrengt.

De oorsprong en geschiedenis van de Australian Shepherd

De Australian Shepherd komt oorspronkelijk uit Amerika, ondanks de naam. De voorouders van het ras werden meegenomen naar Amerika door Australische herders die op zoek waren naar werk. Ze brachten hun herdershonden mee om te helpen bij het werken op boerderijen. Het waren voornamelijk de schapenherders die de Australian Shepherd gebruikten voor het drijven en sturen van schapen. Het ras staat bekend om zijn uitstekende werkkwaliteiten en intelligentie, waardoor het een gewaardeerde hond werd in de veeteelt.

De Australian Shepherd is een ras dat zijn wortels heeft in Amerika en een belangrijke rol heeft gespeeld bij het werken met vee, met name schapen. Ondanks zijn naam is hij niet afkomstig uit Australië, maar vanwege zijn connectie met Australische herders kreeg hij de naam Australian Shepherd.

Pas later, rond 1996, werd de Australian Shepherd officieel erkend in Europa. Sindsdien heeft het ras veel populariteit gewonnen, zowel als werkhond als gezelschapshond. Het ras heeft een rijke geschiedenis van werken op boerderijen en het managen van vee, en blijft vandaag de dag gewaardeerd om zijn veelzijdigheid en toewijding aan zijn baas.

De evolutie van de Australian Shepherd in de moderne tijd

Met de oprichting van de Australian Shepherd Club Nederland (ASCN) en andere rasverenigingen, heeft de Australian Shepherd een sterke community van liefhebbers en eigenaren opgebouwd. Deze community zet zich in voor het behoud en de promotie van het ras, en organiseert regelmatig evenementen en shows waar Australische Herders kunnen schitteren en hun vaardigheden kunnen demonstreren. Bovendien wordt er veel aandacht besteed aan het fokken van gezonde en raszuivere Australian Shepherds, om zo de kwaliteit en het welzijn van het ras te waarborgen.

Kortom, de oorsprong en geschiedenis van de Australian Shepherd zijn nauw verbonden met het werken met vee, met name schapen, en het ras heeft zich ontwikkeld tot een veelzijdige en geliefde metgezel. Of je nu een Australian Shepherd hebt voor het werken op de boerderij, sportactiviteiten of gewoon als gezelschapshond, de geschiedenis van dit ras blijft een belangrijk onderdeel van zijn identiteit.

Australian Shepherd

De beste fokkers van Australian Shepherds

Wanneer je op zoek bent naar een Australian Shepherd puppy, is het van groot belang om te kiezen voor een erkende fokker. Een erkende fokker voldoet aan bepaalde eisen en zorgt ervoor dat de ouderhonden vooraf getest zijn op erfelijke gezondheidsproblemen. Dit geeft je de zekerheid dat je een gezonde pup met stamboom krijgt.

Een goede optie is om te kijken naar fokkers die aangesloten zijn bij de Australian Shepherd Club Nederland (ASCN). Deze fokkers hebben een goede reputatie en zijn betrokken bij het welzijn van het ras. Ze zetten zich in voor het behoud van de raszuiverheid en de gezondheid van de Australian Shepherds.

Door te kiezen voor een erkende fokker en aangesloten te zijn bij de ASCN, vergroot je de kans op een gezonde, raszuivere Australian Shepherd met een goed karakter. Neem de tijd om verschillende fokkers te vergelijken en maak een weloverwogen beslissing voor de aanschaf van jouw nieuwe familielid.

Erkende fokkers van Australian Shepherds

FokkerWebsiteLocatie
Van de Woefdijkhoevewww.woefdijkhoeve.nlGeldrop
Aussie Passionwww.aussiepassion.nlLeende
Hollow Pinewww.hollowpine.nlOosterhout

De bovenstaande fokkers behoren tot de erkende fokkers van Australian Shepherds in Nederland. Neem een kijkje op hun websites om meer te weten te komen over hun fokprogramma’s en beschikbare pups. Vergeet niet om altijd persoonlijk contact op te nemen en een bezoek te brengen aan de fokker voordat je een beslissing neemt. Op deze manier kun je de fokker en de pups beter leren kennen en een weloverwogen keuze maken.

Conclusie

De Australian Shepherd is een prachtig ras met een energiek karakter en een aantal erfelijke gezondheidsproblemen. Als je overweegt om een Australian Shepherd aan te schaffen, is het belangrijk om rekening te houden met de kosten. Naast de aanschafprijs van de pup bij een erkende fokker, zijn er ook eenmalige en jaarlijkse kosten voor de verzorging van de hond.

