Spaanse waterhond: zijn karakter scoort een 10


spaanse waterhond

De Spaanse waterhond, is eigenlijk niet echt een waterhond, zoals de Ierse Water Spaniël of de Amerikaanse Water Spaniël. Ja, hij is gek op water, maar dit oude hondenras, was gefokt om runderen te hoeden en de veestapel te beschermen, zonder daarvoor veel training te ondergaan. Deze hondensoort heeft de natuurlijke gave om de kudde te “lezen” en daarop te reageren. Mijn zijn hoge intelligentie, snelle mate van leren, en zijn vermogen om hard te werken, heeft de Spaanse waterhond zichzelf bewegen als een uitstekende boerderijhond.

Alhoewel de Spaanse waterhond goed overweg kan met kinderen, heeft hij een eigen wil, en is hij territoriaal. Het natuurlijke instinct zit er nog goed in, waardoor hij bij rennende mensen in de hielen kan gaan nippen. De Spaanse waterhond is beschermend over zijn familie, en terughoudend richting vreemdelingen, maar zodra hij de mensen beter kent, is het vertrouwen er ook.

De vacht van de Spaanse waterhond bestaat uit één laag, en hij verhaart weinig. Sommige mensen met een allergie voor honden, blijken alsnog goed samen te gaan met deze hond. Als je allergisch bent, dan kun je voor de Spaanse waterhond kiezen, zolang je hem vaak genoeg borstelt en trimt. Ook bij honden die weinig haar verliezen, kun je een allergische reactie opbouwen, dat heeft te maken met de loslatende huidschilfers.

Ben je van plan een Spaanse Waterhond pup te kopen, dan zijn de prijsverschillen tussen de fokkers en handelaren je vast wel opgevallen. Op Marktplaats betaal je doorgaans de laagste prijs voor een pup, maar dat zijn vaak pretfokkers, of handelaren. Bij een fokker betaal je meer voor een puppy. Een betrouwbare fokker zorgt doorgaans ervoor dat er gefokt wordt met een goede bloedlijn / stamboom, dat de pups zijn ingeënt, en gechipt, dat je een huisdierenpaspoort krijgt, en dat er recente gezondheidsverklaringen zijn. Al deze dingen, zijn bepalend voor de prijs van de pup.

Als je een Spaanse Waterhond pup wilt kopen, dan kom je vaak op een wachtlijst. De prijs voor een Spaanse Waterhond pup ligt doorgaans tussen de € 850 – € 1750, zonder stamboom, maar met inentingen, gezondheidsverklaringen, en een huisdierenpaspoort.

Geschiedenis

De geschiedenis van de Spaanse waterhond, is iets waar men het nog steeds niet over eens is, wel weet men dat deze hond een kleine eeuw geleden al in verschillende delen van Spanje voorkwam.

De Spaanse waterhond is een veelzijdig ras, gebruikt voor het hoeden van runderen, werk op de boerderij, bescherming, jagen, en als gezinshond. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn ze gespecialiseerd in het ophalen van dingen uit het water.

Verzorging

Spaanse waterhond op de bank aan het rusten.

De meeste honden met een vacht die weinig haar loslaten, dienen met regelmaat te worden geborsteld, en hebben doorgaans één keer per vier tot zes weken een trimbeurt nodig. Dat is echter niet het geval met de Spaanse waterhond, weinig verharing, maar ook weinig vachtverzorging.

Doorgaans wordt de vacht van de Spaanse waterhond niet geborsteld, gekamd, of getrimd. De vacht van deze hond wordt doorgaans, net zoals bij een schaap, geschoren. Groeit het haar weer aan, dan laat je het met rust, zodat de natuurlijke koorden haar weer ontstaan.

De verzorging van de koorden vergt wat aandacht, deze dienen namelijk van elkaar gescheiden te worden, om te voorkomen dat het haar samenklit. Het wassen van een hond met een vacht van koorden wijkt ook af, van de traditionele manier van honden wassen. Deze techniek behoeft enige training.

Voor het wassen gebruik je een milde shampoo (geen conditioner), en knijp je de shampoo in vacht, in plaats van wrijven of scrubben. Je kunt het vergelijken met het wassen van een wollen trui. Giet water over de vacht om deze schoon te maken, en knijp vervolgens in de vacht om de zeepresten eruit te krijgen. De vacht droog je door met een handdoek op de vacht te deppen.

Sommige baasjes kiezen ervoor om hun hond met enige regelmaat te laten scheren. Op deze manier hoeven ze geen rekening te houden met de koorden, hoeven ze de hond niet voorzichtig te wassen, en laat de hond bijna geen haren los.

De meeste honden die hoeden, inclusief de Spaanse waterhond, zijn extreem intelligent, en zijn doorgaans hele goede probleemoplossers, waardoor je ze ook weer makkelijk kunt trainen.

Je leert je pup eerst de basiscommando’s, en de huisregels, door dit op een positieve manier te trainen. Doorgaans reageert de Spaanse waterhond heel goed op clicker training, en door het gebruik van veel lekkernijen.

Wil je met de Spaanse waterhond meedoen aan competities, dan kun je flink aan de bak. Ze doen het doorgaans uitstekend in behendigheid, flyball, hoeden, speurwerk en meer.

Ben je van plan een Spaanse waterhond te kopen, en heb je een huis met een omheinde tuin, zorg er dan voor dat alles goed is afgesloten. Deze hond staat bekend om zijn ontsnappingstechnieken. Laat de hond dus niet alleen in de tuin, als deze zich gaat vervelen, dan laat hij zichzelf wel uit.

Karakter

De Spaanse waterhond, ook wel bekend in Spanje als Perro de agua español, is een stevige, middelgrote, atletische hond, met een gekrulde vacht. Alhoewel deze hond redelijk onbekend is in Nederland, heeft deze genoeg goede kenmerken, waardoor het een geweldige metgezel kan zijn. De Spaanse waterhond is intelligent, leert snel, gaat graag met zijn baasje op bad, en is gek op spelen.

Remco Koppedraaijer

Op splendidlife.nl probeer ik mijn bezoekers op een eenvoudige manier kennis te laten maken met honden, hun gedrag, prijzen en achtergrondinformatie. Soms wat luchtig, soms wat technischer, maar in ieder geval vermakelijk.

Wat is er nieuw