Kleine honden: 49 leuke hondenrassen


49 leuke kleine honden in 1 overzicht

Kleine honden worden vaak gezien als kefferig, hyperactief en moeilijker te trainen. Dit is echter niet altijd het geval bij kleine honden van welk ras dan ook! Deze energieke kleine honden hebben doorgaans een grote persoonlijkheid. Deze huisdieren zijn bewezen trouwe metgezellen met een lief karakter voor zowel volwassenen als kinderen; ze zijn aanhankelijk zonder zelf veel aandacht nodig te hebben.

Kleine honden, de één vind ze schattig en lief, de ander vind het helemaal niets. Onder kleine honden verstaat men doorgaans honden met een schofthoogte van maximaal 40 centimeter met een gewicht van 1 kg tot 20 kg en een lange levensverwachting.

Kleine honden kunnen gelukkig zijn in elke woning, van een groot huis tot een bescheiden appartement. Ze leven doorgaans ook een stuk langer dan de grotere hondenrassen (12 tot 20 jaar). Je kunt ze echter niet over één kam scheren, ondanks hun formaat zit er veel verschil tussen alle kleine honden in deze lijst.

Chihuahua

Chihuahua liggend op een trui.

Chihuahua’s zijn kleine honden die zich vaak groter voordoen dan dat ze werkelijk zijn, waar ze zich ook bevinden, zij bepalen wat er gebeurt. Ondanks hun formaat (of het gebrek daaraan), hebben deze kleine honden nog steeds voldoende training nodig, net als elke andere hond! Ze zijn er in alle soorten en maten, maar er is één ding dat constant blijft: hun grote ogen en appelvormige schedel. Je vindt deze honden in alle soorten en kleuren, met een langharige of kortharige vacht.

Chihuahua’s zijn een perfect huisdier voor diegenen die een dier willen dat meer metgezel is dan waakhond. Ze kunnen wel ruw spelen, maar kunnen daarbij wel gewond raken, ze doen het daarom vaak beter in een woning zonder kleine kinderen. Ze zijn nogal gevoelig voor kou, maar passen zich doorgaans aan alle situaties aan.

Chihuahua overzicht

Chihuahua liggend op bed

Temperament: Charmant, gracieus en brutaal
Schofthoogte: 15 tot 23 centimeter
Gewicht: 1,8 tot 3 kg
Levensverwachting: 12 tot 20 jaar

Brusselse Griffon

Brusselse Griffon kijkend in de camera.

Brusselse Griffon, of kortweg “Brussels Dog”, is een type hond dat in België zowel als werkhond als gezelschapshond werd gebruikt. Met hun grote ogen en expressieve baard, is de griffioen de kleine oude man van de hondenwereld. Deze kleine honden werkte als zowel werk honden in België of adellijke metgezellen. Deze honden wegen doorgaans tussen de 3 tot 8 kilo en hebben een gemiddelde schofthoogte van 21 tot 28 cm.

Ze zijn zelfverzekerd, makkelijk te trainen en makkelijk in de omgang, maar zoals de meeste honden voelen ze zich thuis in een roedel of bij mensen die doorgaans thuis zijn. Door hun broosheid zijn ze niet geschikt om ruw mee te spelen.

Brusselse Griffon overzicht

Brusselse Griffon slapend op de grond.

Temperament: Loyaal, alert, nieuwsgierig
Schofthoogte: 21 tot 28 cm
Gewicht: 3 tot 8 kg
Levensverwachting: 10 tot 15 jaar

Dwergkeeshond

Dwergkeeshond liggend op bed

De dwergkeeshond is een klein maar pittig hondje. Ze zijn het kleinste lid van hun ras, die ook andere populaire rassen zoals Samojeden en Alaska malamutes bevat! Deze schattige pup zal je waarschuwen door luid te blaffen; de dwergkeeshond is een kleine, schattige hond die een uitstekende waakhond is en een alerte persoonlijkheid heeft. Deze kleine honden schieten goed op met kinderen, maar kunnen door hun broosheid niet goed omgaan met ruw spelende kinderen.

Dwergkeeshond overzicht

Dwergkeeshond liggend op schoot.

Temperament: Nieuwsgierig, gedurfd, levendig
Schofthoogte: 18 tot 23 cm
Gewicht: 1,9 tot 3,5 kg
Levensverwachting: 10 tot 16 jaar

Affenpinscher

Affenpinscher liggend op de bank.

Affenpinschers zijn een klein, intelligent ras met een schofthoogte van slechts 25 tot 30 centimeter als ze volgroeid zijn! Hun dikke vacht verhaart niet veel, waardoor ze perfect zijn voor huisdiereigenaren die een hond willen die weinig onderhoud nodig heeft, ze worden ook wel vergeleken met de Ewoks in Star Wars films of de Wookies uit de boeken van John Barfield. Van deze unieke hond wordt gezegd dat hij menselijke eigenschappen heeft.

Affenpinchers vinden het heerlijk om bij mensen in de buurt te zijn en zullen je vaak vermaken met hun capriolen – of ze nu op meubels klimmen of als een gek lopen te blaffen als ze wat “verdachts” horen. De Affpen voorouders kwamen oorspronkelijk uit Duitsland waar ze werden gefokt als rattenvangers. De speelse aard van deze kleine honden en hun kwajongens streken zorgen er wel voor dat u deze kleine honden goed dient te trainen.

Affenpinscher overzicht

Affenpinscher zit op de bank.

Temperament: Zelfverzekerd, beroemd grappig, onverschrokken
Schofthoogte: 25 tot 30 cm
Gewicht: 3 tot 6 kg
Levensverwachting: 12 tot 14 jaar

Yorkshire Terrier

Yorkshire Terrier aan het slapen.

Yorkies zijn zoveel meer dan alleen maar een mooi gezichtje! Deze honden hebben een persoonlijkheid zo levendig en levendig als hun vacht. Men noemt deze kleine honden vaak afstandelijk, in het echt zijn ze helemaal niet zo zelfingenomen en afstandelijk.

Deze kleine honden zijn Bundle Of Joys! Ze zijn niet alleen schattig, maar zitten ook vol persoonlijkheid. De Yorkie werd vroeger vaak ingezet als rattenvanger, maar werd ook vaak als gezelschapsdier gehouden door de adel. Je kunt ele jaren genieten van deze pup als je hem goed verzorgt. Maar zorg ervoor dat je er voor hem bent, hij heeft graag mensen om zich heen.

