Italiaanse windhond: De ultieme gids voor 2021.


Hondenras Italiaanse windhond

De Italiaanse Windhond was een geliefde metgezel voor de edelen in de Middeleeuwen, vooral in Italië. Met zijn snelheid, uithoudingsvermogen, en vastberadenheid, was dit niet alleen een leuk schoothondje, maar bleek hij ook uit te blinken in de jacht op klein wild. Tegenwoordig wordt de Italiaanse Windhond gehouden als huisdier, en zie je hem vaak, door zijn atletische bouw en prachtige uiterlijk, terug bij de hondenshows, en bij behendigheidswedstrijden.

Wanneer je een Italiaanse Windhond pup wilt gaan kopen bij de fokker, dan zul je zien dat de prijzen kunnen variëren. De prijs hangt af van vele factoren, onder andere; gezondheid van de ouders & pup, of de pups worden gechipt, of er sprake is van een stamboom, DNA tests, inentingen & huisdierenpaspoort, etc. Veel van deze kosten, worden meegerekend in de prijs, daarom betaal je voor een echte rashond doorgaans meer.

Een Italiaanse Windhond pup zonder stamboom kost doorgaans tussen de € 1200 – € 1800. Honden met meer potentieel, een stamboom, en uitstekende bloedlijn zijn doorgaans duurder. De prijs van een pup met stamboom en de juiste papieren kost al gauw € 5000 of meer.

Deze hond vind zijn plek wel in elk soort woning, ook appartementen. Ze kunnen doorgaans prima overweg met mensen, kinderen, en andere honden. Zelfs beginners zullen deze hond snel in hun harten sluiten, ook door de vacht, die bijna geen onderhoud vergt. Ze kunnen echter slechter tegen alleen thuis zijn, daardoor kunnen ze last krijgen van verlatingsangst. Deze honden zijn hoog sensitief, en hebben veel liefde en beweging nodig, als je dat kunt regelen, dan heb je een maatje voor het leven.

Italiaanse Windhond foto’s

wh1
wh2
wh4
wh3
wh6
wh5
wh7
wh8
wh1
wh2
wh4
wh3
wh6
wh5
wh7
wh8
previous arrow
next arrow
wh1
wh2
wh4
wh3
wh6
wh5
wh7
wh8
previous arrow
next arrow

Meer over de Italiaanse Windhond

Als je van kunst houdt, dan heb je de Italiaanse Windhond wel voorbij zien komen in hele oude schilderen, waarop ze naast hun edele baasjes staan. Deze slanke, elegante hond, is de kleinste hond onder de Windhonden – de groep honden die zijn gefokt voor de jacht.

Met zijn kleine, gespierde lijf en zijn hoogstappende gang, is deze behendige en atletische hond ongekend snel. Het jachtinstinct zit er bij de Italiaanse Windhond nog sterk in, en zal achter alles aanjagen wat klein en harig is. Hij kan snelheden bereiken van 40 kilometer per uur, als hij dus losschiet, dan zul je heel veel moeite moeten doen om hem weer aangelijnd te krijgen. Alhoewel dit een kleine hond is, hebben ze heel veel energie, daarom moet hij de kans krijgen om voldoende te kunnen bewegen, zo kun je deze hond ook meenemen tijdens het joggen.

De Italiaanse Windhond heeft een zachtaardige persoonlijkheid, je moet hem echter wel overhalen dingen voor je te doen, hij is namelijk best egoïstisch, en vraag zichzelf daarom altijd af of hij er wat voor krijgt. Als deze hond goed is getraind, dan kan hij uitblinken in hondensporten zoals gehoorzaamheid, behendigheid en rally. De atletisch gebouwde Italiaanse Windhond lijkt gebouwd te zijn voor behendigheidswedstrijden, en veel van deze honden zijn daar dan ook gek op.

Het zindelijk maken van deze hond, en trainen om alleen thuis te zijn, is lastig. Net zoals zoveel kleine honden, dien je daar veel energie in te stoppen.

