Chihuahua prijs: Kosten van pup tot volwassen


Chihuahua prijs stijgt in 2022

Als je een Chihuahua in uw huis wilt halen, moet budgettering boven aan je lijst staan. Er zijn veel kosten verbonden aan het opvoeden van een dier: dierenarts kosten en trainingskosten om mee te beginnen; voedsel benodigdheden zoals droge brokken of ingeblikt hondenvoer; in geval van ziekte de medicatie en de kosten van een consult en het verzorgen van je hond bij een trimsalon. In het gunstigste geval ben je een paar honderd euro kwijt en in het ongunstigste geval wordt je hond ziek en heb je geen hondenverzekering, waarna je de portemonnee echt mag gaan trekken.

Een Chihuahua is over het algemeen vrij duur, ongeacht of je een kortharige of langharige Chihuahua, mini Chihuahua, pup of oudere hond koopt. De prijs kan variëren tussen € 750 en € 1500 met een gemiddelde van € 850. Doorgaans is het eerste jaar het duurste jaar in verband met vaccinaties, onderzoek bij de dierenarts, manden, voer, etc. Uiteindelijk kost een Chihuahua je gedurende zijn leven grofweg tussen de € 15000 en € 20000.

Bovenstaande is natuurlijk nattevingerwerk, het ligt er maar net aan wat je nodig hebt en waar je gebruik van gaat maken. Kies je voor een hondenverzekering, schakel je een hondenuitlaatservice in, maak je gebruik van een pension, wil je de hond laten castreren of steriliseren. Maak je gebruik van alle toeters en bellen, dan kun je de genoemde totaalbedragen met gemak verdrievoudigen.

Een Chihuahua kost tussen de € 750 en € 1500. Het eerste jaar ben je tussen de € 2010 en € 5650 kwijt, met een gemiddelde van € 3225. Word een Chihuahua 15 tot 16 jaar oud dan bedraagt de totale kostenpost tussen de 9000 tot € 18000. Exclusief verrassingen in de vorm van aandoeningen.

Chihuahua’s zijn een populair hondenras, maar veel mensen weten niet wat de verborgen kosten zijn van het opvoeden van een hond. In dit artikel bespreken we hoeveel het kan kosten om uw nieuwe hond te verzorgen en te trainen.

Wat is de prijs van een Chihuahua pup?

We hebben de gemiddelde kosten van het kopen van een Chihuahua pup op een rijtje gezet, volgens ons onderzoek. Het goede nieuws? De prijs die moet betalen is slechts € 850. Maar als je een raszuivere pup met papieren wilt, dan gaat de prijs behoorlijk omhoog – tot wel € 5000 voor een puppy.

Het adopteren van een hond is een betaalbaar alternatief voor het kopen van een hond, met kosten variërend van € 50 tot € 475 voor adoptie. Je redt hun leven en geeft ze de best mogelijke kans op een gelukkig leven. Je zou moeten overwegen om te adopteren in plaats van te kopen. Jij kunt echt het verschil maken voor één van de honden in de dierenasiels.

Factoren die de prijs van een Chihuahua bepalen

 • Rashond of kruising: De prijs van een rashond ligt altijd hoger dan die van een kruising.
 • Bloedlijn en reputatie van de fokker: De prijs van een rashond kan variëren naargelang de kwaliteit van de ouders en de reputatie van de fokker.
 • Stamboom: De duurdere honden zijn meestal afkomstig van fokkers die honden fokken die een stamboom bezitten, volgens strikte reglementen.
 • Gezondheidsonderzoek: Serieuze fokkers zullen hun fokhonden en/of puppies naar de dierenarts brengen voor een onderzoek, inentingen en ontworming voordat ze ze verkopen. Dit drijft de prijzen op, maar vermindert ook het risico dat je zieke dieren krijgt.
 • Training en socialisatie: Sommige fokkers verkopen hun puppies pas nadat ze goed getraind en gesocialiseerd zijn, wat tot een hogere prijs leidt.
 • Populariteit: De populariteit van een hondenras bepaalt de prijs, is er veel vraag en weinig aanbod, dan zal de prijs voor een pup direct toenemen.
 • Leeftijd: Het zal je misschien verbazen te weten dat de prijs van een hond kan variëren naargelang het tijdstip waarop hij geboren is. Een pup van 6 maanden oud kost vaak minder dan een pup van 8 weken oud, de meeste baasjes zitten namelijk niet te wachten op een hond met een “rugzakje”.
 • Vacht kleur en markeringen: Vachtkleur trends komen en gaan, maar sommige zijn populairder dan andere. Bijvoorbeeld vachtkleuren zoals zwart kunnen een tijdelijke rage zijn voor hondenrassen.

De kosten van benodigdheden voor een kleine hond

Initiële investeringen voor Chihuahua’s kunnen variëren van € 350 tot meer dan € 1000. Dit is gebaseerd op de analyse van 250 producten gevonden op bekende marktplaatsen Bol.com en Marktplaats.

