Mini Chihuahua: 10 dingen die jij nog niet wist


Mini Chihuahua op schoot
Mini Chihuahua in de auto.

De mini Chihuahua is een piepklein hondje, een hondje wat wel eens het kleinste hondje kan zijn, vooral wanneer de Chihuahua nog een pup is. Deze raszuivere dieren, die niet echt een eigen categorie hebben in termen van grootte en uiterlijk zoals sommige andere rassen dat wel hebben, zijn klein van stuk, maar voelen zich net zo groot als een Ierse Wolfshond.

De zeer kleine en delicate mini Chihuahua is een “hondenras” dat bekend staat om zijn vermogen om zowel onafhankelijk als sociaal te zijn. Deze honden kunnen komen in veel verschillende kleuren. Doorgaans heeft de mini Chihuahua een schofthoogte van maximaal 20 centimeter en wegen vaak niet meer dan 1 tot 2 kilo. Het is moeilijk te bepalen hoe groot een mini Chihuahua zal worden, soms vallen mini Chihuahua’s zelfs groter uit dan de standaard kortharige of langharige Chihuahua.

Een mini Chihuahua is een rashond die kleiner is dan de gemiddeld Chihuahua. Het is geen apart ras, technisch gezien zijn het gewoon kleine Chihuahua’s, ze worden ook wel vanuit commercieel oogpunt “Teacup” of “Micro” Chihuahua’s genoemd. Ze worden niet groter dan 20 cm en niet zwaarder dan 2 kilo.

Hoewel deze honden schattig zijn door hun kleine formaat, komen ze ook met een aantal unieke uitdagingen. In dit artikel nemen we een kijkje naar alles wat je moet weten over deze kleine hond.

Mini Chihuahua uiterlijk

Er is geen vaste standaard is voor het identificeren van een mini Chihuahua, veel fokkers zullen daarom gewone Chihuahua’s die te klein uitvallen onder de noemer “Mini Chihuahua” aanbieden. Deze hond heeft geen vastgestelde regels voor fokkers, men noemt het een mini Chihuahua puur vanwege het formaat van de hond.

Mini Chihuahua’s zijn de kleinste honden in deze wereld. Doorgaans bedraagt de schofthoogte wanneer ze volgroeid zijn maximaal 20 centimeter, en de meeste wegen dan tussen de 1 en de 2 kilo, wat ze de perfecte schoothond maakt!

De term “mini” is een beetje meer subjectief dan bij sommige andere hondenrassen. Technisch gezien kan elke klein uitgevallen Chihuahua de naam “Mini Chihuahua” krijgen.

Chihuahua’s zijn er in twee verschillende soorten: kortharig en langharig. Dit geldt ook voor de mini Chihuahua’s.

De Mini Chihuahua’s voldoen niet aan een rasstandaard. Dat is dan ook de reden dat ze vaak niet mee mogen doen aan hondenshows of wedstrijden. Het is bij Chihuahua’s lastig om te bepalen hoe groot ze zullen worden als ze volwassen zijn. Dit kan het moeilijk maken voor mensen die een mini Chihuahua willen, omdat er geen manier is om dit te bepalen zijn er veel hondenbaasjes die een Mini Chihuahua hebben gekocht, die vervolgens groter uitvalt dan de normale Chihuahua.

Chihuahua’s komen in een breed scala van kleuren en patronen. Het Merle patroon is de laatste tijd steeds populairder geworden – dit zie je ook vaker terug bij de fokkers.

Geschiedenis

Chihuahua’s zijn een ras dat al een hele tijd bestaat. We weten niet precies hoe ze zich ontwikkeld hebben, maar er zijn aanwijzingen dat dit gebeurde voor het einde van de 19e eeuw – men is toen begonnen met het bijhouden van informatie over dit hondenras.

De Chihuahua stamt volgens kenners af van Techichi honden die gedomesticeerd werden door verschillende Meso-Amerikaanse beschavingen. Deze kleine hondjes wogen ongeveer 5 tot 10 kilo, waardoor ze groter waren dan de hedendaagse Chihuahua met 3,5 kilo. De Techichi is een zeldzaam hondenras dat werd gezien in oude beschavingen. Er zijn tal van verslagen van vroeger, met inbegrip van schilderijen en standbeelden die tonen dat deze hond werd aanbeden door onder andere de Maya’s.