Yorkshire terrier overzicht

Yorkshire Terrier buiten aan het spelen.

Temperament: Aanhankelijk, opgewekt, macho
Schofthoogte: 15 tot 25 cm
Gewicht: 1 tot 5 kg
Levensverwachting: 13 tot 16 jaar

Russische toyterriër

Russische toyterriër met een bloem.

Hoewel ze een lange geschiedenis hebben die teruggaat tot de Russische aristocratie, zijn deze kleine honden speels en liefdevol met veel energie. Als je met ze gaat spelen kan het moeilijk zijn om ze bij te houden – maar als ze willen uitruten dan doen ze dat gewoon op schoot te liggen. De Russische toyterriër verlangt naar menselijk gezelschap; wanneer ze verwaarloosd worden door hun baasjes (of zelfs soortgenoten), laten deze kleine jongens iedereen weten wat ze ervan vinden.

De kleine en aaibare Russische toyterriër is een kwaliteitsvolle metgezel die het goed doet in huizen met mensen of andere dieren. Deze langharige kleine honden zijn er in vele kleuren, maar deze honden worden het vaakst gezien als donkerbruin met zwart.

Russische toyterriër overzicht

Russische toyterriër met een pakje aan.

Temperament: Loyaal, slim, charmant
Schofthoogte: 20 tot 30 cm
Gewicht: 1 tot 2 kg
Levensverwachting: 10 tot 12 jaar

Amerikaanse toyterriër

Amerikaanse toyterrier aan het rusten.

Het perfecte huisdier voor elk gezin, deze schattige kleine honden zijn er in een verscheidenheid van kleuren en vachten. Ze zijn gemakkelijk te trainen, waardoor ze geweldig zijn in behendigheidswedstrijden! Met hun kleine formaat (ze wegen maximaal 7 kg), hoge intelligentie (ze scoren goed op testen) en natuurlijke neiging tot kattenkwaad zijn ze voor alle familieleden één groot feest.

Amerikaanse toyterriër overzicht

Amerikaanse toyterrier op schoot aan het slapen.

Temperament: Vriendelijk, alert, intelligent
Schofthoogte: 22 tot 29 cm
Gewicht: 3,6 tot 7 kg
Levensverwachting: 12 tot 16 jaar

Japanse spaniël

Japanse spaniël 2 honden naast elkaar.

De Japanse spaniël is een nieuwsgierig en aanhankelijk ras, met een elegante verschijning die niet anders kan dan de aandacht trekken. De korte snuit die typisch is voor dit type hond geeft hem net iets anders dan andere rassen – één blik in die grote ogen vertelt je alles over hoe ze zich voelen! Wanneer je een metgezel wilt hebben die weinig blaft en veel liefde teruggeeft, dan is dit een ideale hond. De persoonlijkheid van een Japanse spaniël varieert naargelang de plaats waar hij leeft; als hij binnenshuis wordt grootgebracht, kan zijn zachtaardige aard constant blijven en knuffelt hij graag, laat je hem vaak alleen of buiten, dan kun je je borst nat maken.

De Japanse spaniël houden niet van ruw spelen. Ze kunnen gemakkelijk gewond raken of zelfs iets breken door toedoen van een energieke peuter, deze kleine honden doen het daarom ook beter met oudere kinderen die hen vaker met rust laten.

Japanse spaniël overzicht

Japanse spaniël op het strand.

Temperament: Charmant, nobel, liefdevol
Schofthoogte: 20 tot 27 cm
Gewicht: 2 tot 5 kg
Levensverwachting: 12 tot 14 jaar

Chinese gekuifde naakthond

Chinese gekuifde naakthond verzorging met borstel.

Levendig, alert en liefdevol zijn slechts een paar woorden om de Chinese kuifhond te beschrijven. Deze kleine honden komen in alle kleuren voor, van haarloos of behaard met verschillende gradaties van hun verharingsgewoonten. Als je voorkeur uitgaat naar een hond met een vacht waar je weinig aan hoeft te doen, dan is dit misschien perfect voor je. Ze hebben het wel snel koud, houdt daarom rekening met het weer en doe ze een jasje om als het buiten te koud is.

De kuifhond is een intelligent, trouw dier dat moeilijk zindelijk te maken kan zijn. Ze zijn geweldige waakhonden en genieten van mensen of andere dieren. De Chinese gekuifde naakthond was ook een rattenvanger en vergezelde Chinese zeelieden op hun vele reizen. Vandaag de dag zijn deze aanhankelijke pups speels, gelukkig en toegewijd aan hun mensen! Deze kleine honden kunnen moeilijk zindelijk te maken zijn, maar zijn uitstekende waakhonden.

Chinese gekuifde naakthond overzicht

Chinese gekuifde naakthond met een hoedje op.

Temperament: Aanhankelijk, alert, levendig
Schofthoogte: 23 tot 33 cm
Gewicht: 2,3 tot 5,4 kg
Levensverwachting: 13 tot 15 jaar

Shih Tzu

Shih Tzu op de bank.

De geschiedenis van deze Chinese “leeuwenhonden” is meer dan duizend jaar oud, maar ze worden nog steeds gefokt als gezinshond.

Shih tzus hebben een lange, luxueuze vacht die consequent moet worden verzorgd. Hoewel ze er misschien sierlijk uitzien met een schofthoogte van 20 tot 28 en een gemiddeld gewicht van 4 – 7 kg, is dit ras dol op bijna iedereen in uw gezin! Ze zitten graag bij de baasjes op schoot, maar spelen net zo graag met hun speelgoed. De shihtzu heeft meestal training nodig omdat hij zich vaak koppig kan gedragen. Deze kleine honden kunnen doorgaans niet goed met kleine kinderen overweg, die spelen te ruw en de Shih Tzu heeft nou eenmaal een kort lontje.

Shih Tzu overzicht

Shih Tzu aan het spelen op het gras buiten.

Temperament: Aanhankelijk, speels, extravert
Schofthoogte: 20 tot 28 cm
Gewicht: 4 tot 7 kg
Levensverwachting: 10 tot 16 jaar

Dwergpinscher

Dwergpinscher staat klaar voor de camera.

Dwergpinschers zijn niet zomaar kleinere Dobermanns, ze zijn wel onbevreesde waakhonden en kunnen territoriaal zijn.

