Deskundige Gids voor Shih Tzu Trimmen: Stap voor Stap


shih tzu trimmen

Het trimmen van een Shih Tzu is een belangrijk onderdeel van de verzorging van deze hond. In deze gids leer je stap voor stap hoe je jouw Shih Tzu kunt trimmen als een professional. We bespreken het knippen en scheren van de vacht, het kammen en verzorgen van de vacht, het verwijderen van klitten, en het gebruik van een trimmer om de vacht van je Shih Tzu in topconditie te houden.

Belangrijkste punten om te onthouden:

 • Regelmatig trimmen is essentieel voor een gezonde vacht van een Shih Tzu.
 • Het trimmen helpt klitten te voorkomen en huidaandoeningen te verminderen.
 • Voorbereiding van de vacht is belangrijk voor een succesvolle trimbeurt.
 • Trim de vacht stapsgewijs en wees geduldig tijdens het proces.
 • Onderhoud de vacht regelmatig door te borstelen en klitten te verwijderen.

Waarom is trimmen belangrijk voor een Shih Tzu?

Het trimmen van een Shih Tzu is essentieel voor het behoud van een gezonde en goed verzorgde vacht. De vacht van een Shih Tzu is lang, dicht en kan snel klitten. Regelmatig trimmen helpt klitten te voorkomen en zorgt ervoor dat de vacht van je Shih Tzu er mooi en gezond uitziet. Daarnaast kan trimmen helpen bij het voorkomen van huidaandoeningen en irritaties.

De vacht van een Shih Tzu groeit continu, en zonder regelmatige trimbeurten kan deze snel uitgroeien tot een onhandelbare massa. Klitten en knopen kunnen zich vormen in de lange haren, waardoor de vacht moeilijk te onderhouden is. Door regelmatig te trimmen kun je deze klitten voorkomen en de vacht gezond houden.

Het trimmen van een Shih Tzu heeft ook voordelen voor de huid. Onder de lange haren kan zich vuil, stof en bacteriën ophopen, wat kan leiden tot jeuk en irritatie. Door de vacht regelmatig te trimmen, kun je de huid schoon en gezond houden. Bovendien kan het trimmen helpen om overtollig haar te verwijderen, waardoor de Shih Tzu minder last heeft van de hitte in de zomer.

Waarom is trimmen belangrijk voor een Shih Tzu?

“Regelmatig trimmen helpt klitten te voorkomen en zorgt ervoor dat de vacht van je Shih Tzu er mooi en gezond uitziet.”

Al met al is trimmen een belangrijk onderdeel van de verzorging van een Shih Tzu. Het houdt de vacht mooi en gezond, voorkomt klitten en knopen, en helpt bij het voorkomen van huidaandoeningen. Door regelmatig te trimmen en de vacht goed te onderhouden, kun je ervoor zorgen dat je Shih Tzu er altijd op zijn best uitziet.

Het voorbereiden van de vacht voor het trimmen

Voordat je begint met het trimmen van de vacht van je Shih Tzu, is het belangrijk om de vacht goed voor te bereiden. Allereerst moet je de vacht grondig kammen om eventuele klitten en knopen te verwijderen. Gebruik een goede hondenborstel en werk zorgvuldig door de vacht heen. Vergeet niet om de oksels en liezen extra aandacht te geven, omdat deze gebieden vaak klitten kunnen vormen.

Het kammen van de vacht helpt niet alleen bij het verwijderen van klitten, maar het zorgt er ook voor dat de vacht beter te knippen is. Een goed gekamde vacht zorgt voor een gelijkmatige trimbeurt en voorkomt dat haren worden afgeknipt op ongewenste lengtes.

Voorbereiding van de vacht voor het trimmen
Kam de vacht grondigShih Tzu trimmen
Gebruik een goede hondenborstel
Werk zorgvuldig door de vacht heen
Besteed extra aandacht aan oksels en liezen

Het is belangrijk om tijd te nemen tijdens het kamproces en rustig te werken om eventueel ongemak voor je Shih Tzu te minimaliseren. Beloon je Shih Tzu met wat lekkers en geef ze af en toe een pauze om te ontspannen tijdens het trimmen.

