Shih tzu: 5 weetjes voordat je een pup gaat adopteren


Hondenras Shih Tzu

De naam “Shih Tzu” betekent kleine leeuw, er is echter helemaal niets woest aan dit hondenras. Deze hond is zachtaardig, en heeft geen jachtinstinct. Dit hondenras is niet gefokt voor de jacht, of om op truffels te jagen. De Shih Tzu is aanhankelijk, en vrolijk, en doen niets liever dan hun baasje de hele dag te volgen. Door de eeuwen heen kon je deze hond terugvinden, op de schoot van hun baasje, zelfs bij Keizers.

Wil je een Shih Tzu pup kopen bij de fokker, controleer dan eerst de betrouwbaarheid van de fokker. De prijs die een fokker vraagt voor een pup hangt af van de stamboom, bloedlijn, gezondheid van beide ouders, en onder andere gezondheidsverklaringen van de pups.

Ga je een Shih Tzu kopen, dan betaal je bij de fokker doorgaans tussen de € 800 – € 1250, afhankelijk van de reputatie van de fokker, en de kwaliteiten van beide ouders. Op Marktplaats kun je al een Shih Tzu kopen tussen de € 500 – € 1000, daar is echter voorzichtigheid geboden.

In de afgelopen paar jaar zijn er veel baasjes geweest die hondensporten met hun hond hebben opgepakt. Zo zijn ze regelmatig te vinden bij behendigheidswedstrijden, rally, en gehoorzaamheidstrainingen. Een ideale gezinshond, die met andere honden om kan gaan, maar ook gek is op kinderen. Zolang de kinderen weten hoe ze met hem moeten omgaan, vind deze hond alles prima. Als je een maatje zoekt die zich kan aanpassen aan het leven in een appartement, met jou wil knuffelen op de bank, en jou de hele dag liefde wilt geven, dan is dit de hond voor jou.

Shih Tzu foto’s

Shih1
Shih2
Shih3
Shih6
Shih4
Shih7
Shih8
Shih5
Shih1
Shih2
Shih3
Shih6
Shih4
Shih7
Shih8
Shih5
previous arrow
next arrow
Shih1
Shih2
Shih3
Shih6
Shih4
Shih7
Shih8
Shih5
previous arrow
next arrow

Meer over de Shih Tzu

De Shih Tzu werd enige tijd geleden op de juiste manier omschreven door de Amerikaanse docent en componist James Mumsfurd, “Niemand weet hoe de oude eunuchen het voor elkaar kregen: een scheutje leeuw, een paar theelepels konijn, een paar ons huiskat, een deel hofnar, een scheutje ballerina, een snufje oude man, een beetje bedelaar, een eetlepel aap, een deel babyzeehond, een scheutje teddybeer en voor de rest honden van Tibetaanse en Chinese afkomst.”

De Shih Tzu is een kleine, koninklijke hond met lange lokken, en een kenmerkend gezicht. Een hondje met een vriendelijke houding, die harten doet laten smelten. Deze hond is de metgezel van mensen van divers pluimage, van marktkoopmannen, tot aan de Chinese families in de Ming Dynasty.

Met hun wapperende haren, en het knotje op hun kop, ziet deze hond er vaak als een snob uit. Ze lijken zo te zijn weggelopen uit een sprookje. Niets is minder waar, deze hond ziet er prachtig uit, maar zijn ook nog eens vriendelijke, levendige, en toegewijde metgezellen.

Deze hond ziet er schattig uit, en zelfs metaalvreters vallen nog voor de charme van deze hond. Ze zijn gefokt om bij mensen te leven, niet om te jagen, runderen te drijven, om te waken over hun familie. Ze zijn dolgraag bij de familie, en groeten buitenstaanders alsof ze al jaren bevriend zijn. Als er één hond is die overal vrienden maakt, dan is het wel de Shih Tzu.

Dit hondenras kan zich prima vermaken in een appartement, maar voor hetzelfde geld op een boerderij. Ze zijn gek op andere honden, en kinderen. Hun kleine stevige lijf is wel een nadeel, vooral wanneer kinderen te ruw spelen, in dat geval kan deze hond snel geblesseerd raken.

Eén van de uiterlijke kenmerken van deze hond is de ondervoorbeet. Hun onderste kaak is iets wijder dan de bovenste kaak, de tanden aan de bovenkant vallen achter de tanden aan de onderkant, wanneer ze hun bek dicht houden.

Shih Tzu blikvangers

Shih Tzu slapend op de bank.
  • Er bestaat geen keizerlijke of Teacup Shih Tzu. Deze namen zijn door onbetrouwbare fokkers bedacht als marketing term, op deze manier kunnen ze meer geld vragen voor de puppies.
  • De platte kop van de Shih Tzu zorgt ervoor dat ze vatbaar zijn voor zonnesteken, de lucht naar de longen toe wordt, door de korte snuit, onvoldoende gekoeld. Bij tropische temperaturen is het raadzaam deze hond binnenshuis te houden, eventueel in een kamer met een airconditioning.
  • De vacht van de Shih Tzu dient dagelijks te worden geborsteld, om klitten te voorkomen.
  • Alhoewel de Shih Tzu goed om kan gaan met kinderen, is het niet de beste keuze wanneer het gaat om baby’s, of hele kleine kinderen. Doordat ze nogal klein van stuk zijn, worden ze snel geblesseerd door te ruw spelende kinderen.
  • Deze hond staat bekend om het piepen tijdens het ademen, en snurken, ze hebben doorgaans ook vaak last van gebitsproblemen.
  • Honden staan erom bekend dat ze hun eigen ontlasting opeten. De Shih Tzu is daar een goed voorbeeld van. Gaat je hond een grote boodschap doen, let dan goed op hem, ruim desnoods de drol direct op.

Kan een Shih Tzu alleen thuis zijn?

De meeste Shih Tzu honden kunnen prima een korte periode alleen thuis zijn. Als je 8 – 10 uur per dag weg bent, dan is het verstandig een hondenuitlaatservice in te schakelen. Oudere Shih Tzu’s en puppies kunnen doorgaans niet zolang alleen thuis zijn.

Kan een Shih Tzu zwemmen?

Doorgaans kan elke hond goed zwemmen, de meeste honden houden dan ook van water. De Shih Tzu daarentegen, is geen goede zwemmer. Ja ze kunnen zwemmen, maar ze hebben onvoldoende uithoudingsvermogen om lange afstanden te zwemmen. Met andere woorden, ze kunnen zwemmen, maar missen de kracht daarvoor.

Remco Koppedraaijer

Op bjornl1.sg-host.com probeer ik mijn bezoekers op een eenvoudige manier kennis te laten maken met honden, hun gedrag, prijzen en achtergrondinformatie. Soms wat luchtig, soms wat technischer, maar in ieder geval vermakelijk.

Wat is er nieuw