Deze “Koning van het Speelgoed” is een energieke en slimme kleine hond die iemand nodig heeft om zijn eigenzinnige persoonlijkheid in toom te houden. Aan de andere kant is het een vrolijke hond met een korte vacht waardoor hij makkelijk te verzorgen is.

Dwergpinscher overzicht

Dwergpinscher knuffelt met zijn baasje.

Temperament: Onverschrokken, grappig, trots
Schofthoogte: 25 tot 30 cm
Gewicht: 3,5 tot 5 kg
Levensverwachting: 13 tot 16 jaar

Cavalier king charles spaniel

Cavalier king charles spaniel aan het poseren.

De Cavalier King Charles spaniël is een verfijnd en sierlijk ras van koninklijke afkomst, maar ook een down-to earth metgezel voor elk lid van uw gezin. Net zoals bij zovelen andere rassen nemen deze kleine honden de persoonlijkheden over van hun vroegere baasjes. Dit kan trots en koppig zijn of juist terughoudend – maar een ding dat nooit zal veranderen aan deze kleine honden; ze zijn het gelukkigst als ze tijd mogen spenderen met hun baasje.

De Cavalier King Charles spaniel heeft een schattige, grote kop en lange amandelvormige oren.

Cavalier king charles spaniel overzicht

Cavalier king charles spaniel puppy op schoot.

Temperament: Aanhankelijk, zachtaardig, gracieus
Schofthoogte: 30 tot 40 cm
Gewicht: 5,9 tot 8,2 kg
Levensverwachting: 9 tot 14 jaar

Franse bulldog

Franse bulldog buiten op straat.

De Frenchie is een hond die lijkt op een Engelse bulldog, maar dan met grote vleermuisoren en een kortere vacht. Ze zijn compact van vorm door hun gespierde bouw en wegen daardoor ook wat meer. Deze kleine honden zijn er ook in verschillende kleuren – er zijn zelfs enkele sneeuwwitte exemplaren. De korte vacht van de Frenchies kan verschillende tinten hebben, waaronder zwart of bruin.

Franse Buldoggen zijn een rustig, maar schattig ras dat zich aan zowat elke situatie kan aanpassen. Ze zijn intelligent en kunnen gemakkelijk met anderen opschieten; ondanks hun zachtaardige aard zijn ze ook uitstekende waakhonden! Deze kleine honden hebben niet veel beweging nodig en hebben bij teveel lichaamsbeweging snel last van hun korte snuit, waardoor ze zwaarder gaan ademen.

Franse bulldog overzicht

Franse bulldog aan het slapen in de woonkamer.

Temperament: Flexibel, speels, slim
Schofthoogte: 25 tot 30 cm
Gewicht: 8 tot 18 kg
Levensverwachting: 10 tot 14 jaar

Mopshond

Mopshond close-up van kop.

De mopshond is een grappig, aaibaar hondje dat al eeuwen bestaat. Ze zijn er in drie kleuren – zilver, met een abrikoosbruine vacht of helemaal zwart – en kunnen bogen op de uitdrukking “multum in parvo”, wat “veel kleine dingen” betekent. De reuen hebben ook lange harige oren, terwijl de teefjes niet zoveel haar op hun oren hebben.

Mopshonden zijn een perfect huisdier voor kleine ruimtes, omdat ze zich gemakkelijk kunnen aanpassen aan het leven met zowel kinderen als volwassenen. Denk eraan dat mopshonden overvloedig verharen, dus je zult ze regelmatig moeten borstelen. Het regelmatig schoonmaken van de oren helpt infecties te voorkomen. Deze kleine honden hebben voldoende eiwitten in hun dieet nodig en gedijen het beste in een niet al te warm klimaat.

Mopshond overzicht

Mopshond knuffelt met kinderen.

Temperament: Charmant, ondeugend, liefdevol
Schofthoogte: 30 tot 35 cm
Gewicht: 6,5 tot 8,5 kg
Levensverwachting: 12 tot 15 jaar

Boston Terrier

Boston Terrier zit op bed te wachten.

De Boston terriër is een kleine en stevige hond die oorspronkelijk uit Amerika komt. Vroeger stond hij bekend als een vechthond, maar vandaag de dag zijn het zachtaardige, aanhankelijke metgezellen die van elk lid van uw gezin zullen houden.

De Boston terriër is een krachtpatser en beschikt over veel energie. Ze zijn slim, maar hun vechtinstinct gaat nooit weg, dus zorg ervoor dat je deze kleine honden goed traint. De Boston is een hond die het in elke omgeving of situatie goed doet. Deze kleine honden zijn pittig, liefdevol en aanhankelijk naar hun menselijke metgezellen

Boston terriër overzicht

Boston Terrier knuffels met zijn baas.

Temperament: Vriendelijk, slim, grappig
Schofthoogte: 38 tot 43 cm
Gewicht: 4,5 tot 11 kg
Levensverwachting: 13 tot 15 jaar

Havanezer

Havanezer ligt op de bank te rusten.

De Havanezer is een kleine, pluizige hond die afkomstig is uit Cuba en waarschijnlijk werd ingevoerd door Spaanse ontdekkingsreizigers in de 18e eeuw. Ze worden tot 30 centimeter groot (schofthoogte) en hebben een lange vacht die hen beschermt tegen extreme weersomstandigheden zoals hitte of kou.

De Havanezer is een vriendelijk, energiek ras wat ontzettend goed kan zwemmen. Ze zijn ook erg slim en makkelijk te trainen; u zult geen moeite hebben een puppy te trainen, ze willen hun baas altijd plezieren. Met dit gezegd hebbende zorg er wel voor dat deze kleine honden voldoende geborsteld worden (elke dag).

Havanezer overzicht

Havanezer staat bij het water aan het strand.

Temperament: Intelligent, extravert, grappig
Schofthoogte: 20 tot 30 cm
Gewicht: 6 tot 8 kg
Levensverwachting: 13 tot 15 jaar

Italiaans windhondje

Italiaans windhondje met een trui aan.

Het Italiaans windhondje wordt vaak vergeleken met de grotere en krachtigere Engelse windhond. Ze hebben hun oorsprong in de oudheid als een koninklijke schoothond die kon jagen op klein wild. Ze delen ook een aantal kwaliteiten zoals een extreem gespierd lichaam textuur en een vloeiende lichaamshouding.

