Een hond die niet verhaart: Dé definitieve top 20!


chinese naakthond een hond die niet verhaart

Ben je op zoek naar een hond die niet verhaart? Dan ben je niet de enige, ongeveer 1 op de 3 mensen blijkt allergisch te zijn voor honden en katten.

Een allergische reactie ontstaat niet alleen door vachtverlies, maar ook door huidschilfers en kwijl. Heb je een allergie, vrees dan niet, er zijn namelijk genoeg hypoallergene honden, waar je geen allergische reactie door zult krijgen.

Een hypoallergene hond bestaat niet, wel zijn er honden waar mensen met een allergie minder last van krijgen. Een allergische reactie bij een hond kan komen door de allergenen uit de vacht, huidschilfers en kwijl. Kale honden, of honden met weinig haaruitval beschouwt men als hypoallergeen.

Een hond die niet verhaart, is dat een hypoallergene hond?

Over het algemeen spreekt men over een hypoallergene honden, wanneer deze:

  • Geen haaruitval hebben – de vacht van de hond laat geen tot weinig haar los en hebben weinig last van huidschilfers.
  • Geen haren hebben – er is geen vacht, waardoor er ook geen huidschilfers aan de vacht kunnen blijven zitten.
  • Een enkele kortharige vacht hebben – er is geen ondervacht, maar er komen wel huidschilfers los.

Een hond die niet verhaart, is dus niet direct een hypoallergene hond. De vacht van de hond is doorgaans niet de boosdoener van allergische reacties, wel de allergenen die je kunt vinden in kwijl en urine, en dat blijft aan de vacht van de hond kleven.

Als je een hond hebt met lange haren en een dubbele vacht, dan is de kans dat deze huidschilders los laat en voor een allergische reactie zorgt, veel groter.

Laten we het daarom hebben over honden die de minste kans op allergische reacties geven. Zoals je hieronder ziet zijn de hypoallergene honden doorgaans klein tot middelgroot, maar kunnen verschillen in geschiedenis, uiterlijk en temperament.

De lijst is samengesteld op alfabetische volgorde, maar de drie genoemde kenmerken zijn erin meegenomen. Dit zijn dus honden die geen haar verliezen, kaal zijn, of honden met een makkelijke vacht, die weinig huidschilfers loslaten. Als je een hond die niet verhaart zoekt, dan kun je goed uit de voeten met deze lijst.

20 beste hypoallergene honden voor mensen met een allergie

1. Affenpinscher

Affenpinscher heeft een onderhoudsvrije vacht, de haren groeien langzaam weer aan.

Net zoals veel andere hondenrassen in deze lijst met honden met stevige haren, is de Affenpinscher ideaal voor mensen met een allergie, dankzij hun onderhoudsvrije vacht. De stevige haren van de Affenpinscher groeien langzaam en ze laten weinig haren los. Dit hondenras staat bekend om zijn zelfverzekerdheid en blije gedrag.

2. Afghaanse windhond

Een Afghaanse windhond heeft lang, zijdezacht haar. Met genoeg verzorging is deze ideaal voor mensen met een allergie.

In eerste instantie lijkt de Afghaanse windhond niet bepaald de meest ideale hond voor iemand met een allergie, hun zijdezachte vacht laat ook regelmatig haar los. Als puppy, hebben deze honden rommelige korte haren, en naarmate ze ouder worden groeien de haren en krijgen ze een zijdezachte vacht. Deze vacht heel wel veel verzorging nodig. Als je het niet erg vind om tijd te besteden aan vachtverzorging, dan is deze hond ideaal voor mensen met een allergie.

De Afghaanse hond staat bekend om zijn waardige en vorstelijke uiterlijk. Ze zijn ontzettend loyaal en zijn echte werkpaarden.

3. Amerikaanse naakthond

De Amerikaanse naakthond, heeft helemaal geen haar, dus een ideale hypoallergene hond.

Zoals de naam al doet vermoeden, heeft de Amerikaanse naakthond, helemaal geen haar. Deze hond verhaart niet, en doet deze dat wel, dan is er sprake van heel weinig verharing. Bij een naakthond, dien je de oren regelmatig te controleren, en deze in te smeren met zonnecrème. Dit is nu een typisch voorbeeld van een hond die niet verhaart.

De Amerikaanse naakthond staat vooral bekend om zijn speelse karakter.

4. Basenji

De Basenji heeft een korte vacht en verliest weinig haren.

De Basenji staat ook wel bekend als de hond die niet blaft. Basenji honden zijn onafhankelijk, slim en kun je herkennen aan hun gekrulde staart.

Doordat ze een korte vacht hebben, weinig vachtverzorging nodig hebben, en weinig verharen, zijn dit ideale hypoallergene honden. Doorgaans stinken ze niet naar “hond” en hoeven ze alleen in bad als ze echt smerig zijn. Zoek je naar een hond die niet verhaart, dan is dit niet direct de top keuze, maar door de structuur van de vacht, kun je heel ver komen.

5. Bedlington Terrier

De Bedlington terriër heeft een korte gekrulde vacht, zoals bij een schaap. Deze vacht laat niet los, dus ideaal voor mensen met een allergie.