 • Waterbak en voerbak. Tussen € 5 en € 25. Gemiddeld € 15.
 • Halsband. Tussen € 5 en € 40. Gemiddeld € 20.
 • Hondenriem. Tussen € 5 en € 20. Gemiddeld € 10.
 • Hondenpenning. Tussen € 5 en € 20. Gemiddeld € 10.
 • Hondenmand. Tussen € 15 en € 80. Gemiddeld € 40.
 • Poepschepje. Tussen € 5 en € 10. Gemiddeld € 10.
 • Puppy training pads. Tussen € 15 en € 40. Gemiddeld € 20.
 • Stankverwijderaar. Tussen € 5 en € 20. Gemiddeld € 10.
 • Speelgoed. Tussen € 15 en € 50. Gemiddeld € 30.
 • EHBO kit. Tussen € 15 en € 50. Gemiddeld € 40.
 • Borstel. Tussen € 5 en € 45. Gemiddeld € 20.
 • Shampoo. Tussen € 5 en € 20. Gemiddeld € 10.
 • Tandverzorging. Tussen € 5 en € 15. Gemiddeld € 10.
 • Nagelknipper. Tussen € 5 en € 25. Gemiddeld € 15.

Naarmate je Chihuahua groeit, groeit ook hun behoefte aan benodigdheden. De prijs van deze artikelen zal dalen naarmate ze ouder worden en kost tussen de € 110 en € 420 met een gemiddelde uitgave van rond de € 260 per jaar waarin alles is meegerekend wat je opnieuw moet kopen zoals speeltjes of beddengoed etc.

De prijs die je betaald hangt af van de kwaliteit van de producten en winkel waar je gaat shoppen. Naast bovenstaande producten zijn er ook nog producten die je wellicht nog nodig zult hebben, maar niet vooraf kunt meerekenen. Denk aan kleding, hondentuigjes, hekjes, etc. Neem dit wel mee in je calculatie, je weet namelijk nooit wat je hond nodig heeft.

Om op deze kosten te kunnen besparen, zou je een deel van de producten kunnen kopen via Marktplaats of een kringloopwinkel.

Een Chihuahua trainen

De Chihuahua is een kleine hond die van jongs af aan getraind moet worden. Als je pup nog nooit een basis gehoorzaamheidstraining heeft gevolgd, zou ik aanraden om enkele lessen te volgen bij een hondenschool of privé-trainer bij jou in de buurt. Voor 5 tot 10 privélessen ben je doorgaans al snel € 500 tot € 1000 kwijt. Ga je lessen volgen bij een hondenschool dan kost dat doorgaans voor 5 groepslessen tussen de € 150 en € 250.

Omgaan met een nieuwe hond kan overweldigend zijn, vooral als je niet bekend bent met hun gedrag of psychologie. Een trainingsboek lezen voordat je overgaat tot het kopen van een pup is altijd aan te raden.

Medische kosten van een Chihuahua

De medische kosten voor het houden van een Chihuahua variëren van € 350 tot € 650 voor het eerste jaar, gevolgd door gemiddeld € 250 per daaropvolgend jaar. Dit varieert afhankelijk van de locatie, de dierenarts die voor je hond zorgt en de gezondheid van de hond zelf.

De kosten voor het steriliseren van een Chihuahua kunnen variëren van dierenarts tot dierenarts, maar liggen meestal tussen de € 150 en € 350. Je kunt goedkopere alternatieven vinden, door bijvoorbeeld te informeren bij veeartsen of bij dierenartsen op het platteland. Het castreren van (vrouwelijke) Chihuahua’s is doorgaans duurder dan het castreren van een mannetje.

Met een Chihuahua pup naar de dierenarts: kosten

Chihuahua bij de dierenarts voor controle

Het eerste jaar bezoek je de dierenarts tenminste drie keer. Elk bezoekje kost je gemiddeld tussen de € 50 en € 150, deze kosten dekken onder andere de noodzakelijke vaccinaties, behandelingen tegen vlooien en hartworm. De laatste twee behandelingen vinden doorgaans vaker plaats waardoor de kosten zullen stijgen, reken daarvoor op een bedrag tussen de € 50 en € 100 per keer en tussen de € 70 en € 110 per jaar.

Daarnaast kun je nog tegen andere kosten aanlopen, een behandeling tegen Lyme kost € 60 tot € 90 en en behandeling tegen Influenza € 70 tot € 100.

Potentiële gezondheidsaandoeningen bij Chihuahua’s

 • Waterhoofd: Kans is gemiddeld en de kosten liggen tussen de € 1000 en € 6000.
 • Patella luxatie: Kans is groot en de kosten liggen tussen de € 200 en € 2000.
 • Tracheacollaps: Kans is groot en de kosten liggen tussen de € 200 en € 4000.
 • Gebitsproblemen: Kans is groot en de kosten liggen tussen de € 350 en € 800.
 • Hartklachten: Kans is groot en de kosten liggen tussen de € 300 en € 750.

