Lagotto Romagnolo: 4 eigenschappen van deze truffel jager


Hondenras lagotto romagnolo

Lagotto Romagnolo betekent “meerhond van Romagna”, wat een goed gekozen naam is voor dit hondenras, ze werden vroeger namelijk, in de moerassen van Romagna in Italië, gebruikt voor de jacht op watervogels.

Deze rashond staat ook wel bekend als de Italiaanse waterhond en Romagna waterhond. Tegenwoordig zijn de moerassen in Romagna bijna opgedroogd, en wordt deze hond ingezet om op truffels te jagen. De hond is dankzij zijn sterke reukzin makkelijk te trainen voor speurwerk. De dikke vacht van de Lagotto Romagnolo zorgt ervoor dat hij in de winter warm blijft, en beschermd hun tegen doornen en vuil wanneer ze door het bos rennen.

Dit is de enige hond die specifiek gefokt wordt voor het jagen op truffels. Hun geweldige reukzin en de natuurlijk drang om te graven, zorgt ervoor dat ze experts zijn op het gebied van truffel jagen. Hun hypoallergene vacht is ideaal voor mensen met allergieën, maar de vacht heeft wel veel verzorging nodig. Als je het geen probleem vind om regelmatig de vacht te borstelen, of de hond met enige regelmaat te laten trimmen, dan heb je een toegewijde, en makkelijk te trainen metgezel – die je zelfs kan helpen met het vinden van truffels.

Een Lagotto Romagnolo pup kopen bij de fokker, is het verstandigste, vooral bij een fokker die fokt volgens de regels van de Raad van Beheer. Heb je op internet & Marktplaats gezocht naar een pup, dan is het prijsverschil van de pups bij de fokkers je wellicht opgevallen. De prijs van een Lagotto Romagnolo pup hangt af van onder andere de stamboom, bloedlijn, gezondheidsverklaringen, DNA-tests, inentingen, huisdierenpaspoort, en meer, dat verklaart doorgaans de hoge prijs bij een betrouwbare fokker.

De prijs voor een Lagotto Romagnolo pup, met een geweldige stamboom en bloedlijn, ligt bij een fokker tussen de € 5000 – € 9000. Over het algemeen betaal je voor een Lagotto Romagnolo puppy bij de fokker een prijs tussen € 1500 – € 3500, met een gemiddelde prijs van € 2200.

Meer over de Lagotto Romagnolo

Twee Lagotto Romagnolos ontvangen een beloning na het jagen op truffels.

Wanneer je de Lagotto Romagnolo voor het eerst ziet, valt de prachtige gekrulde vacht direct op. Deze waterafstotende vacht zorgde ervoor dat deze warm en beschermd bleef tijdens het jagen op watervogels in de moerassen van Italië. Hun vacht lijkt meer op mensenhaar, dan op hondenhaar, de vacht komt in een verscheidenheid aan kleuren en kan zowel effen zijn of uit verschillende kleuren bestaan, met markeringen in diverse kleuren.

Doorgaans verhaart deze hond niet, daarom is deze hond een goede keuze voor mensen met een allergie, de vacht klit echter snel en de haren op de kop zitten al snel voor de ogen. Dat is dan ook de reden dat deze hond regelmatig moet worden geborsteld en getrimd. Als je het geen probleem vind om te borstelen, of je hond regelmatig naar de trimmer te sturen, dan heb je een geweldige gezinshond, die je ook kunt gebruiken voor speurwerk, gehoorzaamheidstraining, behendigheidstraining en meer.

Deze hond is niet veeleisend. Ze zijn doorgaans blij met voldoende beweging en aandacht, en kunnen zolang ze voldoende beweging een aandacht krijgen, prima leven in een appartement. Verwaarloos je deze hond, door deze te weinig aandacht of beweging te geven, dan kan hij ongewenst gedrag vertonen in de vorm van blaffen en graven. Zolang deze hond goed is gesocialiseerd, kan hij uitstekend overweg met kinderen, en andere honden.

De populariteit van de Lagotto Romagnolo neemt nog steeds toe, ook bij mensen die weinig ervaring hebben met honden. Dit is een makkelijke hond, die zich graag aanpast, toegewijd zijn, en graag hun baasje willen plezieren.

Lagotto Romagnolo blikvangers

  • De Lagotto Romagnolo is de enige hondensoort die is gefokt voor het jagen op truffels, hoewel ze ooit gefokt werden voor de jacht.
  • Wetenschappers hebben de genen van de Lagotto Romagnolo bestudeerd om Juveniele myoclonus epilepsie (JME) beter te leren begrijpen. De opgedane kennis wordt gebruikt in het onderzoek naar epilepsie bij kinderen.
  • Lagotto Romagnolos hebben een waterafstotende vacht, die hen niet alleen helpt bij het zwemmen, maar ze ook warm houdt bij het jagen op truffels, en in de winter. De vacht zorgt bovendien voor bescherming tegen doornen en vuil, wanneer ze door de bossen rennen.
  • Alhoewel geen enkele hondenvacht hypoallergeen is, wordt de vacht van de Lagotto Romagnolo beschouwd als hypoallergeen, omdat er bijna geen haaruitval is. De vacht heeft daarentegen veel onderhoud nodig.
  • Lagotto Romagnolo is een ideale waakhond, zolang ze worden getraind om op het juiste moment te blaffen. Zonder training blaffen ze bovengemiddeld.
  • Dankzij zijn neus is de Lagotto Romagnolo een voortreffelijke truffeljager, ze hebben echter ook de natuurlijke drang om te graven. Vaak geven eigenaren de hond een zandbak, zodat ze kunnen graven wanneer ze willen, daarmee wordt ongewenst gedrag ook uitgesloten.

Hoe oud wordt een Lagotto Romagnolo?

De levensverwachting van de Lagotto Romagnolo ligt tussen de 14 – 17 jaar, met een gemiddelde leeftijd van 15 jaar.

Hoe groot wordt een Lagotto Romagnolo?

De Lagotto reu heeft doorgaans een hogere schofthoogte dan de teef. Reuen hebben doorgaans een schofthoogte van 43 – 48 centimeter, met een gewicht van 12,7 – 15,9 kilogram. Teven hebben doorgaans een schofthoogte van 35,5 – 46 centimeter, met een gewicht van 11 – 14,5 kilogram.

Remco Koppedraaijer

Op splendidlife.nl probeer ik mijn bezoekers op een eenvoudige manier kennis te laten maken met honden, hun gedrag, prijzen en achtergrondinformatie. Soms wat luchtig, soms wat technischer, maar in ieder geval vermakelijk.

Wat is er nieuw