Een hypoallergene hond met een herkenbaar uiterlijk, de vacht van de Bedlington terriër lijkt namelijk veel op die van een schaap. Deze honden staan bekend om hun hoge energie en het feit dat ze graag in het middelpunt van de belangstelling staan.

Bedlington terriërs hebben een korte gekrulde vacht, en de vacht bestaat uit een mix van zachte en harde haren. Deze honden laten, ondanks hun gekrulde uiterlijk, geen haren los. Wel dien je de Bedlington terriër regelmatig te borstelen en te laten trimmen. Dit is ondanks de vacht een hond die niet verhaart.

6. Bichon Frise

De Bichon Frise laat weinig haren los, als ze wel loslaten, blijven ze in de ondervacht steken.

De Bichon Frise heeft een sterke persoonlijkheid en is ontzettend charmant, je kunt ze herkennen aan hun parelwitte vacht. Dankzij hun hoge energie, zijn ze uitstekende gezinshonden, ze kunnen goed overweg met andere honden, katten, en kinderen. Ze zijn graag druk in de weer, maar kunnen ook lekker knuffelen op de bank.

Deze hypoallergene hond laat weinig haar los, mochten ze wel haar loslaten, dan wordt dat opgevangen door de ondervacht. Alhoewel de Bichon Frise regelmatig moet worden geborsteld en getrimd, is dit een ideale hond voor mensen met een allergie.

7. Chinese naakthond

De Chinese naakthond is kaal, met doorgaans een pluk haar op de kop. Ze hebben geen last van haaruitval.

Net zoals de Amerikaanse naakthond, is de Chinese naakthond kaal, opnieuw een hond die niet verhaart, met uitzondering van de kuif. Deze hond verhaart niet en zelfs de Chinese naakthonden met een lichte vacht, hebben haast geen last van haaruitval.

De Chinese naakthond heeft wel verzorging nodig, te denken valt aan zonnecrème. Over het algemeen zijn dit ideale honden voor mensen met een allergie.

Met een Chinese naakthond, haal je een speelse en blije hond in huis.

8. Coton de Tulear

De Coton de Tulear is redelijk onbekend. De vacht blijft groeien, zonder uit te vallen. Minimale vachtverzorging is nodig.

De Coton de Tulear is niet zo bekend als de vorige honden die in deze lijst staan, maar de eigenschappen van de vacht, zorgt er wel voor dat deze erin moet staan. Deze honden hebben een zachte, katoenachtige witte vacht, die blijft groeien, zolang je de hond laat trimmen.

Deze hond laat regelmatig haren los, maar heeft minimale vachtverzorging nodig, vooral wanneer de vacht kort gehouden word. Deze honden doen het dankzij hun temperament ontzettend goed bij gezinnen, ze zijn blij, grappig en aanhankelijk.

9. Giant Schnauzer

De Giant Schnauzer heeft een korte, stevig gekrulde vacht, waarvan de haren amper loslaten.

Dit is één van de grootste hondenrassen in de lijst. Giant Schnauzers komen in 3 formaten en dit is de grootste, een harde werker en een vrolijke gezinshond.

Giant Schnauzer zijn intelligent, loyaal, en makkelijk te trainen.

Deze honden laten wel haar los, maar minder vaak. Door ze regelmatig te borstelen en te laten trimmen, voorkom je dat er te veel huidschilfers loskomen.

10. Ierse water spaniel

De Ierse water spaniël is een grote hypoallergene hond, met een gekrulde vacht.

Net zoals de Giant Schnauzer, is de Ierse water spaniël, een grote hypoallergene hond. Deze honden zijn doorgaans erg actief, harde werkers, en gek op water.

Je kunt deze honden herkennen door hun gekrulde vacht en ratachtige staart. Alhoewel deze hond, seizoensgebonden, last heeft van haaruitval, voorkom je allergische reacties door deze regelmatig te trimmen en borstelen.

11. Kerry Blue Terrier

De Kerry Blue Terrier verharen niet, en hebben alleen met enige regelmaat een borstel nodig.

De Kerry Blue Terrier heeft een hele bijzonder kleur vacht, ze staan bekend als alert en als voortreffelijke gezinshonden. De vacht van de Kerry Blue Terrier is doorgaans blauw – variërend van leisteen blauw tot blauw-grijs.

Deze honden verharen niet, maar hebben wel regelmatig een borstel of trimbeurt nodig. Dit zijn doorgaans ook honden die je goed kunt gebruiken als werkhond of waakhond.

12. Lagotto Romagnolo

De Lagotto Romagnolo heeft wel lange haren, maar deze laten amper los, vooral wanneer ze je regelmatig naar de trimmer bent, heb je weinig last van allergie.

De Lagotto Romagnolo ziet eruit als een teddybeer, met een fascinerende geschiedenis. Ze zijn oorspronkelijk gefokt om op jacht te gaan naar truffels, daarom noemt men dit vaak ook de “truffelhond”.

Deze honden houden van werken, zijn sterk, en hebben een geweldige reukzin.

13. Maltezer

De Maltezer laat wel haren los, maar zolang je deze hond voldoende borstelt, heb je weinig last van haren of huidschilfers.

