Vastgotaspets: 6 belangrijke en interessante weetjes


Vastgotaspets

De Vastgotaspets, ook wel Zweedse Vallhund genoemd, is een intelligent en alert hondenras. Deze hond is actief, en heeft een actieve baas nodig, om genoeg energie te kunnen verbranden.

Alhoewel het hier gaat om een rashond, vind je ze met enige regelmaat in het dierenasiel. Het heeft dus wel degelijk zin, om eerst bij de dierenasiels te kijken, of deze hond daar te vinden is.

Voor deze hond is een hondensport uitermate geschikt, je kunt ze echter ook rondom het huis (de tuin) klusjes geven, of laten apporteren. Dit hondenras is doorgaans kerngezond, maar ze hebben bovengemiddeld veel kans op oogaandoeningen. De vacht van deze middelgrote hond, komt in veel verschillende kleuren en combinaties.

De prijs van een Vastgotaspets pup hangt af van vele factoren. Adopteer je een pup bij een dierenasiel, koop je er één bij een broodfokker, of handelaar. Of betaal je een hogere prijs en koop je een pup bij een betrouwbare fokker. Het dierenasiel is het goedkoopste, de broodfokker of handelaar het onbetrouwbaarste, en de fokker zorgt voor veel dingen zoals inentingen, huisdierenpaspoort, de juiste bloedlijn / stamboom, de pups zijn gechipt, en hij kan gezondheidsverklaringen overleggen.

Een Vastgotaspets kun je het beste bij een fokker kopen. De prijs voor een Vastgotaspets pup ligt tussen de € 900 – € 1500, afhankelijk van de stamboom, medische verklaringen, en populariteit.

Meer over de Vastgotaspets

Vastgotaspets met een grijs witte vacht

Deze hond is een energiek, speels en zachtaardig. Hij weet precies hoe je opgevrolijkt kan worden, en is er voor je, ook in slechtere tijden. Vastgotaspets weten zichzelf goed te vermaken, en bedenken doorgaans spelletjes waarmee ze zichzelf, maar ook de baas, kunnen vermaken. Het is echter aan te raden de energie van deze hond te besteden aan training, hondensporten, en activiteiten zoals wandelen, of aan de slag gaan als therapiehond.

Deze middelgrote hond klinkt als een droom, met zijn atletisch vermogen, en vrolijke persoonlijkheid, en toch is deze rashond niet voor iedereen geschikt. Hij kan bij onraad, ja – de verkoper aan de deur is ook verdacht, flink tekeer gaan, en zijn energieniveau maakt hem ongeschikt voor luie baasjes. Als je zelf een actief buitenmens bent, houdt van (lange) wandelingen, en samen met de hond actief dingen wilt ondernemen, dan is dit een hond die je wilt overwegen.

Deze hond is vriendelijk naar andere mensen, en staat altijd klaar om lekkernijen te ontvangen van iedereen die hij ontmoet. Hij is bijzonder intelligent, en leert snel, vooral wanneer je hem op een positieve manier alles leert. Deze veelzijdige hond blinkt uit in behendigheid, hoeden, speurwerk, gehoorzaamheidstraining, en tracking.

Vastgotaspets blikvangers

  • De Vastgotaspets heeft qua uiterlijk veel weg van de Cardigan, en Pembroke Welsh Corgi, maar genetisch gezien is daar weinig tot niets van terug te vinden.
  • In het buitenland couperen ze de staart vaak van de Vastgotaspets, in Nederland en België is dat al een kleine 20 jaar verboden.
  • De kop van de Vastgotaspets is wigvormig, waarvan de oren een gemiddelde lengte hebben.
  • De Vastgotaspets kan slecht omgaan met harde verbale of fysieke correcties / trainingen.
  • De Vastgotaspets kan regelmatig blaffen, vooral wanneer hij te lang alleen gelaten wordt.
  • De Vastgotaspets werd vroeger gebruikt om te hoeden, hij staat er daarom ook bekend in de enkels te nippen van voorbij rennende kinderen.
  • De Vastgotaspets is niet per definitie een geweldige gezinshond, hij heeft veel socialisatie, training en lichaamsbeweging nodig.

Geschiedenis

De naam Vastgotaspets – betekent “hoeder” of “herder”. Deze honden komen volgens de overlevering uit de tijd van de Vikings, alleen gaat de geschiedschrijving nooit zover terug in de tijd. Het is aannemelijker dat deze hond vroeger door de boeren werd ingezet bij het hoeden van schapen en runderen, naast het beschermen van de baasjes. Deze rashond is in 1943 door de Zweedse Kennel Club erkend, in 1996 door de United Kennel Club, en in 2007 door de Amerikaanse Kennel Club.

Persoonlijkheid

De Vastgotaspets is een zelfverzekerde, levendige, nieuwsgierige, en onafhankelijke hond. Hij is echter loyaal richting zijn familie, en alert genoeg om zijn familie bij onraad te waarschuwen. De Vastgotaspets is kalm, en past zich snel aan, waardoor hij ook gehouden kan worden op een appartement, zolang hij genoeg lichaamsbeweging krijgt.

Hij maakt zijn baas graag blij, heeft een gek gevoel voor humor, en is heel goed in het oplossen van problemen. De natuurlijke alertheid van deze hond, zorgt ervoor dat hij een uitstekende waakhond is. Het is belangrijk deze hond vroeg te trainen, vooral wanneer het gaat om blaffen. Leer hem hoe vaak en wanneer hij mag blaffen, zodat de buren geen last ervan ondervinden.

Begin de hond op vroege leeftijd te trainen. Hij is slim, en leergierig, zolang je alles op een speelse manier uitlegt. Wees consistent, en laat zien dat jij de leiding hebt, dit laatste zal hij nog wel een paar keer testen.

Formaat

De Vastgotaspets heeft een schofthoogte tussen de 29 – 34 cm, en een gewicht tussen de 10 – 15,9 kg.

Remco Koppedraaijer

Op splendidlife.nl probeer ik mijn bezoekers op een eenvoudige manier kennis te laten maken met honden, hun gedrag, prijzen en achtergrondinformatie. Soms wat luchtig, soms wat technischer, maar in ieder geval vermakelijk.

Wat is er nieuw