Finse Lappenhond: 6 weetjes voordat je een pup gaat kopen


Hondenras Finse Lappenhond

Geloof het of niet, maar de hard werkende Finse Lappenhond, was vroeger, in het verre noorden van Finland, Lapland, gespecialiseerd in het drijven van rendieren. Deze vriendelijke en zachtaardige heeft nog steeds het instinct om te drijven.

Dit is een rashond, maar je kunt ze alsnog hier en daar in het asiel vinden. Wil je een hond adopteren, kijk dan eerst bij de dierenasiels.

Wil je een Finse Lappenhond puppy kopen, dan hangt de prijs die je bij een fokker betaald af van vele factoren. Bloedlijn, stamboom, gezondheidsverklaringen, DNA-tests, inentingen, is de hond gechipt, ontvang je een huisdierenpaspoort, etc. Hoe meer zorg er in het fokken wordt gestoken, hoe duurder de puppies worden.

Over het algemeen betaal je bij een fokker met een goede reputatie een prijs tussen € 1000 – € 2000 voor een Finse Lappenhond pup, inclusief stamboom, gezondheidsverklaring, etc. Op Marktplaats kun je een pup al kopen voor € 700 – € 1000, daar is echter voorzichtigheid geboden.

Zoals je kunt verwachten, is de Finse Lappenhond, heel goed gebouwd voor koude weersomstandigheden. Ze zijn zeer aanhankelijk richting familie, zelfs kinderen, en andere honden. Ze hebben echter veel lichaamsbeweging nodig. Buiten spelen, lopen, en hondensporten zorgen ervoor dat deze hond tevreden blijft.

Formaat

De Finse Lappenhond is een middelgroot hondenras, maar door hun dikke vacht lijken ze vaak groter. Ze zijn kleiner dan de Samoyed, Australische herder, en de Siberische husky. De Finse Lappenhond reu heeft een schofthoogte tussen 46 – 53.5 cm, de Finse Lappenhond teef heeft een schouderhoogte tussen 40,5 – 48 cm.

Temperament

De Finse Lappenhond is dankzij zijn drang om de baas te vermaken, en zijn intelligentie, een geweldige alleskunner. Ze leren doorgaans heel snel, zijn niet agressief richting mensen, kinderen, en andere honden, en hun populariteit groeit met het jaar.

Dit hondenras lijkt van nature onderdanig aan mensen, maar dat moet niet worden verward met verlegenheid, het zijn zachtaardige honden die uitermate geschikt zijn als gezinshond. De Finse Lappenhond dient als puppy al te worden gesocialiseerd, en getraind, en de kinderen moeten leren hoe ze met hem moeten omgaan. Zolang beide zich aan de regels houden, heb je een geweldige gezinshond. Wellicht overbodig, maar ik wil onderstrepen dat een hond nooit alleen mag zijn bij kleine kinderen, of het nu een pup of een volwassen hond is.

Vachtverzorging

De bovenvacht van de Finse Lappenhond is lang, glad, en soms golvend. De ondervacht is dicht, met bevedering aan de achterkant van de poten, buik, en de staart.

De Finse Lappenhond heeft als puppy een zachte vachtstructuur, die doorgaans wat meer verzorging vereist, dat is niet erg, want in zijn tijd als pup, leer jij hoe vachtverzorging echt werkt. Zodra ze volwassen worden, veranderd de vachtstructuur, waardoor je minder tijd aan vachtverzorging kwijt bent. Let wel, dit hondenras heeft een dubbele vacht, je bent dus altijd meer tijd kwijt aan het verzorgen van de vacht.

Als volwassen hond biedt de dichte ondervacht isolatie in zowel warm- als koud weer, deze vacht dient nooit te worden geschoren. Scheer je deze vacht wel, dan verliezen ze de mogelijkheid om zichzelf koel te houden gedurende de zomer. Regelmatig borstelen is nodig, vooral tijdens de ruiseizoenen (2 keer per jaar). Deze hond stinkt niet naar hond, zoals andere hondenrassen wel doen, daarom hoeft deze hond ook niet vaak in bad. Het is wel aan te raden om deze hond tweemaal per week te borstelen, zo voorkom je klitten bij de oren, oksels, en bij zijn kruis.

Gezondheid

Over het algemeen is de Finse Lappenhond een gezond hondenras, maar net zoals bij andere hondensoorten, hebben zij ook aandoeningen die vaker dan normaal voorkomen. Zo zijn ze gevoelig voor heupdysplasie, elleboogdysplasie, en diverse soorten oogaandoeningen. Alhoewel dit zeldzame aandoeningen zijn, dien je er wel rekening mee te houden dat jouw hond deze aandoeningen kan krijgen.

Kleuren

De Finse Lappenhond komt in een verscheidenheid vaan kleuren, van zwart naar wit, inclusief diverse tinten zoals goud, bruin, en crème. Doorgaans zie je de Finse Lappenhond in zwart, of bruin, met of zonder een tint of markeringen op het gezicht en poten. De donkerdere Finse Lappenhonden zoals zwart of bruin hebben maskers rondom hun ogen met een lichtere kleur. Bij de lichtere varianten zijn de maskers ook licht, waardoor het amper te zien is.

Finse Lappenhond puppy

Finse Lappenhond pup

De pup wil je vroeg trainen en socialiseren. Laat de pup, vanaf ongeveer 7 weken, tot 4 maanden oud, kennis maken met mensen, honden, kinderen, en (drukke) plaatsen. Op deze manier zorg je ervoor dat de pup kan uitgroeien tot een verstandige volwassen hond. Net zoals andere hondensoorten die gewend zijn aan het drijven van vee, is deze hond ontzettend slim, en leert deze snel, ze zijn doorgaans echter ook koppig en onafhankelijk. Als roedeldier, wil de Finse Lappenhond graag bij zijn familie zijn, als hij te vaak alleen is, kan hij gedragsproblemen krijgen.

Remco Koppedraaijer

Op bjornl1.sg-host.com probeer ik mijn bezoekers op een eenvoudige manier kennis te laten maken met honden, hun gedrag, prijzen en achtergrondinformatie. Soms wat luchtig, soms wat technischer, maar in ieder geval vermakelijk.

Wat is er nieuw