Leer Uw Oud Duitse Herder Kennen: Tips & Adviezen


oud duitse herder

Een goed getrainde Duitse herder is een plezier om in de buurt te hebben. Duitse Herders behoren tot de slimste en meest intelligente werkhonden. Ze kunnen nieuwe commando’s snel begrijpen en gehoorzamen. Het trainen van jouw Duitse Herder is spannend, maar kan soms overweldigend lijken als je niet weet waar te beginnen.

Belangrijkste punten om te onthouden:

 • Je kunt beginnen met het trainen van jouw Duitse Herder pup zodra je hem thuiskrijgt.
 • Het aanleren van basiscommando’s, zoals zitten, blijven, liggen en de naam van de hond kennen, is essentieel in de training van een Duitse Herder.
 • Duitse Herders werden oorspronkelijk gefokt om schapen te hoeden en zijn geschikt voor verschillende vormen van training.
 • Duitse Herders hebben gedrag dat goed te trainen is, maar voldoende beweging is ook essentieel voor hun welzijn.
 • Dagelijkse training van 10 tot 15 minuten is belangrijk, verdeeld over meerdere korte sessies per dag.

Vanaf welke leeftijd kan ik beginnen met het trainen van mijn Duitse Herder pup?

Als je een Duitse Herder pup hebt, kun je al beginnen met het trainen zodra je hem thuiskrijgt. Jonge puppy’s zijn in staat om op jonge leeftijd al eenvoudige gehoorzaamheidscommando’s te leren. Het is echter belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en geen druk op de pup uit te oefenen.

De hersenen van een pup ontwikkelen zich snel, dus het is een goed moment om te beginnen met het aanleren van basiscommando’s, zoals zitten, liggen en blijven. Het is belangrijk om de training leuk en positief te houden, met veel beloningen en lof voor goed gedrag.

Hoewel het trainen van een jonge pup spannend kan zijn, is het belangrijk om geduldig te blijven. Pups hebben nog een korte aandachtsspanne, dus het is het beste om de trainingssessies kort te houden en regelmatig te herhalen. Met consistentie en positieve versterking kan de training van je Duitse Herder pup een succes worden.

Geduld en positieve versterking

De training van een Duitse Herder pup begint op jonge leeftijd en zal geduld en positieve versterking vereisen. Het is belangrijk om te onthouden dat elke pup uniek is en zijn eigen tempo heeft. Forceer de pup niet, maar geef hem de tijd om te groeien en te leren. Door geduldig te zijn en consistente training te bieden, kun je een sterke band opbouwen met je Duitse Herder pup en samen een succesvol trainingsprogramma doorlopen.

Voordelen van vroeg trainen:Belangrijke tips voor training:
 • Pups hebben een hogere leerbaarheid op jonge leeftijd.
 • Vroege training bevordert sociale vaardigheden.
 • Het helpt bij het opbouwen van een sterke band tussen jou en je pup.
 • Begin met eenvoudige commando’s.
 • Houd de trainingssessies kort en positief.
 • Gebruik beloningen en lof om gewenst gedrag te stimuleren.

Snelheid training Duitse Herder

Het aanleren van basiscommando’s aan je Duitse Herder is van essentieel belang. Door commando’s zoals zitten, blijven, liggen en de naam van de hond te kennen, leer je je hond gehoorzaamheid en discipline. Deze basiscommando’s kunnen vrij snel worden aangeleerd als je de juiste aanpak en beloningen gebruikt. Het is belangrijk om consequent te zijn in je training en dagelijks tijd vrij te maken om met je Duitse Herder te oefenen.

Training aan de lijn is een andere belangrijke vaardigheid die je je Duitse Herder moet aanleren. Begin met korte wandelingen aan de lijn en beloon je hond wanneer hij naast je loopt zonder te trekken. Gebruik positieve versterkingstechnieken, zoals prijzen en belonen met traktaties, om gewenst gedrag te versterken.

Een effectieve manier om training aan de lijn te oefenen is door gebruik te maken van verleidingen. Houd een speeltje of traktatie voor de neus van je hond en laat hem rustig naast je lopen terwijl je de verleiding vooruit beweegt. Beloon je hond wanneer hij naast je blijft en niet trekt.

Belangrijke tips voor de training aan de lijn:

 1. Gebruik een goed passende en comfortabele halsband of tuigje.
 2. Houd de lijn ontspannen en geef je Duitse Herder voldoende ruimte om te bewegen.
 3. Oefen in verschillende omgevingen om je hond aan verschillende prikkels te laten wennen.
 4. Blijf geduldig en geef je hond voldoende tijd om te leren en te groeien.

