Jack russell: Karakter, temperament & prijs in 2021


Hondenras Jack Russell

De Jack Russell is ruim 200 jaar geleden in Engeland ontwikkeld voor de jacht op vossen. De Jack, die ook wel de Parson Russell wordt genoemd, is een levendige, zelfstandige, en slimme kleine hond. Ze zijn charmant en aanhankelijk, maar je kunt je handen vol hebben aan het trainen en socialiseren. Deze hond is alleen geschikt voor ervaren baasjes. Je kunt Jack Russell pups kopen bij de fokker, of adopteren bij het dierenasiel. De prijs hangt af van de reputatie van de fokker, stamboom van de ouders, gezondheidsverklaringen, entingen, en algehele gezondheid van de puppies.

Zoals bij andere hondensoorten, zit er veel verschil in de prijs voor een Jack Russel pup. Puppies kun je al kopen voor € 700, maar ze zijn er ook voor € 2400. Koop je een Jack Russell bij een betrouwbare fokker, dan betaal je voor een gezonde pup ongeveer € 1300.

Een typische prijs voor een Jack Russell puppy zonder stamboom start bij € 350 en kan oplopen tot € 600. Een andere opties is het adopteren, waardoor de kosten flink omlaag gaan, in dat geval is het doorgaans maximaal € 300.

Op het eerste gezicht zou je zeggen dan deze kleine aanhankelijke hond het goed zou doen bij beginnende baasjes, of bij baasjes die in een appartement wonen. De enorme hoeveelheid energie en intensiteit van deze hond doet je echter steil achterover slaan. Deze hond heeft heel veel beweging nodig, en een duidelijke, en consistente, training, doe je dat niet dan kun je de klok erop gelijk zetten dat hij afwijkend gedrag gaat vertonen. Als je weet om te gaan met een baldadige hond, en je kunt goed omgaan met zijn energie, dan heb je een lieve en loyale metgezel.

Jack Russell foto’s

Jack Russel portretfoto in huis
Jack Russel hangt uit het raam van de auto
Jack Russel portretfoto met een witte achtergrond
Jack Russell in het bos in de herfst
Jack Russell speelt met afval
Jack Russel wacht gespannen af in de auto
Jack Russel aan de lijn in het park
Jack Russel puppy zit op zijn kont
Jack Russel portretfoto in huis
Jack Russel hangt uit het raam van de auto
Jack Russel portretfoto met een witte achtergrond
Jack Russell in het bos in de herfst
Jack Russell speelt met afval
Jack Russel wacht gespannen af in de auto
Jack Russel aan de lijn in het park
Jack Russel puppy zit op zijn kont
previous arrow
next arrow
Jack Russel portretfoto in huis
Jack Russel hangt uit het raam van de auto
Jack Russel portretfoto met een witte achtergrond
Jack Russell in het bos in de herfst
Jack Russell speelt met afval
Jack Russel wacht gespannen af in de auto
Jack Russel aan de lijn in het park
Jack Russel puppy zit op zijn kont
previous arrow
next arrow

Meer over de Jack Russell

Vroeger werd er door Jan en allemaal gejaagd in Engeland, van kerkgangers, edelen, tot en met slagers. En één van de jagende dominees, mogen wij danken voor de Jack Russell, 200 jaar geleden in het zuiden van Engeland ontwikkeld voor de jacht. Dominee John Russell, met andere woorden “Jack” wilde een hond fokken die kon helpen bij het jagen, en heeft de hond ontwikkeld exact zoals hij voor ogen had.

Het resultaat was een stoutmoedige, atletische hond die de harten van mensen stal met zijn snelheid, intelligentie, doorzettingsvermogen, en zijn enorme wil om te jagen. De Jack Russel Terriër is geliefd bij paardeneigenaren, hondentrainers, hondensportliefhebbers, en mensen die simpelweg de onbevreesde persoonlijkheid, ongekende energie, en gekke capriolen van de Jack Russel kunnen waarderen.

Let wel op! De Jack Russel die je ziet op de TV of in de films, komt niet zo uit het nest gekropen. Bij het trainen van een Jack Russell komt meer kijken, veel tijd, veel geduld, en een goed gevoel voor humor is echt wel een must als je een Jack Russell in huis haalt. De Jack is makkelijk te trainen, hij is alleen zo eigenwijs als stront, en kiest er doorgaans voor zichzelf niet te vervelen. Als je hem niet bezig houdt, dan gaat hij zichzelf bezig houden, en daar is de gemiddelde hondeneigenaar niet blij mee.