Een Italiaanse Windhond in huis is zowel rustgevend als pittig, hij houdt ervan om te knuffelen met zijn baasjes, waarna hij opspringt, door het huis rent, en vanaf de eettafel op de bank springt. Katten houden ervan om op hoge meubels te zitten, deze hond is niet anders, je kunt hem overal vinden, op de eettafel, op de kast, bij het raam. Oudere Italiaanse Windhonden zijn doorgaans wat rustiger, en willen gewoon genieten van hun dag.

Op warme dagen kun je de Italiaanse Windhond buiten vinden, liggend in de zon, genietend van de warmte. Hij is dol op warmte, maar verafschuwd koud weer en regen. Als je naar bed gaat, hoe je niet raar op te kijken als je opeens wat pootjes onder je laken vandaan ziet komen.

De Italiaanse Windhond heeft veel aandacht nodig, en eist dit dan ook vaak. Privacy kun je vergeten zodra je er één in huis hebt, hij is als een schaduw, en volgt je overal. Hij is ook nieuwsgierig, en zal alles onderzoeken waar hij door geprikkeld raakt.

Deze kleine hond heeft een grote persoonlijkheid. Hij is aanhankelijk, bezitterig, liefdevol, en charmant. Als je hem de liefde, aandacht en beweging kunt geven die hij nodig heeft, dan heb je een geweldige metgezel.

Italiaanse Windhond blikvangers

Italiaanse windhond aan het rusten in bed, lekker warm
  • Italiaanse Windhonden zijn gefokt voor de jacht, en hebben nog steeds het jachtinstinct. Ze jagen achter alles aan wat maar beweegt, van auto’s, katten, tot kleine honden. Als je buiten bent, lijn ze dan aan, of laat ze los in een omheind gebied.
  • Dit hondenras is gevoelig voor medicatie, zoals anesthetica van de barbituraatklassen, en organofosfaatinsecticiden, breng je dierenarts hiervan op de hoogte. Je huis schoonmaken, of vlooien behandelen, doe je niet met organofosfaatproducten, ook daar kan deze hond niet goed tegen.
  • Italiaanse Windhonden zijn niet bang aangelegd en zijn vaak van mening dat ze kunnen vliegen. Gebroken botten komt vaak voor bij puppies in de leeftijd van 4 – 12 maanden oud. Vooral de radius en ulna (botten in de voorpoten) zijn erg gevoelig.
  • De Italiaanse Windhond is slim, maar heeft een korte aandachtsspanne, en is egoïstisch ingesteld. Trainen doe je op een positieve manier, en niet al te lang. Leer ze op een speelse manier dingen aan, en beloon ze met lekkernijen.
  • Zindelijk maken is heel moeilijk bij dit hondenras, zelfs wanneer je heel strikt en consequent de puppytraining volgt. Een hondendeur zorgt voor verlichting, als dat niet mogelijk is, dan zal jouw hond aangeven wanneer hij nodig moet plassen, waarop je direct naar buiten kunt stormen.
  • Italiaanse Windhonden hebben veel liefde en aandacht nodig, krijgen ze dat niet, dan worden ze verlegen of juist overactief.

Formaat van de Italiaanse Windhond

Italiaanse Windhonden hebben een schofthoogte tussen de 33 – 38 centimeter. He gewicht ligt tussen de 2,7 – 4,5 kilogram, sommigen worden ook wel 6,3 – 6,8 kilogram.

Wat eet een Italiaanse Windhond?

Een Italiaanse Windhond eet ongeveer 250-300 gram hondenvoer per dag, afhankelijk van het formaat van de hond. Het vlees zou moeten worden gecombineerd met groenten, visolie, en droogvoer.

Remco Koppedraaijer

Op splendidlife.nl probeer ik mijn bezoekers op een eenvoudige manier kennis te laten maken met honden, hun gedrag, prijzen en achtergrondinformatie. Soms wat luchtig, soms wat technischer, maar in ieder geval vermakelijk.

Wat is er nieuw