16 Franse Bulldog kleuren: (normaal & zeldzaam), met foto’s


Franse Bulldog Fawn

Alhoewel de kleuren van een Franse Bulldog grotendeels afhankelijk zijn van de genen van hun ouders, staan ze vooral bekend om hun lieve gedrag en hun koddige lichaamsbouw. Ze zijn uitstekende waakhonden, maar staat er niet om bekend veel te blaffen.

Wat het uiterlijk aangaat, hebben deze honden een grote, vierkante kop en een compact, gespierd lichaam. De vacht is kortharig, heeft weinig verzorging nodig, ze hebben gladde haren, en hun huid zit doorgaans losjes rondom hun snuit. Dit is dan ook de grootste reden voor mensen om een Bulletje als gezinshond te nemen.

Het enige wat de ene Franse Bulldog van de ander onderscheid, is de kleur van de vacht. Franse Bulldogs komen in veel kleuren voor, van licht tot donker.

De Franse Bulldog in het blauw neemt in populariteit toe. Wil je een blauwe pup kopen, pas dan op voor Kleurmutant alopecia (CDA), deze aandoening ontstaat door het fokken met verdunde kleuren. Koop alleen een pup bij een betrouwbare fokker.

Vachtpatronen die erkend zijn door de Rasvereniging

Er zijn een aantal kleuren / vachtpatronen, die door de Rasvereniging van Franse Bulldogs worden erkend. Gestroomd, bont, en Fawn. De vachtpatronen en de kleuren zijn eveneens aan bepaalde voorwaarden verbonden. Zo is niet elke gestroomde, bonte, of Fawn Bulldog erkend.

Franse Bulldog Fawn vacht

Franse bulldog met een fawn vacht

Fawn kan variëren van licht tot donker. De donkerdere vachten hebben vaan een rode teint. Veel van de Bulletjes met een Fawn vacht, hebben een zwarte snuit, een witte vorst, en witte vlekken op de vacht.

De Fawn vacht valt uiteen in deze kleuren:

  • Fawn
  • Fawn & wit
  • Fawn Brindle
  • Wit & Fawn
  • Fawn Brindle & wit

Franse Bulldog witte vacht

Franse bulldog met een witte vacht

Deze kleur staat ook wel bekend als bontgekleurd. Witte Franse Bulldogs kunnen ook andere kleurschakeringen hebben, zoals gestroomd, Fawn, en bont.

Gestroomd (inclusief Gestroomd & Wit of Wit & Gestroomd)

Het gestroomde patroon, wordt doorgaans ook “tijgerstreep” genoemd, het patroon is ongrijpbaar, met onregelmatige strepen, in de kleuren donkerder en lichter dan de kleur van de vacht. Een gestroomde Bul lijkt donker of licht te zijn, afhankelijk van het patroon op de vacht. Ze hebben doorgaans een witte borstkas, en witte vlekken op hun vacht.

De gestroomde vacht kan bestaan uit de volgende kleuren:

  • Gestroomd
  • Gestroomd & wit
  • Wit & Gestroomd

Franse Bulldog gestroomde vacht

Franse Bulldog gestroomd & wit

Wit, crème, en crème & wit Franse Bulldogs zijn allemaal makkelijk te herkennen, en de kleur van hun vacht zijn precies zoals jij denkt dat het zou zijn.

Deze Bulletjes, zijn de Fransozen die je het vaakst ziet. Alle Franse Bulldogs hebben, als ze gefokt zijn volgens de richtlijnen, allemaal een zwarte snuit en donkere ogen.

De Franse Bulldog crème familie bestaat uit:

  • Crème
  • Crème & wit

Sommige Franse Bulldogs zien er anders uit

Sommige Bulletjes hebben een ongebruikelijk lange snuit, of hebben een gitzwarte vacht. Doorgaans ziet dat er anders uit, omdat er problemen zijn ontstaan bij het fokken.

Er zijn veel broodfokkers, en broodfokkers geven doorgaans niet zoveel om richtlijnen. Er zijn fokkers die zich bewust richten op andere kleuren, deze fokkers trekken zich eveneens weinig aan van de richtlijnen, maar willen een hond fokken die naar hun smaak het beste uit de verf komt.