Als je een hond zoekt die trucjes kan leren, aan behendigheidswedstrijden mee kan doen, een cursus flyball succesvol afrond, kan apporteren totdat de baas erbij neervalt, dan is de charmante Jack Russell wellicht de goede keuze. Als je niet om kan gaan met een hond die kauwt, graaft en blaft, als een raket door het huis schiet, katten achtervolgt en andere kleine dieren, en altijd een reden ziet om jouw commando niet op te volgen, dan is dit zeker niet de hond voor jou, ongeacht hoe lief of klein hij is.

Als je genoeg tijd en geduld hebt, dan kun je een geweldige gezinshond hebben aan de Jack Russell. Zijn jachtinstinct zorgt ervoor dat hij een ideaal maatje is om mee te gaan joggen. Oudere kinderen kunnen prima met hem spelen, maar jongere kinderen kunnen al snel onder de indruk zijn van zijn snelheid, lompheid, en brute gedrag.

Deze hond stroomt over van de energie, een kort loopje om te plassen zit er dus niet in. Hij rent en springt graag, en heeft tenminste 30 tot 45 minuten extreme lichaamsbeweging nodig.

Heb je een huis met een omheinde tuin, controleer het hek, de deur, en de grond eromheen dan eerst, voordat je de Jack erin loslaat. Zijn ontsnappingskunsten heeft hij rechtreeks van Houdini geleerd, en voor je het weet is hij weg. Loop je regelmatig met de hond zonder lijn, houdt dan de omgeving in de gaten, voordat je het weet rent hij weer achter iets aan.

Met een Jack Russell verveel je jezelf nooit, en zorgt hij altijd voor een lach op je gezicht, zolang je hem genoeg aandacht, training, en structuur geeft. Timide baasjes of beginnende baasjes hebben een flinke kluif aan de Jack Russell.

Jack Russell blikvangers

Jack Russel in het wit met een zwart masker rondom zijn ogen.
  • Net zoals andere Terriërs is de Jack Russell gek op graven, en kan hij binnen de kortste keren een groot gat in je tuin graven. Het is makkelijker een hond te leren op een bepaalde plaats te graven, dan het graven afleren.
  • Jack Russells hebben een omheinde tuin nodig om hun energie te kunnen verbranden. Het hek moet hoog genoeg zijn, de Jack staat namelijk erom bekend dat hij ook in bomen kan klimmen.
  • Beginnende of timide hondenbezitters kunnen beter een ander hondenras kiezen. De Jack is kan uitdagend zijn, zelfs voor een baasje met veel ervaring. Hij heeft een sterke wil en heeft consistente en strikte training nodig.
  • Jack’s kunnen regelmatig blaffen, daardoor zijn ze vaak niet geschikt om te houden in een appartement.
  • Als de Jack Russell niet goed is gesocialiseerd, kunnen ze agressief zijn richting andere honden. Vanaf pup socialiseren is een must.
  • Jack’s springen graag tegen mensen en dingen op. Ze kunnen tot 1,5 meter hoog springen.
  • Jack Russells hebben een sterk jachtinstinct en rennen snel achter andere kleinere dieren aan.
  • Jack Russells hebben veel energie, zowel binnenshuis als buitenshuis. Doorgaans hebben ze per dag een aantal wandelingen nodig, en een flinke hoeveelheid speeltijd.

Wat vinden Jack Russels leuk?

De Jack Russell is een vrolijke, energieke hond met een groot verlangen om te werken. Dit hondenras is doorgaans blij als hij bij je mag zijn en iets mag doen. Jachtinstinct zit er standaard ingefokt. Het verlangen om te jagen en zijn hoeveelheid energie, zorgen ervoor dat deze hond veel training nodig heeft.

Remco Koppedraaijer

Op splendidlife.nl probeer ik mijn bezoekers op een eenvoudige manier kennis te laten maken met honden, hun gedrag, prijzen en achtergrondinformatie. Soms wat luchtig, soms wat technischer, maar in ieder geval vermakelijk.

Wat is er nieuw