Mastiff Bulldog: 6 belangrijke eigenschappen


mastiff bulldog

De Mastiff Bulldog is een stevige en onbevreesde hond, die zijn familie altijd zal beschermen. Ze zijn afstandelijk richting buitenstaanders, maar hun familie, daar zijn ze gek op.

Alhoewel de Mastiff Bulldog wordt ook wel de “stille waakhond” genoemd, zijn ze zo zachtaardig, dat ze zich ook prima thuis voelen in een appartement. Ze hebben een korte vacht, die weinig vachtverzorging nodig heeft. Ze kwijlen veel. Als je geen problemen hebt met het kwijlen, dan heb je een trouwe, beschermende, metgezel, die graag met jou op avontuur gaat, zolang hij na het spelen of rennen op de bank mag zitten.

De Mastiff Bulldog zijn zachtaardig en aanhankelijk richting zijn familie. Over het algemeen zijn ze rustig, en meegaand, waardoor ze ideaal zijn als gezinshond, bij een gezin met goed opgevoede kinderen.

Meer over de Mastiff Bulldog

In 1901 daagde een heer genaamd Burton van Thorneywood Kennels een aantal bezoekers van een hondenshow uit, om te ontsnappen aan zijn gemuilkorfde hond, mocht degene dit lukken, dan ontving deze een grote smak geld van als beloning. De vrijwilliger, met veel ervaring met honden, heeft achteraf spijt gekregen. Ondanks zijn grote voorsprong, werd hij opgejaagd en tot drie keer toe door de hond naar de grond gewerkt.

Het komt bij de kenners van deze hond niet als verrassing. Deze hond is gefokt in Engeland, en werd door jachtopzieners gebruikt om landgoederen te beschermen. Dit hondenras is sterk, snel, en staat bekend om zijn moedige en zelfverzekerde karakter.

Het formaat en zijn intimiderende uiterlijk, heeft een afschrikwekkende uitwerking op eventuele aanvallers of indringers. Ze zijn vastberaden om hun geliefden, onder welke omstandigheden dan ook, te beschermen.

Dit is een hygiƫnisch ras, wanneer het gaat om de korte vacht, makkelijk te borstelen en ze laten doorgaans weinig haren los. Aan de andere kant kwijlen ze heel veel, en is het doorgaans verstandig een handdoek mee te nemen om de kwijl regelmatig weg te halen.

Ondanks hun formaat, heeft deze hond niet zo gek veel energie. Een paar korte rondjes om zijn behoefte te kunnen doen, is doorgaans al voldoende. Ze zijn relaxt genoeg om in een appartement te wonen, zolang je ze een paar keer per dag mee naar buiten neemt.

Een Mastiff Bulldog puppy heeft uiteraard meer energie, maar dat neemt in de loop der tijd af, totdat ze ongeveer 2 jaar oud zijn. Ze zijn dan wel relaxt, maar ze doen het ontzettend goed wanneer het gaat om behendigheid, gehoorzaamheid en tracking. De Mastiff Bulldog is ook een uitstekende therapiehond, dankzij hun rustige aard en komische verschijning.

Ze zijn doorgaans erg koppig, daarom is het van belang dat je ze vanaf jonge leeftijd al op een strikte manier traint. Het is eveneens belangrijk om vroeg te beginnen met socialiseren.

Deze hond is uitermate geschikt als waakhond, en kan prima alleen thuis zijn. Komt de baas thuis, dan wil hij echter wel de nodige aandacht hebben.

Deze hond kan uitstekend overweg met kinderen, en heeft ontzettend veel geduld. Zijn formaat kan nogal intimiderend zijn voor kleine kinderen, maar kleine kinderen hoor je sowieso niet alleen te laten bij honden.

Mastiff Bulldogs kunnen zwaar worden, wel 60 kg, en het meeste daarvan is spier.