De Italiaanse windhond is een snel en behendig ras dat tot 40 kilometer per uur kan rennen. Ze zijn uiterst intelligent, maar ook erg makkelijk in de omgang, lief naar alle gezinsleden en makkelijk te trainen; deze kleine honden zijn echter moeilijk zindelijk te krijgen, je zult dus wel met ze moeten trainen.

Italiaans windhondje overzicht

Italiaans windhondje aan het rusten op bed.

Temperament: Speels, gevoelig, alert
Schofthoogte: 33 tot 38 cm
Gewicht: 3,6 tot 5 kg
Levensverwachting: 12 tot 15 jaar

Dwergschnauzer

Dwergschnauzer honden op de bank naast elkaar.

De trouwe Dwergschnauzer is een piepkleine (30 tot 36 centimeter schofthoogte) hond met een grote persoonlijkheid. Deze kleine honden zijn doorgaans van mening dat ze het grootste zijn van alle honden.

Maak kennis met de lieve en grappige Dwergschnauzer. Deze kleine oude man met zijn Victoriaanse snor heeft een koninklijke uitstraling, maar in zijn hart is hij meer een aanhankelijke clown die niets liever wil dan zo vaak mogelijk bij je op schoot zitten! Deze kleine honden werden oorspronkelijk gefokt voor als waakhond en rattenjager in 1887 door Koning Karel III van Pruisen; tegenwoordig de ideale gezinshond.

Dwergschnauzer overzicht

Dwergschnauzer aan het knuffelen met zijn baasje.

Temperament: Vriendelijk, slim, gehoorzaam
Schofthoogte: 30 tot 36 cm
Gewicht: 5,4 tot 9,1 kg
Levensverwachting: 12 tot 15 jaar

Norwich Terriër

Norwich Terriër liggend in de zon.

De Norwich terriër is een ras dat oorspronkelijk werd gefokt om op ongedierte te jagen en heeft een instinctieve drang om te spelen. Dat wil niet zeggen dat ze niet stil kunnen zitten, ze houden ervan om op schoot te kruipen, hoewel ze wel veel energie hebben als het gaat om activiteiten buitenshuis, zoals rondrennen buiten of spelen achter een ander dier aan. Deze onverschrokken hond kan goed meedoen aan wedstrijden als je hem zijn gang laat gaan.

Houd uw Norwich terrier veilig aangelijnd of in een tuin met een hekwerk eromheen, ze vinden het namelijk nog steeds erg leuk om achter kleine prooien te jagen. Het is doorgaans niet aan te raden een Norwich Terriër te kopen wanneer je ook andere kleine huisdieren hebt.

Norwich Terriër overzicht

Norwich Terriër ligt in het gras.

Temperament: Aanhankelijk, loyaal, alert
Schofthoogte: 24 tot 26 cm
Gewicht: 5 tot 5,4 kg
Levensverwachting: 12 tot 14 jaar

Pekingees

Pekingees met een dekje aan de lijn.

Dit pluizige bundeltje was ooit de hond van het Chinese koningshuis en draagt nog steeds enkele persoonlijkheidskenmerken van dat vroegere leven. Ze kunnen aanhankelijk of onafhankelijk zijn en doen wat hen op een bepaald moment uitkomt; maar ze zullen er ook altijd voor jou zijn ongeacht het soort woning of gezinssamenstelling.

De Pekingees is een uitstekende waakhond vanwege hun alerte gedrag, wat betekent dat het enige tijd kan duren voordat ze vreemden vertrouwen. De lange vacht heeft frequente verzorging nodig. Deze kleine honden zijn niet geschikt voor gezinnen met jonge kinderen en kunnen slecht tegen hitte.

Pekingees overzicht

Pekingees met haren in de wind in het bos.

Temperament: Aanhankelijk, loyaal, vorstelijk gedrag
Schofthoogte: 15 tot 23 cm
Gewicht: 3,2 tot 6,4 kg
Levensverwachting: 12 tot 15 jaar

Schotse terriër

Schotse terrier ligt heerlijk in bed.

De Schotse terrier is een kleine, intelligente hond die graag jaagt. Hoewel ze loyaal zijn naar degenen die om hen geven, kan dit ras vaak afstandelijk zijn naar vreemden.

Ze zijn de perfecte hond voor mensen die behoefte hebben aan een betrouwbare metgezel waar ze zich nooit zorgen over hoeven te maken. Deze honden passen zich gemakkelijk aan en genieten van elke leefsituatie, kleine kinderen daar gelaten. Zorg er wel voor dat u deze kleine honden elke dag voldoende beweging geeft, anders kan hun jachtinstinct de overhand krijgen.

Schotse terriër overzicht

Schotse terrier krijgt een wasbeurt.

Temperament: Zelfverzekerd, onafhankelijk, pittig
Schofthoogte: 25 tot 28 cm
Gewicht: 8 tot 10 kg
Levensverwachting: 12 tot 15 jaar

Schipperke

Schipperke loopt buiten aan de lijn.

Het Schipperke wordt vaak “het kleine zwarte duiveltje” genoemd omdat hij nogal ondeugend kan zijn. Hij is stevig, koppig en slim; deze karaktereigenschappen zijn niet weggelegd voor elk gezin, ze kunnen namelijk snel de macht in huis overnemen.

Deze kleine honden zijn altijd op hun hoede en staan klaar om hun gezin te beschermen. Ze zijn intelligent genoeg zodat je ze makkelijk kunt trainen. Als ze niet aan het waken zijn, spelen deze kleine honden graag en vermaken graag iedereen in huis. Deze kleine honden zijn het meest geschikt als aanvulling voor gezinnen met oudere kinderen.

Schipperke overzicht

Schipperke speelt in het water.

Temperament: Zelfverzekerd, alert, nieuwsgierig
Schofthoogte: 25 tot 33 cm
Gewicht: 3 tot 9 kg
Levensverwachting: 13 tot 15 jaar

Amerikaanse Eskimohond

Amerikaanse Eskimohond ligt te rusten op de bank.

Als je ooit het genoegen hebt gehad er een te bezitten, dan is het geen verrassing dat deze hond een favoriet is in huis. Dit ras heeft zachte pluimen wit haar en staan bekend als “de prachtige hond” Maar wat veel mensen niet weten over deze honden? Ze zijn ook ontzettend nieuwsgierig, waardoor ze altijd klaar zijn om op avontuur te gaan.

