Een hond met blauwe tong? 8 geweldige rassen in 1 lijst!


chowchow hond met blauwe tong

Welke hond met blauwe tong kun jij noemen? De Chow Chow is vermoedelijk de bekendste, maar er zijn nog andere honden met een blauwe tong. Er zijn meer dan 400 hondenrassen, elk met hun eigen bijzonderheden, die hen onderscheid van de rest. Sommige van die eigenschappen kunnen nogal vreemd overkomen, bijvoorbeeld hondenrassen met een blauwe tong. Alhoewel de tong doorgaans blauw wordt genoemd, lijkt de kleur over het algemeen meer overeen te komen met paars en soms zwart.

Er gaan veel mythen en theorieën rond over de reden waarom sommige honden blauwe tongen hebben. Wetenschappers kunnen geen gezamenlijk oordeel geven over de reden hiervan. Enkelen beweren dat de tong blauw is door een genetische mutatie, waardoor er een grotere hoeveelheid melanine of pigmentcellen in de tong zitten, waardoor het een andere kleur krijgt.

Een hond met blauwe tong: waarom is dat zo?

De meeste honden hebben geen blauwe tong, doorgaans is de tong roze van kleur. Er zijn echter hondenrassen waarbij de blauwe tong heel normaal is. Er zijn ook honden die een blauwe of paarse tong krijgen door een aandoening, in dit geval zijn de honden echter kerngezond.

Hondenrassen met een blauwe tong

Er zijn diverse hondensoorten die, van nature, een blauwe of zwart blauwe tong hebben. Deze hondenrassen neem ik in dit artikel met je door:

  • Shar pei
  • Chow Chow
  • Duitse herder
  • Akita
  • Rottweiler
  • Border collie
  • Koreaanse Jindo
  • Tibetaanse Mastiff
  • Dwergkeeshond

Van deze honden zijn de Chow chow en de Shar pei de enige met een compleet blauwe tong. Enkele hondensoorten hebben blauwe vlekken op de tong, en weer anderen hebben donkerblauwe vlekken op de tong, waardoor het blauw lijkt te zijn.

1. Shar pei

Afbeelding van een Shar Pei, een Chinees hondenras. Deze hond heeft een volledig blauwe tong.

De Shar Pei is een Chinees hondenras, die nogal opvalt door zijn uiterlijk, en uiteraard de blauwe tong. Alle Shar pei’s hebben een blauwe tong, bij de ene hond is de tong blauwer dan bij de andere hond. De kleur van de tong kan ook uiteenlopen, van blauw tot lavendel en paars. De Shar pei staat bekend om zijn dikke huid met rimpels. Deze hond heeft een grote kop, een iets donkerdere snuit, en een vriendelijk en rustig karakter.

2. Chow chow

De Chow chow is een Chinees hondenras, met ook een volledig blauwe tong.

De bekendste hond met een blauwe tong is de Chow chow. Dit is een Chinees hondenras, die ruim 2000 jaar geleden al werd gefokt. Men vermoedt dat de Shar pei en de Chow chow dezelfde bloedlijn hebben, omdat ze beide bekend staan om de kleur van hun tong. De Chow chow heeft een grote kop en een korte, enigszins platte, snuit. Deze hond heeft kleine puntige oren, en ronde ogen. De vacht van de Chow chow is doorgaans pluizig en kan qua lengte zowel kort of lang zijn.

3. Duitse herder

De Duitse herder hebben doorgaans blauwe of zwarte vlekken op de tong.

De Duitse herder zul je snel herkennen, hij staat bekend om zijn uiterlijk, intelligentie, loyaliteit en moed. Alhoewel het niet erg vaak voorkomt, kunnen de Duitse herders blauwe of zwarte vlekken op hun tong hebben. Is het een hond met blauwe tong, niet echt, maar de verkleuring geeft wel de blauwe kleur. De verkleuring van de tong heeft dezelfde reden als bij de Shar pei en de Chow chow, namelijk een concentratie van pigmentcellen in de tong. Bij de Duitse herder treed de verkleuring doorgaans in een zeldzaam geval op.

Let goed op de gezondheid van je hond, controleer met enige regelmaat naar de kleur van de tong. Als jouw Duitse herder doorgaans een roze tong heeft, en er zitten plots zwarte stippen op de tong, neem dan contact met je dierenarts op.