Mastiff Bulldog blikvangers

 • Mastiff Bulldogs hebben niet veel lichaamsbeweging nodig, en vinden doorgaans een paar wandelingen per dag voldoende.
 • Mastiff Bulldogs vinden het prima wanneer beide baasjes werken. Alleen zijn vinden ze doorgaans geen probleem, puppies daarentegen hebben wel iemand nodig die ze met enige regelmaat een plasje laten doen.
 • Mastiff Bulldogs hebben weinig vachtverzorging nodig.
 • Door hun relaxte karakter, kunnen ze prima in een appartement leven.
 • Mastiff Bulldogs kunnen agressief zijn richting andere honden, wanneer ze niet goed zijn getraind of gesocialiseerd.
 • Mastiff Bulldogs dienen in huis te leven, niet in een kennel of in een buitenhok.
 • Mastiff Bulldogs kunnen snel oververhit raken en dienen binnen te zijn wanneer het warm weer is.
 • Mastiff Bulldogs laten doorgaans veel scheten en kwijlen vaak. Als je het niet erg vind om kwijl op te ruimen, dan is deze hond een uitstekende keuze.
 • Mastiff Bulldogs hebben vanaf jongs af aan training en socialisatie nodig. Trainen van de hond, doe je gedurende zijn hele leven.
 • Mastiff Bulldogs houden ervan om tijd met de baas te spenderen, ze liggen vaak op je voeten, kussen en schoot.
 • Deze honden zijn vastberaden waakhonden en zullen hun huis en familie beschermen, ongeacht de mogelijke uitkomst.
 • Deze honden kunnen goed overweg met kinderen, maar kunnen door hun lompe gedrag de hele kleine kinderen blesseren.
 • Bij deze honden is het door hun hoge pijngrens, moeilijk vast te stellen of ze ergens pijn hebben.

Geschiedenis

De Mastiff Bulldog is ontstaan rond 1860, gefokt door jachtopzieners, die een grote, rustige, moedige hond nodig hadden om stropers op te sporen en vast te houden.

Ze hebben enkele kruisingen geprobeerd, maar kwamen uiteindelijk uit bij de combinatie Mastiff / Bulldog. De Mastiff was groot, maar niet agressief genoeg, de Bulldog daarentegen was moedig en vastberaden, maar niet groot genoeg om iemand omver te werpen.

Dit populaire ras werd bekend als de nachthond van de jachtopzieners, en werkte samen met de jachtopziener en zijn familie. Deze hond werd gefokt voor hun gebruikzaamheid en temperament, waar het uiterlijk van ondergeschikt belang was. De uitzondering op het uiterlijk, was de zwarte vacht, waardoor ze in de nacht bijna niet te zien waren.

In de loop der tijd nam het stropen af, waardoor de Mastiff Bulldog vaker werd ingezet als waakhond. Dit was ook het moment dat de hond vaker voorkwam met een Fawn vacht met een zwart masker.

Hoe groot en hoe zwaar wordt een Mastiff Bulldog?

Een Mastiff Bulldog reu heeft een schofthoogte tussen de 63 – 69 cm, en weegt tussen de 50 – 59 kg. Een Mastiff Bulldog teef heeft een schofthoogte tussen 61 – 66 cm, en weegt tussen de 45 – 55 kg.

Wat is de gemiddelde leeftijd van een mastiff bulldog?

Zoals bij elke grote hondensoort, is de levensverwachting van een Mastiff Bulldog niet zo lang als bij kleinere hondensoorten. Over het algemeen worden ze 8 – 10 jaar oud.

Hoe lang groeit een Mastiff Bulldog?

Omdat dit een grote hond is, kan het 3 jaar duren voordat een Mastiff Bulldog volgroeid is. Doorgaans kun je ervan uitgaan dat een kleine hond sneller klaar is met groeien. Hoe groter de hond, hoe langer het duurt totdat deze is uitgegroeid. Volwassen Mastiffs zijn hele grote honden.

Remco Koppedraaijer

Op bjornl1.sg-host.com probeer ik mijn bezoekers op een eenvoudige manier kennis te laten maken met honden, hun gedrag, prijzen en achtergrondinformatie. Soms wat luchtig, soms wat technischer, maar in ieder geval vermakelijk.

Wat is er nieuw