Shih Tzu Verharen: Praktische Tips voor een Pluizige Vacht


shih tzu verharen

Shih Tzu’s zijn populaire gezelschapshonden met een pluizige vacht. In dit artikel delen we praktische tips om het verharen van de vacht van een Shih Tzu te beheersen. We bespreken ook de kenmerken van het ras en hoe om te gaan met de vachtverzorging.

Belangrijkste punten om te onthouden:

 • Regelmatig borstelen helpt bij het voorkomen van klitten in de vacht.
 • Baden van de Shih Tzu is meestal maandelijks nodig om de vacht schoon te houden.
 • Een Shih Tzu pup heeft speciale verzorging en training nodig.
 • Shih Tzus kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren.
 • Zorg voor regelmatige controles bij de dierenarts om de gezondheid van uw Shih Tzu te waarborgen.

Kenmerken van de Shih Tzu

De Shih Tzus zijn kleine honden met een hoogte van 18 tot 30 cm en een gewicht van 4,5 tot 7,3 kg. Ze hebben een luxueuze, lange vacht die regelmatige verzorging vereist om klitten te voorkomen. Deze pluizige vacht is een van de kenmerken waar dit ras bekend om staat.

Daarnaast staat de Shih Tzu bekend om zijn aanhankelijke karakter. Het zijn echte gezelschapshonden die graag deel uitmaken van het gezin. Ze kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren, waardoor ze ideale gezinshonden zijn. Met hun vriendelijke en liefdevolle temperament passen ze zich goed aan verschillende situaties aan.

Om de vacht van een Shih Tzu goed te verzorgen, is regelmatig borstelen essentieel. Dit helpt om klitten te voorkomen en de vacht gezond en glanzend te houden. Ook is het belangrijk om de vacht regelmatig te controleren op eventuele huidirritaties of klitten. Door tijd en aandacht te besteden aan de vachtverzorging van een Shih Tzu, kun je ervoor zorgen dat je hond er altijd stralend uitziet.

Kenmerken van de Shih Tzu:

KenmerkenDetails
Hoogte18-30 cm
Gewicht4,5-7,3 kg
VachtLuxueuze, lange vacht die regelmatige verzorging vereist
KarakterAanhankelijk en vriendelijk
Geschikt voorGezinnen met kinderen en andere huisdieren

Verzorging van de Shih Tzu vacht

Een goede verzorging van de vacht is essentieel voor een gezonde en pluizige Shih Tzu. Regelmatig borstelen helpt klitten te voorkomen en zorgt ervoor dat de vacht er mooi en glanzend uitziet. Gebruik een zachte borstel of kam en werk voorzichtig door de vacht om het ongemak voor je hond te minimaliseren. Zorg ervoor dat je het hele lichaam van je Shih Tzu borstelt, inclusief de buik, poten en staart.

Naast het borstelen moet je ook regelmatig de vacht van je Shih Tzu controleren op eventuele problemen, zoals huidirritatie of klitten. Als je klitten of klonten in de vacht vindt, kun je ze voorzichtig ontwarren met je vingers of een kam. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn en niet te hard aan de vacht te trekken, om pijn of ongemak voor je hond te voorkomen.

Baden is een ander belangrijk onderdeel van de vachtverzorging van een Shih Tzu. Meestal is het voldoende om je Shih Tzu maandelijks te baden. Gebruik hiervoor een milde hondenshampoo en zorg ervoor dat je de vacht grondig uitspoelt om residu te voorkomen. Vergeet niet om de oren van je Shih Tzu schoon en droog te houden, om infecties te voorkomen.

Belangrijke stappen voor de verzorging van de Shih Tzu vachtFrequentie
BorstelenDagelijks of om de dag
Controle van de vachtDagelijks
BadenMaandelijks

Houd er rekening mee dat de vachtverzorging van een Shih Tzu veel tijd en toewijding kan vergen. Het is belangrijk om een regelmatige verzorgingsroutine te behouden en je hond te belonen voor zijn geduld tijdens het borstelen. Met de juiste verzorging zal de vacht van je Shih Tzu er prachtig uitzien en zal je hond zich comfortabel en gelukkig voelen.

Image source: Shih Tzu verzorging

Verzorging van de Shih Tzu pup

Een Shih Tzu pup heeft speciale verzorging nodig om ervoor te zorgen dat hij gezond en gelukkig opgroeit. Naast het bieden van een liefdevol thuis, zijn er enkele belangrijke aspecten van verzorging waar je rekening mee moet houden.