De Amerikaanse Eskimo is een van de meest empathische rassen die er zijn, maar ze hebben wel een paar nadelen. Om te beginnen kan hun koppigheid op je zenuwen werken als je hun onvoldoende hebt getraind; hoewel deze kleine honden zich meestal vrij gemakkelijk zullen aanpassen kunnen ze slecht tegen stress.

Amerikaanse Eskimohond overzicht

Amerikaanse Eskimohond rent buiten op het gras.

Temperament: Speels, parmantig, slim
Schofthoogte: 40 tot 47,5 cm
Gewicht: 8 tot 16 kg
Levensverwachting: 13 tot 15 jaar

Bolognezer

Bolognezer honden liggen buiten samen.

De Bolognezer is een kleine hond die afkomstig is uit Italië en een schofthoogte heeft van gemiddeld 28 centimeter. Dit zachtaardige huisdier zit het liefst bij zijn baasje op schoot, waar hij rustig kan uitrusten en kan genieten van de aandacht die hij krijgt van zijn baasje.

De Bolognezer is niet alleen een huishond. Ze zijn nieuwsgierig en ontdekken graag alles om hun heen, ze kunnen alleen slecht tegen alleen zijn, bij een baasje wat veel buiten de deur is zal deze hond snel stress opbouwen. De lange witte vacht van deze kleine honden moet regelmatig worden geborsteld of geschoren zodat hij niet gaat klitten.

Bolognezer overzicht

Bolognezer hond knuffelt met zijn baas.

Temperament: Speels, makkelijk in de omgang, toegewijd
Schofthoogte: 25 tot 30 cm
Gewicht: 2,5 tot 4 kg
Levensverwachting: 12 tot 14 jaar

Coton de Tuléar

Coton de Tulear ligt buiten in het gras.

De Coton, of “Koninklijke Hond van Madagaskar” kan een schofthoogte krijgen tot 30 centimeter en heeft een witte vacht die zo zacht is als katoen.

De Coton de Tuléar is een zeer intelligent en empathisch ras dat zeer geschikt is om als therapiehond te werken. Het zijn intuïtieve, goedhartige kleine honden die regelmatig voor vermaak zorgen.

Coton de Tuléar overzicht

Coton de Tulear buiten aan het wachten op zijn baas.

Temperament: Charmant, helder, blij
Schofthoogte: 22 tot 30 cm
Gewicht: 3,5 tot 6 kg
Levensverwachting: 14 tot 16 jaar

Cairn Terrier

Cairn Terrier speelt buiten in het gras.

De Cairn Terrier is een van de oudste rassen in Schotland, en het is ook een actieve kleine prooi jager. (Je kent dit hondenras misschien van de “The Wizard of Oz”.

De Cairn Terrier is een kleine, levendige hond die tot 30 centimeter groot kan worden. Ze zijn intelligent en alert en hebben doorgaans stevige spieren! Wanneer je gehoorzaamheidstraining met deze kleine honden wilt gaan doen houdt er dan rekening mee dat ze er niet tegen kunnen als er tegen ze wordt geschreeuwd; deze kleine honden zijn snel gekwetst en leren sneller wanneer je ze op een subtiele manier dingen bijbrengt.

Cairn Terrier overzicht

Cairn Terrier speelt met zijn baas.

Temperament: Alert, vrolijk, druk
Schofthoogte: 28 tot 31 cm
Gewicht: 8 tot 9 kg
Levensverwachting: 12 tot 15 jaar

Alaskan Klee Kai

Alaskan Klee Kai knuffelt met zijn baas.

De Klee Kai mag er dan uitzien als een kleinere versie van de Husky, maar hij heeft persoonlijkheidskenmerken die meer lijken op die van de Beagle. Dit ras heeft veel beweging nodig om ze tevreden en gelukkig te houden.

Uw pup mentaal uitgedaagd houden is essentieel om ervoor te zorgen dat hij zich niet verveelt en in de problemen raakt. Een Klee Kai heeft meer aandacht nodig dan andere hondenrassen, het is dus geen hond voor iemand die vaak van huis is; maar als het erop aankomt vindt hij het heerlijk om op alle mogelijke manieren met zijn baasje te spelen.

Alaskan Klee Kai overzicht

Alaskan Klee Kai in het bos.

Temperament: Speels, energiek, intelligent
Schofthoogte: 33 tot 40 cm
Gewicht: 7,3 tot 10 kg
Levensverwachting: 12 tot 16 jaar

Australische silkyterriër

Australische silkyterrier buiten in het gras.

De Silky terrier is een klein maar dapper ras dat zowel het ideale schoothondje is maar ook als werkhond goed uit de voeten kan. Deze veelzijdige kleine hond heeft meer gemeen met zijn grotere neef, dapperheid en koppigheid zijn twee bekende karaktereigenschappen. Alsof dit nog niet genoeg is, zul je al snel merken dat ze ook vuil opgraven als geen ander en blaffen ze naar van alles en nog wat.

Silkies hebben een onafhankelijke geest en vinden het fijn om altijd bij u in de buurt te zijn. Ze zijn zowat overal gelukkig, maar om veiligheidsredenen is het beter dat ze niet alleen gelaten worden met kleine kinderen.

Australische silkyterriër overzicht

Australische silkyterriër close-up van zijn gezicht.

Temperament: Vriendelijk, snel, ontzettend alert
Schofthoogte: 23 tot 26 cm
Gewicht: 3,5 tot 4,5 kg
Levensverwachting: 12 tot 15 jaar

Teckel

Teckel puppy speelt op de steiger.

Teckels zijn kleine maar felle honden die niets liever doen dan blaffen naar mensen of andere dieren die in hun zicht komen. Ondanks de geringe grootte van dit ras, heeft de Teckel een hart van goud en zou zijn familie graag beschermen tegen alles. Deze eigenschappen maken van de Teckel een geweldige waakhond.

Teckels zijn een hondenras dat gefokt werd om op kleinere prooien te jagen. Ze staan erom bekend onbevreesd en koppig te zijn, maar ook zeer intelligent. Deze honden zullen je hart verwarmen als je ze tegenkomt, want iedereen weet hoeveel liefde deze kleine honden kunnen geven. Het nadeel: als ze als volwassene niet gesocialiseerd worden, kunnen Teckels afstandelijk zijn of graag tegen iedereen op willen springen.

Teckel overzicht

Teckel puppy wacht in de woonkamer.

