Corgi: 8 eigenschappen en een mooi sprookje


Corgi

De Corgi (Pembroke Welsh) is gefokt om runderen, schapen, en paarden te hoeden, de Corgi is een actief en intelligent hondenras. Ze leren graag, en zijn daartoe ook in staat. Ze kunnen goed overweg met kinderen en andere dieren. De vacht komt in 4 varianten.

Een echte gezinshond, die zich makkelijk aanpast, en gek is op de hele familie. Deze vriendelijke hond kun je in bijna elk soort huis wel kwijt, van een appartement, tot een grote woning met een tuin. Ze hebben echter, zeker voor zo een klein hondenras, veel energie. Daarom dien je ze regelmatig uit te laten, en ze voldoende speeltijd te geven. Als je een klik hebt met een Corgi, dan is het een geweldige gezinshond, ook geschikt voor beginners.

Corgi’s zijn vriendelijk, speels, en een vrije geest, maar ze kunnen ook koppig en beschermend zijn. Corgi’s zijn erg alert, zonder daar een reden voor te hebben. Net zoals bij andere drijfhonden, hebben Corgi’s een sterk karakter, doen wat ze willen, wanneer zij het willen.

Meer over de Corgi

De Welsh Corgi komt in twee varianten: Pembroke en de Cardigan. Doorgaans worden de twee varianten gezien als één ras, maar fokkers zien dat doorgaans anders. Beide hebben dezelfde kop, lichaam, intelligentie, en de mogelijkheid om te hoeden, de Cardigan is echter net iets langer en steviger dan de Pembroke.

De meeste mensen zullen het verschil niet zien, enkelen kunnen het zien aan de staart van deze hond. Pembrokes hebben een korte staart, waar Cardigans een lange staart hebben.

De vacht kan rood, zand, Fawn, of driekleurig zijn, vaak met witte markeringen op de pootjes, borst, nek, bek en buik. Vaak hebben ze ook een smalle streep bovenop hun kop. De kop van de Pembroke ziet eruit als de kop van een vos. Hun ogen zin ovaal en donker, hun oren staan overeind.

Corgi blikvangers

  • Deze honden zijn nogal luidruchtig, ze blaffen al snel tegen alles en iedereen.
  • Alhoewel het een intelligent ras is, zijn ze ook koppig.
  • Hun sterke jachtinstinct zorgt er vaak voor dat ze nippen aan de hielen van rennende kinderen.
  • Deze honden eten vaak teveel, de inname van voedsel kun je hebt beste aan banden leggen.
  • Alhoewel de Corgi een kleine hond is, hebben ze veel energie, en hebben daarom veel lichamelijke beweging nodig.

Geschiedenis

De Pembroke Welsh is ontstaan in Pembrokeshire, Wales. Deze hond is een betoverende hond, wiens achtergrond is doordrenkt van folklore. Volgens de geschiedenis is deze hond voortgekomen uit de holen van elfen en feeën.

Volgens de legende, waren er ooit 2 kinderen in een veld aan het spelen, en de runderen van hun familie aan het verzorgen, waarna ze plots een nest met puppies vonden. Ze dachten eerst dat het een nestje met vossen was, maar iets was er anders. Ze namen ze mee naar huis, waar de ouders er al snel achter kwamen dat het geen vossen, maar honden waren. De ouders vertelde de kinderen dat de honden een gift waren van de feeën, die in het veld leefden. De feeën zouden deze honden gebruiken om hun rijtuigen te trekken, en te helpen bij gevechten.

Als bewijs wezen ze naar de rug van de honden, tussen de schouderbladen. Daar zat een patroon, waar ooit een zadel heeft gezeten. De kinderen vonden het fantastisch, en de honden werden na verloop van tijd echt onderdeel van het gezin, ze hielpen de kinderen zelfs met het hoeden van de runderen.

Het kan zijn dat je niet gelooft in sprookjes. Volgens historici stamt deze hond af van de Zweede Vallhund, deze honden werden door de Vikingen in de 9de en 10de eeuw naar Wales gebracht. Anderen denken dat deze hond afstamt van een hondenras dat door de Vlaamse Wevers in de 12de eeuw naar Wales werden gebracht.

In elk geval heeft dit hondenras een bijzondere geschiedenis. Boeren die toen honden fokten, wilde werkhonden, en hielden daarbij niet echt rekening met kruisbestuiving.

Formaat

De Corgi heeft doorgaans een schofthoogte tussen de 25 – 30 cm, met een gewicht van maximaal 13,5 kg.

Hoeveel kost een Corgi?

Een Corgi kost bij een fokker tussen de € 1000 – € 1500, afhankelijk van de fokker, en de kwaliteit van de pups. Sommige Corgi’s zijn voor meer dan € 2500 verkocht. Cardigan Welsh Corgi’s zijn doorgaans duurder, omdat ze zeldzamer zijn.

Kan een Corgi alleen blijven?

Een Corgi kan niet de hele dag alleen thuis zijn. Ze zijn gefokt om vee te hoeden, wat ze doorgaans samen met andere dieren of hun baasje deden. Als je daarvoor kan zorgen, dan blijft de Corgi blij en gezond.

Remco Koppedraaijer

Op splendidlife.nl probeer ik mijn bezoekers op een eenvoudige manier kennis te laten maken met honden, hun gedrag, prijzen en achtergrondinformatie. Soms wat luchtig, soms wat technischer, maar in ieder geval vermakelijk.

Wat is er nieuw