Stapsgewijze gids voor het trimmen van een Shih Tzu

Als het gaat om het trimmen van je Shih Tzu, is het belangrijk om een stapsgewijze aanpak te volgen om ervoor te zorgen dat je de vacht op de juiste manier knipt en scheert. Hier is een gids die je door het proces zal leiden, stap voor stap.

Voorbereiding

Voordat je begint met trimmen, zorg ervoor dat je alle benodigde tools bij de hand hebt, zoals een goede trimmer, scharen, kammen en borstels. Neem de tijd om je Shih Tzu te kalmeren en te ontspannen voordat je begint. Dit kan helpen om het trimproces soepeler te laten verlopen.

Het hoofd en de oren

Begin met het knippen van de vacht rond de oren en het hoofd van je Shih Tzu. Gebruik een schaar om de overtollige haren voorzichtig weg te knippen en zorg ervoor dat je de ogen en oren van je hond beschermt. Trim de haren rond de oren zorgvuldig en zorg ervoor dat je een gelijkmatige lengte behoudt.

De rest van het lichaam

Vervolg het trimproces door de vacht van de rest van het lichaam van je Shih Tzu te knippen. Gebruik een trimmer om de vacht gelijkmatig te scheren en zorg ervoor dat je kleine secties tegelijk aanpakt. Controleer regelmatig of je de gewenste lengte hebt bereikt en wees voorzichtig om de huid van je hond niet te snijden of te irriteren.

Denk eraan om geduldig te zijn en je Shih Tzu regelmatig te belonen voor zijn geduld tijdens het trimmen. Met deze stapsgewijze gids kun je ervoor zorgen dat het trimproces soepel verloopt en dat de vacht van je Shih Tzu er netjes en verzorgd uitziet.

Voordelen van het trimmen van een Shih Tzu
1. Voorkomt klitten en knopen in de vacht.
2. Houdt de vacht van je Shih Tzu schoon en gezond.
3. Vermindert het risico op huidaandoeningen en irritaties.
4. Geeft je Shih Tzu een verzorgde en professionele uitstraling.

“Het trimmen van je Shih Tzu is een belangrijk onderdeel van zijn verzorging. Met de juiste aanpak en tools kun je ervoor zorgen dat zijn vacht altijd mooi en gezond is.” – Shih Tzu-expert

Het onderhouden van de vacht van een Shih Tzu

Na het trimmen is het belangrijk om de vacht van je Shih Tzu regelmatig te onderhouden. Door de vacht dagelijks te borstelen, kun je klitten en knopen voorkomen. Gebruik een fijne kam en werk voorzichtig door de vacht heen, in de richting van de haargroei. Het is vooral belangrijk om aandacht te besteden aan de buik, poten en oksels, omdat deze gebieden gevoeliger zijn voor klitten.

Een goede borstelsessie kan ook helpen om de vacht van je Shih Tzu gezond en glanzend te houden. Het verwijdert dode haren en stimuleert de bloedcirculatie naar de huid. Bovendien is het een geweldige manier om quality time door te brengen met je viervoeter.

Als je merkt dat er toch klitten zijn ontstaan, kun je voorzichtig proberen ze te ontwarren met je vingers of een speciale klittenkam. Forceer niet en trek niet aan de klitten, dit kan pijnlijk zijn voor je hond. Als de klitten te hardnekkig zijn, kun je overwegen om een professionele trimsalon te bezoeken om ze te laten verwijderen.

Voorbeeld van een dagelijkse borstelroutine voor een Shih Tzu:
TijdActiviteit
10 minutenBorstel de vacht met een fijne kam, beginnend bij de nek en werk naar de staart toe. Besteed extra aandacht aan de buik, poten en oksels.
5 minutenControleer op klitten en probeer ze voorzichtig te ontwarren met je vingers of een klittenkam.
5 minutenBeloon je Shih Tzu met wat lekkers of speel samen na afloop van de borstelsessie.