Temperament: Vriendelijk, nieuwsgierig, pittig
Schofthoogte: 30 tot 35 cm
Gewicht: 4 tot 9 kg
Levensverwachting: 12 tot 16 jaar

Amerikaanse naakthond

De Amerikaanse naakthond is een relatief nieuw ras dat afkomstig is uit de VS, net als de meeste honden op deze lijst is hij vriendelijk en gaat graag om met mensen, maar zal tekenen van dominantie vertonen ten opzichte van vreemden. Ze zijn doorgaans vriendelijk richting andere dieren, maar zullen opgewonden blaffen als er bezoek komt, want het is hun taak om hun gezin te beschermen.

De Amerikaanse naakthond is een goede keuze voor mensen die in een appartement wonen. Het zijn middelgrote, energieke honden met een instinct wat snel aanzet tot graven en hebben een natuurlijke drang om op onderzoek uit te gaan. Geef ze genoeg aandacht en smeer ze in met zonnebrandcrème als buiten de zon schijnt.

Amerikaanse naakthond overzicht

Temperament: Energiek, alert, nieuwsgierig
Schofthoogte: 18 tot 46 cm
Gewicht: 2,5 tot 12 kg
Levensverwachting: 14 tot 16 jaar

Biewer Yorkshire Terrier

Biewer Yorkshire Terrier puppy.

De Biewer Yorkshire Terrier is een zeldzaam hondenras met een schofthoogte tussen de 18 en 28 centimeter met lang, zijdeachtig haar. Hoewel het moeilijk kan zijn om voor dit dier te zorgen vanwege de noodzaak van regelmatige vachtverzorging, is het alle inspanningen waard. Deze vriendelijke hond heeft een makkelijke persoonlijkheid en houdt ervan om tijd door te brengen met hun menselijke metgezellen, hetzij thuis op de bank samen tv kijken); wandelingen maken of de natuur te verkennen.

Het zijn intelligente, plezierige honden die graag spelletjes spelen met hun baasjes. In tegenstelling tot veel andere terriers zijn ze meestal rustig en niet opdringerig.

Biewer Yorkshire Terrier overzicht

Biewer Yorkshire Terrier speelt buiten in het gras.

Temperament: Intelligent, toegewijd, vermakelijk
Schofthoogte: 18 tot 28 cm
Gewicht: 2 tot 4 kg
Levensverwachting: 12 tot 15 jaar

Duitse Spitz

Duitse Spitz speelt met zijn baas.

De Duitse Spitz is een werkhond die werd gefokt om op kleine prooien te jagen. Ze doen het misschien niet goed in huis met andere kleine dieren, maar ze zijn liefdevol en loyaal zolang ze maar voldoende aandacht krijgen.

De beste manier om je keeshond gelukkig te houden als je weg bent, is hem iets leuks en spannends te geven zoals een ander (even groot) huisdier. Ze hebben snel last van verlatingsangst als ze de hele dag alleen thuis. Ze moeten ook regelmatig worden geborsteld zodat hun haar niet gaat klitten.

Duitse Spitz overzicht

Duitse Spitz speelt in het bos.

Temperament: Toegewijd, levendig, attent
Schofthoogte: 18 tot 50 cm
Gewicht: 3 tot 20 kg
Levensverwachting: 13 tot 15 jaar

Corgi

Corgi pup springt tegen zijn baasje op.

De Corgi is een van de meest populaire rassen in Europa, met meer dan 60 duizend geregistreerde leden. Er zijn twee soorten: Pembroke Welsh of Cardigan (puntige oren). Het ras werd ooit erkend als één ras, maar werd in 1925-1928 door de Amerikaanse Kennel Club opgesplitst in aparte categorieën.

Over het algemeen zijn corgi’s een liefhebbend en zachtaardig hondenras. Ze hebben een aanhankelijke persoonlijkheid, waardoor ze perfect zijn voor gezinnen met kinderen of huisdieren.

Corgi overzicht

Corgi krijgt een nieuw baasje.

Temperament: Aanhankelijk, slim, alert
Schofthoogte: 25 tot 30 cm
Gewicht: 10 tot 14 kg
Levensverwachting: 12 tot 15 jaar

Irish Glen of Imaal Terriër

Irish Glen of Imaal Terriër aan het spelen in het bos.

De Irish Glen of Imaal Terriër heeft een wilde aard, maar het zijn ook geweldige familie huisdieren. De jacht vaardigheden en alertheid die aanwezig is in deze honden kan met de juiste training onder controle gehouden worden, waardoor ze ook als gezinshond uitermate geschikt zijn.

Probeer je Irish Glen of Imaal Terriër bezig te houden en tijd met ze door te brengen, anders gaan ze al snel over tot het uithalen van kattenkwaad. Pas wel op, want hun gewicht is iets om in de gaten te houden.

Irish Glen of Imaal Terriër overzicht

Irish Glen of Imaal Terriër wachtend op zijn baas.

Temperament: Zacht, pittig, gedurfd
Schofthoogte: 30 tot 36 cm
Gewicht: 16 tot 20 kg
Levensverwachting: 12 tot 15 jaar

Leeuwhondje

Leeuwhondje op het gras.

Het Leeuwhondje is een zeldzaam en oud ras dat afkomstig is uit Frankrijk en Duitsland. Dit harige dier werd gefokt als een koninklijke voetenwarmer met zijn kenmerkende kapsel waardoor ze pluizig zijn aan de voorkant, maar naakt aan de achterkant. Deze honden bestaan al 1800-2000 jaar.

Het Leeuwhondje is een kleine, vrolijke hond die van iedereen houdt. Ze zijn slim, alert en klein, maar hebben een grote persoonlijkheid.

Leeuwhondje overzicht

Leeuwhondje close-up van zijn hoofd.

Temperament: Aanhankelijk, extravert, positief
Schofthoogte: 30 tot 36 cm
Gewicht: 4 tot 8 kg
Levensverwachting: 12 tot 14 jaar

West Highland white terrier

West Highland white terrier close-up van de kop.

De Westie wordt al meer dan 300 jaar als gezinshond gehouden. Deze moedige kleine honden zijn beschermend voor hun gekozen mensen en kunnen verrassend sterk zijn wanneer ze bedreigd worden.

Westies zijn een intelligent, sociaal ras dat makkelijk getraind kan worden. Ze hebben veel aandacht en liefde van hun baasjes nodig, maar geven er ook veel voor terug.

West Highland white terrier overzicht

West Highland white terrier op de bank.

