Een lelijke hond? Hier 14 honden die een glimlach op je gezicht toveren


14 keer een lelijke hond

Geen hond is lelijk, alleen speciaal op zijn of haar eigen manier. Deze o-zo-schattige lelijke honden hebben een speciaal plekje in ons hart, en in dit artikel zetten wij ze in het zonnetje!

Honden met kop waar alleen een moeder van zou kunnen houden zijn niet nieuw, sterker nog veel van de honden in deze lijst zijn al eeuwenlang geliefd. Veel van deze lelijke honden stammen uit de oudheid en vallen op omdat hun gezichtskenmerken hen een ongelukkig etiket geven: “lelijk.”

Wat maakt nou een lelijke hond? Afwijkingen in het uiterlijk. Gedeeltelijke kaalheid, te grote ogen, een hanenkam, helemaal geen haar, bijna geen snuit, een sloom of klungelig voorkomen. Dat is wat mensen lelijk vinden, en toch vinden we dat tegelijkertijd weer mooi of lief.

Hier zijn een paar van de meest unieke en mooie “lelijke honden” die er bestaan. Deze honden zijn misschien niet perfect, maar hun persoonlijkheid maakt ze het waard om onvoorwaardelijk van te houden.

Mopshondje

Mopshondje bij het strand

De mopshond een lelijke hond en heeft doorgaans hangende ogen en flinke rimpels. Hij staat erom bekend zowel lelijk als schattig te zijn, wat hem in sommige opzichten perfect maakt – buitenstaanders kregen in het Chinese keizerrijk vroeger zo een lelijke hond vaak cadeau! En wat voor cadeau, een ideale gezinshond die met alles en iedereen goed overweg kan.

Chinese gekuifde naakthond

Chinese gekuifde naakthond in het bos close-up

Het haar van de Chinese gekuifde naakthond is heel anders dan dat van welk ander ras dan ook, deze lelijke hond heeft namelijk een gebrek aan haar, maar maakt dit gebrek met trots goed. De manen op zijn hoofd hebben vaak plukjes of lokken die het fijngeknobbelde gezicht omlijsten dat typisch is voor deze honden. Ze hebben een eigenaardig haarpatroon, grote oren die recht in de lucht steken en ovaalvormige ogen. Doorgaans hebben ze een ondeugende blik in hun ogen.

Maar maak je geen zorgen – blikken kunnen bedriegen. Deze bankhangers zijn ideale metgezellen voor elk huis, zorgen doorgaans niet voor problemen.

Bedlington terrier

Bedlington terrier in het bos

De Bedlington terrier weet hoe hij dat hij een fantastische mohawk heeft, maar de uiterlijke eigenschappen van deze lelijke hond stoppen daar niet. Zo is deze hond ontzettend lenig en ziet hij eruit als een lam, maar zijn lichaam is gebouwd voor snelheid (ze liepen mee met de boeren, naast het paard).

Mexicaanse naakthond

Mexicaanse naakthond bij een hondenexpositie

De Mexicaanse naakthond, beter bekend als de Xoloitzcuintli is een kale lelijke hond. Sommigen honden kunnen echter geboren worden met een korte vacht of een vleugje haar op hun hoofd. Hoewel ze misschien niet harig zijn, zijn deze honden winterhard en kunnen ze tot 18 jaar oud worden. De Mexicaanse naakthond is een “lelijke hond” met een interessante geschiedenis. Ze hebben hun naam te danken aan de God van de Azteken “Xolotl”, en zijn erkend als de nationale hond van Mexico.

Pekingees

Pekingees close-up portretfoto

De Pekingees is een oeroud ras dat al eeuwen op de schoot van menig Chinese keizer lag te pronken. Hoewel hun gezelschap in de loop der tijd veranderde, bleef de status van deze lelijke hond hetzelfde.

De Pekingees is een kleine, pluizige hond met een elegant lichaam en een lange staart. Ze hebben een bruine vacht die varieert van licht tot donker van kleur, deze honden zijn loyaal en aanhankelijk.

Bulldog

Bulldog portret foto in het bos

De Bulldog is een stoere en gespierde hond die vaak voorkomt op de lijstjes met meest populaire hondensoorten. Het uiterlijk ziet er misschien knorrig uit, maar deze vrolijke honden met hun losse wangen doen het uitstekend in gezinnen met kinderen.

