Dwergpoedel: tip, advies en 10 belangrijke weetjes!


dwergpoedel

De dwergpoedel is een actieve, intelligente en elegante hond, met een goede geproportioneerde lichaamsbouw en een trots voorkomen. Doorgaans worden deze honden op de traditionele manier getrimd en geborsteld. Op het hoogste punt van de schouders, met andere woorden de schofthoogte, tikt de Dwergpoedel net de 38 centimeter aan, met een minimale schofthoogte van 25 cm. Een Dwergpoedel met een schofthoogte lager dan 25 cm of hoger dan 38 centimeter, wordt doorgaans niet geaccepteerd bij hondenshows.

De Dwergpoedel kan overweg met andere honden en katten, ze zijn doorgaans heel kalm en schikken zich doorgaans in elke situatie. Het voordeel van een Poedel is dat ze een hypoallergene vacht hebben, het minste vachtverlies van alle hondensoorten, weinig kwijlen en weinig huidschilfers los laten (waar ook allergenen in zitten).

Is de Dwergpoedel dan dé hond waar iedereen op zit te wachten? Er is geen perfect hondenras, daarom hieronder onze top 10 feiten over Dwergpoedels.

10 interessante weetjes over de Dwergpoedel

Dankzij hun stijlvolle voorkomen, is de Poedel één van de bekendste hondenrassen. Achter het mooie uiterlijk schuilt echter veel meer. Deze intelligente honden zijn atletisch, gracieus, en makkelijk te trainen. Bekijk hieronder onze top 10 weetjes over de Dwergpoedel.

Dit hondenras komt in drie verschillende formaten.

Er zijn vier soorten Poedels: de Toy Poedel, met een schofthoogte tussen de 24 – 28 cm, met een gewicht van 4 kg, de Dwergpoedel, met een schofthoogte tussen de 28 – 35 cm, met een gewicht van 7 kg, de middelgrote Poedel, met een schofthoogte tussen de 35 – 45 cm, met een gewicht van 12 kg, en de Grote Poedel of ook wel Koningspoedel genoemd, met een schofthoogte tussen de 45 – 60 cm, met een gewicht van 22 kg.

De Poedel is ontstaan in Duitsland.

De rasverenigingen, ook in het buitenland, zijn ervan overtuigd dat de Dwergpoedel is ontstaan in Duitsland. Het woord “pudel” of “pudelin” is een Duits woord en betekent “in het water spetteren”. De Fransen zijn daar niet helemaal van overtuigd, en hebben destijds de Poedel benoemd als het nationale hondenras.

De Poedel is gefokt voor de jacht

Deze gracieuze honden zijn destijds gefokt voor de jacht op watervogels. De taak van deze water Retrievers was het ophalen van de eenden, ganzen en andere watervogels. Poedels zijn uitstekende zwemmers en kunnen vogels oppakken zonder schade eraan toe te brengen. De Fransen noemen deze hond de “caniche”, wat in het Nederlands vertaald naar “eenden hond”.

Er zit een diepere gedachtegang achter de vacht van een Poedel

De vacht van een Poedel lijkt te zijn getrimd met het idee dat het trendy moet zijn. Dat is niet het geval, de vacht is zo getrimd, juist omdat het vroeger water Retrievers waren. Als de vacht van een Poedel nat wordt, dan wordt het zwaar, minder vacht, betekent dat ze langer en sneller kunnen zwemmen. Dit heeft als nadeel dat de Poedel sneller last heeft wanneer het water koud is, om dat op te lossen laat men het haar aan de bovenkant van de borstkas en bij de gewrichten in de originele staat, zo worden de vitale organen en gewrichten beschermd tegen het koude water.

Het haar van een Dwergpoedel stopt niet met groeien

De meeste honden verliezen, afhankelijk van het seizoen, hun vacht. Bij een normale vacht is er altijd sprake van haarverlies, bij de Poedel valt het echter niet uit, en blijft het gewoon groeien. Omdat de Poedel een behoorlijke vacht heeft, dien je dan ook de vacht regelmatig te borstelen en te trimmen. Met enige regelmaat is het ook verstandig de hond in bad te doen. Doordat de vacht zo weinig haar verliest, beschouwt men deze hond als hypoallergeen, en dus een goede metgezel voor mensen met een allergie. Ze hebben doorgaans een gekrulde vacht in de kleuren zwart, wit, of abrikoos.

Er is een keuze uit veel verschillende soorten kapsels

Zoals je ongetwijfeld al hebt gemerkt, zie je het kapsel van de Poedel vaak verschilt. Volgens de rasverenigingen zijn er bepaalde regels waar het kapsel aan moet voldoen, bijvoorbeeld waar de pompons moeten komen en de lengte van de vacht. Op hondenshows zie je de Poedels doorgaans met een Continental Clip of de Sporting Clip.

Poedels zijn atletisch

Alle soorten Poedels zijn atletische en hebben doorgaans veel energie, dit is dan ook de reden dat ze veel lichaamsbeweging nodig hebben. De meeste Poedels houden van zwemmen, apporteren en lang wandelingen. Dankzij hun behendige en gracieuze voorkomen, blinken ze vaak uit in hondensporten, zoals tracking en gehoorzaamheid.

Poedels zijn ontzettend intelligent

Poedels zijn heel slim, waardoor je ze makkelijk kunt trainen. Vroeger, vele tientallen jaren gelden, was dit het populairste ras om in het circus op te treden. Tegenwoordig worden Poedels ingezet als blindengeleidehond, hulphond en therapiehond. Doordat ze zo intelligent zijn en zoveel energie hebben, hebben ze naast lichamelijke beweging ook denkspelletjes nodig, om verveling tegen te gaan.

Dwergpoedels zijn doorgaans kerngezond

Deze kleine honden hebben een gemiddelde levensverwachting van 15 jaar. Over het algemeen is het een heel gezond ras, met slechts enkele vaker voorkomende aandoeningen. De Dwergpoedel heeft een grotere kans op aandoeningen zoals heupdysplasie, epilepsie, huidproblemen en oogontstekingen. Het is ondoenlijk om te bepalen of de Dwergpoedel die jij koopt dit zal krijgen, maar het is wel degelijk mogelijk.

Poedels waren populair onder de rijke adel

Poedels zijn dan wel gefokt om als water Retriever aan de slag te gaan, maar kregen in de loop der tijd de aandacht van de rijken en adel. Zowel de Dwergpoedel als de Miniatuur Poedel waren populair bij de adel in Europa. Veel bekende buitenlandse sterren, zoals Elvis Presley, Walt Disney en Marilyn Monroe, hebben een Dwergpoedel gehad als huisdier.

Wat kost een Dwergpoedel?

Wil je een Dwergpoedel kopen, reken dan op een prijs tussen € 900 – € 1600. Dit is afhankelijk van de fokker, de kwaliteit van de stamboom, en de populariteit van deze hond.

Remco Koppedraaijer

Op bjornl1.sg-host.com probeer ik mijn bezoekers op een eenvoudige manier kennis te laten maken met honden, hun gedrag, prijzen en achtergrondinformatie. Soms wat luchtig, soms wat technischer, maar in ieder geval vermakelijk.

Wat is er nieuw