Het karakter van de Australian Shepherd is intelligent, waaks en energiek. Het ras hecht veel waarde aan zijn baasje en is een echte teamplayer. De opvoeding van een Australian Shepherd vereist enige capaciteit en inzicht, waardoor het ras vaak geschikt wordt geacht voor gevorderde opvoeders.

Om ervoor te zorgen dat je een gezonde en raszuivere pup krijgt, is het belangrijk om een erkende fokker te kiezen. Erkende fokkers voldoen aan bepaalde eisen en zorgen ervoor dat de ouderhonden vooraf getest zijn op erfelijke gezondheidsproblemen. Door te investeren in een goede fokker en de juiste zorg, kun je vele mooie jaren beleven met je Australian Shepherd.

Veelgestelde vragen

Wat is de gemiddelde prijs van een Australian Shepherd puppy?

De prijs van een Australian Shepherd puppy kan variëren, maar gemiddeld ligt de prijs tussen de 800 en 1200 euro, afhankelijk van verschillende factoren zoals stamboom, gezondheid en afkomst van de puppy.

Waar kan ik een volwassen Australian Shepherd vinden?

Volwassen Australian Shepherds zijn te vinden bij dierenasielen of reddingsorganisaties. Daarnaast zijn er ook fokkers en particulieren die volwassen Australian Shepherds voor adoptie aanbieden.

Wat zijn de kosten die komen kijken bij het bezitten van een Australian Shepherd?

De kosten voor een Australian Shepherd omvatten onder andere voeding, verzorging, dierenartskosten, speeltjes en training. Daarnaast zijn er kosten verbonden aan aanschaf, zoals de aankoopprijs en eventuele kosten voor een stamboom.

Wat zijn de belangrijke overwegingen bij het aanschaffen van een Australian Shepherd puppy?

Bij het kopen van een Australian Shepherd puppy is het essentieel om bij erkende fokkers te kopen, de gezondheid van de puppy te controleren, en de ouders van de hond te bekijken. Bovendien is het belangrijk om de kosten en het prijsverschil te overwegen voordat je een beslissing neemt.

Is er een prijsverschil tussen een Australian Shepherd puppy met en zonder stamboom?

Ja, over het algemeen heeft een Australian Shepherd puppy met stamboom een hogere prijs in vergelijking met een puppy zonder stamboom. Een stamboom is een certificaat dat de afstamming van de hond bevestigt en kan de waarde van de puppy beïnvloeden.

Zijn er specifieke aspecten waar ik rekening mee moet houden bij het kopen van een Australian Shepherd puppy?

Bij het kopen van een Australian Shepherd puppy is het belangrijk om rekening te houden met de kosten van verzorging, de populariteit van het ras, de keuze tussen adoptie en aanschaf bij een fokker, en het verschil in prijzen bij verschillende aanbieders.

Wat zijn de voordelen van het adopteren van een Australian Shepherd uit een asiel?

Het adopteren van een Australian Shepherd uit een asiel biedt de mogelijkheid om een hond in nood te helpen en kan goedkoper zijn dan het kopen bij een fokker. Bovendien geef je een kans op een nieuw leven aan een hond die een warme thuis verdient.

Moet ik bepaalde kosten in acht nemen bij het bezitten van een Australian Shepherd?

Ja, houd rekening met kosten zoals dierenartskosten, voeding, verzorgingsproducten, aanschafkosten, kosten voor stamboom en mogelijke kosten voor training en speeltjes. Het is belangrijk om deze kosten vooraf goed in te schatten.

Wat zijn de belangrijkste punten om te overwegen bij het kopen van een Australian Shepherd kruising?

Bij het kopen van een Australian Shepherd kruising is het belangrijk om de verzorgingsbehoeften van het specifieke ras te begrijpen, evenals de erfelijke gezondheidsproblemen die mogelijk van invloed zijn op de hond. Daarnaast is het van belang om de kosten te overwegen die gepaard gaan met het bezitten van een kruising.

Wat zijn de aanbevolen stappen voor het verwelkomen van een nieuwe Australian Shepherd puppy?

Bij het verwelkomen van een nieuwe Australian Shepherd puppy is het essentieel om de puppy te voorzien van een gezonde omgeving, hoogwaardige voeding, passende verzorging en medische zorg. Daarnaast is het belangrijk om te investeren in speeltjes, training en alles wat nodig is voor een fijne start voor zowel de puppy als de eigenaar.

Remco Koppedraaijer

Op splendidlife.nl probeer ik mijn bezoekers op een eenvoudige manier kennis te laten maken met honden, hun gedrag, prijzen en achtergrondinformatie. Soms wat luchtig, soms wat technischer, maar in ieder geval vermakelijk.

Wat is er nieuw