Tosa Inu: 8 interessante kenmerken


tosa inu

De Tosa Inu is een extreem zeldzame hond, het ras is ontstaan in Japan. Dit is een zeer sterk ras met een kolossaal lichaam. Ze zijn gefokt om te dienen als werkhonden. De Tosa Inu heeft een grote, brede kop met een lange snuit, sterke kaaklijn en kleine bruine ogen. De oren zijn dun en hangen langs beide wangen. De borst en de poten hebben doorgaans witte markeringen erop. De staat van deze honden zijn bij de basis dik en lopen dunner uit naar het einde. Ze hebben gespierde schouders, en de huid van hun gezicht en wangen zijn losjes, zoals bij Bulldogs doorgaans het geval is.

Doordat deze hond bekend staat als een moedig, en agressief ras, is deze hond in veel landen verboden.

De Tosa Inu is over het algemeen geen goede gezinshond. Ze zijn doorgaans agressief richting andere honden, wantrouwend, gevoelig, intelligent, onbevreesd en moedig. Ze hebben een ervaren baas nodig.

Geschiedenis

Dit ras is in de tweede helft van de 19de eeuw ontstaan, en werd vaak gebruikt voor hondengevechten. In eerste instantie begon men te fokken met de Shikoku Inu, gevolgd door de kruising met de Old English Bulldog in 1872. In 1874 werd dit ras gekruist met de Mastiff en St. Bernard, en in 1876 de Duitse Pointer. In 1924 werd dit ras vervolgens gekruist met de Grote Deense Dog, en later de Bull Terriƫr, met de bedoeling een nog groter en sterker ras te ontwikkelen. Gedurende die tijd waren er 500 Tosa Inu fokkers in Japan.

Temperament en gedrag

De onbevreesde Tosa Inu is doorgaans een vriendelijke, loyale, en stille hond, die zijn familie graag beschermt. De Tosa Inu heeft een strenge, ervaren, baas nodig. Zonder de juiste training en socialisatie kan deze hond agressief worden richting mensen en andere honden. Deze hond is absoluut geen hond voor beginners.

Zolang de Tosa Inu goed getraind wordt, kan hij goed overweg met kinderen, is hij zachtaardig en aanhankelijk. Doorgaans zijn ze afstandelijk wanneer het gaat om buitenstaanders. Door zijn grote formaat, duurt het ongeveer 4 jaar voordat deze hond volledig is gegroeid. Deze honden kunnen niet omgaan met andere honden van hetzelfde geslacht, formaat, of temperament. Doordat deze hond vaak is gebruikt voor hondengevechten, is zijn pijngrens ontzettend hoog.

De Tosa Inu is eigenwijs, koppig en dominant, hij doet graag wat hij zelf wil. Ze kunnen worden gehouden in een appartement, maar hebben dan veel lichaamsbeweging nodig.

Verzorging

Lichaamsbeweging is ontzettend belangrijk voor dit ras. Krijgen ze te weinig beweging, dan kunnen er gedragsproblemen ontstaan. Ze houden ervan om naast je te joggen, en lange afstanden te lopen.

Deze hond heeft weinig vachtverlies, je hoeft ze dus niet elke dag te borstelen. Eens per week borstelen is voldoende om dode en losse haren te verwijderen. Gebruik een borstel met medium tanden om de vacht te borstelen. Een bad, eens per 3 maanden, is voldoende. De rimpels in zijn gezicht dienen regelmatig te worden gereinigd, om infecties te voorkomen.

Maagtorsie komt regelmatig voor bij dit ras. Vraag daarom, voordat je een pup koopt, aan de fokker voor een medisch rapport van de pup, en van beide ouders.

Training

Socialisatie dient al te beginnen als pup. Vraag vrienden en kennissen regelmatig op visite, op deze manier raakt de hond gewend aan vreemden. Wees dominant in de omgang naar de hond toe. Het natuurlijk instinct van deze hond, zorgt ervoor dat deze altijd de Alfa hond wil zijn in zijn roedel. Daarom dien jij altijd de leiding te nemen. Puppy training en gehoorzaamheidstraining is een absolute must.

Leer de hond aan de lijn te lopen, hij mag nooit leiden. De hond dient de baas te volgen.

Tosa Inu blikvangers

  • De Tosa Inu is doorgaans voorzichtig, kalm en stil, maar staat over het algemeen klaar om zijn baasjes te beschermen. In dat geval toont hij grote moed en valt op een woeste manier aan.
  • De Tosa Inu heeft een extreem hoge pijngrens. Het is verstandig deze hond weg te houden bij andere honden, in het geval van een gevecht, komt de Tosa Inu er doorgaans als winnaar uit.
  • De Tosa Inu staat bekend als de Sumoworstelaar van de hondenwereld.

Is de Tosa Inu een goede gezinshond?

De Tosa Inu aanhankelijk richting zijn eigen familie, maar is afstandelijk richting buitenstaanders. Dit hondenras is van nature huiverig wanneer het gaat om andere honden, en kan agressief reageren. Alhoewel deze hond bekend staat als agressief, zal hij niet snel mensen aanvallen.

Is de Tosa Inu gevaarlijk?

De Tosa Inu kan in de verkeerde handen gevaarlijk zijn. Ze zijn gefokt om te vechten en tolereren andere honden niet. Deze honden mogen nooit agressief zijn richting mensen.

Is de Tosa Inu goed voor beginners?

Met het formaat, en het temperament van de Tosa Inu, is deze alleen aan te bevelen voor hele ervaren hondeneigenaren. Deze hond kan doorgaans niet goed overweg met kinderen. Zodra deze hond het idee heeft, dat hij leider van de roedel kan worden, zal hij zijn baas uitdagen.

Remco Koppedraaijer

Op bjornl1.sg-host.com probeer ik mijn bezoekers op een eenvoudige manier kennis te laten maken met honden, hun gedrag, prijzen en achtergrondinformatie. Soms wat luchtig, soms wat technischer, maar in ieder geval vermakelijk.

Wat is er nieuw