Kerry Blue Terrier: 5 eigenschappen en een koppig temperament


kerry blue terrier

De Kerry Blue Terrier is een typische werkhond. Dit hondenras komt oorspronkelijk uit County Kerry, Ierland, waar ze werden gefokt voor de jacht op wild, volgens, ongedierte, en het hoeden van schapen en runderen. Door hun moedige en intelligente inborst, is het een populaire, beschermende, gezinshond geworden.

Alhoewel de Kerry Blue Terrier niet zo bekend is in Nederland, zijn er dankzij zijn loyale instelling en werkvermogen, genoeg liefhebbers. Ze zijn doorgaans vriendelijk naar mensen toe, en ze leren, ondanks hun koppigheid, heel snel. Ze kunnen over het algemeen niet zo goed met andere honden, en wonen dan ook liever niet samen in één huis met andere honden. Met voldoende training, liefde en oefeningen, kan deze hond makkelijk uitgroeien tot een geweldige gezinshond.

Meer over de Kerry Blue Terrier

Deze werkhond heeft alle eigenschappen van een Terriër: alert, vindingrijk, gespierd, en altijd klaar voor actie. De eigenschap waar deze hond het best bekend om staat is echter zijn vacht, blauw met een grijze teint. De pups zijn doorgaans zwart bij geboorte en verkleuren na verloop van tijd naar donker blauw, grijs en een combinatie van deze kleuren, tot ze als volwassen hond de blauw-grijze kleur hebben. Deze hond heeft oren in de vorm van de V, een zwarte neus en een haarbos die over de ogen valt.

De Kerry Blue Terrier kan het doorgaans goed vinden met alle mensen, inclusief kinderen. Dit is doorgaans een uitstekende gezinshond, die samen graag dingen onderneemt, daarom is hij op zijn best als hij tijd met de familie mag spenderen. De Kerry Blue Terrier doet het ook uitstekend als waakhond, en zal zijn familie en indringers waarschuwen. Deze hond blaft niet vaak, doet hij dat wel, dan klinkt dat over het algemeen ontzettend intimiderend.

De Kerry Blue Terrier kan niet goed samen met andere honden. Hij staat er dan ook bekend om graag het gevecht aan te gaan met andere honden. De moderne Kerry Blue Terrier is zelfs al minder agressief dan ze in het verleden waren. Fokkers hebben hard gewerkt om het innerlijk van deze hond intact te houden, en de agressie te verminderen.

Op een goede manier fokken, in combinatie met het op de juiste manier socialiseren en trainen, kan ervoor zorg dragen dat zijn agressiviteit afneemt, maar een gevecht uit de weg gaan, zal deze hond nooit doen.

De Kerry Blue Terrier is loyaal en goedaardig richting zijn familie, wel is hij koppig. Hij heeft een koppige baas nodig, die op een positieve manier de hond kan trainen. Deze hond walst over baasjes heen die het niet gewend zijn om honden op een strikte manier te trainen, daarom is het geen geschikte hond voor beginners.

Het komt dan ook niet als een verrassing, dat de Kerry Blue veel beweging nodig heeft. Als deze hond op de juiste manier is getraind, is het een perfect maatje om dagelijks te gaan joggen, fietsen en wandelen. Deze hond dient ook elke dag geborsteld te worden. Alhoewel de Kerry Blue geen haar verliest en bijna niet stinkt, moet hij wel geborsteld worden, om klitten tegen te gaan en zijn vacht schoon te houden.

Voordat je een Kerry Blue Terrier pup gaat kopen, dien je er wel rekening mee te houden dat zijn Terriër persoonlijkheid sterk aanwezig is. Hij houdt van graven, is eigenwijs, en heeft een sterk jachtinstinct.

Kerry Blue Terrier blikvangers

De Kerry Blue Terrier leert ontzettend snel, maar is doorgaans ook ontzettend koppig. Wil je deze hond trainen, dan heb je veel geduld nodig en dien je consequent te zijn.

De Kerry Blue Terrier kan uitstekend omgaan met mensen, maar kan doorgaans niet goed omgaan met andere honden. De baasjes dienen altijd waakzaam te zijn, wanneer ze naar plekken gaan waar andere honden zijn. Als de hond goed is getraind en is gesocialiseerd, zal hij niet vanzelf gaan vechten, maar wordt hij uitgedaagd, dan zal hij wel het gevecht beëindigen.

De Kerry Blue Terrier laten trimmen is kostbaar, als je het zelf gaat doen, dan is het een flinke hoeveelheid werk.

Net zoals andere Terriërs, heeft de Kerry Blue een pittig karakter. Hij is gek op graven, jagen, kauwen, en soms blaffen.

Dit is een actieve hondensoort, hij heeft daarom voldoende lichaamsbeweging nodig. Een tuin met een hek eromheen, en regelmatige wandelingen, is nodig om zijn energie te kunnen verbranden.

Geschiedenis

De Kerry Blue is ontstaan in County Kerry, Ierland. Hij is oorspronkelijk gefokt voor het jagen op klein wild, vogels, ongedierte, en het beschermen van zijn familie. Hij is ook gebruikt om schapen en runderen te hoeden.

Formaat

Een Kerry blue Terriër reu heeft een schofthoogte van 45,7 – 49,5 cm. Een Kerry Blue Terrier teef heeft een schofthoogte van 44,5 – 48,3 cm. Reuen en teven wegen doorgaans tussen de 15 – 18 kg.

Kosten van een Kerry Blue Terrier puppy

Wil je een Kerry Blue Terrier puppy kopen, dan is de prijs afhankelijk van diverse factoren, zoals de fokker, locatie, reputatie, formaat van het nestje, stamboom, populariteit van het ras, training, socialisatie, en nog veel meer.

De gemiddelde prijs voor een Kerry Blue Terrier ligt rond de € 1250. Dit is de prijs voor een goedkope Kerry Blue Terrier, met documenten, maar zonder rechten om te fokken of showkwaliteit. Voor een puppy zonder papieren betaal je minder, het is echter niet raadzaam om een puppy te kopen zonder documentatie.

Wil je een hond kopen met een geweldige stamboom? Voor een Kerry Blue Terrier, met een goede stamboom en de juiste documentatie, ben je tussen de € 2000 – € 6000 kwijt.

Remco Koppedraaijer

Op bjornl1.sg-host.com probeer ik mijn bezoekers op een eenvoudige manier kennis te laten maken met honden, hun gedrag, prijzen en achtergrondinformatie. Soms wat luchtig, soms wat technischer, maar in ieder geval vermakelijk.

Wat is er nieuw