4. Akita

De Akita komt van oorsprong uit Japan, de tong is doorgaans roze met blauwe of zwarte stippen.

Het Akita hondenras komt uit Japan, hij staat bekend om zijn moedige inborst en zijn loyaliteit. Het is een bijzonder onafhankelijk hond met een hoge intelligentie. De Akita heeft een dichte vacht, en de lengte van de vacht kan variëren van kort tot medium, dat is dan ook de reden dat deze hond goed tegen lagere temperaturen kan. De vacht is wit met lichtbruine vlekken op de bovenkant van zijn lijf. De tong van de Akita is doorgaans roze, maar kan ook blauwe of zwarte stippen hebben. Is het een hond met blauwe tong, nee, maar de blauwe of zwarte stippen kunnen de hele tong bedekken.

5. Rottweiler

De Rottweiler staat bekend om zijn woeste uiterlijk, en in een zeldzaam geval een blauwe tong.

De Rottweiler is een gespierde, actieve en attente hond, bekend om zijn woeste uiterlijk. Alhoewel ze bekend staan als gevaarlijk, zijn het doorgaans hele lieve en aanhankelijke honden richting hun baasjes. De Rottweiler heeft doorgaans driehoekige oren, donker bruine ogen, en een korte vacht met zwart / bruine kleuren. Is dit dan een hond met blauwe tong? Sommige Rottweilers kunnen een blauwe tong hebben, opnieuw veroorzaakt door teveel pigment in de tong.

6. Border collie

De Border Collie komt uit Schotland, sommige honden hebben van nature een blauwe tong, met blauwe of paarse vlekken.

Het Border collie hondenras komt uit Schotland, waar ze door de eeuwen heen werden ingezet bij het schapen drijven. Deze hond is bijzonder intelligent, en heeft heel veel energie, doordat ze zoveel energie hebben, is het raadzaam deze honden tenminste eens per dag flink wat lichaamsbeweging te geven. De Bordercollie heeft een dikke vacht met steil haar. Doorgaans zijn ze zwart met wit, maar komen ook vaak voor in een bruine mix kleur. Sommige Border collies hebben van nature een blauwe tong, met blauw – paarse vlekjes of met zwarte vlekjes. Ook in dit geval, is het een hond met een blauwe tong, als je het treft.

7. Koreaanse Jindo

De Koreaanse Jindo heeft in een uitzonderlijk geval een zwarte of blauwe tong.

Zoals de naam al aangeeft, komt deze hond oorspronkelijk uit Korea (Jindo eiland). Ze staan bekend om hun jachtinstinct, intelligentie, en onafhankelijkheid. Deze hondensoort is erg beschermend en aanhankelijk richting hun familie. Ze hebben een zachte, dicht vacht, die rood, wit, zwart, of grijs van kleur kan zijn. Sommige Jindo’s hebben een zwarte of blauwe tong. Net zoals de Chow chow en Sharpei, is dit een hond met blauwe tong, als je mazzel hebt.

8. Tibetaanse Mastiff

De Tibetaanse mastiff hebben doorgaans een roze tong, maar soms hebben ze ook blauwe of donkere plekken op de tong.

De Tibetaanse Mastiff is, door zijn brede bouw en zware vacht, een kolos van een hond. Ze zijn doorgaans aanhankelijk en speels, maar kunnen gevaarlijk uit de hoek komen, wanneer vreemden op hun af komen. Deze honden dienen vroeg (als pup) te worden gesocialiseerd. De Tibetaanse Mastiff heeft een zware, dichte, vacht, in een bruine kleur, vaak met donkere vlekken. Door deze dikke vacht zie je vaak hotspot over het hoofd. Doorgaans hebben deze honden een roze tong, maar er zijn ook gevallen bekend dat ze donkere of blauwe vlekken op hun tong hebben.

Remco Koppedraaijer

Op splendidlife.nl probeer ik mijn bezoekers op een eenvoudige manier kennis te laten maken met honden, hun gedrag, prijzen en achtergrondinformatie. Soms wat luchtig, soms wat technischer, maar in ieder geval vermakelijk.

Wat is er nieuw