Temperament: Loyaal, blij, vermakelijk
Schofthoogte: 25 tot 28 cm
Gewicht: 6 tot 10 kg
Levensverwachting: 12 tot 16 jaar

Vlinderhondje

Vlinderhondje 2 honden naast elkaar.

Het Vlinderhondje mag dan bekend staan om zijn grote oren, maar dit ras heeft een persoonlijkheid die uw hart zal veroveren. Deze robuste honden zijn altijd klaar om te spelen en lief te hebben in elk klimaat of huiselijke omgeving.

Een goed spelletje apporteren met het Vlinderhondje is een vermakelijke ervaring. Zoals de meeste honden, houden ze van mentale uitdagingen en kunnen ze behoorlijk lastig zijn als je ze te weinig tijd geeft of onvoldoende traint.

Vlinderhondje overzicht

Vlinderhondje liggend aan het spelen.

Temperament: Vriendelijk, alert, vrolijk
Schofthoogte: 20 tot 28 cm
Gewicht: 3,2 tot 4,5 kg
Levensverwachting: 13 tot 15 jaar

Norfolk Terrier

Norfolk Terrier op de bank bij de baas.

De Norfolk is een zeldzaam ras in Nederland, maar hij maakt zijn gebrek aan populariteit goed met een ontzettend schattige persoonlijkheid. Als je er net zo graag een wilt als ik, wees dan geduldig, want er zijn lange wachtlijsten bij de fokkers.

Deze honden zien er misschien uit alsof ze de hele dag maar wat zitten, maar de waarheid is dat deze luie honden altijd klaar staan om achter elke prooi aan te gaan die ze zien. Norfolks kunnen tot ver in de tienerleeftijd leven, afhankelijk van hoe goed je ze verzorgd.

Norfolk Terrier overzicht

Norfolk Terrier op de boot.

Temperament: Onbevreesd, alert, grappig
Schofthoogte: 23 tot 25 cm
Gewicht: 5 tot 7 kg
Levensverwachting: 12 tot 15 jaar

Norrbottenspets

Norrbottenspets geniet van de zon in het bos.

De Norrbottenspets, een Zweeds/Fins ras, is een intelligente en actieve keeshond met unieke vachtkenmerken. Ze hebben een pluizige vacht die opkrult bij hun staart, waardoor het lijkt alsof ze modieuze kleding dragen, terwijl dezelfde vacht hun bescherming biedt tegen koude weersomstandigheden.

De Norrbottenspets is een energiek ras dat houdt van spelen en rennen. Zorg ervoor dat je ze zowel mentaal als fysiek actief houdt met apporteerspelletjes of lange wandelingen. Geef je ze te weinig aandacht dan zullen ze dat laten merken door hard te blaffen en zich te vergrijpen aan het interieur.

Norrbottenspets overzicht

Temperament: Onverschrokken, wendbaar, attent
Schofthoogte: 42 tot 46 cm
Gewicht: 8 tot 15 kg
Levensverwachting: 12 tot 15 jaar

Dandie Dinmont Terriër

FOTO

Dandie Dinmont Terriër in het bos.

De Dandie Dinmont is de enige hond op deze lijst die genoemd is naar een fictief personage. De naam van dit hondenras komt uit het boek van Sir Walter Scott, genaamd Guy Mannering. De Dandie Dinmont Terriërs werden gefokt voor de jacht op ratten die vaak huizen binnendrongen.

De Dandie is vriendelijk, aanhankelijk en geestig. Ze hebben een onverzadigbare nieuwsgierigheid die hen ook speels maakt. Maar zoals de meeste Terriers, zullen ze ook graag kleinere dieren opjagen, dus zorg ervoor dat u altijd op de omgeving van de hond bent of deze aanlijnt.

Dandie Dinmont Terriër overzicht

Temperament: Onafhankelijk, slim, trots
Schofthoogte: 20 tot 28 cm
Gewicht: 8,2 tot 11 kg
Levensverwachting: 12 tot 15 jaar

Lhasa Apso

Lhasa Apso close-up.

In Tibet werden honden gebruikt als zowel waakdieren als boodschappers. Deze Lhasa Apsos werden van jongs af aan getraind om zich goed te gedragen rond monniken, zodat ze het eigendom van hun meester konden beschermen. De Lhasa Apso zorgt voor een uitstekende bescherming tegen ongewenste gasten, omdat deze vriendelijke pup aanhankelijk is jegens zijn baasjes, maar wantrouwig tegenover vreemden.

De Lhasa Apso is een vriendelijk en onafhankelijk ras dat matige lichaamsbeweging nodig heeft om gelukkig te blijven. Ze houden er van wanneer hun vacht wordt geborsteld, maar zullen niet al teveel pikken van opdringerige kleine kinderen.

Lhasa Apso overzicht

Lhasa Apso in de bergen.

Temperament: Zelfverzekerd, slim, komisch
Schofthoogte: 22 tot 27 cm
Gewicht: 5 tot 8 kg
Levensverwachting: 12 tot 14 jaar

Skye Terrier

Skye Terrier speelt in de achtertuin.

Skye terriers staan bekend om hun grote hoofden en zware lichamen. Met een maximale schofthoogte van 25 centimeter, heeft dit ras korte poten die hem veel groter doen lijken dan hij werkelijk is.

De Skye Terrier is een vriendelijke en loyale hond, maar ze kunnen wantrouwig zijn rond vreemden. Zorg ervoor dat je ze als pup goed traint, zodat je later geen problemen krijgt. Wekelijks borstelen zal helpen om hun gezondheid op peil te houden. Het kleine formaat van dit ras zorgt er vaak voor dat mensen zichzelf snel voorbij lopen en meerdere skye terriers in huis halen, ze realiseren zich niet hoe groot de persoonlijkheid van dit hondenras is.

Skye Terrier overzicht

Skye Terrier close-up van kop.

Temperament: Moedig, goedgehumeurd, geslepen
Schofthoogte: 22 tot 25 cm
Gewicht: 12 tot 18 kg
Levensverwachting: 12 tot 15 jaar

Västgötaspets

FOTO

Vastgotaspets buiten op de steiger.

De Västgötaspets is een 1200 jaar oud ras dat werd gebruikt om vee te hoeden, daarnaast leefde ze op Vikingschepen. De kleine stevige hond heeft een dikke vacht die hen kracht geeft, ook al zijn ze klein van gestalte.