Kosten van een hondenverzekering

Rekening van de dierenarts

Hondenverzekeringen worden steeds populairder, en dat is begrijpelijk. Je moet het geld maar net beschikbaar hebben op het moment dat je hond ziek wordt. Een hondenverzekering voor een Chihuahua begint bij € 15 á € 25 per maand, afhankelijk van het gekozen verzekeringspakket. Het is zeker geen overbodige luxe, maar niet als je een grote sok met geld in huis hebt liggen.

Kosten om een Chihuahua te voeren

Chihuahua’s zijn het kleinste hondenras, met een gemiddelde van 2 kilo op een weegschaal (meestal). Als zodanig zullen je uitgaven voor voedsel niet erg hoog zijn. Een Chihuahua eet 25 kilo droge voeding per jaar, wat de uitgaven op € 50 tot € 100 brengt voor de eerste en iets minder dan € 35 per volwassen hond per jaar- dit getal is gebaseerd op de prijzen van vier populaire merken die in de meeste winkels verkrijgbaar zijn. Naast het gewone voer, heb je ook lekkernijen nodig om je hond te trainen.

Eigenaren die hun hond trainen en belonen met traktaties moeten rekenen op een extra € 100 per jaar gemiddeld voor een klein ras. Het prijsverschil tussen premium en gewone voeding is aanzienlijk, kies je premium hondenvoer en lekkernijen, dan kun je bovenstaande bedragen met gemak verdubbelen.

Kosten voor het trimmen van een Chihauhau

De gemiddelde kosten voor een professionele vachtverzorging van een Chihuahua bedraagt ongeveer € 35 tot € 55 per bezoek. Het aantal afspraken hangt af van je hond, maar het is het beste niet meer dan 3 keer in een jaar te gaan.

De verzorging van je hond hangt af van individuele variabelen zoals grootte, vachtconditie en gezondheid. Als je bijvoorbeeld een bad met shampoos wilt, verwacht dan een extra bedrag te betalen omdat deze service niet is inbegrepen, dit kost doorgaans tegen de € 85.

Microchip

Microchips zijn een essentieel hulpmiddel bij de identificatie van uw hond. De gemiddelde kosten bedragen ongeveer € 25 tot € 50.

Hondenuitlaatservice

Chihuahua’s moeten minimaal eens per dag uitgelaten worden. Als je ze niet zelf kunt uitlaten, is het beter dat iemand anders dat doet. Doorgaans heeft de hond voldoende aan één of twee sessies van 30 minuten per dag, de kosten hiervan liggen tussen de € 15 en € 25, afhankelijk van jouw locatie.

Jaarlijkse en maandelijkse kosten van een Chihuahua

De kosten van een Chihuahua pup het eerste jaar

Het opvoeden van een Chihuahua pup is niet goedkoop. De gemiddelde kosten om een pup op te voeden voor het eerste jaar liggen tussen de € 2000 tot € 5000.

 • De prijs van een Chihuahua pup ligt tussen de € 400 en € 2400, met een gemiddelde van € 800.
 • De prijs voor het inrichten ligt tussen de € 150 en € 600, met een gemiddelde van € 350.
 • De prijs voor het trainen ligt tussen de € 850 en € 1150, met een gemiddelde van € 1000.
 • De medische kosten liggen tussen de € 400 en € 800, met een gemiddelde van € 600.
 • De prijs voor voer en lekkernijen liggen tussen de € 85 en € 325, met een gemiddelde van € 215.
 • De prijs voor het trimmen liggen tussen de € 100 en € 325, met een gemiddelde van € 215.
 • De prijs van de microchip ligt tussen de € 25 en € 50, met een gemiddelde van € 45.

Totaal kosten eerste jaar ligt tussen € 2010 en € 5650, met een gemiddelde van € 3225.

Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie kunnen de kosten nog stijgen met optionele kosten. Te denken valt aan het steriliseren of castreren van je hond (gemiddeld € 175), een hondenverzekering (gemiddeld € 475), uitlaatservice (gemiddeld € 20 per keer) en het inschakelen van een kennel (gemiddeld € 40 per dag).

Jaarlijkse en maandelijkse kosten voor de opvolgende jaren

Zodra het eerste jaar voorbij is, gaan de maandelijkse en jaarlijkse kosten flink omlaag. Voor alle essentie kostenposten zit je op maximaal € 125 tot € 150 per maand.

Totale kosten van een Chihuahua gedurende zijn leven

Chihuahua’s hebben net zoals andere kleine hondensoorten een lange levensverwachting. Ervan uitgaande dat je hond minimaal 15 tot 16 jaar meegaat, ben je aan bovenstaande kosten gemiddeld € 9000 tot € 18000 kwijt. Nogmaals, dit is nattevingerwerk, wanneer je de hond niet verzekerd en deze ernstige medische complicaties krijgt dan kun je zomaar nog eens € 5000+ erbij inschieten.

Remco Koppedraaijer

Op bjornl1.sg-host.com probeer ik mijn bezoekers op een eenvoudige manier kennis te laten maken met honden, hun gedrag, prijzen en achtergrondinformatie. Soms wat luchtig, soms wat technischer, maar in ieder geval vermakelijk.

Wat is er nieuw