Deze honden speelden een belangrijke rol in zowel religieuze rituelen en dienden als voedsel. Dit ras was bijna uitgestorven toen de Spaanse veroveraars het land innamen.

Het debat over het formaat van deze honden is al een tijdje aan de gang. Eén theorie suggereert dat ze in de loop van de tijd kleiner werden door selectief te fokken, het zou ook kunnen dat deze honden zijn gekruist met een kleiner Europees ras. Er is niet direct een verband te leggen tussen de Chihuahua en de Techichi, maar het zou kunnen zijn dat de laatst genoemde hond de hond is geworden die we vandaag de dag kennen.

Een andere theorie is dat de Chihuahua afstamt van Europese honden die met de kolonisatoren werden meegebracht. Er is zelfs een hond genaamd uit Malta die unieke fysieke kenmerken van dit ras deelt! Dit oude ras had een zachte plek op hun kop, die veel hedendaagse Chihuahua’s nog steeds hebben. De Chihuahua-achtige hond kunnen ook al voor de tijd van de kolonisatie in Europa aanwezig zijn geweest, want ze worden door de geschiedenis heen verschillende keren genoemd en er zijn schilderijen waarop dit type hond te zien is.

Wetenschappers hebben kunnen aantonen hoe de vork in de steel zit. Een recente studie vond geen DNA verband tussen Chihuahua’s en Europese honden. Ze vonden echter wel vergelijkbaar DNA in andere pre-Columbiaanse honden, wat suggereert dat de Chihuahua op zijn minst zijn voorouders deelt met Techichi.

Persoonlijkheid en temperament

De mini Chihuahua staat bekend als een actieve en zelfverzekerde hond. Ze kunnen behoorlijk luidruchtig zijn. Deze kleine honden zijn vergelijkbaar met andere kleine honden wanneer het gaat om hun gedrag of temperament. Deze honden blaffen naar alles wat los en vast zit, daarom is het trainen van je hond van cruciaal belang, maar niet als je graag de hele dag geblaf aan wilt horen.

Ze hechten zich graag aan één persoon en negeren daarbij alle anderen om zich heen. Ze zijn wantrouwig tegenover vreemden, maar soms overwint hun behoefte aan genegenheid en kun je alsnog vrienden met ze worden.

De beste manier om te voorkomen dat je mini Chihuahua te verlegen wordt, is door ze te socialiseren als ze jong zijn. Als je ze niet met veel mensen en dieren laat kennismaken, kunnen deze kleine honden overweldigd worden door angst, wat weer leidt tot het blaffen en het vertonen van agressief gedrag.

Mini Chihuahua trainen en dagelijkse beweging

Mini Chihuahua op het gras

Mini Chihuahua’s mogen dan klein zijn, maar ze zijn niet dommer dan andere honden. Ze kunnen heel wat dingen leren ook al hebben ze een erwtenbrein. Ze moeten ook vaak naar buiten vanwege hun kleine blaas, wat het zindelijk maken van deze honden moeilijker maakt.

De meeste mensen zorgen ervoor dat hun Mini Chihuahua ook binnenshuis zijn plasje kan doen. Heb je een buitenplaats (omheinde achtertuin) dan is een hondenluikje handig, de hond kan zichzelf dan even uitlaten en zijn behoefte in de tuin doen. Zorg er wel voor dat het hondenluikje niet al te groot en te zwaar is, anders komt deze hond met geen mogelijkheid door het luikje.

Socialiseren van deze honden is cruciaal. Ze zijn niet de vriendelijkste honden en kunnen een beetje afstandelijk zijn tegenover andere huisdieren of kinderen. In de puppytijd is het belangrijk dat je regelmatig bezoek ontvangt, zodat je hond kan leren wat wel gevaarlijk en niet gevaarlijk is, net zolang tot hij zich op zijn gemak voelt in de buurt van vreemden, terwijl hij nog steeds agressief richting vreemden die hij niet kent.

Deze honden kunnen doorgaans niet goed opschieten met andere honden. Angst is daarbij vaak een belangrijke drijfveer, veel van deze kleine hondjes zijn bang om te worden getrapt of gebeten door grotere honden. Dat is dan ook de reden dat de Mini Chihuahua’s zich groter voordoen dan ze werkelijk zijn en agressief te blaffen naar grotere honden. Dit kan leiden tot asociaal gedrag zoals snappen of blaffen. Het op de juiste manier socialiseren kan veel van deze problemen voorkomen.