Bloedhond

Bloedhond portretfoto

De kop van een bloedhond ziet er misschien lustloos uit, maar laat je niet misleiden door zijn relaxte uiterlijk. Deze hond heeft een verbazingwekkende reukzin en kan zelfs de kleinste, door criminelen achtergelaten sporen, ruiken. Ze staan niet bekend om hun atletisch vermogen, maar zijn wel snel wanneer het gaat om het opvangen van geursporen waardoor ze uitblinken als politiehonden. Alhoewel deze lelijke honden traag van begrip zijn, is hun reukzin fantastisch.

Japanse spaniel

Japanse spaniel close-up portret

De Japanse spaniel is een eigenwijze schoothond met een aantrekkelijke maar koppige inslag. Deze lelijke hond is dominant en heeft een ervaren baas nodig. Ze hebben niet veel energie, hebben een zijdezachte vacht en houden ervan om te knuffelen met hun baas.

Italiaans windhondje

Italiaans windhondje op de bank

Het Italiaans windhondje is een kleinere, behendigere versie van de gewone windhond. Ze wegen tussen de 3 en de 7 kilo minder dan hun grotere soortgenoten, maar maken dat goed in snelheid en energieniveau, waardoor ze perfecte jachthonden zijn. Maar net als hun gestalte, is het uithoudingsvermogen van deze lelijke honden kort. Ze barsten vaak van de energie, maar zodra ze door hun energie heen zijn liggen ze net zo graag te slapen op de bank. Dit lelijke hondenras was ontzettend geliefd bij de Romeinen.

Bull Terrier

Bull Terrier knuffelt op de bank met zijn baas

Met hun ronde, Humpty-Dumpty-vormige koppen zie je deze lelijke honden niet snel over het hoofd. Deze lelijke hond is altijd in voor wat onschuldig kattenkwaad, vooral wanneer je ze te weinig laat lopen of te weinig met ze speelt.

Rat Terrier

Rat Terrier in een bloemenveld

Zoals hun naam al doet vermoeden, heeft de Rat terrier de neiging om op knaagdieren te jagen en zou het prima doen op een boerderij, maar ook in een appartement vind deze lelijke hond z’n plekje wel. Ze hebben een doelgericht uiterlijk en een atletische bouw. Dit is een kleine tot middelgrote hond met een elegant en fit voorkomen.

Ierse wolfshond

Ierse wolfshond in de achtertuin

Met een gewicht vanaf 55 kilo komt de Ierse wolfshond nogal intimiderend over. Maar degenen die dit hondenras kennen, zullen je al snel vertellen dat deze zachtaardige reuzen liefdevolle huisdieren kunnen zijn.

De Ierse wolfshond werd gefokt om op groot wild te jagen, zo staat deze hond erom bekend wolven met één klap te kunnen doden. Ze staan ook bekend om hun vasthoudendheid, koppigheid en dapperheid, de ideale waakhond. Tegenwoordig staan ze bekend als kalme, maar attente metgezellen. Ze schrikken met hun enorme lijf elke mogelijke indringer af.

Affenpinscher

Affenpinscher ligt op bed te rusten

De Affenpinscher is een kleine lelijke hond met een aapachtig uiterlijk die een intelligente persoonlijkheid bezit. Deze honden zijn het meest geschikt voor gezinnen met oudere kinderen.

Chihuahua

Chihuahua close-up in het gras

Chihuahua’s mogen dan wel kleine lelijke honden zijn, maar ze zijn schrikken er niet voor terug om de leiding te nemen in huis. Deze kleine honden hebben een grote-hond houding met hun schattige oren en een kop die doorgaans fier overeind staat, zelfs wanneer ze worden aangevallen door (veel) grotere honden! Het is verstandig vroeg te beginnen met socialiseren want anders nemen deze hond het huishouden over.

Remco Koppedraaijer

Op splendidlife.nl probeer ik mijn bezoekers op een eenvoudige manier kennis te laten maken met honden, hun gedrag, prijzen en achtergrondinformatie. Soms wat luchtig, soms wat technischer, maar in ieder geval vermakelijk.

Wat is er nieuw