Sheepadoodle: 5 dingen die je wilt weten voordat je gaat kopen


sheepadoodle

De Sheepadoodle is een “designer” hond en wordt ook wel Sheep-a-poo, Sheeppoo, Sheepdoodle en Sheepdogpoo genoemd. Ondanks deze prijzige hond onder de hybriden honden valt, kun je ze alsnog met enige regelmaat vinden in de dierenasiels.

Deze hond is een geweldige gezinshond, geschikt voor elke familie of alleenstaand baasje. Doordat ze emotioneel zo goed ontwikkeld zijn, worden ze door hun doortastbaarheid, vaak ingezet als therapiehond of hulphond. Als je een lieve, beschermende en energieke hond zoekt, dan kan deze hond weleens de juiste keuze voor jou zijn.

De Sheepadoodle is een kruising tussen een Old English Sheepdog (ook wel Bobtail genoemd) en een Poedel. Intelligent, speels en liefdevol, de beste eigenschappen die ze van hun ouders erven.

Hebben Sheepadoodles veel verzorging nodig?

De vachtverzorging van een deze hond verschilt per type vacht. Zo zijn er honden met een krullende vacht, golvende vacht, maar ook met een rechtere “fleece” vacht. Sommige van deze honden hebben de dubbele vacht van de Engelse schaapshond, en andere honden hebben weer een vacht tussen de Engelse schaapshond en de poedel in. De verzorging is dan ook per vacht verschillend.

Vacht zoals de Poedel
Als de vacht vergelijkbaar is met die van de Poedel, dan heb je het voordeel van een hypoallergene vacht, maar het nadeel dat je de vacht met regelmaat moet verzorgen. De vacht van een Poedel is krullend, maar ze kunnen al snel klitten, daarom is het verstandig de vacht van deze hond een aantal keren per week te borstelen. Tijdens het borstelen zou je de vacht met fijn water kunnen besproeien, om te voorkomen dat de vacht kroezig wordt. Het kan ook zo zijn dat je de vacht hier en daar handmatig moet plukken, om zo de dode haren eruit te krijgen.

Vacht zoals de Schaapshond
Honden met een vacht zoals bij de Engelse schaapshond, hebben een langharige dubbele vacht, waarbij de haren snel in de knoop kunnen raken. De vacht wil je in dit geval met een borstel met medium tot grote pennen borstelen, om de knopen eruit te kunnen borstelen. Als je te lang wacht met borstelen, kan het later moeilijk zijn om de klitten eruit te borstelen, in dat geval dien je het eruit te knippen, of op bezoek te gaan bij de trimmer.

Vacht met een mix van de Poedel en Schaapshond
Als de vacht bestaat uit een mix van de vacht van een Poedel en Engelse schaapshond, dan dien je deze regelmatig te borstelen. Dit doe je met een borstel met lange pennen. Controleer extra op dode haren, deze kun je er dan handmatig uithalen.

Blaffen Sheepadoodles veel?

Ondanks hun formaat, blaffen deze honden niet veel. Doorgaans blaffen ze niet wanneer ze nieuwe honden of mensen ontmoeten. Als pup zijn ze volgzaam en houden ze van interactie en socialisatie. Als je op zoek bent naar een waakhond, dan is de Sheepadoodle vermoedelijk een slechte keuze. Dat zeggende, dankzij de hoge intelligentie van deze hond, kun je met een goede training, hier een wel een goede waakhond van maken.

Is de Sheepadoodle een grote hond?

De Sheepadoodle is een grote hond, en heeft een groot huis & tuin nodig.

Deze hond is een relatief nieuwe kruising, en op het gebied van formaat, zijn er nog weinig regels. Dat zeggende, de Oud Engelse Schaapshond kan worden gekruist met een standaard, miniatuur of Toy Poedel, en dat heeft direct effect op zijn formaat. Hieronder tref je in de tabel de gemiddelde schofthoogte, gewicht en de bijbehorende leeftijd aan.

Toy SheepadoodleMini SheepadoodleMedium SheepadoodleStandaard Sheepadoodle
Gewicht4,5 – 11,3 kg11,3 – 15,9 kg15,9 – 24,9 kg24,9 – 38,6 kg
SchofthoogteMaximaal 38,1 cm38,1 – 45,7 cm48,26 – 55,88 cm58,42 – 65,6 cm
Wanneer volgroeid7,5 – 11 maanden11 – 13 maanden11 – 13 maanden12,5 – 16 maanden

Knuffelen Sheepadoodles graag?

Over het algemeen knuffelen Sheepadoodles graag, dat betekent echter niet dat elke Sheepadoodle dat graag doet. Doorgaans kun je ervan uitgaan dat de Sheepadoodle zo dicht mogelijk bij het baasje is, en zoveel mogelijk tijd met hem wilt spenderen. Over het algemeen voelt deze hond zich pas echt op zijn gemak, wanneer hij dicht bij mensen is.

Zijn Sheepadoodles agressief?

Sheepadoodles worden doorgaans gezien als het meest tolerante hondenras. Vriendelijk, verzorgend en altijd blij als ze bij andere dieren of mensen mogen zijn. Sheepadoodles staan bekend als niet agressief en als één van de liefste hondensoorten. Het gaat prima, zolang je deze hond goed opvoed, zorg voor socialisering op jonge leeftijd, doe mee aan een puppycursus en een gehoorzaamheidscursus. Dat gaat overigens op voor elke hond, als pup trainen, laten kennismaken met andere honden, geluiden, beelden, socialiseren, dat alles staat aan de basis van een volwassen hond die overal tegenop gewassen is.

Remco Koppedraaijer

Op bjornl1.sg-host.com probeer ik mijn bezoekers op een eenvoudige manier kennis te laten maken met honden, hun gedrag, prijzen en achtergrondinformatie. Soms wat luchtig, soms wat technischer, maar in ieder geval vermakelijk.

Wat is er nieuw