Hotspot bij je hond: 11 tips van een pro


Hotspot bij hond wordt behandeld

Wat zijn hotspots? Het zijn die jeukende, rode huidaandoeningen waar je hond maar aan blijft krabben en bijten. Je hebt er misschien wel eens van gehoord dat ze “hotspot” worden genoemd, maar wat betekent dit voor jou als baasje. Laten we eerst wat meer te weten komen over deze hotspots voordat we beginnen met behandelmogelijkheden. Wat is een hotspot eigenlijk? – Het is niet schadelijk tenzij er overmatige haargroei ontstaat rond het gebied waar de ontsteking zit, dit zal namelijk leiden tot constant krabben en plukken.

Hotspots bij honden zijn een veelvoorkomende huidaandoening. Deze aandoening kan plotseling verschijnen en snel uitgroeien tot een grote geïrriteerde rode laesie. Hotspot ontstaat door allergie, insectenbeten, oorinfecties, Pyoderma, slecht borstelen, verveling en orthopedische problemen.

Hotspot bij mijn hond, wat is dat?

Hot spots zijn ontstoken en/of geïnfecteerde laesies op de huid van de hond die ontstaan wanneer er vocht bij een kleine wond of huidirritatie komt. Dit is doorgaans pijnlijk voor de hond, en bacteriën verspreiden zich makkelijk, vooral door het krabben van de hond. Een huidirritatie is moeilijk te genezen omdat de hond likt, krabt en bijt.

Hoe ziet een hotspot er bij mijn hond uit?

Hotspots bij een hond ziet eruit als een rauwe of ontstoken huid, soms kan het zelfs bloeden.

Hotspot symptomen bij honden

De tekenen van een hotspot bij honden kunnen roodheid, zwelling en haaruitval zijn. Doorgaans vind je de plekken rond de heupen of ledematen, maar ze kunnen overal op hun lichaam voorkomen, ook op de kop van de hond. De bacteriën die zich ophopen in hotspots kunnen zich snel verspreiden naar andere delen van het lichaam van de hond. De aangetaste plekken zijn doorgaans pijnlijk en resulteren in jeuken, krabben of likken. Daarom is het belangrijk dat je meteen contact opneemt met een dierenarts.

Waarom krijgt een hond hotspot?

Het merendeel van de hotspots bij honden wordt veroorzaakt door kauwen, likken en krabben aan een wond of aan een deel van de huid wat is geïrriteerd. Deze wond kan vervolgens ervoor zorgen dat er secundaire infecties ontstaan. Hotspots zijn een ernstig probleem voor honden. De intense jeuk kan leiden tot bacteriële infecties die uw huisdier nog meer irriteren, waardoor vervolgens een eindeloze cyclus van krabben, likken en jeuken ontstaat.

  • Anaalklierontsteking
  • Atopisch eczeem
  • Een vieze vacht
  • Contact met vloeistoffen
  • Oorinfecties
  • Vlooienallergie
  • Voedselallergie
  • Vocht wat in de vacht zit na het zwemmen
  • Parasieten
  • Huidinfecties
  • Angst of stress waardoor de hond excessief gaat likken

Hotspots zijn een chronisch probleem dat kan leiden tot steeds terugkerende uitbraken. Bespreek met je dierenarts of er een onderliggend probleem is dat dit veroorzaakt, zodat hij of zij er de beste behandeling voor kan vinden!

Welke honden hebben er snel last van hotspots?

Hotspots ontstaan eerder bij hond pup als hij last heeft van allergieën, vlooien of andere parasieten; frequente huidinfecties; of bij een lange vacht die fungeert als een extra isolatielaag. Honden die graag zwemmen hebben meer kans hierop, omdat een vochtige vacht bacteriën aantrekt die ontstekingen in de haarzakjes kunnen veroorzaken.

De vacht van een hond kan een vitaal onderdeel zijn van de bescherming tegen warm weer, maar er zijn bepaalde rassen die een dikkere vacht hebben en extra verzorging nodig hebben om deze problemen buiten de deur te houden.

Hoe hotspots bij je hond behandelen

Hotspots kunnen pijnlijk zijn en je moet voorzichtig zijn als je ze thuis behandelt. De dierenarts kan ook antibiotica voorschrijven voor ernstige infecties, dus zorg er altijd voor dat dit door een dierenarts wordt nagekeken voordat de behandeling begint!

Als je niet onmiddellijk naar de dierenarts kunt gaan, kun je thuis een aantal dingen doen om jouw hond te helpen. Deze vijf stappen helpen bij de diagnose en behandeling van deze aandoening bij jouw hond!

  1. Trim het haar rond zweertjes of wondjes op het lichaam van je hond voorzichtig, zodat je hem geen extra pijn bezorgt. Gebruik een schaar om deze overtollig vacht weg te knippen, maar wees voorzichtig dat je er niet te veel haar wegknipt. Wanneer het gebied te groot is, kun je er ook voor kiezen om de haren weg te scheren. Scheren helpt de huid van de hond uit te drogen en voorkomt dat er een pijnlijke ontsteking ontstaat.
  2. Maak de plek schoon met warm water en dep het getroffen gebied voorzichtig droog met een schone doek of een papieren handdoek.
  3. Hydrocortisone zalven kunnen worden aangebracht om de jeuk te stoppen en het genezingsproces te bevorderen. Deze middelen zijn echter minder effectief dan de door de dierenarts voorgeschreven medicijnen, dus als je hond zich na 1 á 2 dagen nog niet beter voelt, breng hem dan onmiddellijk naar de dierenarts!
  4. Als je wilt voorkomen dat je hond aan de hotspot bijt, likt of krabt, is het belangrijk dat hij niet aan de plek kan krabben, likken of bijten. Het is dan raadzaam een nekkraag te gebruiken, hierdoor kan jouw hond niet meer bij de wond komen met zijn bek. De dierenarts kan een korte kuur met anti-allergiemedicatie of ontstekingsremmers voorschrijven om het je hond wat comfortabeler te maken.
  5. Breng je hond onmiddellijk naar de dierenarts als blijkt dat de hotspot is gaan uitbreiden. De dierenarts kan orale antibiotica, een ander lokaal geneesmiddel of pijnstillers voorschrijven en toedienen.