OefeningDoelBeloning
ZittenLeert je hond om op commando te gaan zitten.Prijs en beloon met een traktatie.
BlijvenLeert je hond om op zijn plaats te blijven zonder te bewegen.Prijs en beloon met een traktatie.
LiggenLeert je hond om op commando te gaan liggen.Prijs en beloon met een traktatie.
Naam kennenLeert je hond om zijn naam te herkennen en te reageren wanneer je hem roept.Prijs en beloon met een traktatie.

Door dagelijks te oefenen en consequent te zijn, kun je de snelheid van de training van je Duitse Herder verbeteren. Blijf geduldig en positief en beloon je hond voor goed gedrag. Met de juiste training zal je Duitse Herder snel de basiscommando’s en training aan de lijn onder de knie krijgen.

Waar worden Duitse Herders voor getraind?

Duitse Herders zijn veelzijdige honden die voor verschillende doeleinden worden getraind. Ze hebben een lange geschiedenis van werkzaamheden en worden al eeuwenlang gebruikt voor verschillende taken. Hieronder vind je enkele van de belangrijke toepassingen waarvoor Duitse Herders worden opgeleid.

Schapen hoeden

Oorspronkelijk werden Duitse Herders gefokt om schapen te hoeden. Ze hebben een natuurlijk instinct om schapen te verplaatsen en kunnen goed trainbaar zijn voor deze taak. Met hun intelligentie en werkethiek kunnen ze een waardevolle aanwinst zijn voor herders en schapenboerderijen.

Politiehonden

Veel mensen associëren Duitse Herders met politiehonden, en terecht. Ze worden vaak gebruikt in wetshandhaving en veiligheidsdiensten vanwege hun uitstekende reukvermogen, intelligentie en gehoorzaamheid. Duitse Herders worden getraind voor verschillende taken, waaronder het opsporen van drugs, het vinden van vermiste personen en het beschermen van politieagenten.

Beschermen en zoeken

Vanwege hun beschermende en loyale karakter worden Duitse Herders ook ingezet als waakhonden en beveiligingshonden. Ze kunnen worden getraind om eigendommen te beschermen en indringers af te schrikken. Daarnaast worden ze ook gebruikt voor zoek- en reddingsoperaties, waarbij ze vermiste personen kunnen opsporen en helpen redden.

Duitse Herders zijn buitengewoon veelzijdige en intelligente honden. Ze kunnen worden opgeleid voor een breed scala aan taken en hebben een natuurlijk talent voor gehoorzaamheid en werk. Of het nu gaat om het hoeden van schapen, het dienen als politiehond of het beschermen en zoeken van mensen, Duitse Herders blijven een waardevolle en betrouwbare metgezel.

Duitse Herder Gedrag

Als eigenaar van een Duitse Herder is het belangrijk om bekend te zijn met het gedrag van dit ras. Duitse Herders hebben van nature beschermende instincten en reageren snel op beweging in hun omgeving. Deze eigenschappen kunnen van pas komen tijdens de training, maar het is belangrijk om ze op de juiste manier te begeleiden en te trainen.

Het beschermende gedrag van een Duitse Herder kan resulteren in waakzaamheid en alertheid, waardoor ze een uitstekende keuze zijn als waakhond. Het is echter belangrijk om te voorkomen dat dit gedrag omslaat in angstig of agressief gedrag. Positieve training en socialisatie zijn essentieel om ervoor te zorgen dat je Duitse Herder goed omgaat met andere mensen en dieren.

Naast beschermende instincten hebben Duitse Herders ook behoefte aan voldoende lichaamsbeweging. Ze zijn actieve en energieke honden die graag bezig gehouden worden. Regelmatig wandelen, spelen en trainen helpt niet alleen om de energie van je Duitse Herder kwijt te kunnen, maar ook om een sterke band met je hond te ontwikkelen.

Gedragstips voor het opvoeden van een Duitse Herder:

 • Zorg voor een positieve en consistente trainingsaanpak. Beloon goed gedrag en corrigeer ongewenst gedrag op een kalme en duidelijke manier.
 • Socialiseer je Duitse Herder op jonge leeftijd met andere mensen, dieren en verschillende situaties om ze vertrouwd te maken en te voorkomen dat ze angstig of agressief worden.
 • Geef je Duitse Herder voldoende fysieke en mentale stimulatie door middel van dagelijkse wandelingen, spelletjes en trainingssessies.
 • Leer je Duitse Herder om op commando te stoppen met blaffen of beschermend gedrag te tonen wanneer dit niet nodig is.

