Field Spaniel: 7 dingen die je moet weten


field spaniel

De Field Spaniël is een stevige, middelgroot, hondenras. Deze hond is destijds ontwikkeld voor het jagen van wild op land, en op het water. Vandaag de dag, alhoewel ze hun jachtinstinct nog steeds hebben, zie je ze doorgaans als gezinshond, of op hondenshows.

Deze honden zijn gek op mensen, en blijven loyaal aan hun baasjes. Door hun hoge energie en de hoeveelheid lichaamsbeweging die ze nodig hebben, zijn ze minder vaak geschikt voor het leven in een appartement. Als je een Field Spaniël pup wilt gaan kopen, zorg er dan voor dat deze voldoende ruimte heeft, en regelmatig buiten mag rennen.

Een Field Spaniël als huisdier

Als je een middelgrote hond zoekt, en zelf vaak buiten bent te vinden, dan is de Field Spaniël een uitstekende keuze. Deze hond is groter dan de Engelse Cocker Spaniël en kleiner dan de Engelse Springer Spaniël.

Deze geweldige viervoeter doet het uitstekend bij families, die hem voldoende training en lichaamsbeweging kunnen geven. Denk aan buiten sporten, zoals gehoorzaamheidstraining, behendigheidstraining, jagen en tracking. Jagers kunnen hun lol op met de natuurlijke manier van jagen van de Field Spaniël. Hij rent met een zigzag patroon door de bosjes en zorgt ervoor dat de vogels wegvliegen, klaar om geschoten te worden.

Field Spaniëls houden van mensen, daarom maken ze het je graag naar je zin, ze zijn loyaal en liefdevol. Als ze gaan spelen, dan doen ze dat het liefste met water. Zelfs de waterbak is niet te redden, als de Field spaniël eraan komt, deze zal de waterbak al snel als mini zwembad gaan gebruiken.

De Field Spaniël is doorgaans gereserveerd, wanneer het gaat om buitenstaanders, maar ze horen nooit angstig, verlegen of agressief te zijn. Sommige Field Spaniëls bouwen een band op met slechts één baasje, maar de meeste Field Spaniëls houden van de hele familie. Ze houden van kinderen, maar ze spelen liever niet op een ruwe of luidruchtige manier. Als het de Field Spaniël te luidruchtig of te druk wordt, zal hij al snel een rustigere plek opzoeken. Field Spaniëls zijn alert en zullen aanslaan als ze iets niet vertrouwen, ze zijn echter niet geschikt als waakhond.

Training, of het nu sport (behendigheid) is, of gehoorzaamheid, voorkomt dat de Field Spaniël zich gaat vervelen. Als deze hond zich verveelt, is de kans groot dat hij zich vergrijpt aan jouw meubilair of schoeisel. Beloon de hond tijdens het trainen op een positieve manier, op deze manier heb je een blije hond, die trouw blijft aan zijn baasje. Field Spaniëls zijn extreem gevoelig en kunnen niet omgaan met een schreeuwende baas, of een ruwe training.

Deze honden hebben doorgaans minder vachtverzorging nodig, ten opzichte van andere Spaniëls. Ook voor hondenshows, hoef je weinig werkt te verrichten aan de vacht, omdat bij deze shows de hond doorgaans op een natuurlijke manier moet worden getoond. Trimmen van de hond is ook niet nodig.

Wil je een Field Spaniël pup kopen, zoek dan goed. Deze hondensoort komt niet vaak voor. Als je een pup wilt gaan kopen, vergelijk dan de fokkers, en laat vooral de handelaren op Marktplaats, links liggen. Vraag naar de medische gegevens van beide ouders, en een medisch rapport van de puppies. Genetische afwijkingen komen met enige regelmaat voor, een betrouwbare fokker heeft hier ook doorgaans een rapport van.

Field Spaniël blikvangers

 • Deze honden hebben regelmatig contact nodig met mensen: ze worden neurotisch als ze worden opgesloten in een kennel, of een tuin met een hek.
 • Socialiseer ze op jonge leeftijd, laat ze kennis maken met mensen, honden, andere dieren, geluiden en beelden.
 • Ze zijn doorgaans erg actief, en hebben veel lichaamsbeweging nodig.
 • Ze volgens doorgaans hun neus, een tuin met een hekwerk eromheen is een absolute must.
 • Deze honden zijn gek op water, en springen overal in, zelfs de waterbak thuis. Ze maken hun baasje daarvan vaak deelgenoot.
 • Ze houden van eten, en stelen eten wanneer dat mogelijk is.
 • Wil je een pup kopen, koop deze dan bij een betrouwbare fokker.

Geschiedenis

De Field Spaniël komt uit de 19de eeuw, en is ontwikkeld in England, als een middelgrote, zwarte hond. Een hond met een zwarte vacht, was destijds opmerkelijk, de meeste honden waren namelijk wit, zodat ze snel opgemerkt konden worden door de jager. Tot 1901 werden Field Spaniëls onderscheiden door hun gewicht. Wanneer een puppy zwaarder woog dan 11,5 kg, werd hij een Field Spaniël genoemd. Wanneer een puppy minder woog dan 11,5 kg, werd deze beschouwd als een Cocker Spaniël.

De hond was vanaf het prille begin ongekend populair, totdat liefhebbers ermee begonnen te fokken. Het resultaat was een grote hond met korte poten, een grote kop, en teveel vacht. De hond was niet echt mooi meer, maar kon ook niet meer goed worden ingezet voor het jagen, wat tot verontwaardiging leidde bij de kopers. De populariteit nam gestaag af, totdat Mortimer Smith besloot om het hondenras weer in ere te herstellen.

Formaat

De reuen hebben doorgaans een schofthoogte van 46 cm, de teefjes hebben een gemiddelde schofthoogte van 43 cm. De gemiddelde Field Spaniël weegt 16,8 – 20,5 kg.

Vachtverzorging

De vacht dient regelmatig geborsteld te worden, eventueel kan deze worden geplukt. De vacht is lang, glanzend en ziet er als zijde uit. Een dichte, waterafstotende vacht, zonder krullen. Op de borst, buik en achter de poten vind je langere haren.

Trimmen stappenplan

Materiaal nodig: Borstel, kam met medium tanden, trimschaar, trimmes, scharen.

De vacht van de Field Spaniël dient zo plat mogelijk te zijn.

 • Borstel de vacht bij de borst, buik, achter de poten en bij de oren.
 • Na het borstelen kam je de vacht met een kam voorzien van medium tanden.
 • Gebruik een trimschaar of je vinger en duim, om dikke haren te verwijderen.
 • Lichaamshaar haal je weg of verdun je, zodat de vacht zo plat mogelijk blijft.
 • Was de hond met shampoo en conditioner om de glans van de vacht te optimaliseren.
 • Droog de hond met handdoeken.
 • Controleer de nagels, oren en tanden.
 • Kam na het drogen nogmaals door de vacht. Verwijder lange haren met je vinger en duim. Je kunt ook eventueel een trimschaar gebruiken om de vacht platter te maken.

Wat kost een Field spaniël?

Een Field Spaniël pup heeft een adviesprijs van € 900, maar kost bij de fokker doorgaans tussen de € 1100 – € 2500. Er zit over het algemeen geen prijsverschil tussen een showhond en een jachthond.

Remco Koppedraaijer

Op bjornl1.sg-host.com probeer ik mijn bezoekers op een eenvoudige manier kennis te laten maken met honden, hun gedrag, prijzen en achtergrondinformatie. Soms wat luchtig, soms wat technischer, maar in ieder geval vermakelijk.

Wat is er nieuw