Welke Retriever soorten zijn er? Maak kennis met 6 Retrievers


Welke retriever soorten zijn er

Een overzicht met Retriever soorten, is dat nu nodig? Ja, en wel hierom: Retrievers zijn in het begin gefokt voor de jacht, hun taak was het om vogels en ander wild onbeschadigd terug te brengen. Voor deze taak moest de hond een zachte bek hebben en niet al te hard bijten. Daarnaast moest de hond sterk zijn, behendig genoeg om overal doorheen te rennen en te zwemmen, en intelligent genoeg om naar de commando’s van zijn baas te luisteren. De eigenschappen van deze hond, die door generaties fokken is ontstaan, maakt dit één van de populairste hondensoorten.

De Retriever is leergierig en slim, atletisch, en zachtaardig. Ze zijn gefokt om samen met mensen te werken, daarom doen ze ook zo graag hun best om hun baas te plezieren. Dat is dan ook de reden dat de Retriever één van de populairste hondenrassen is in Nederland. Bekijk dit overzicht met 6 Retriever soorten, hieronder.

Er zijn in totaal zes erkende soorten Retriever. Laten we elke soort in dit artikel bespreken.

Chesapeake Bay Retriever (1 van de onbekendere Retriever soorten!)

Foto van een bruine Chesapeake Bay Retriever.

De Chesapeake Bay Retriever stamt af van twee honden die waren gered vanaf een Engels schip wat aan wal was gelopen in Maryland, in 1807. Naast de bemanning zaten er op het schip twee St. John Newfoundland pups – een rode pup (reu) genaamd Sailor, en een zwarte pup (teef) genaamd Canton. Deze honden werden weggegeven aan de lokale bevolking, en al snel bleek dat ze allebei heel goed waren in het ophalen van allerlei dingen. De lokale bevolking besloot deze 2 honden te kruisen met andere hondensoorten. En die hondensoorten werden weer gekruisd met andere hondensoorten, men vermoed met de Otterhound, Flat-Coat Retriever, and Curly-Coated Retriever. Uiteindelijk was het resultaat deze intelligente, sterke, jachthond, de Chesapeake Bay Retriever.

Curly-Coated Retriever

Foto van de Curly-Coated Retriever.

De Curly-Coated Retriever wordt beschouwd als één van de oudste hondenrassen. Mensen met veel verstand van honden, vermoeden dat deze hond afstamt van de 16de-eeuwse Engelse Waterspaniel, de St. John’s Newfoundland, de retrieving setter, en, laat in de 19de eeuw, de Poedel. Deze hond staat bekend om zijn vacht, met kleine, dichte, water-resistente, krullen. Een betrouwbare, robuuste en intelligente hond. Alhoewel deze hond doorgaans nogal afzijdig lijkt, pleziert hij graag zijn baas.

Flat-Coated Retriever

Foto van een zwarte Flat-Coated Retriever.

De voorouders van de Flat-Coated Retriever omvatten een kruising tussen Newfoundlanders, setters, schaapshonden, en waterhonden. Nauw verwant aan de Labrador, maar met een atletischer en elegantere lichaamsbouw. De glanzende, vlakke, vacht van deze hond is doorgaans zwart of leverkleurig. De vacht beschermd deze Retriever tegen koude weersomstandigheden, koud water en ruig terrein. Een andere eigenschap van dit ras is de lange kop, waardoor deze hond ook een stuk vriendelijker oogt.

Golden Retriever

Foto van een Golden Retriever die lui op de bank zit.

De Golden Retriever komt van oorsprong uit de Schotse hooglanden, laat in de 18de eeuw. Het ras is bedacht en ontwikkeld door Dudley Marjoribanks, later ook wel bekend als Lord Tweedmouth. Hij wilde een Retriever fokken die goed tegen het Schotse klimaat kon. Hij is begonnen met een gele pup, uit een nest van Wavy-Coated Retrievers, in 1864. Hiermee fokte hij tot hij een Tweed Water Spaniël had (uitgestorven ras). Enkele gele pups, die over waren gebleven uit een nestje, vormde de basis van de gele Retriever. Deze honden bleken ideale werkhonden te zijn, dankzij hun hoge intelligentie, atletische bouw en vriendelijke persoonlijkheid. Van de Retriever soorten, is dit wel de bekendste, samen met de Labrador Retriever.

Labrador Retriever

Foto van een Labrador Retriever, in een veld.

De Labrador Retriever komen vermoedelijk niet uit de regio Labrador, Canada, maar in het aangrenzende eiland, New Foundland, laat in de 16de eeuw. Vissers werkte met een stevige, gehoorzame, honden, die gek waren op water. Deze honden haalde de netten binnen en vingen de vissen die van de haken afvielen. Toen de bevolking in de St. John’s regio toenam, steeg de populariteit van deze hond als jachthond, mee.

Sommige van deze “St. John’s honden” werden meegenomen naar England, waar ze in de 18de eeuw vaak voor de sport werden gebruikt door de aristocratie. Vandaag de dag is de Labrador Retriever de populairste hondensoort in Nederland. Hun intelligentie, stevige bouw, veelzijdigheid, en zachtaardige persoonlijkheid, zorgen ervoor dat ze nog steeds goed uit de voeten kunnen als hulphond, therapiehond, speurhond, reddingshond, en natuurlijk als trouwe metgezel. Samen met de Golden Retriever, is dit één van de bekendere Retriever soorten.

Nova Scotia Duck Tolling Retriever

Foto van een Nova Scotia Duck Tolling Retriever.

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever, ook wel de “Toller” genaamd, is ontwikkeld in de Little River Harbour regio van Nova Scotia, Canada, in het begin van de 19de eeuw. Deze compacte, behendige, alerte, en intelligente hond, was ontwikkeld voor het jagen op watervogels, ook wel “tolling” genoemd. Met hun pluimstaart lokte ze eenden naar de waterkant, waarna de jager de eenden kon afschieten, vervolgens bracht deze hond het aangeschoten wild naar de jager.

Deze manier van jagen, was afgekeken van de vossen, die hetzelfde bij de waterkant deden, om eenden te pakken te kunnen nemen. De jagers trainde hun honden om hetzelfde te doen, en de eenden vervolgens naar de jager te brengen. De dubbele, waterafstotende, vacht van de Nova Scotia Duck Tolling Retriever, is rood en vaak voorzien van witte vlekken.

Remco Koppedraaijer

Op splendidlife.nl probeer ik mijn bezoekers op een eenvoudige manier kennis te laten maken met honden, hun gedrag, prijzen en achtergrondinformatie. Soms wat luchtig, soms wat technischer, maar in ieder geval vermakelijk.

Wat is er nieuw