Langharige Chihuahua: 9 dingen die je nog niet wist


Langharige Chihuahua op de bank

Chihuahua’s zijn er in twee verschillende variëteiten, de kortharige en de langharige, beide zijn er in normaal formaat, maar er bestaat ook een mini Chihuahua. Er is echter niet veel verschil tussen hen, behalve hun vachtlengte die kan variëren van kort tot luxueus behaard! De grootte van deze honden is precies hetzelfde, ongeacht de lengte van hun vacht.

Chihuahua’s weten hoe ze plezier moeten maken en ze zijn niet bang om dat te laten zien. Ben je gek op kleine honden, dan is dit het hondje wat zorgt voor een extra zonnetje in huis.

Of je nou op zoek bent naar je eerste langharige Chihuahua of gewoon meer wilt weten over dit ras, in dit artikel staat alles wat je wilt weten.

Een langharige Chihuahua pup kost bij een fokker tussen de € 800 en € 1200, inclusief stamboom en gezondheidsverklaringen. Je kunt er ook één kopen via Marktplaats, zonder stamboom. Dan betaal je tussen de € 500 en € 1000 en weet je niet wat je koopt (vaak een kruising).

Wat is een langharige Chihuahua

De Chihuahua ontstond in de tijd van de Maya’s als een geschenk voor leiders en mensen van adel; daarna vond hij zijn weg naar Mexico.

Chihuahua’s staan bekend om hun kleine gestalte en enorme persoonlijkheid.

De langharige chihuahua is een kleine, aanhankelijke en trouwe hond die uitermate beschermend kan zijn voor zijn baasje. Sociale vaardigheden zijn voor deze honden niet gemakkelijk aan te leren, maar met geduld zul je ze zien uitgroeien tot een uitstekende metgezel!

 • Overzicht: Ze zeggen dat honden de beste vriend van de mens zijn. De Chihuahua biedt bescherming, liefde en is uitermate loyaal.
 • Doel: Chihuahua’s werden ooit gezien als een symbool van religie – ze konden met hun kleine gestalte je zonden wegwassen.
 • Gewicht: 1-2 kilo
 • Schofthoogte: maximaal 20 centimeter
 • Temperament: Deze honden zijn zeer luidruchtig, en met hun geblaf laten ze weten dat ze er zijn. Maar het temperament van dit ras is meestal goedaardig – ze houden ervan om bij hun baas te zijn.

Voordelen en nadelen van de langharige Chihuahua

Voordelen:

 • Uitstekend reisgezelschap
 • Ideaal wanneer je een appartement hebt
 • Lange levensverwachting
 • Goede waakhonden
 • Makkelijk te verzorgen

Nadelen:

 • Gericht op één persoon
 • Erg gevoelig voor koud weer
 • Fragiele lichaamsbouw
 • Blaffen veel

Uiterlijk van de langharige Chihuahua

Hoewel de kortharige en langharige Chihuahua’s veel fysieke gelijkenissen delen, zijn er enkele belangrijke verschillen in hun uiterlijk. Bijvoorbeeld, de langharige Chihuahua heeft een vacht die het grootste deel van zijn lichaam bedekt, terwijl de kortharige variant korter haar bovenop heeft en soms vrij weinig haar op de onderbenen en buik.

Het enige verschil is de lengte van hun vacht, wat ervoor zorgt dat de langharige variant iets meer verzorging nodig heeft.

Ze hebben een rechthoekige vorm, hun lengte is dus groter dan hun hoogte.

Doorgaans staan de oren van de Chihuahua recht overeind, afhankelijk van zijn stemming. De staart volgt dit voorbeeld met zijn gebruikelijke opwaartse kromming wanneer Chihuahua’s opgewonden of blij zijn met iets!

Ze worden vaak “snel bewegend” genoemd vanwege hun kleine formaat en compacte bouw, waardoor ze zich gemakkelijk en met grote snelheid in elke omgeving kunnen bewegen! De ogen van dit dier liggen plat tegen zijn appelvormige schedel, terwijl hij slanke kaken heeft met volle wangen.

Deze honden worden nooit zwaarder dan 2 kilo en de schofthoogte komt nooit uit boven de 20 centimeter.

Kleur en vacht

 • Eén kleur; zwart, tan, wit
 • Patroon
 • Marble
 • Tricolor

Hun vacht kan vlak zijn of krullend.

Honden met een enkele vacht zijn doorgaans populairder. De Chihuahua komt echter voor met zowel een enkele als een dubbele vacht. In tegenstelling wat de meeste denken verhaart de langharige Chihuahua niet meer of minder dan de kortharige variant.

4 grappige weetjes over langharige Chihuahua’s

 1. Het duurt iets langer dan 2 jaar voordat de langharige Chihuahua’s vacht is volgroeid.
 2. Het is het kleinste hondenras ter wereld.
 3. De puppies worden geboren met een zachte plek op de bovenkant van hun kop.
 4. Je kunt deze honden trainen met een kattenbak in de badkamer.

Persoonlijkheid en temperament van de langharige Chihuahua

Ze vinden het heerlijk om op schoot te knuffelen, vooral als je ze traktaties geeft, ze zijn daarnaast erg speels en hebben veel energie. Ze zijn doorgaans mild in de omgang, maar niet als ze een reden krijgen om boos te zijn, in dat geval zullen ze harder dan ooit terug te vechten.

Chihuahua’s worden, vanwege hun enorme hoeveelheid energie, ook weleens vergeleken met kinderen die niet willen opgroeien.

