Tibetaanse Terriër: 4 redenen om er één in huis te halen


Hondenras Tibetaanse Terrier

De Tibetaanse Terriër was ontwikkeld met in het achterhoofd, het idee om een goede gezinshond te fokken. Deze honden houden van mensen, en voelen zich in elk soort woning thuis. Hun ruige vacht ziet er prachtig uit, maar heeft ook veel vachtverzorging nodig.

Aanhankelijk, en flexibel, deze honden vinden in elk huishouden hun plekje wel, ook wanneer je in een appartement woont. Ze hebben veel energie, en hebben dan ook veel beweging nodig. Alleen thuis zijn is niets voor deze hond. Als jij je hond genoeg liefde, aandacht, en beweging kunt geven, dan is deze hond een uitstekende keuze.

De prijs die je voor een Tibetaanse Terriër pup betaald bij een fokker, hangt af van vele factoren. De meerwaarde zit doorgaans in de stamboom, inentingen, of de pups zijn gechipt, of ze zijn voorzien van een huisdierenpaspoort, de bloedlijn van de ouders, en gezondheidsverklaringen. Of de fokker fokt volgens de regels van de Raad Van Beheer, is ook van invloed op de prijs.

Over het algemeen kost een Tibetaanse Terriër pup tussen de € 500 – € 2500. Adopteren bij een dierenasiel is met gemiddeld € 500 het goedkoopste. Bij een betrouwbare fokker betaal je voor een Tibetaanse Terriër puppy een prijs tussen de € 1000 – € 2500.

Meer over de Tibetaanse Terriër

Tibetaanse Terrier pup

Geboren in Tibet, Tibetaanse Terriërs werden gefokt door monniken, niet alleen om te dienen als metgezel, maar ook voor nomadische herders die met hun kuddes door de hoogvlakten trokken. Men was van mening dat de ruig uitziende, middelgrote honden, geluk brachten, daarom werden ze nooit verkocht, maar weggegeven als dank voor het helpen, of als cadeau.

De naam van deze hond is nogal curieus, de Tibetaanse Terriër is namelijk helemaal geen echte Terriër. Hij heeft de naam gekregen dankzij zijn formaat, maar hij heeft helemaal niet de eigenschappen van een Terriër, zoals graven, of het korte lontje wat Terriërs vaak hebben. Hij is levendig, blij, maar ook van nature zachtaardig. Onder al dat haar zit een prachtige hond met een goed gevoel voor humor.

Net zoals bij alle andere honden, houden deze honden ervan om bij mensen te zijn, daarom worden ze vaak ook gebruikt als therapiehond. Ze staan echter niet altijd te popelen om iets actiefs te doen, ze doen het echter wel heel goed wanneer het gaat om behendigheid en gehoorzaamheid. Deze hond is ontzettend alert, daarom werd hij door de monniken gebruikt als waakhond. Hij heeft het snel door wanneer er iets niet klopt, en zal dan van zich laten horen. Alhoewel de luidkeels kunnen blaffen, in geval van nood, zullen ze doorgaans de indringers of aanvallers niet aanvallen.

Voor deze hond is het niet ongewoon om afstandelijk te doen tegen vreemden, maar hun baasjes geven ze alle liefde. Ze kunnen doorgaans in elk soort woning of gezinssamenstelling hun ei wel kwijt, ze zijn daarom ook een uitstekende keuze voor gezinnen met oudere kinderen. Oudere kinderen weten over het algemeen beter hoe ze met de hond moeten omgaan. Met hun dikke dubbele vacht, en grote platte poten, zijn ze uitermate geschikt voor koudere klimaten.

De Tibetaanse Terriër is een vriendelijke hond die van het leven, en van mensen, houdt. Hij kan zich prima thuis voelen bij een hele actieve baas, of bij een baas die graag op de bank hangt. Doorgaans lachen ze naar de wereld, en zijn het hele fijne metgezellen.

Tibetaanse Terriër blikvangers

  • Tibetaanse Terriërs doen het geweldig als gezinshond, bij families met kinderen. Vooral schoolgaande kinderen, die begrijpen hoe ze met de hond om moeten gaan, zijn ideaal.
  • Over het algemeen doet de Tibetaanse Terriër het goed met andere honden en huisdieren, vooral wanneer ze samen zijn opgegroeid.
  • De vacht van de Tibetaanse Terriër dient regelmatig te worden geborsteld, daarnaast is het verstandig de hond eens per maand te wassen.
  • De Tibetaanse Terriër is een uitstekende waakhond, en zal blaffen bij onraad.
  • Zolang de Tibetaanse Terriër voldoende beweging krijgt, kunnen ze ook prima in een appartement wonen.
  • Tibetaanse Terriërs zijn op hun best als ze bij mensen zijn, een plek waar ze voldoende aandacht krijgen, en niet alleen thuis gelaten worden.
  • Een belangrijke hobby van de Tibetaanse Terriër is blaffen, hij blaf als de krantenjongen komt, blaft wanneer iemand langskomt, blaft uit verveling.
  • Tibetaanse Terriërs hebben elke dag voldoende beweging nodig, een wandeling dient tenminste 15 minuten te duren, en dat meerdere keren per dag.
  • De Tibetaanse Terriër is makkelijk te trainen, zolang je op een positieve manier traint. Tijdens het trainen hoort hij graag hoe goed hij het doet, en wil ter bevestiging dan ook iets lekkers ontvangen.
  • Wil je een gezonde Tibetaanse Terriër, koop deze dan niet via Marktplaats, of via een broodfokker. Adopteer een pup bij het dierenasiel, of koop er één bij een betrouwbare fokker.

Geschiedenis

Tibet wordt met zijn enorme bergen weleens het dak van de wereld genoemd. In dit afgelegen land, met een vochtig klimaat, is de Tibetaanse Terriër ontstaan. Deze honden werden door boeddhisten en monniken opgevoed, en staan bekend om hun goedaardige inborst. Deze middelgrote honden bleven echter niet in de tempels, ze reisde veel en vaak, samen met nomadische herders, en beschermde hun tenten. Om het geluk niet te tarten, werden deze honden nooit verkocht, niet door de monniken of boeddhisten, maar ook niet door de herders. Je kon een Tibetaanse Terriër krijgen, wanneer je iemand had geholpen, of als teken van waardering.

Deze hond is lange tijd een obscure hondensoort geweest, totdat een Tibetaanse man een puppy als cadeau gaf aan dokter Greig, deze dokter had het leven van de vrouw van de Tibetaanse man gered. De pup kreeg de naam Bunti. Later, nadat dokter Greig nog een puppy kreeg, begon zij een fokprogramma, waardoor de Lamleh lijn van de Tibetaanse Terriërs is ontstaan. Vanaf dat moment stond deze hondenras bekend als de Tibetaanse Terriër, hoewel het geen Terriër is, maar er alleen op lijkt.

In 1930 werd deze hond erkend door de Kennel Club van India, en in 1937 door de Kennel Club van Engeland. In 1956 arriveerde de eerste Tibetaanse Terriër in de Verenigde Staten, waar in 1973 dit ras werd erkend.

Formaat

Tibetaanse Terriërs hebben een schofthoogte tussen de 35,5 – 40,5 cm, met een gewicht tussen de 9 – 11 kg.

Remco Koppedraaijer

Op bjornl1.sg-host.com probeer ik mijn bezoekers op een eenvoudige manier kennis te laten maken met honden, hun gedrag, prijzen en achtergrondinformatie. Soms wat luchtig, soms wat technischer, maar in ieder geval vermakelijk.

Wat is er nieuw