Engelse Mastiff: 4 eigenschappen van deze grote kolos


engelse mastiff

De Engelse Mastiff is geschikt voor iedereen, die veel kwijlen kan, en met een woning groot genoeg om zo een grote hond te huisvesten. Woon je in een appartement of heb je nog nooit een hond gehad, dan is deze hond doorgaans geen goede keuze. Als je wel op zoek bent naar een grote hond, met een groot hart, dan kan deze bink weleens wat voor jou zijn!

Een grote Mastiff heeft veel ruimte nodig, een huis met een grote tuin (met gras), is al een goed begin. Ook in huis heeft deze grote bink ruimte nodig om te kunnen slapen en te relaxen.

De Mastiff wordt ook wel Engelse Mastiff genoemd, en is één van de oudste hondenrassen. Hun voorganger, de Molosser bestond al 5000 jaar geleden, toen waren het woest uitziende jachthonden. Die tijd is geweest en tegenwoordig is het een goedaardige kolos, die ook als gezinshond uit de voeten kan.

Zijn Engelse Mastiffs gevaarlijk?

Groot, sterk en met een natuurlijk instinct om zijn familie te beschermen. De Engelse Mastiff is een waakhond die weinig onderhoud vergt, over het algemeen goed overweg kan met mensen en andere honden, maar minder met kleine kinderen. Met een brute bijtkracht van 556 PSI, wil je deze grote hond niet boos maken.

Sommige Engelse Mastiffs zijn van nature vriendelijk, de meeste houden echter vreemdelingen graag buiten de deur, en weer anderen zijn van nature ontzettend beschermend. Het is essentieel dat een Engele Mastiff goed getraind word, vanaf pup. Op deze manier kan de hond leren wat goede mensen zijn, en kunnen ze het onderscheid tussen goed volk en fout volk op den duur zelf maken. Zonder de juiste socialisatie, zal de hond iedereen wantrouwen. Dit kan ervoor zorgen dat de hond agressief of juist timide is, en beide eigenschappen kunnen gevaarlijk zijn bij zo een kolos van een hond. Een bange Mastiff kan bijten als hij het gevoel heeft zichzelf te moeten verdedigen.

Doorgaans kan de Engelse Mastiff prima overweg met andere honden en katten. Enkelen echter niet. Het is doorgaans niet raadzaam een Mastiff alleen te laten met een andere hond, van hetzelfde geslacht. Sommige Mastiffs kunnen rennende katten zien als prooi. Een hond van dit formaat kan met gemak andere honden, katten of mensen zware schade toebrengen.

Zijn Engelse Mastiffs goede gezinshonden?

De Engelse Mastiff is van nature een goedaardige hond. Hij is aanhankelijk en liefdevol voor zijn roedel / familie. Zijn algehele houding, zorgt ervoor dat hij ook goed overweg kan met oudere kinderen. Door zijn formaat is hij niet echt geschikt voor kleine kinderen, deze kunnen tijdens het spelen al snel geblesseerd raken. Alhoewel de Mastiff van nature weinig blaft, zal hij thuis, wanneer er bezoek langs komt, deze goed in de gaten houden en zijn familie altijd beschermen.

De Mastiff is een grootmoedige gezinshond, maar door zijn jaloerse en beschermende inborst, is het van groot belang dat je al vroeg begint met gehoorzaamheidstraining en socialisatie. Laat de hond als pup kennis maken met zoveel mogelijk mensen, plaatsen, dieren, geluiden en beelden.

Blaffen Engelse Mastiffs veel?

Wanneer de Engelse Mastiff volwassen wordt, en het klungelige gedrag kwijtraakt, is het een trouwe metgezel die kalm, stilletjes, gemanierd en zelfverzekerd in het leven staat. Ondanks dat ze minder blaffen dan andere hondensoorten, is de Engelse Mastiff een ideale waakhond.

Heeft een Engelse Mastiff veel beweging nodig?

Engelse Mastiffs kunnen prima uit de voeten als gezinshond. Ze passen zich op bijna elke situatie aan, in de stad of het platteland, maar ze doen het doorgaans het best in een woning met een grote tuin (inclusief hek). Een volwassen Mastiff heeft aan een paar ommetjes van 20 tot 30 minuten genoeg.

Doordat ze groot zijn uitgevallen, zijn ze niet geschikt om mee te joggen of rennen. Ze raken al snel oververhit, en hun gewrichten kunnen snel worden beschadigd door het rennen. Doorgaans is het in de ochtend en avond lopen met deze hond het beste, overdag kan de hond namelijk al snel last ondervinden van de temperatuur.

Een Mastiff pup is actiever en heeft speelruimte nodig, een tuin met een hek eromheen zou ideaal zijn. Gedurende de puppy tijd dien je er rekening mee te houden, dat de hond zo weinig mogelijk sprint, en vermijd je lange wandelingen of andere activiteiten die de spieren, botten en gewrichten kunnen beschadigen. Laat de puppies lopen, spelen en rusten, wanneer ze dit zelf willen.

Zodra de Mastiff 18 maanden oud wordt, kun je ze meer lichaamsbeweging geven. Een Engelse Mastiff zal nooit aangeven pijn te hebben of moe te zijn, het is dan ook van belang dat je de tekenen van moeheid leert herkennen bij jouw hond.

Wat kost een Engelse Mastiff?

Doorgaans kun je een Engelse Mastiff pup op Marktplaats al kopen voor € 600. Als je naar een fokker gaat met een goede reputatie ben je doorgaans al snel € 1500 kwijt. Wil je een Engelse Mastiff pup kopen bij een goede fokker, met een uitstekende stamboom, gezondheid, leeftijd, en gewicht, dan kost deze al snel € 3000 of meer.

Remco Koppedraaijer

Op splendidlife.nl probeer ik mijn bezoekers op een eenvoudige manier kennis te laten maken met honden, hun gedrag, prijzen en achtergrondinformatie. Soms wat luchtig, soms wat technischer, maar in ieder geval vermakelijk.

Wat is er nieuw