Honden die zelfverzekerd zijn, zijn doorgaans niet bang.

Gezondheid en verzorging

Mini Chihuahua op schoot bij zijn baasje

De Mini Chihuahua is een kleine en tere hond die vatbaar kan zijn voor gezondheidsproblemen, zoals verwondingen. Dit ras staat erom bekend vatbaarder te zijn voor aandoeningen en kwetsuren vanwege hun kleinere bouw. De meeste problemen ontstaan door hun lichaamsbouw, ze zijn te klein en om te voorkomen dat ze aandoeningen of kwetsuren oplopen, moeten ze simpelweg groter worden gefokt.

Zorg ervoor dat je een puppy bij een gerenommeerde fokker koopt. Anders kan het zijn dat je een ongezonde puppy koopt, wat je vervolgens veel geld gaat kosten aan medicatie en dierenartsen. Vraag naar de gezondheidstests die één of beide ouders hebben ondergaan en naar de gegevens van eerdere operaties/infecties, etc.

Erfelijke genetische aandoeningen kunnen van generatie op generatie worden doorgegeven. Als de fokker zijn honden niet test op deze aandoeningen, is de kans groot dat jij blijft zitten met een hond die genetisch niet helemaal lekker in elkaar zit.

Bekende gezondheidsproblemen bij Mini Chihuahua’s

Patella luxatie
De Mini Chihuahua is vaak vatbaar voor de genetische ziekte Patella luxatie. Het houdt in dat de knieschijf van zijn plaats glijdt, meestal in een groef bovenop of tegen het bot van zijn been, de patella (knie).

Dit komt ofwel door een genetisch probleem waardoor de botten niet goed op één lijn liggen, ofwel door een verwonding waardoor de knieschijf van zijn plaats glijdt. Beide komen vaak voor, aan de ene kant door de kleine bouw en aan de andere kant omdat deze kleine honden sneller gewond raken.

Hypoglycemie
Een laag bloedsuikerspiegel is een veel voorkomend probleem bij de Mini Chihuahua, puur vanwege de kleinere bouw. Dit probleem ontstaat wanneer een hond onvoldoende eet, omdat ze zo klein zijn moeten ze regelmatig eten. Voor kleinere rassen zoals de Mini Chihuahua is het verstandig hen vijf tot zes kleine maaltijden per dag te geven, dit helpt hen gezond en energiek te blijven terwijl ze op gewicht blijven.

De aandoening kan dodelijk zijn als ze niet meteen wordt behandeld. Vaak zien honden met deze aandoening er moe en lusteloos uit; uiteindelijk zullen ze ineenstorten met stuiptrekkingen die de dood tot gevolg hebben – dit gaat doorgaans ook bijzonder snel, vanwege hun kleine bouw. Deze honden kunnen niet veel voedsel in één keer opnemen, dus wordt het eten meestal snel verteerd. Na de maaltijd moet de hond weer wachten totdat zijn baasje hem opnieuw voert.

De meest voorkomende oorzaak van diabetes bij deze honden is een gebrek aan vetreserves. Wanneer je veel speelt of rent met je Mini Chihuahua, heeft het lichaam onvoldoende energie om deze schommelingen op te vangen.

Luchtpijp aandoeningen
Men begrijpt niet precies waardoor deze hond gevoelig is voor aandoeningen aan de luchtpijp, maar jet kan ernstig zijn. Zonder behandeling eindigt dit meestal ook met de dood omdat de hond niet meer goed kan ademen.

Net als veel andere rassen zijn Chihuahua’s vatbaar voor het ontwikkelen van luchtweg problemen. De exacte oorzaak en het gen wat deze problemen veroorzaakt is nog niet ontdekt, maar het lijkt waarschijnlijk dat het genetisch is.

Pulmonaalstenose
Deze erfelijke hartklepafwijking wordt pulmonaalstenose genoemd. Dit defect zorgt ervoor dat het bloed langzamer door de hartkamers stroomt, waardoor het hart harder moet werken om het bloed door te laten stromen. Dit zorgt ervoor dat het hart groter wordt, gevolgd door hartfalen.

De beste manier om deze ziekte te voorkomen is door het hart te laten controleren voordat er symptomen optreden. Als de diagnose in een vroeg stadium wordt gesteld, is er in lichte gevallen geen behandeling nodig, maar als het erger wordt en belangrijke organen zoals de nieren of de lever begint te beschadigen, is een operatie vermoedelijk nodig.