Door het begrijpen van het gedrag van je Duitse Herder en het toepassen van de juiste trainingsmethoden, kun je ervoor zorgen dat je een gehoorzame, goed opgevoede en evenwichtige hond hebt. Neem de tijd om je Duitse Herder te leren kennen en investeer in zijn gedragsontwikkeling voor een langdurige en liefdevolle relatie met je hond.

Duitse Herder

Hoe lang heb ik nodig om mijn Duitse herder dagelijks te trainen?

Als je een Duitse Herder hebt of van plan bent er een te adopteren, wil je natuurlijk weten hoeveel tijd je dagelijks moet besteden aan de training van je hond. Over het algemeen is het aan te raden om minstens 10 tot 15 minuten per dag te reserveren voor de training.

Het is belangrijk om de trainingssessies kort en bondig te houden, omdat honden over het algemeen een kortere aandachtsspanne hebben. Door de training in meerdere korte sessies op te splitsen, kun je de aandacht van je Duitse Herder beter vasthouden en de training effectiever maken.

Om de training interessant te houden voor je hond, kun je gebruik maken van beloningen en positieve bekrachtiging. Dit kan bestaan uit lekkernijen, prijzen of speeltjes die je hond leuk vindt. Door positieve ervaringen te koppelen aan de training, zal je Duitse Herder gemotiveerd blijven om te leren en gehoorzaam te zijn.

Table: Gemiddelde tijdsduur voor dagelijkse training van een Duitse Herder

Leeftijd van de hondTijd per dag
Puppy (jonger dan 6 maanden)10-15 minuten, verdeeld over meerdere sessies
Volwassen hond10-15 minuten, verdeeld over meerdere sessies

Houd er rekening mee dat deze tijden slechts richtlijnen zijn en kunnen variëren afhankelijk van de behoeften en capaciteiten van je Duitse Herder. Sommige honden kunnen misschien meer trainingstijd nodig hebben, terwijl anderen met minder training tevreden zijn.

Onthoud dat consistentie en geduld de sleutel zijn bij het trainen van je Duitse Herder. Geef niet op als het even niet soepel verloopt en blijf altijd positief en belonend tijdens de trainingssessies. Met de juiste aanpak en toewijding zal je Duitse Herder binnen no time een goed opgevoede en gehoorzame metgezel worden.

Hoelang duurt het om een Duitse Herder te trainen?

De trainingsduur van een Duitse Herder kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de leeftijd van de hond en de ervaring van de eigenaar. Over het algemeen duurt het 8 tot 12 weken om de basis gehoorzaamheidscommando’s aan te leren aan een jonge puppy. Het is belangrijk om geduldig en consistent te zijn tijdens het trainingsproces.

Voor een volwassen Duitse Herder die al bij andere eigenaren heeft gewoond, kan het trainen langer duren. Het kan enige tijd duren om onjuiste training of gedragsproblemen die de hond mogelijk heeft opgelopen, ongedaan te maken. Positieve trainingstechnieken en geduld zijn essentieel bij het trainen van een volwassen Duitse Herder.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke hond uniek is en dat de trainingsduur kan variëren. Sommige honden pikken commando’s sneller op dan andere. Het is belangrijk om de training aan te passen aan de individuele behoeften en capaciteiten van je Duitse Herder om de beste resultaten te behalen.

PuppyVolwassen hond
Duur van de training8-12 wekenLanger (afhankelijk van de omstandigheden)
Geduld en consistentieBelangrijkEssentieel
Individuele verschillenJaJa

Houd er rekening mee dat de trainingsduur niet het enige aspect is van het opvoeden en trainen van een Duitse Herder. Het is een doorlopend proces dat consistente inspanning en betrokkenheid vereist. Met de juiste aanpak en toewijding kun je een sterke band opbouwen en een gehoorzame en evenwichtige Duitse Herder hebben.

Training vanuit andere eigenaar

Als je een volwassen Duitse Herder hebt die al bij andere eigenaren heeft gewoond, kan het nodig zijn om onjuiste training of gedragsproblemen ongedaan te maken. Dit kan extra tijd en geduld vergen. Het is belangrijk om positieve training te gebruiken en specialistische hulp in te schakelen indien nodig.

Wanneer je een volwassen Duitse Herder overneemt, is het mogelijk dat de hond al een bepaalde mate van training heeft gehad, maar die training kan onjuist zijn of niet overeenkomen met jouw verwachtingen. In dit geval is het belangrijk om de oude training te ontdoen en opnieuw te beginnen met een positieve en beloningsgerichte aanpak.