TIP: Door je hond regelmatig te borstelen en ervoor te zorgen dat hij regelmatig medicatie ontvangt tegen vlooien en teken is hotspot makkelijker te voorkomen.

Is appelazijn een goede manier om hotspots bij honden te behandelen?

Er zijn veel mensen die appelazijn gebruiken voor hot spots. Zij beweren dat het een verkoelende sensatie veroorzaakt en dus geschikt kan zijn om kleine plaatselijke problemen te behandelen, zoals die op het huidoppervlak of aan de binnenkant van een open wond. Dit zal echter niet werken, want wanneer je appelazijn op de wond aanbrengt, prikken de zure eigenschappen van apelazijn in de huid van de hond.

Het beste is om meteen naar de dierenkliniek te gaan als je een hotspot bij je hond ontdekt. Als je het voorgeschreven behandelingsplan volgt, is je hond snel weer helemaal genezen en voelt hij zich snel weer fris en fruitig.

Wat kost een hotspot behandeling bij honden?

Hotspots zijn meestal heel gemakkelijk aan te pakken met een snelle behandeling, maar als ze onbehandeld blijven, kunnen ze een ernstig probleem worden. De belangrijkste kosten zijn het consult bij de dierenarts en de eventuele kosten van medicijnen; wacht je met behandelen, dan zal er meer zorg moeten worden verleend, waardoor uiteindelijk de rekening van de dierenarts hoger uit zal vallen.

Bestaat er een behandeling tegen hotspots bij honden?

Hotspots zijn een veel voorkomend probleem bij honden. Als de onderliggende oorzaak van de de aandoening van jouw hond echter niet goed wordt behandeld en onder controle wordt gehouden, kan het weer terugkomen met alle gevolgen van dien.

Kan hotspot bij mijn hond vanzelf weggaan?

Helaas gaat het niet vanzelf weg. Honden hebben moeite om hun geïrriteerde huid met rust te laten.

Door je hond regelmatig te borstelen en de juiste anti vlooienmiddelen te geven, kun je brandhaarden voorkomen. Als ze graag gaan zwemmen, zorg er dan voor dat hun vacht helemaal droog is als ze uit het water (of de modder) komen.

Zijn hotspots bij honden besmettelijk voor mensen?

Hotspots bij honden worden veroorzaakt door bacteriën en zijn niet besmettelijk voor andere dieren of mensen. Als een schimmel of parasiet de onderliggende oorzaak blijkt te zijn, dan is het mogelijk dat dit zich zal gaan verspreiden.

Herstellen en verzorgen van hotspot bij honden

De plek zal na na de behandeling uitdrogen en genezen. Wanneer de wond is uitgedroogd en er niet langer wondvocht of bloed uitkomt, is het een kwestie van de plek schoon en droog te houden. Na ongeveer 2 weken zal het haar van de hond terug groeien.

Hoe voorkomen dat je hond hotspot krijgt

Een goede hygiëne en een routineuze verzorging zijn de beste manieren om dit bij je hond te voorkomen. Als je voor de huid zorgt, let dan op of je hond infecties of allergieën heeft; vergeet ook parasieten niet. Zorg ervoor dat de vacht na het baden volledig droog is.

De beste manier om dit bij honden te helpen voorkomen is door ze supplementen te geven die ontstekingsremmende eigenschappen hebben en een gezonde huidbarrière kunnen opbouwen. Visolie, dat de Omega 3-vetzuren DHA/EPA bevat, geeft je hond de voedingsstoffen die hij nodig heeft voor sterke spieren, terwijl het schadelijke bacteriën bestrijdt.

Als je denkt dat verveling of stress de hoofdoorzaak is van het likken van je hond, dan is het belangrijk om hem meer lichaamsbeweging te geven en te voorzien van puzzelspeelgoed, zodat ze mentaal gestimuleerd blijven. Dit zou ervoor moeten zorgen dan buitensporig kauwen/bijten wordt verminderd.

Bestaat er een vaccin tegen hotspot?

Er bestaat geen vaccin tegen deze aandoening.

Komen de hotspots weer terug?

Helaas is dit een veel voorkomend verschijnsel bij honden. Preventieve maatregelen zoals goed verzorgen en baden kunnen het risico op terugkerende hotspots verkleinen – maar als ze er gevoelig voor zijn, dient u ze regelmatig de nodige verzorging te geven.

Hotspots bij honden: in het kort

Hotspots bij honden zijn een pijnlijke aandoening waarbij de huid rood, vochtig en gezwollen wordt, meestal als gevolg van een allergie of een infectie. Honden met hotspots kunnen ook parasieten hebben die onder hun vacht leven, wat ontstekingen veroorzaakt, zeker wanneer er vocht in de vacht vastzit. Dit zorgt er ook voor dat je hond blijft krabben, bijten en jeuken. Hotspots kunnen leiden tot infectie, die snel erger wordt als je er niet onmiddellijk iets aan doet.

Remco Koppedraaijer

Op splendidlife.nl probeer ik mijn bezoekers op een eenvoudige manier kennis te laten maken met honden, hun gedrag, prijzen en achtergrondinformatie. Soms wat luchtig, soms wat technischer, maar in ieder geval vermakelijk.

Wat is er nieuw