Pup adopteren: 8 belangrijke stappen voordat je er 1 koopt


Wat moet je doen om een hond te adopteren

Een pup adopteren, doe je niet elke dag, er komt dan ook meer bij kijken dan je verwacht. Het is daarom verstandig van tevoren alles te plannen, en de benodigde spullen klaar te hebben liggen. Een hond hebben, is een grote verantwoordelijk, vooral bij een pup, die hebben meer aandacht en training nodig. In deze gids leg ik je uit wat je moet doen als je een pup wilt adopteren.

Wil je een pup adopteren. Maak dan eerste tenminste twee keer kennis met de hond. Lees meer over het ras, en persoonlijkheid. Controleer of ze honden zijn gespeend. Controleer de leeftijd van de moeder, ze moet ouder zijn dan één jaar, maar niet te oud. Vraag hoeveel nestjes de moeder heeft gehad (maximaal 6). Controleer de leefomstandigheden van moeder en het nestje. Speel met de puppies. Geef de pup een deken van huis mee, om aan de geur te wennen. Controleer de ogen, oren en buik.

Pup adopteren: dit doe je als eerste

Een pup adopteren is een spannende tijd, daarom wil je onderzoek verrichten. Gedurende het onderzoek wil je uitvogelen welke hond je wilt hebben, en waar je de pup gaat adopteren. Begin met het afstruinen van de dierenasiels. Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een iets oudere hond, om te voorkomen dat ze de hond zindelijk moeten maken, wat perspectief biedt als je op zoek bent naar een puppy. Schrijf je in op hun Facebookpagina, en hou in de gaten wat er zoal aan nestjes wordt aangeboden.

Wanneer je op zoek bent naar een rashond, dan kom je doorgaans niet terecht bij de dierenasiels, daar zitten namelijk vooral kruisingen. Wil je een gezonde pup adopteren, met een compleet medisch rapport, en medische verklaringen van de ouder, dan kom je doorgaans al snel uit bij een fokker. Een ethische fokker, fokt maar één nestje per keer, en zal de pups de tijd gunnen bij de moeder.

Een belangrijk onderdeel van je onderzoek, is het onderzoeken welk hondenras bij jouw familie en leefstijl past. Sommige hondensoorten kunnen beter met andere honden, katten en kinderen omgaan, dan andere hondensoorten. Bekijk daarom aandachtig naar je huishouden, heb je kinderen, katten, andere honden, welke hond, met wel temperament, past daarbij.

Een ander aspect is ruimte, sommige honden hebben meer ruimte nodig om te kunnen spelen, of tot rust te kunnen komen. Alhoewel het ras voor een groot deel het karakter bepaalt, is het uiteindelijk per hond vaak verschillend. De beste manier om erachter te komen of een pup past bij jouw familie, is door in het echt kennis te maken en te zoeken naar de “klik”. Een pup adopteren is prima, zolang zijn energie past bij die van jou.

Zorg voor een veilige omgeving voor je pup

Pup adopteren: Zorg voor een veilige woonomgeving voor je pup.

Een pup adopteren, hangt samen met het zorgen voor een veiling leefomgeving. Voordat je je nieuwe pup kunt verwelkomen, wil je ervoor zorgen dat je huis veilig is. Van nature zijn puppies nieuwsgierig, waardoor ze al snel met allerlei spullen spelen, of in het slechtste geval slopen. Door de nodige stappen te nemen, kun je van je woning een veilig huis maken voor de pup.

Begin met het verwijderen van alles wat mogelijk gevaarlijk kan zijn voor de pup. Schoonmaakmiddelen, medicatie, giftige planten, en kleine dingen waar de pup in kan stikken. Verberg elektrische snoeren, en berg vuilnisbakken op. Zorg er ook voor dat de tuin een veilige haven is voor de pup, een hekwerk is een must, je wil namelijk niet dat je pup in jouw buurt op onderzoek uitgaat.

Ga op zoek naar een goede dierenarts

Eén van je steunpilaren als baasje, is de dierenarts. Wil je een pup adopteren, en heb je de nieuwe viervoeter in huis, dan maak je een afspraak bij de dierenarts, zodat deze kennis kan maken met je nieuwe viervoeter. De dierenarts verricht een volledig onderzoek, en bekijkt of de conditie van jouw pup naar behoren is, heeft de pup ziektes heeft meegenomen vanaf het dierenasiel of de fokker, zo ja, dan kan de dierenarts dit meteen aanpakken.