De Maltezer is één van de kleinere hypoallergene honden, net zoals de Bichons en Coton de Tulears, staan ze bekend om hun witte vacht. Deze honden laten weinig haar los, maar dienen wel regelmatig geborsteld en getrimd te worden.

Maltezers zijn bij uitstek gezinshonden, ze zijn ontzettend aanhankelijk, blij, en houden ervan om op schoot te zitten bij de baasjes.

14. Miniatuur Schnauzer

De miniatuur Schnauzer, verhaart, net zo als de andere Schnauzers, heel weinig. De dubbele vacht houdt haren en huidschilfers tegen.

De tweede Schnauzer op deze lijst, de Miniatuur Schnauzer is het kleinste formaat van het Schnauzer hondenras. Deze hond is ontzettend energiek en is een uitstekende waakhond.

Net zoals bij de Giant Schnauzer, verhaart de Miniatuur Schnauzer weinig, ondanks hun dubbele vacht. Door de vacht regelmatig te borstelen en te trimmen, hou je de vacht schoon en verlaag je de kans op een allergische reactie.

15. Peruaanse naakthond

Peruaanse naakthond, heeft helemaal geen haar. Een ideale hypoallergene hond.

Dit is vermoedelijk de meest zeldzame hypoallergene hond op deze lijst. Deze hond stamt af uit Peru en vallen net zoals de Whippets en Greyhounds onder de windhonden. Ze zijn erg beschermend, loyaal, en zijn uitstekende waakhonden. Dit is de op één na laatste hond die niet verhaart in dit overzicht.

Deze hond komt in drie formaten voor en kunnen verschillen in vacht.

16. Poedel

De Poedel is populair, mede dankzij de vacht, deze laat heel weinig haar los.

Dit is vermoedelijk de bekendste hond in de lijst met hypoallergene honden. De Poedel staat bijna altijd in de top 10 van populaire hondenrassen. Poedels komen in diverse formaten, Toy, Miniatuur, Standaard en de Koningspoedel. Ongeacht het formaat, zijn deze honden ontzettend slim, veelzijdig, en de ideale gezinshonden.

De Poedel heeft weinig last van haarverlies, zolang het baasje de vacht met enige regelmaat onderhoud.

17. Portugese waterhond

De Portugese waterhond is niet hypoallergeen, heeft een dikke vacht, en de haren laten los. Regelmatig borstelen houdt haren en huidschilfers tegen.

De Portugese waterhond is een intelligente, atletische, waterhond. Deze middelgrote hond is makkelijk te trainen, en de vacht bestaat uit kleine krullen. De vacht zelf is niet hypoallergeen, het is een dikke vacht, en de haren laten regelmatig los. Om een allergische reactie te voorkomen, is het aan te raden de vacht regelmatig te onderhouden.

De vachtverzorging kun je ook beperken, door de hond kort te laten trimmen.

18. Spaanse waterhond

De Spaanse waterhond heeft lange haren, en laat weinig haar los.

Van alle honden op deze lijst, heeft de vacht van de Spaanse waterhond de meest opmerkelijke eigenschappen. Deze honden hebben een wollige en gekrulde vacht, de haren zullen, naarmate het haar groeit, eruit komen te zien als lange draden.

De meeste baasjes houden de vacht van hun Spaanse waterhond kort, de langere vacht met draden kost namelijk veel vachtverzorging. Deze honden hebben bijna geen last van haaruitval, waardoor ze ideaal zijn voor mensen met allergieën.

De Spaanse waterhond staat bekend als een speelse hond, maar kan als hij goed getraind is ook uit de voeten als een waakhond.

19. Fox Terrier

De Fox Terriër is een hypoallergene hond.

Niet alleen een kleine boef, maar ook de grootste prijswinnaar. De Fox Terriër is een hypoallergene gezinshond die zich bijna overal thuis voelt. Deze honden zijn onafhankelijk, slim en zitten bomvol energie.

De Fox terriër heeft een ruwe, krullende vacht, net zoals bij veel andere terriërs. Deze vacht laat weinig haar los en heeft weinig onderhoud nodig.

20. Xoloitzcuintli

De Xoloitzcuintli is een zeldzame hond, die ook wel Xolo genoemd wordt. Een volledig naakte, en dus hypoallergene, hond.

De laatste hond op de lijst, heeft een naam die bijna niemand goed kan uitspreken, daarom noemt men deze hond vaak Xolo.

Deze hond komt uit Mexico, en dit is duidelijk een hond die niet verhaart, en komt wat uiterlijk betreft veel overeen met de Amerikaanse naakthond en de Peruaanse naakthond. De Xolo staat echter bekend om de frons op hun voorhoofd. Ze staan bekend als lieve gezinshonden, maar kunnen ook als waakhond goed uit de voeten.

Remco Koppedraaijer

Op splendidlife.nl probeer ik mijn bezoekers op een eenvoudige manier kennis te laten maken met honden, hun gedrag, prijzen en achtergrondinformatie. Soms wat luchtig, soms wat technischer, maar in ieder geval vermakelijk.

Wat is er nieuw