Een van de belangrijkste aspecten van verzorging voor een Shih Tzu pup is regelmatig borstelen. De lange vacht van een Shih Tzu kan snel klitten krijgen, dus het is belangrijk om hem dagelijks te borstelen om klitten te voorkomen. Gebruik een zachte borstel of kam en wees voorzichtig, vooral rond de gevoelige gebieden zoals de oren en poten.

Naast het borstelen is training ook essentieel voor een Shih Tzu pup. Begin op jonge leeftijd met het trainen van je pup en zorg ervoor dat hij goed gesocialiseerd is. Dit helpt hem om goede manieren te leren en zich comfortabel te voelen in verschillende situaties. Trainingsmethoden moeten positief en beloningsgericht zijn, omdat Shih Tzus een gevoelig ras zijn.


Verzorgingstips voor een Shih Tzu pup:

 • Borstel dagelijks de vacht van je Shih Tzu pup om klitten te voorkomen.
 • Train je pup op jonge leeftijd en zorg voor voldoende socialisatie.
 • Gebruik beloningsgerichte trainingsmethoden om positieve resultaten te behalen.
 • Controleer regelmatig de oren en ogen van je pup op tekenen van infecties of irritaties.
 • Besteed aandacht aan tandverzorging en poets regelmatig de tanden van je pup.

Met de juiste zorg en aandacht kan je Shih Tzu pup opgroeien tot een gezonde, gehoorzame en gelukkige hond. Door regelmatig te borstelen, te trainen en de gezondheid van je pup te controleren, leg je een sterke basis voor een lang en liefdevol leven samen.

Gezondheid van de Shih Tzu

Hoewel Shih Tzus over het algemeen gezonde honden zijn, kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze potentiële problemen en proactieve maatregelen te nemen om de gezondheid van je Shih Tzu te behouden.

Oogaandoeningen komen vaak voor bij Shih Tzus. Ze kunnen last hebben van problemen zoals cherry eye, cataract of entropion. Regelmatige controles bij de dierenarts en goede oogverzorging kunnen helpen deze aandoeningen te voorkomen of vroegtijdig op te sporen.

Daarnaast kunnen Shih Tzus vatbaar zijn voor ademhalingsproblemen, zoals brachycefaal obstructief syndroom. Vanwege hun platte gezicht kunnen ze moeite hebben met ademhalen, vooral bij warm weer of tijdens intense lichamelijke activiteit. Het is belangrijk om ze koel te houden en overmatige inspanning te vermijden.

GezondheidsprobleemMaatregelen
Oogaandoeningen– Regelmatige controles bij de dierenarts
– Goede oogverzorging
Ademhalingsproblemen– Zorg voor een koele omgeving
– Beperk inspannende activiteiten

Naast deze specifieke gezondheidsproblemen, is het belangrijk om algemene zorgpraktijken te volgen. Zorg voor regelmatige controles bij de dierenarts, voorzie je Shih Tzu van een uitgebalanceerd dieet en zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Door goed voor de gezondheid van je Shih Tzu te zorgen, kun je ervoor zorgen dat hij gelukkig en gezond blijft.

Shih Tzu

Omgaan met verharen bij de Shih Tzu

Het verharen van de Shih Tzu kan een uitdaging zijn voor de eigenaar. Gelukkig zijn er verschillende manieren om het verharen te verminderen en de vacht van je Shih Tzu gezond en pluizig te houden.

Een belangrijke stap is regelmatig borstelen. Door je Shih Tzu regelmatig te borstelen met een zachte borstel, kun je losse haren verwijderen voordat ze op de vloer belanden. Dit helpt niet alleen om de hoeveelheid haar in huis te verminderen, maar voorkomt ook dat de vacht van je Shih Tzu gaat klitten.

Daarnaast zijn er speciale voedingssupplementen beschikbaar die kunnen helpen bij het verminderen van het verharen. Deze supplementen bevatten vaak voedingsstoffen zoals omega-3 vetzuren die de vacht gezond houden en haaruitval verminderen. Raadpleeg altijd een dierenarts voordat je supplementen aan de voeding van je Shih Tzu toevoegt.

Table:

TipEffect
Regelmatig borstelenVerwijdert losse haren en voorkomt klitten
VoedingssupplementenVermindert haaruitval en houdt de vacht gezond
Professionele vachtverzorgingKan helpen bij het verwijderen van dode haren en klitten

Als je merkt dat je Shih Tzu extreem veel haar verliest of last heeft van ernstige haaruitval, is het altijd verstandig om een dierenarts te raadplegen. Dit kan wijzen op een onderliggende gezondheidsprobleem dat behandeld moet worden.