Na het onderzoek zal de dierenarts de pup enkele vaccinaties geven, zodat je pup in de aankomende tijd gezond blijft. Dit is ook het moment, waarop je kunt gaan nadenken of je de hond later (na zes maanden), wilt laten helpen.

Denk hier niet te licht over, ik heb zelf 3 dierenartsen versleten, voordat ik bij mijn huidige dierenarts kwam. Verricht onderzoek, kijk naar beoordelingen in Google, en in Facebook-groepen. Kijk of er een “klik” is tussen jouw pup en de dierenarts, want jouw nieuwe pup, gaat de dierenarts nog veel zien de aankomende jaren, onder andere met het veelvoorkomende hotspot.

Je pup opvoeden, dat doe je door geduldig te zijn

Een nieuwe puppy in je leven, wees dan geduldig. Ze zijn jong, en maken alles voor de eerste keer mee. Geef je pup de nodige tijd om te wennen aan zijn nieuwe familie, en zijn nieuwe huis. Laat ze op hun eigen tempo de woning verkennen. Doe niets gehaast, ook niet wanneer de pup per ongeluk in huis plast, gebruik positieve ondersteuning, in plaats van je hond met een luide stem te corrigeren.

Geduld is de sleutel tot succes, wanneer je een pup hebt. Doe het rustig aan, win zijn vertrouwen, doe je dat, dan bouw je een geweldige band op met jouw nieuwe viervoeter. Een pup adopteren heeft alles te maken met geduld en de lange adem.

Begin vroeg met socialiseren en trainen

Een pup adopteren is makkelijk, daarna zorg je ervoor dat hij toekomstbestendig word. Jouw pup kan niet snel genoeg beginnen met trainen en socialiseren. Socialiseren is simpel, laat hem kennis maken met geluid, beeld, mensen, honden, andere dieren. Laat de pup wennen, verbreed zijn horizon. Begin met trainen door je pup basiscommando’s te leren. Door ze al vroeg te leren hoe ze moeten zitten en liggen, bouw je een band op, en heb je later een hond met gedrag wat past binnen jouw familie. Was de pup op vroege leeftijd, laat hem eraan wennen. Beloon je pup met lekkernijen, zodra deze jouw commando’s opvolgt. Veel dierenasiels en hondenscholen geven gehoorzaamheidstrainingen voor puppies, maak daar gebruik van!

Blijf actief

Puppies zijn leuke kleine pluizige bolletjes, met heel veel energie. Daarom moet je je puppy ook de kans geven om te rennen en te spelen, je wilt toch niet een pup adopteren en er niets mee doen. Door actief bezig te zijn met je pup, zorg je er niet alleen voor dat jullie beide een goede conditie opbouwen, jullie bouwen ook samen een band op. Samen dingen doen met je pup, zorgt ervoor dat gedragsproblemen, voortkomend uit verveling, wordt tegengegaan. Door je pup veel te laten ontdekken, te rennen, te spelen, raakt deze zijn energie daaraan kwijt, in plaats van het slopen van je woning, of het kauwen op jouw schoenen.

Let erop dat je pup niet teveel gekke dingen gaat doen, een verzwikt pootjes is één van de meest voorkomende blessures bij pups. Sleept je pup met zijn pootje, of trekt hij met zijn pootje, wikkel dan het pootje in met een bandage. Dankzij de bandage zal je pup sneller herstellen.

Hoeveel kost het om een hondje te adopteren?

Een hondje adopteren bij het asiel kost tussen de € 100 – € 500. De hond is dan meteen ingeënt, gechipt, geregistreerd, en medisch onderzoekt. Koop je een hondje bij een fokker, dan betaal je doorgaans € 1000 of meer, afhankelijk van het soort hondenras.

Wat is een goede leeftijd om een pup te adopteren?

Een pup gaat doorgaans na zeven tot negen weken naar zijn nieuwe baasje. De pup is op dat moment klaar om zijn eigen weg te gaan. Een pup adopteren die ouder is dan 12 weken, kan, maar dan kan het zo zijn, dat je beter je best moet doen om deze te socialiseren. Een pup adopteren uit het dierenasiel is goed, maar je weet niet altijd wat de geschiedenis is.

Remco Koppedraaijer

Op splendidlife.nl probeer ik mijn bezoekers op een eenvoudige manier kennis te laten maken met honden, hun gedrag, prijzen en achtergrondinformatie. Soms wat luchtig, soms wat technischer, maar in ieder geval vermakelijk.

Wat is er nieuw