Houd de vacht van je Shih Tzu mooi en gezond

Borstelen is niet alleen belangrijk voor het voorkomen van klitten, maar ook voor het behoud van een mooie en gezonde vacht. Door regelmatig te borstelen, stimuleer je de natuurlijke oliën in de vacht en verdeel je ze gelijkmatig. Dit zorgt voor een glanzende en goed gehydrateerde vacht.

Vergeet niet om ook andere aspecten van de vachtverzorging niet te verwaarlozen, zoals het regelmatig schoonmaken van de ogen, oren en nagels van je Shih Tzu. Een goede algehele verzorging draagt bij aan het welzijn en de gezondheid van je geliefde hond.

shih tzu borstelen

Regelmatig borstelen helpt klitten te voorkomen en zorgt ervoor dat de vacht van je Shih Tzu er mooi en gezond uitziet.

Conclusie

Het onderhouden van de vacht van een Shih Tzu is een essentieel onderdeel van de verzorging van deze hond. Door dagelijks te borstelen en aandacht te besteden aan mogelijke klitten, kun je de vacht van je Shih Tzu in topconditie houden. Vergeet niet om geduldig te zijn tijdens het borstelen en beloon je Shih Tzu met wat lekkers voor een positieve ervaring. Met de juiste verzorging zal de vacht van je Shih Tzu altijd mooi en gezond stralen.

Het bezoeken van een professionele trimsalon

Als je het moeilijk vindt om zelf de vacht van je Shih Tzu te trimmen, kun je overwegen om een professionele trimsalon te bezoeken. Een ervaren trimmer kan je helpen de vacht van je Shih Tzu in het gewenste model te krijgen en kan advies geven over de verzorging van de vacht. Zorg ervoor dat je kiest voor een trimsalon die ervaring heeft met het trimmen van Shih Tzu’s.

In een trimsalon wordt je Shih Tzu professioneel behandeld en krijgt deze de juiste verzorging die nodig is. De trimmer zal de vacht knippen en scheren volgens de gewenste stijl, en kan ook helpen bij het verwijderen van eventuele klitten. Daarnaast kan een professionele trimmer adviseren over de juiste producten en technieken voor het onderhoud van de vacht van je Shih Tzu.

Let bij het kiezen van een trimsalon op de ervaring en referenties van de trimmers. Vraag naar foto’s van eerdere werkzaamheden en informeer naar de gebruikte producten en technieken. Het is belangrijk dat je je Shih Tzu toevertrouwt aan een ervaren en betrouwbare trimmer, die oog heeft voor detail en het welzijn van je hond vooropstelt.

Neem contact op met verschillende trimsalons en maak een afspraak voor een kennismaking. Bespreek je wensen en verwachtingen met de trimmers en stel eventuele vragen. Zo krijg je een goed beeld van de trimsalon en kun je de juiste keuze maken voor de vachtverzorging van je Shih Tzu.

De voordelen van een professionele trimsalon

 • Deskundige verzorging van de vacht
 • Advies over vachtverzorging en -producten
 • Verwijderen van klitten en knopen
 • Ervaren trimmers met oog voor detail
 • Professionele behandeling voor het gewenste resultaat

Tips voor het gemakkelijker trimmen van een Shih Tzu

Het trimmen van een Shih Tzu kan een uitdagende taak zijn, maar met de juiste tips en technieken kun je het proces gemakkelijker maken. Hier zijn enkele handige tips om het trimmen van een Shih Tzu soepel te laten verlopen:

 1. Begin met regelmatig kammen: Door de vacht van je Shih Tzu regelmatig te kammen, kun je klitten en knopen voorkomen. Gebruik een goede hondenborstel en werk voorzichtig door de vacht heen. Dit zal helpen om de vacht klitvrij te houden en het trimproces te vergemakkelijken.
 2. Investeer in een kwalitatieve trimmer: Een goede trimmer is essentieel voor het trimmen van een Shih Tzu. Investeer in een kwalitatieve trimmer die geschikt is voor het type vacht van je Shih Tzu. Zorg ervoor dat de trimmer scherp is en gemakkelijk te gebruiken, dit zal het trimmen veel eenvoudiger maken.
 3. Wees geduldig en neem de tijd: Het trimmen van een Shih Tzu vergt geduld. Neem de tijd en werk in kleine secties, zodat je de vacht gelijkmatig kunt trimmen. Forceer niets en vermijd het snijden of irriteren van de huid van je Shih Tzu. Een rustige, geduldige aanpak zal zorgen voor een betere ervaring voor zowel jou als je Shih Tzu.
 4. Beloon je Shih Tzu: Na het trimmen is het belangrijk om je Shih Tzu te belonen voor zijn geduld en medewerking. Geef hem wat lekkers of speel samen, zodat hij een positieve associatie krijgt met het trimproces. Dit zal helpen bij toekomstige trimbeurten.

Belangrijke tips:

Het trimmen van een Shih Tzu kan een uitdaging zijn, maar met de juiste aanpak en technieken kun je het proces gemakkelijker maken. Vergeet niet om regelmatig te kammen, te investeren in een kwalitatieve trimmer, geduldig te zijn en je Shih Tzu te belonen voor zijn medewerking. Met deze tips kun je ervoor zorgen dat het trimmen van je Shih Tzu een stressvrije en plezierige ervaring wordt.

Tips voor het gemakkelijker trimmen van een Shih Tzu
Begin met regelmatig kammen
Investeer in een kwalitatieve trimmer
Wees geduldig en neem de tijd
Beloon je Shih Tzu na het trimmen

Showmodellen voor een Shih Tzu

Als je van plan bent om je Shih Tzu te showen, is het belangrijk om te weten welke showmodellen je moet gebruiken bij het trimmen van de vacht. Het doel van het showmodel is om de vacht van je Shih Tzu er op zijn best uit te laten zien en de kenmerken van het ras te benadrukken. Hier zijn enkele belangrijke punten om op te letten:

 • Zorg ervoor dat de vacht van je Shih Tzu lang en zijdezacht is. Dit kan worden bereikt door regelmatig te trimmen en de vacht goed te verzorgen.
 • Creëer een mooie krul aan de uiteinden van de vacht. Dit kan worden gedaan door de vacht te knippen op een specifieke lengte en vervolgens de uiteinden te krullen met je vingers of een borstel.
 • Het hoofd van je Shih Tzu moet rond en vol zijn. Creëer een duidelijke scheiding in het midden van het hoofd om de gewenste look te bereiken.
 • Houd de vacht van je Shih Tzu vrij van klitten en knopen. Regelmatig borstelen en kammen is essentieel om de vacht in topconditie te houden.

Door aandacht te besteden aan deze details en het volgen van het juiste showmodel, kun je ervoor zorgen dat je Shih Tzu eruit springt tijdens een show en de aandacht trekt van keurmeesters en publiek. Vergeet niet om advies in te winnen bij een professionele trimmer of kynoloog voor specifieke tips en technieken.

Hieronder vind je een voorbeeld van een trimlijst voor het creëren van een showmodel voor een Shih Tzu:

StapBeschrijving
Stap 1Knip de vacht rond de oren en het hoofd zorgvuldig bij, volgens de gewenste lengte.
Stap 2Knip de vacht op de rest van het lichaam gelijkmatig op de gewenste lengte.
Stap 3Creëer een krul aan de uiteinden van de vacht door deze voorzichtig te krullen met je vingers.
Stap 4Maak een duidelijke scheiding in het midden van het hoofd.
Stap 5Controleer de vacht op klitten en knopen en verwijder deze zorgvuldig.

Door het volgen van deze stappen en het toepassen van de juiste technieken, kun je de vacht van je Shih Tzu omtoveren tot een prachtig showmodel dat indruk maakt op het podium. Vergeet niet om geduldig te zijn en de vacht regelmatig te onderhouden voor de beste resultaten.

Conclusie

Het trimmen van een Shih Tzu is een belangrijk onderdeel van de verzorging van deze hond. Door regelmatig te trimmen, de vacht goed te onderhouden en eventueel een professionele trimsalon te bezoeken, kun je ervoor zorgen dat de vacht van je Shih Tzu er altijd mooi en gezond uitziet. Daarnaast helpt trimmen ook bij het voorkomen van huidaandoeningen en irritaties.