“Bij het trainen van een Duitse Herder met een verleden als volwassen hond is het belangrijk om geduldig te zijn en begrip te tonen. Focus op het opbouwen van een positieve relatie en vertrouwen met de hond, zodat hij bereid is om te leren en te veranderen.”

Soms kunnen volwassen Duitse Herders gedragsproblemen vertonen als gevolg van onjuiste training of gebrek aan socialisatie. Gedragsproblemen kunnen variëren van verlatingsangst en agressie tot onzindelijkheid en ongehoorzaamheid. Het is belangrijk om een professionele hondentrainer of gedragsspecialist te raadplegen om je te helpen bij het aanpakken van deze problemen.

Door middel van positieve trainingstechnieken en geduld kun je een volwassen Duitse Herder helpen om onjuiste training of gedragsproblemen te overwinnen. Het kan enige tijd duren voordat de hond zich aanpast aan de nieuwe training en gedragsverwachtingen, maar met consistentie en positieve versterking is het mogelijk om positieve resultaten te bereiken.

Vandaag starten met het trainen van jouw Duitse herder?

Als je vandaag al wil starten met het trainen van je Duitse Herder, is het handig om te beginnen met het lezen van het Duitse Herder Handboek. Dit handboek bevat waardevolle informatie over opvoeding, verzorging en training van jouw herder. Het is een uitgebreide trainingsbron die je stap voor stap begeleidt bij het trainen van je Duitse Herder pup.

Het Duitse Herder Handboek biedt een overzicht van de basisprincipes van hondentraining, inclusief positieve trainingsmethoden, gehoorzaamheidsoefeningen en gedragsproblemen. Het bevat ook handige tips en adviezen voor het omgaan met specifieke uitdagingen die je kunt tegenkomen tijdens de training van je Duitse Herder.

Door het handboek te volgen, kun je een sterke basis leggen voor de training van je Duitse Herder en een goede relatie opbouwen. Het biedt duidelijke instructies en praktische oefeningen die je kunt volgen, waardoor je zelfverzekerd en effectief kunt trainen. Met het Duitse Herder Handboek heb je alle nodige informatie binnen handbereik om vandaag nog te beginnen met het trainen van jouw Duitse Herder.

trainingsbron handboek

Vandaag starten met het trainen van jouw Duitse herder?

Duitse Herder en spelen

Duitse Herders zijn gek op spelletjes en vinden het leuk om uitgedaagd te worden. Door verschillende spelletjes en oefeningen te doen, kan je je Duitse Herder fysiek en mentaal stimuleren. Dit is essentieel voor hun welzijn en kan helpen bij het voorkomen van verveling en destructief gedrag.

Er zijn veel spelletjes die je kunt spelen met je Duitse Herder. Een klassiek spel is het gooien van een bal en het laten halen door je hond. Dit bevordert niet alleen lichamelijke activiteit, maar ook het volgen van commando’s zoals “haal het” en “laat het los”.

Daarnaast kan je denkspelletjes introduceren om de mentale capaciteiten van je Duitse Herder te stimuleren. Verstop bijvoorbeeld lekkernijen in een speciale puzzelbal en laat je hond zijn intelligentie en probleemoplossende vaardigheden gebruiken om de beloning te krijgen.

SpelletjesMotivatieSpeeltjes
VerstoppertjeVersterkt het reukvermogen en leert je hond objecten te vindenSnuffelmat, speeltouw
BehendigheidTraint de lichaamscoördinatie en verbetert de gehoorzaamheidTunnel, slalompaaltjes
ZoekspelletjesStimuleert het natuurlijke zoekinstinct en de mentale uitdagingFleece speeltjes, voerbal

Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle spelletjes geschikt zijn voor elke Duitse Herder. Sommige honden zijn meer gemotiveerd door speeltjes, terwijl anderen meer gedreven zijn door beloningen zoals voedsel. Experimenteer met verschillende spelletjes en speeltjes om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw Duitse Herder.

Door regelmatig met je Duitse Herder te spelen, bouw je niet alleen een sterke band op, maar zorg je er ook voor dat je hond gelukkig en gezond blijft. Blijf altijd alert op tekenen van vermoeidheid of overbelasting en pas het spelniveau aan op de behoeften van je hond.