Tips voor Shih Tzu eigenaren

Als Shih Tzu eigenaar zijn er enkele handige tips die kunnen helpen bij het verzorgen van de vacht en het behouden van de gezondheid van je geliefde viervoeter. Hier zijn enkele belangrijke tips:

 • Regelmatig borstelen: Borstel de vacht van je Shih Tzu regelmatig om klitten en knopen te voorkomen. Gebruik een zachte borstel of kam en neem de tijd om voorzichtig door de vacht te gaan. Dit helpt ook om losse haren te verwijderen en het verharen te verminderen.
 • Gezonde voeding: Zorg ervoor dat je Shih Tzu een uitgebalanceerd dieet krijgt dat rijk is aan voedingsstoffen. Goede voeding draagt bij aan een gezonde vacht en algemene gezondheid.
 • Voldoende beweging: Geef je Shih Tzu voldoende mogelijkheden om te bewegen en te spelen. Dit helpt niet alleen bij het behouden van een gezond gewicht, maar ook bij het stimuleren van een gezonde vachtgroei.
 • Regelmatige controles bij de dierenarts: Breng je Shih Tzu regelmatig naar de dierenarts voor gezondheidscontroles en vaccinaties. Een gezonde Shih Tzu heeft over het algemeen een gezondere vacht.

Naast deze tips is het ook belangrijk om je Shih Tzu voldoende speeltijd en liefdevolle aandacht te geven. Shih Tzus zijn sociale honden en gedijen goed wanneer ze deel uitmaken van het gezin. Door goed voor je Shih Tzu te zorgen en regelmatig te verzorgen, kun je ervoor zorgen dat je hond er stralend en gezond uitziet.

Shih Tzu eigenaren

Table

Tips voor Shih Tzu eigenarenVachtverzorgingGezondheid
Regelmatig borstelen
Gezonde voeding
Voldoende beweging
Regelmatige controles bij de dierenarts

Shih Tzu als gezinshond

De Shih Tzu is een ideale keuze als gezinshond vanwege zijn vriendelijke en aanhankelijke karakter. Deze honden kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren, mits ze op de juiste manier gesocialiseerd worden. Het is belangrijk om uw Shih Tzu van jongs af aan te introduceren aan verschillende situaties en mensen, zodat hij leert om zich comfortabel te voelen in verschillende omgevingen.

Ondanks hun kleine formaat zijn Shih Tzus speels en energiek, waardoor ze uitstekende speelkameraden zijn voor kinderen. Ze genieten van interactie en zijn vaak geduldig en tolerant. Het is echter belangrijk om de interactie tussen een Shih Tzu en jonge kinderen altijd nauwlettend in de gaten te houden vanwege het fragiele formaat van de hond.

“Een Shih Tzu kan een geweldige metgezel zijn voor het hele gezin, zolang er altijd toezicht is bij het spelen met jonge kinderen.”

Wat betreft andere huisdieren, kan een Shih Tzu goed overweg met andere honden en katten als ze op de juiste manier geïntroduceerd worden. Het is belangrijk om de eerste ontmoetingen tussen uw Shih Tzu en andere dieren zorgvuldig te begeleiden en ervoor te zorgen dat ze positieve ervaringen opdoen. Een goede socialisatie helpt om harmonieus samenleven tussen uw Shih Tzu en andere huisdieren te bevorderen.

Al met al is de Shih Tzu een gezelschapshond die zich gemakkelijk aanpast aan het gezinsleven. Met de juiste socialisatie, supervisie en liefdevolle aandacht kan de Shih Tzu een loyale metgezel zijn voor het hele gezin.

Shih Tzu temperament en gedrag

De Shih Tzu staat bekend om zijn liefdevolle en vriendelijke temperament. Deze honden genieten van gezelschap en hechten zich sterk aan hun eigenaren. Ze zijn vaak aanhankelijk en willen graag bij je in de buurt zijn. Dit maakt ze tot geweldige gezelschapshonden voor mensen die op zoek zijn naar een trouwe metgezel.

Hoewel Shih Tzus over het algemeen een liefdevol karakter hebben, kunnen ze soms koppig zijn. Dit betekent dat ze hun eigen willetje kunnen hebben en soms wat geduld en doorzettingsvermogen vragen tijdens de training. Het is belangrijk om consistent en positief te trainen met beloningen en lof. Met de juiste aanpak zijn Shih Tzus slim genoeg om nieuwe commando’s te leren.

Shih Tzus zijn charmant, speels en sociaal. Ze gedijen goed in huizen met gezinnen en kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren. Ze zijn echte knuffelaars en vinden het heerlijk om geknuffeld en geaaid te worden.