Neurologische aandoeningen
Mini Chihuahua’s lopen ook een verhoogd risico op het ontwikkelen van een verscheidenheid aan neurologische aandoeningen. Vaak hebben deze aandoeningen te maken met iets wat zich niet goed ontwikkelt in de schedel van de hond en leidt tot problemen van de hersenfuncties. Het kan echter ook een genetisch probleem zijn. Het DNA van de hond veroorzaakt problemen door een fout in zijn gensequentie. De exacte genetische oorzaken zijn echter vaak onbekend, zodat de ouders niet vóór het fokken kunnen worden getest om te zien of een van beide of beide honden deze schadelijke eigenschappen hebben.

Soms komt het ook voor dat beide ouders helemaal gezond zijn en de puppies de aandoening alsnog hebben.

Borstelen

Er zijn twee soorten Mini Chihuahua’s: kortharige honden met een matige vachtverzorging en langharige Mini Chihuahua’s die iets meer verzorging nodig hebben. Veel werk zul je er echter niet aan hebben, dit hondenras heeft relatief weinig verzorging nodig, ongeacht de lengte van hun vacht.

Eén snelle borstelbeurt per week is raadzaam om de vacht glad en glanzend eruit te laten zien. De kortharige variëteit verhaart meer dan de langharige, maar je hoeft niet excessief te gaan borstelen. De beste honden trimhulp is een kleine rubberen handschoen. Met dit soort borstels kun je door de vacht van de huid van de hond komen zonder deze te beschadigen of te irriteren, en de meeste honden vinden het heerlijk. Langharige Chihuahua’s kun je ook borstelen met een pinnenborstel, maar dit is vaak onnodig. Is je hond erg vuil, dan helpt de pinnenborstel om vuil uit de vacht te verwijderen.

Mini Chihuahua’s staan bekend om hun gladde, zachte vacht. In de lente en herfst kan de hond echter meer verharen dan normaal. In dat geval is raadzaam elke dag de hond te borstelen. Ze hoeven niet vaak in bad, ze vatten namelijk snel kou. Borstelen is doorgaans voldoende om de vacht gezond te houden. Wil je jouw hond alsnog in bad stoppen, doe dit dan in een warme kamer en droog ze goed af. Een natte hond kan snel onderkoelt raken.

Deze honden hebben geen aanleg voor oorinfecties, maar ze moeten wel af en toe worden schoongemaakt. Controleer de oren van uw hond na elke borstelbeurt en gebruik zo nodig een wattenstaafje om vuil of oorsmeer te verwijderen.

Als je goed voor jouw hond wilt zorgen, dan is regelmatig de nagels knippen een must! Wees heel voorzichtig bij het knippen van hun nagels, want ze zijn heel klein waardoor je al snel in het leven knipt. Als je dit niet aandurft, schakel dan een trimsalon in.

Als je wilt dat het gebit van jouw Mini Chihuahua zo lang mogelijk meegaat en van goede kwaliteit is, is het belangrijk dat het regelmatig wordt gepoetst.

Mini Chihuahua overzicht

Deze kleine hondjes zijn vatbaarder voor gezondheidsproblemen vanwege hun kleine formaat of genetische aandoeningen.

Socialisatie en zindelijkheidstraining is niet makkelijk met een Mini Chihuahua. Door de kleine blaas slaan veel baasjes de zindelijkheidstraining over en gebruiken in plaats daarvan een stukje kunstgras in huis. Ze zijn vaak angstig en afstandelijk als het op vreemden aankomt, maar ze kunnen ook last hebben van verlatingsangst.

Deze honden hebben speciale zorg nodig om goed te gedijen, anders kunnen ze gezondheidsproblemen krijgen of zelfs agressief worden als ze niet goed verzorgd worden. Ze zijn geweldig voor mensen die veel thuis zijn en graag een bijzonder trouw huisdier willen hebben.

Ongeacht welke soort je kiest, reken erop dat je een flinke prijs moet betalen voor een pup. Daarnaast dien je rekening te houden met jaarlijkse kosten wanneer je een Chihuahua hebt.

Remco Koppedraaijer

Op bjornl1.sg-host.com probeer ik mijn bezoekers op een eenvoudige manier kennis te laten maken met honden, hun gedrag, prijzen en achtergrondinformatie. Soms wat luchtig, soms wat technischer, maar in ieder geval vermakelijk.

Wat is er nieuw