Conclusie

Het opvoeden van een Duitse Herder vereist consistentie, goed leiderschap, positieve training en voldoende uitdaging. Door op jonge leeftijd te beginnen met de training en de basisvaardigheden aan te leren, leg je een stevige basis voor een gehoorzame en evenwichtige hond.

Hoewel het tijd en geduld kan vergen om een Duitse Herder goed op te voeden, zal de juiste aanpak uiteindelijk resulteren in een sterke band met je hond. Het is belangrijk om consequent te zijn en de training positief te houden, zodat je herder gemotiveerd blijft en plezier heeft in het leren.

Door je Duitse Herder voldoende uitdaging te bieden, zowel fysiek als mentaal, ontwikkel je een gezonde en evenwichtige hond. Blijf ook altijd alert op zijn gedrag en begeleid hem waar nodig, zodat hij zich kan ontwikkelen tot een goed opgevoede en betrouwbare metgezel.

Met de juiste aanpak en toewijding zal de opvoeding van je Duitse Herder uiteindelijk vruchten afwerpen. Geniet van het proces en bouw een sterke band op met je trouwe viervoeter!

Veelgestelde vragen

Wat is een Oud Duitse Herder?

Een Oud Duitse Herder is een middelgrote herdershond, ook wel bekend als de langharige Duitse Herder. Het ras staat bekend om zijn evenwichtige karakter, langharige vacht en krachtige uitstraling.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van de Oud Duitse Herder?

De Oud Duitse Herder heeft een langharige vacht, is krachtig gebouwd, en staat bekend om zijn evenwichtige karakter. Het ras wordt ook geassocieerd met erfelijke aandoeningen zoals heupdysplasie en elleboogdysplasie.

Wat onderscheidt de Oud Duitse Herder van andere herdershonden?

De Oud Duitse Herder onderscheidt zich door zijn langharige vacht, erfelijke eigenschappen en evenwichtige karakter. In vergelijking met de huidige Duitse Herder, wordt de Oud Duitse Herder vaak als krachtiger en imposanter beschouwd.

Welke gezondheidsproblemen komen vaak voor bij de Oud Duitse Herder?

De Oud Duitse Herder kan gevoelig zijn voor erfelijke aandoeningen zoals heupdysplasie, elleboogdysplasie en andere degeneratieve aandoeningen. Het is belangrijk om op de gezondheid van dit ras te letten en regelmatig veterinaire controles uit te voeren.

Wat zijn enkele tips voor de verzorging van de vacht van een Oud Duitse Herder?

Omdat de Oud Duitse Herder een langharige vacht heeft, is regelmatig borstelen en kammen essentieel om klitten te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om de vacht van de Oud Duitse Herder regelmatig te wassen en te verzorgen.

Zijn Oud Duitse Herders geschikt als gezinshonden?

Ja, de Oud Duitse Herder staat bekend als een uitstekende familiehond vanwege zijn evenwichtige karakter en beschermende instincten. Ze gedijen goed in gezinsomgevingen en kunnen goede metgezellen zijn voor kinderen.

Wat is de oorsprong van de Oud Duitse Herder?

De Oud Duitse Herder stamt af van de oorspronkelijke Duitse Herder en heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot het einde van de 18e eeuw, waar het ras werd ontwikkeld door fokkers zoals Max von Stephanitz.

Wat zijn enkele typische eigenschappen van de Oud Duitse Herder?

De Oud Duitse Herder staat bekend om zijn krachtige bouw, langharige vacht, evenwichtig karakter en beschermende instincten. Het ras wordt vaak geassocieerd met het fokken van diensthonden, reddingshonden en blindegeleidehonden.

Zijn er specifieke trainingsbehoeften voor de Oud Duitse Herder?

Ja, vanwege hun energieke en intelligente aard hebben Oud Duitse Herders regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig. Lange wandelingen en uitdagende activiteiten kunnen bijdragen aan de algehele gezondheid en tevredenheid van het ras.

Wat is het verschil tussen een Oud Duitse Herder en een Duitse Herder?

Het verschil zit voornamelijk in de vacht en fysieke bouw. De Oud Duitse Herder heeft een langharige vacht en wordt vaak als krachtiger beschouwd dan de huidige Duitse Herder. Beide rassen delen echter vergelijkbare erfelijke eigenschappen en kenmerken van herdershonden.

Remco Koppedraaijer

Op splendidlife.nl probeer ik mijn bezoekers op een eenvoudige manier kennis te laten maken met honden, hun gedrag, prijzen en achtergrondinformatie. Soms wat luchtig, soms wat technischer, maar in ieder geval vermakelijk.

Wat is er nieuw