Rottweiler: 10 belangrijke karakter eigenschappen


Hondenras Rottweiler

De Rottweiler is oorspronkelijk gefokt om runderen naar de markt te drijven. Later werden ze door slachters ingezet om karren te trekken. Dit hondenras was één van de eerste honden die werden ingezet als politiehond, en zijn als militaire hond vele malen onderscheiden. Belangrijker nog, deze hond is een geweldige beschermheer van zijn familie en vrienden. Deze honden zijn sterk en temperamentvol, waardoor ze vaak voor beginnende hondeneigenaren een flinke kluif kunnen zijn. De baasjes dienen deze honden een strikte en consequente training te geven, in ruil daarvoor krijgen ze een liefdevolle, trouwe, en intelligente vriend ervoor terug.

De prijs van een Rottweiler puppy bij de fokker hangt af van diverse factoren. Heeft de pup een stamboom, dan dient de fokker zich te houden aan de regels van de Raad van Beheer (RVB). Dat kost geld, dus gaat de prijs omhoog. Wat is de kwaliteit van beide ouders, zijn ze gezond, en zijn de puppies gezond. Is het een specifieke bloedlijn, showlijn, of jachtlijn. Dat alles samen zorgt ervoor dat je bij de Fokker doorgaans een hogere prijs betaald.

De gemiddelde prijs voor een Rottweiler puppy bij een fokker is € 1000. Voor een hond, waarvan de ouders prijzen hebben gewonnen, en de stamboom uitmuntend is, betaal je doorgaans tussen € 3000 – € 9000. De prijs is afhankelijk van de reputatie van de fokker, stamboom, gezondheid en meer.

Rottweiler foto’s

Rott3
Rott1
Rott2
Rott7
Rott4
Rott8
Rott5
Rott6
Rott3
Rott1
Rott2
Rott7
Rott4
Rott8
Rott5
Rott6
previous arrow
next arrow
Rott3
Rott1
Rott2
Rott7
Rott4
Rott8
Rott5
Rott6
previous arrow
next arrow

Meer over de Rottweiler

Deze hond is sterk en heeft een liefdevol hart. Dit hondenras is afkomstig uit Duitsland, waar ze werden gebruikt om runderen te drijven, en om karren te trekken voor boeren en slachters. Dit zie je ook terugkomen in de lichaamsbouw van de hond, een brede borstkas en een gespierd lijf. Zodra hij beweegt, zie je direct zijn kracht en uithoudingsvermogen, wanneer hij je aankijkt, zie je de donker bruine ogen van deze intelligente, alerte, en moedige hond.

Een goede Rottweiler is kalm en heeft veel zelfvertrouwen. Hij is doorgaans voorzichtig met vreemde mensen, maar nooit verlegen of angstig. Deze honden kijken eerste de kat uit de boom, wanneer ze nieuwe mensen of situaties meemaken. Deze hond is dan ook een geboren waakhond, met een zachtaardig karakter, die niet alleen bij de politie, krijgsmacht, en douane kan werken, maar ook een grote familievriend is en dit laat blijken door ongeacht de omstandigheden zijn familie zal beschermen.

Rottweilers hebben een natuurlijk instinct om hun familie te beschermen, ze kunnen dan ook ontzettend moedig zijn wanneer het komt op het verdedigen van zijn geliefden. Het is bij deze hondensoort een must om ze vroeg te socialiseren, op een strenge, en strikte manier. Wanneer deze hond onvoldoende is gesocialiseerd en getraind, dan is deze eerder gevaarlijk of agressief, in plaats van de betrouwbare waakhond.

Als deze hond op een slechte manier is gefokt, gesocialiseerd, en getraind, dan kan hij overdreven beschermend zijn. Dat klinkt aardig, maar een Rottweiler die het verschil tussen goed en kwaad niet kent, is levensgevaarlijk.

Je dient deze hond te overtuigen van jouw leiderschap door consequent en strikt te handelen, zonder daarbij tegen hem te schreeuwen of kwaadaardig te zijn. Als je dat niet doet, zal hij proberen de rol van Alfa over te nemen. Met een hond zo sterk en intelligent als bij deze hond, is dat wachten op een ongeluk.

Vaak wordt verondersteld dat de Rottweiler een labiele, en agressieve, hondensoort is. Als de pup goed is gefokt, en goed wordt gesocialiseerd, en getraind, dan zijn ze speels, zachtaardig, en lief richting hun familie. Ze zijn doorgaans makkelijk te trainen, zolang je ze met respect behandeld.

Alhoewel deze hond veel positieve punten kent, is het niet een hond voor iedereen. Je moet veel trainen, en veel socialiseren. Je moet kunnen omgaan met mensen die vooroordelen tegenover het hondenras hebben.

Rottweiler blikvangers

Rottweiler aan het slapen op de bank na het spelen.
  • Rottweilers zijn grote, en sterke honden, die vanaf pups af aan, veel socialisatie en training nodig hebben.
  • Ongeacht of je jouw Rottweiler goed hebt getraind of hebt gesocialiseerd, zullen er mensen zijn met vooroordelen richting het hondenras.
  • Rottweilers zijn gek op mensen, en zijn graag in de buurt van hun familie. Als deze hond onvoldoende beweging krijgt, of te vaak alleen is, kan hij zich vergrijpen aan je meubilair en schoenen.
  • Rottweilers hebben een natuurlijke drang om te drijven, waardoor ze kleine kinderen een zetje geven. Sommige van deze honden hebben nog steeds een jachtinstinct, rennende kinderen kunnen ervoor zorgen dat hij er achteraan gaat, let daarom altijd op wanneer er kinderen spelen bij je hond.
  • Deze honden zijn intelligent en makkelijk te trainen, zolang je consistent en strikt bent.
  • Deze honden zullen jouw commando’s testen, wees dus duidelijk bij elk commando wat je geeft.
  • De meeste Rottweilers snurken.
  • Als de voedselinname niet wordt bijgehouden, kunnen Rottweilers snel overgewicht kweken.

Hebben Rottweilers een slecht karakter?

Doorgaans wordt de Rottweiler gezien als een hond met een slechte reputatie. Ze kunnen inderdaad ontzettend agressief zijn. Deze honden zijn extreem voorzichtig, en dat wordt vaak als reden aangehaald dat ze een slecht karakter hebben.

Remco Koppedraaijer

Op splendidlife.nl probeer ik mijn bezoekers op een eenvoudige manier kennis te laten maken met honden, hun gedrag, prijzen en achtergrondinformatie. Soms wat luchtig, soms wat technischer, maar in ieder geval vermakelijk.

Wat is er nieuw