Als je voor een pup gaat kijken bij een fokker, zorg er dan eerst voor dat je weet wat voor fokker het is, en of hij werkt volgens de richtlijnen. Zijn beide ouders aanwezig als je gaat kijken, of alleen de moeder, of helemaal geen ouders (broodfokker of handelaar), hoe zit het met de medische geschiedenis van de ouders, zijn de pups medisch onderzocht. Veel vragen, waarop je, met genoeg onderzoek, antwoorden op kunt krijgen.

Is het oké als ik een Franse Bulldog met een zeldzame kleur koop?

Omdat deze honden er doorgaans heel schattig, charmant en knuffelig uitzien, kan een andere kleur een goede uitwerking hebben op hun uitstraling. Wil je gaan fokken met deze honden, dan is de kans dat de pups medische complicaties krijgen, groter.

Het probleem met deze pups is dat de populariteit ervan toeneemt, het aantal broodfokkers dus ook. Niet alle pups met een zeldzame kleur zullen gezondheidsproblemen krijgen, alleen is de kans erop veel groter.

De kleuren van de Franse Bulldog, en hun betekenis

Er is ontzettend veel informatie online te vinden over de kleuren van Franse Bulldogs, en de daarbij gepaarde genetische aspecten. Meningen en onderzoeken zijn uiteenlopend, zoals bij elke hond.

Een recent onderzoek toont aan dat een volledig witte Franse Bulldog een gen bij zich kan hebben, waardoor ze doof kunnen worden. Veel van de witte Franse Bulldogs hebben blauwe ogen (wat volgens kenners abnormaal is), maar ze hebben, dankzij dit gen, ook aangeboren doofheid.

Er zijn volgens Dokter Lynn Buzhardt 2 basispigmenten die de kleur van een Franse Bulldog bepalen, namelijk zwart en rood. Als deze kleuren wijzigen, door een verscheidenheid aan genen, zullen de kleuren verdunnen. De honden waarmee wordt gefokt, bepaald dus de kleur van de vacht.

Welke kleur Franse Bulldog is het beste?

De vacht van deze hond komt in veel kleuren voor, en iedereen heeft een voorkeur voor een bepaalde kleur. Het is geen geheim dat de blauwe Franse Bulldog sterk in populariteit is gestegen. Een probleem met de blauwe Franse Bulldog, is dat ze Kleurmutant alopecia (CDA) kunnen ontwikkelen. Kleurmutant alopecia is een huidprobleem (gen) die ontstaat door het fokken van honden met verdunde kleuren. In het ergste geval zullen er kale, niet jeukende, plekken ontstaan in de vacht. Wanneer hiervan sprake is, kan er niets aan worden gedaan, er is geen behandeling voor, en geen medicatie. Nogmaals, koop een pup bij een betrouwbare fokker, deze zorgen er doorgaans voor dat dit soort aandoeningen buiten de deur blijven.

De gestroomde Bul is eveneens populair doordat zijn vacht een mooie mix heeft van allerlei verschillende kleuren. De vacht is ook donkerder dan de witte en Fawn gekleurde Franse Bulldogs.

Franse Bulldog prijs

Over het algemeen, kost een Franse Bulldog tussen de € 1250 – € 3000. De gemiddelde prijs voor een Franse Bulldog ligt doorgaans rond de € 2000. Wanneer de Franse Bulldog een goede stamboom heeft, gezond is, en de juiste vachtkleuren heeft, dan kan dat oplopen naar € 7500.

Hoe oud wordt een Franse Bulldog

Volgens de Amerikaanse Kennel Club is de levensverwachting van de Franse Bulldog 10 – 12 jaar. Volgens de Britse Kennel Club is de gemiddelde leeftijd van de Franse Bulldog 9 jaar oud. Een typische Franse Bulldog heeft dus een levensverwachting tussen de 9 – 12 jaar.

Remco Koppedraaijer

Op splendidlife.nl probeer ik mijn bezoekers op een eenvoudige manier kennis te laten maken met honden, hun gedrag, prijzen en achtergrondinformatie. Soms wat luchtig, soms wat technischer, maar in ieder geval vermakelijk.

Wat is er nieuw