De Vallhund is een hond die mentale en fysieke stimulatie nodig heeft om gelukkig te blijven. Hang je graag op de bank met je hond, dan is de Västgötaspets geen optie.

Västgötaspets overzicht

Temperament: Vriendelijk, energiek, waakzaam
Schofthoogte: 30 tot 34 cm
Gewicht: 9 tot 14 kg
Levensverwachting: 12 tot 15 jaar

Jack Russell, Parson en Russell Terriers

Jack Russell in het bed.

De drie hondenrassen die in het 19e eeuwse Engeland werden ontwikkeld lijken allemaal erg op elkaar, maar er is een verschil tussen hen. De Parson werd gefokt om als actieve metgezel gehouden te worden, waar de Jack en Russell terriër werden gefokt om te jagen.

De drie honden in dit artikel zijn geweldige huisdieren voor gezinnen. Ze zijn allemaal erg vriendelijk en houden van aandacht van mensen en andere dieren!

Jack Russell, Parson en Russell Terriers overzicht

Jack Russell close-up van de kop.

Temperament: Alert, nieuwsgierig, levendig
Schofthoogte: 25 tot 30 cm
Gewicht: 4 tot 7 kg
Levensverwachting: 12 tot 14 jaar

Bichon frise

Bichon frise met een enorme bos haar.

Als u op zoek bent naar een schoothondje dat altijd aan uw zijde zal blijven, is de Bichon Frise precies wat u nodig hebt. Met hun witte haar en lieve instelling zijn ze een uitstekende metgezel in elke omgeving. Deze honden vermaakten vroeger menigten en mensen van adel op het podium.

Bichons zijn kleine, levendige hondjes die nogal kefferig kunnen zijn. In het bijzijn van kleine kinderen dienen er altijd volwassenen bij te zijn, ze kunnen doorgaans niet goed omgaan met het drukke gedrag van kleine kinderen.

Bichon frisé overzicht

Bichon frise slaapt op de bank.

Temperament: Speels, nieuwsgierig, energiek
Schofthoogte: 23 tot 30 cm
Gewicht: 4 tot 7 kg
Levensverwachting: 12 tot 15 jaar

Bolonka

Bolonka aan de lijn in het bos.

De Bolonka is een kleine hond die uit Rusland komt. Het maakt deel uit van de Bichon familie en was bijna uitgestorven gedurende de Sovjet-tijden. Dit hondenras kon niet leven in steden met een streng klimaat, zoals Moskou of Sint-Petersburg.

Je hebt waarschijnlijk nog nooit gehoord van de Bolonka, maar het wordt beschouwd als een van de beste hondenrassen. Ze komen uit een lijn die een aantal met werkhondeigenschappen en zijn zeer beschermend over hun grondgebied.

Bolonka overzicht

Temperament: Speels, charmant, leergierig
Schofthoogte: 24 tot 26 cm
Gewicht: 2 tot 5 kg
Levensverwachting: 10 tot 15 jaar

Teddy Roosevelt Terrier

Teddy Roosevelt Terrier zit buiten op de zijn baas te wachten.

De Teddy Roosevelt Terrier is een geweldige hond voor huiseigenaren die graag hun eigendommen vrij van ongedierte houden. De hond werd vernoemd naar de 26e president die hielp bij de ontwikkeling van dit ras. Dit hondenras staat bekend als snel bewegend met een vurig jacht karakter en een uitstekende waakhond.

De Teddie is een hardwerkende hond die het heerlijk vindt om bij mensen in de buurt te zijn. Ze hebben een gemakkelijke persoonlijkheid en passen in elk gezin, zowel bij mensen als dieren. Je zou het op het eerste gezicht misschien niet denken, maar deze honden zijn ook behoorlijk atletisch zo doen ze het heel erg goed bij behendigheidscompetities.

Teddy Roosevelt Terrier overzicht

Temperament: Speels, veelzijdig, intelligent
Schofthoogte: 20 tot 35 cm
Gewicht: 3,5 tot 11 kg
Levensverwachting: 14 tot 16 jaar

Maltezer

Maltezer in de handen van zijn baas.

De Maltezer is een zeldzaam ras dat al eeuwenlang bekend staat om zijn ongewone beharing. Het zijn ook zeer sociale, vrolijke honden met het vermogen om snel te leren en makkelijk te trainen. Vroeg beginnen met socialiseren is een must wanneer je een volwassen Maltezer wilt zonder eigenaardigheden. Maltezers werden voor het eerst gefokt door Egyptenaren die een kleinere hond wilde hebben, maar één die wel z’n mannetje kan staan, ook als waakhond.

Deze kleine hond heeft het vermogen om vrienden te maken met iedereen, maar ze moeten wel in de gaten gehouden worden wanneer er kleine kinderen in de buurt zijn.

Maltezer overzicht

Maltezer puppy op schoot bij zijn baas.

Temperament: Zacht, speels, charmant
Schofthoogte: 20 tot 25 cm
Gewicht: 3 tot 4 kg
Levensverwachting: 12 tot 15 jaar

Tibetaanse Terrier

Tibetaanse Terrier loopt los in het bos.

Deze kleine hond kreeg de naam “Tibetaanse terriër” van de Tibetaanse monniken, waar ze werkten als herders en schapen hoeders. De honden hebben grote sneeuwschoenachtige pootjes die hen helpen besneeuwd terrein in bergachtige gebieden te doorkruisen.

De Tibetaanse terriër is een van de meest zachtaardige rassen die er zijn. Hij is vriendelijk, goedmoedig en houdt van mensen! Maar laat je niet misleiden door zijn zachte aard – deze hond kan een uitstekende waakhond zijn indien nodig, omdat hij niet vaak blaft, maar in plaats daarvan gromt of jankt als hij onheil ruikt.

Tibetaanse Terrier overzicht

Tibetaanse Terrier zit in de woonkamer.

Temperament: Aanhankelijk, loyaal, gevoelig
Schofthoogte: 35 tot 41 cm
Gewicht: 8 tot 14 kg
Levensverwachting: 12 tot 15 jaar.

Remco Koppedraaijer

Op splendidlife.nl probeer ik mijn bezoekers op een eenvoudige manier kennis te laten maken met honden, hun gedrag, prijzen en achtergrondinformatie. Soms wat luchtig, soms wat technischer, maar in ieder geval vermakelijk.

Wat is er nieuw