Shih Tzus hebben meestal geen agressief gedrag, maar het is belangrijk om ze goed te socialiseren, vooral op jonge leeftijd. Dit betekent dat je ze blootstelt aan verschillende mensen, dieren en situaties, zodat ze leren omgaan met nieuwe ervaringen. Socialisatie kan helpen voorkomen dat ze angstig of nerveus worden in nieuwe situaties.

Over het algemeen zijn Shih Tzus geweldige metgezellen die veel liefde en genegenheid te bieden hebben. Ze zijn geschikt voor zowel individuen als gezinnen, en hun aanhankelijke natuur maakt ze perfect voor mensen die op zoek zijn naar een knuffelige en trouwe metgezel.

Conclusie

In dit artikel hebben we praktische tips en informatie gedeeld over het verzorgen van de vacht en het behouden van de gezondheid van een Shih Tzu. Het regelmatig borstelen en verzorgen van de vacht, samen met de juiste voeding en gezondheidscontroles, zijn essentieel om de Shih Tzu er stralend en pluizig uit te laten zien.

Houd ook rekening met het temperament en gedrag van de Shih Tzu bij het opvoeden en trainen van de hond. Shih Tzus hebben over het algemeen een liefdevol en vriendelijk temperament en genieten van gezelschap. Met de juiste training en socialisatie kunnen ze zich goed aanpassen aan verschillende situaties.

Onthoud dat de gezondheid van een Shih Tzu ook een belangrijk aspect is. Regelmatige bezoeken aan de dierenarts en een gezonde levensstijl kunnen helpen om mogelijke gezondheidsproblemen te voorkomen of vroegtijdig te behandelen.

Door goed voor de vacht en de gezondheid van je Shih Tzu te zorgen, kun je ervoor zorgen dat je hond er altijd op zijn best uitziet en zich goed voelt. Geniet van de tijd met je pluizige vriend en geef hem de liefdevolle aandacht die hij verdient!

Veelgestelde vragen

Wat zijn de raskenmerken van de Shih Tzu?

De Shih Tzu staat bekend om zijn schattige uiterlijk, kleine gestalte en speelse karakter.

Hoe vaak moet ik de vacht van mijn Shih Tzu borstelen?

Het wordt aanbevolen om de vacht van de Shih Tzu regelmatig te borstelen, bij voorkeur dagelijks, om klitten te voorkomen en de vacht in goede conditie te houden.

Verhaart een Shih Tzu?

Nee, een Shih Tzu staat bekend om nauwelijks te verharen, waardoor deze hond geschikt is voor mensen die allergisch zijn voor hondenhaar.

Moet ik de Shih Tzu regelmatig naar een trimsalon brengen?

Ja, de vacht van de Shih Tzu vereist regelmatig onderhoud en verzorging, dus het kan raadzaam zijn om de hond regelmatig naar een trimsalon te brengen om de vacht in goede conditie te houden.

Hoe ga ik om met de rui van mijn Shih Tzu?

Hoewel de Shih Tzu nauwelijks verhaart, kan de hond toch een lichte rui ervaren. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden en de vacht en de huid van de hond goed te verzorgen tijdens deze periode.

Kan een Shih Tzu goed omgaan met kinderen en andere huisdieren?

Ja, over het algemeen staat de Shih Tzu bekend om zijn vriendelijke en speelse karakter en kan de hond goed overweg met kinderen en andere huisdieren.

Zijn alle hondenrassen geschikt voor mensen die allergisch zijn voor hondenhaar?

Nee, niet alle hondenrassen zijn hypoallergeen. De Shih Tzu is echter een hond die nauwelijks verhaart en daarom geschikt kan zijn voor mensen met een allergie voor hondenhaar.

Heeft de Shih Tzu veel beweging nodig?

Ondanks zijn speelse karakter heeft de Shih Tzu niet veel beweging nodig vanwege zijn kleine gestalte, waardoor hij goed kan passen in een appartement of kleinere leefruimtes.

Verhaart de Shih Tzu minder dan andere hondenrassen?

Ja, de Shih Tzu staat bekend om zijn verminderde haarverlies in vergelijking met veel andere hondenrassen, wat hem populair maakt bij mensen die geen overmatige hondenharen in huis willen.

Wat is de beste manier om de vacht van de Shih Tzu te verzorgen?

Het regelmatig borstelen en verzorgen van de vacht, samen met regelmatige bezoeken aan een trimsalon, is essentieel om de vacht van de Shih Tzu in goede conditie te houden.

Remco Koppedraaijer

Op splendidlife.nl probeer ik mijn bezoekers op een eenvoudige manier kennis te laten maken met honden, hun gedrag, prijzen en achtergrondinformatie. Soms wat luchtig, soms wat technischer, maar in ieder geval vermakelijk.

Wat is er nieuw