Als je bang bent dat je hond te druk wordt, geef hem dan overdag voldoende beweging en speeltijd. Dit helpt om hun overtollige energie weg te werken.

Touwtrekken is een perfect spel voor langharige Chihuahua’s die graag willen bijten en knagen.

De langharige Chihuahua een persoonlijkheid die niet te evenaren is. Ze staan bekend als zeer expressief en willen er zeker van zijn dat je ze hoort wanneer ze blaffen! In het begin kan het geluid verrassend klinken, maar na verloop raak je gewend aan zijn bijzonder harde blaf.

Chihuahua’s zijn een van de meest beschermende hondenrassen, maar ze kunnen getraind zodat ze wat socialer in het leven staan. Een Chihuahua zal geen wildvreemde naar zich toe laten lopen zonder naar die persoon te blaffen.

Deze honden hebben een zwak voor kinderen en zijn over het algemeen erg zachtaardig met kinderen. Als het kind te ruw speelt kan het zijn dat de hond zal bijten.

Verzorging van een langharige Chihuahua

Het is belangrijk te onthouden dat Chihuahua’s kleine hondjes zijn met lang haar.

Het ideale gezin zou er een zijn met veel tijd en toewijding, evenals de mogelijkheid om een rustige thuisomgeving te bieden. Het is het beste als je kinderen hebt die ouder zijn, zij kunnen namelijk makkelijker inspelen op het gedrag van de hond.

Beweging

 • Aantal keer lopen per dag: 1 tot 2 keer
 • Beweging per dag: 20 tot 30 minuten

Borstelen en verharen

Het verharen varieert per seizoen. In de warmere maanden verhaart hun vacht meer dan in de koudere maanden en als het koud is.

Reken erop dat de vacht van de hond in de warmere maanden minstens één keer per dag moeten worden geborsteld, anders kunnen er knopen in komen.

Voeding en dieet

Afhankelijk van het formaat is het verstandig om de hond minimaal tweemaal daags een (kleine) maaltijd voor te schotelen (400 calorieën).

Bekende gezondheidsproblemen

Net zoals bij andere hondenrassen heeft de Chihuahua ook aandoeningen die vaker dan normaal voorkomen.

 • Patella luxatie
 • Tracheacollaps
 • Hypoglycemie
 • Gebitsproblemen

Wat is de levensverwachting van een langharige Chihuahua?

Ondanks hun veel voorkomende gezondheidsproblemen, hebben deze honden een zeer lange levensduur. Ze kunnen tussen de twaalf en twintig jaar oud worden.

Hoeveel kost een langharige Chihuahua?

De prijs van een Chihuahua is fors, ze kosten doorgaans tussen de € 400 en de € 1200.

Hoe kun je een langharige Chihuahua trainen?

Chihuahua’s zijn koppig, begin dus zo vroeg mogelijk (als de Chihuahua nog pup is) met trainen, te beginnen bij commando’s zoals zitten en staan. Door voor een gezonde basis te zorgen, zorg je ervoor dat moeilijkere commando’s er makkelijker in gaan.

De Chihuahua is een kleine hond met een grote persoonlijkheid. Ze kunnen erg territoriaal zijn, dus door al vroeg in het leven een dominante positie in te nemen, zorg je ervoor dat je ze in de toekomst makkelijker onder de duim kunt houden. Je kunt ze aan de lijn door de woning meenemen en laten zien waar ze wel en waar ze niet mogen komen, zo zorg je er direct voor dat jij de leiding hebt.

Net als andere honden, is dit ras zeer voedsel gemotiveerd. Als je Chihuahua het moeilijk vindt om iets te begrijpen of als je ze wat trucjes wilt leren, dan werken traktaties daar goed bij!

Positieve bekrachtiging is cruciaal om de hond te laten weten dat ze precies doen wat jij wilt. Chihuahua’s kunnen slim zijn en zullen hun successen correleren met geluiden, de toonhoogte van je stem of zelfs aanraking! Voedsel werkt altijd goed, maar liefde en aandacht is iets waar deze honden naar smachten.

Kenmerken van dit ras

 • Schofthoogte 15 tot 23 centimeter
 • Gewicht 1,5 tot 3,5 kg
 • Levensverwachting 12 tot 20 jaar
 • Vacht lang, steil of krullend
 • Kleur Zwart, wit, bruin
 • Verharing Minimaal
 • Temperament Mild / Gemiddeld
 • Intelligentie Gemiddeld
 • Socialisatie Dient op vroege leeftijd te worden gesocialiseerd
 • Destructief gedrag: Kan agressief zijn als hij alleen gelaten wordt
 • Mensen: Doen het niet goed bij vreemden
 • Kinderen: Ja, zolang ze niet te druk zijn
 • Beweging: Veel energie, speels

Overzicht

De langharige Chihuahua is perfect voor wie tijd heeft om ze de aandacht te geven die ze nodig hebben. Ze kunnen soms brutaal overkomen, maar dat kun je wegwerken door ze goed te trainen.

Gezien hun intelligentieniveau is mentale stimulatie goed voor hen (apporteren en verstoppertje spelen).

Remco Koppedraaijer

Op bjornl1.sg-host.com probeer ik mijn bezoekers op een eenvoudige manier kennis te laten maken met honden, hun gedrag, prijzen en achtergrondinformatie. Soms wat luchtig, soms wat technischer, maar in ieder geval vermakelijk.

Wat is er nieuw