Neem de tijd en wees geduldig tijdens het trimproces. Gebruik een goede trimmer en zorg ervoor dat je de vacht gelijkmatig scheert, zonder de huid te snijden of te irriteren. Vergeet niet om de vacht regelmatig te borstelen om klitten en knopen te voorkomen. Beloon je Shih Tzu na afloop met wat lekkers om een positieve ervaring te creëren.

Als je het moeilijk vindt om zelf de vacht van je Shih Tzu te trimmen, overweeg dan een bezoek aan een professionele trimsalon. Een ervaren trimmer kan je helpen de vacht van je Shih Tzu in het gewenste model te krijgen en kan advies geven over de verzorging van de vacht. Door de juiste verzorging en trimtechnieken toe te passen, kun je ervoor zorgen dat je Shih Tzu er altijd stralend uitziet.

Veelgestelde vragen

Wat is het beste moment om een shih tzu te trimmen?

Het beste moment om een shih tzu te trimmen is wanneer de vacht van de shih tzu droog is en vrij van klitten. Dit zorgt voor een gemakkelijkere trimbeurt.

Moet ik de vacht van mijn shih tzu voor het trimmen wassen?

Ja, het is aan te raden om de vacht van je shih tzu te wassen voordat je begint met trimmen. Dit helpt bij het verwijderen van vuil en losse haren, waardoor de trimbeurt gemakkelijker verloopt.

Kan ik mijn shih tzu zelf trimmen, of moet ik een professionele trimster inschakelen?

Hoewel je je shih tzu zelf kunt trimmen, kan het handig zijn om een professionele trimster in te schakelen, vooral als je onervaren bent. Een ervaren trimster kan je helpen om de vacht van je shih tzu beter te begrijpen en de juiste trimtechnieken toe te passen.

Wat voor soort kam moet ik gebruiken voor de vacht van mijn shih tzu?

Het is aan te raden om een kam te gebruiken die speciaal is ontworpen voor langharige vachten, zoals een kam met fijne metalen tanden. Deze kammen helpen bij het ontwarren van de dikkere haren van de shih tzu.

Hoe vaak moet ik de vacht van mijn shih tzu trimmen?

Een shih tzu met een langharige vacht heeft over het algemeen ongeveer eens in de drie maanden een trimbeurt nodig. Het is belangrijk om de vacht regelmatig te onderhouden door te kammen en te borstelen.

Welke producten moet ik gebruiken voor het wassen en trimmen van mijn shih tzu?

Gebruik hiervoor speciale hondenshampoo om de vacht van je shih tzu te wassen en investeer in een goede hondentrimmer en opzetkammen om de vacht te knippen en te verzorgen.

Wat zijn enkele tips voor het trimmen van een shih tzu met een dubbele vacht?

Bij het trimmen van een shih tzu met een dubbele vacht is het belangrijk om de haarrichting te volgen en de vacht in delen te trimmen. Kam de vacht regelmatig onderhouden door te kammen en te borstelen.

Moet ik mijn shih tzu föhnen nadat ik hem heb gewassen en getrimd?

Ja, nadat je de vacht van je shih tzu hebt gewassen en getrimd, is het aan te raden om hem te föhnen. Dit helpt om de vacht zacht en glanzend te maken en klitten te voorkomen.

Kan ik de vacht van mijn shih tzu zelf knippen en bijknippen?

Ja, je kunt enkele kleine aanpassingen aan de vacht van je shih tzu zelf maken, zoals het bijknippen van de vacht rond de poten of ogen. Wees echter voorzichtig en knip de vacht niet te kort.

Remco Koppedraaijer

Op splendidlife.nl probeer ik mijn bezoekers op een eenvoudige manier kennis te laten maken met honden, hun gedrag, prijzen en achtergrondinformatie. Soms wat luchtig, soms wat technischer, maar in ieder geval vermakelijk.

Wat is er nieuw