Honden wassen: advies in 7 stappen van een trimmer


Honden wassen advies van een trimmer

Honden wassen, dat is heel normaal, en vaak ook nodig voor een gezonde vacht. Van het kopen van de juiste shampoo, tot het wassen van de kop je hond. Hier zijn de tips van een ervaren trimmer.

Een beetje shampoo, een beetje water, hoe moeilijk kan het zijn om een hond te wassen? Wel, moeilijker dan je denkt. Een bad voor een hond, hoort bij de vachtverzorging, of je hond er nu van wegrent of naartoe rent.

Een hond wassen met Dreft, groene zeep, Zwitsal of azijn, is niet aan te raden. Doorgaans gebruik je voor het lijf een speciale hondenshampoo, rondom de ogen en snuit gebruik je een pH-neutrale shampoo. Gebruik je de verkeerde shampoo, dan gaat de huid irriteren, met huidschilfers, jeuk, en haaruitval als resultaat.

Honden wassen? Hoe vaak mag je dat doen?

Honden wassen

Als je hond elke dag in de modder ligt te rollen, dan heb je een probleem, als dat niet het geval is, dan hoef je deze niet vaker te wassen dan één keer per maand. Het is ook afhankelijk van het type vacht, een hond met een lange vacht, heeft doorgaans meer verzorging nodig, en dient dan ook vaker gewassen en getrimd te worden. Hoe vaak jij met je hond naar de trimmer moet, of moet wassen, is iets wat je met je trimmer zou moeten bespreken.

De huid van een hond maakt elke 30 dagen een nieuwe beschermingslaag aan, de oude laag vervaagt, waardoor er huidschilfers loskomen. Het regelmatig wassen van je hond, zorgt ervoor dat de last die je ervaart van loslatende huidschilders veel minder wordt.

De juiste producten en gereedschappen bij het wassen van je hond

De eerste vraag die je jezelf zult stellen is “waar moet ik mijn hond wassen”, daarbij is doorgaans het formaat van de hond een bepalende factor. Een kleine hond zou je nog kunnen wassen in de wasbak, waar een grote hond meer ruimte nodig heeft. Veel baasjes kiezen voor een speciale hondenbad, of maken zelf een constructie waar ze de hond kunnen wassen. Door een speciaal bad te gebruiken, zorg je ervoor dat het bad wat de familie gebruikt niet onder de haren komt te zitten, of verstopt raakt. Als dat je weinig uitmaakt, dan kun je dat bad gerust gebruiken. Kies in ieder geval een plek, waar je hond veilig kan worden gewassen.

Voordat je het water aanzet, controleer je eerst of je alles hebt. Alles wat je nodig hebt, wil je binnen handbereik hebben, tenzij je achter een natte hond in je huis wilt aanrennen. Shampoo, conditioner, handdoeken, oogspoeling, en een anti-slip badmat, voor de veiligheid van je hond.

Gebruik de juiste shampoo en conditioner

Om je hond goed te wassen, wil je de juiste producten gebruiken. Gebruik shampoo die speciaal voor honden is gemaakt. Honden hebben een andere pH-waarde in verhouding met mensen, hun huid is licht alkalisch. Als je shampoo gebruikt, die speciaal voor mensen is bedoeld, dan kan dit huidirritatie opleveren.

Als je een puppy wilt wassen, dan is het gebruik van shampoo specifiek voor puppies, een goed idee. De pH-waarde van puppy shampoo komt overeen met de pH-waarde van de ogen van je puppy, op deze manier kan de shampoo de ogen niet irriteren.

Als je niet zeker weet welke shampoo je moet gebruiken, vraag dan aan de trimmer wat hij gebruikt. Doorgaans gebruiken ze een milde shampoo bij een normale huid, bij een gevoelige huid, kun je gebruikmaken van een shampoo speciaal voor de gevoelige huid.

Na het behandelen met shampoo, wil je direct doorgaan met de conditioner. Shampoo verwijderd essentiële natuurlijke oliën die op de huid en op de vacht zitten. De conditioner hydrateert de huid en repareert de vacht.

De juiste manier van het wassen van je hond

Zodra je de plek hebt gekozen, waar je de hond wilt wassen, en de juiste producten bij de hand hebt, dan is het tijd voor de wasbeurt. Op deze manier wil jij je honden wassen:

  • 1. Begeleid of plaats je hond in het bad. Je kunt hiervoor eventueel als beloning snacks bij gebruiken.
  • 2. Verdun de shampoo met water. Voeg de verdunde shampoo toe aan een kom water, of in een dispenser die gevuld is met water. Door de shampoo te verdunnen, wordt dit makkelijker opgenomen en verspreid je het makkelijker over de vacht. De meeste shampoos zijn dik en geconcentreerd, waardoor het raadzaam is dit te verdunnen voordat je het gaat gebruiken.
  • 3. Maak je hond nat met warm water. Je kunt de temperatuur controleren met je hand.
  • 4. Was de hond tweemaal met shampoo. De eerste keer verwijderd de shampoo vuil en aarde. De tweede keer wordt de huid echt schoongemaakt, het resterende vuil en de resterende oliën worden verwijderd. Om de shampoo te verspreiden, kun je het beste een loofah spons gebruiken. Sla niets over, was de pads, de oksels en de buik. Maak het vooral plezierig voor je hond. Gebruik beide handen en masseer de shampoo in de haren, en terwijl je dit doet laat je warm water over je hond stromen. Je hond is lekker warm en vind dit doorgaans heel plezierig.
  • 5. Gebruik conditioner. Laat het een paar minuten intrekken, en spoel het vervolgens weg.
  • 6. Blijf spoelen totdat er geen restjes meer op de hond zitten. Je wilt ze goed schrobben, maar je wilt er ook zeker van zijn dat alle zeepresten weg zijn. Als er zeepresten achterblijven, dan bestaat de kans dat dit de huid van de hond gaat irriteren.

Hoe de kop van je hond wassen

Eén van de moeilijkste dingen van honden wassen, is het wassen van de kop van je hond. Je wilt geen shampoo krijgen bij de gevoelige delen, zoals de oren, neus en ogen. Daarom is het raadzaam dit aan het einde van de wasbeurt te doen. Gebruik een washandje om het gezicht van je hond schoon te krijgen.

Dip het washandje in water met wat zeep erin, was voorzichtig de kop en het gezicht van je hond, vervolgens maak reinig je het washandje in een kom met water. Herhaal dit desnoods, wanneer je er niet zeker van bent dat alle zeep weg is.

Zelfs wanneer je bij een puppy een shampoo gebruikt met dezelfde pH-waarde, kun je de pup alsnog pijn doen. Vermijd daarom het gebied rondom de ogen. Als er wel shampoo in de ogen van je hond komt, dan is het raadzaam oogspoeling te gebruiken, zoals je kon lezen onder het kopje “De juiste producten en gereedschappen….”. Heeft je hond last van oogafscheiding, maak dit dan nat en verwijder het dan voorzichtig met een tandenborstel.

Hoe honden wassen die water haten

Sommige hondensoorten zijn gek op water, andere honden beginnen al te trillen zodra ze de kraan van het bad of de douche horen aangaan. In dat geval maak je gebruik van positieve bekrachtiging. De loftrompet afsteken is mooi, lekkernijen als beloning is vaak nog mooier! Zorg ervoor dat je hond de wasbeurt associeert met iets leuks, zodat je de volgende keer geen problemen hebt. Honden wassen is ook leuk voor het baasje, als je ziet dat je hond tevreden is.

Het helpt vaak als je partner kan helpen, en de hond vast kan houden tijdens het wassen. Het helpt vaak helemaal goed, als de hond als pup hierin al is getraind. Als de pup ermee is opgegroeid, dan is honden wassen helemaal niet meer zo moeilijk.

Wat doen nadat je hond gewassen is

Maak je hond eerst handdoekdroog. Gebruik vervolgens een honden haardroger, of bij gebrek daaraan, een haardroger die je zelf ook gebruikt, stel deze in op koud tot gemiddelde warmte. Terwijl je hond aan het drogen is, borstel je de vacht.

Jouw beloning aan het einde: Een hond die fris eruit ziet, en fris ruikt. Honden wassen is niet moeilijk, zolang je weet waar je mee bezig bent.

Hoe vaak mag je een hond wassen

Hoe vaak je hond gewassen moet worden, verschilt per hond, maar doorgaans is eens per 4 weken aan te raden. De vacht en huid worden weer schoon, en de natuurlijke oliën houden de huid en haren gezond. Daarnaast ruikt je hond ook weer lekker fris.

Door regelmatig je hond te wassen, zorg je ervoor dat de opeenhoping van vuil op de huid van de hond wordt verwijderd. Hierdoor voorkom je huidaandoeningen, zoals jeuk, verstopte poriën, droge huid, of een vette huid. Als de huid vies blijft, kan de huid niet ademen, en als dat niet wordt verholpen, is er vaak hulp nodig van een dierenarts.

Honden die vaker buiten spelen, zijn doorgaans ook smeriger, en dienen dus ook vaker gewassen te worden. Sommige hondenrassen dienen sowieso vaker te worden gewassen.

Zo heeft de Chesapeake Bay Retriever een vrij vette huid. Door deze hond te wassen, verwijder je de slechte oliën, en worden deze oliën vervangen door natuurlijke oliën, die door het lichaam zelf worden aangemaakt.

Was je hond niet te vaak, ook te vaak wassen, kan zorgen voor huidirritatie. Tenzij er een medische noodzaak is, om je hond eens per week of per twee weken te wassen, is het niet aan te raden, de huid droogt en de vacht droogt dan namelijk uit.

Remco Koppedraaijer

Op splendidlife.nl probeer ik mijn bezoekers op een eenvoudige manier kennis te laten maken met honden, hun gedrag, prijzen en achtergrondinformatie. Soms wat luchtig, soms wat technischer, maar in ieder geval vermakelijk.

Wat is er nieuw