Broholmer: 6 karakter eigenschappen & dingen die je moet weten


Hondenras Broholmer

De Broholmer is een grote rashond uit Denemarken. Rustig, beschermend, en vriendelijk, een combinatie van hele goede karaktertrekken voor een hond van dit formaat.

De Broholmer, wordt ook wel Deense Mastiff genoemd, een groot hondenras uit Denemarken, erkend door de Deense Kennel Club en de Fédération Cynologique Internationale. Deze hond werd vroeger ingezet als waakhond bij de rijken.

Deze beschermende hond, doet het prima in appartementen, een huis met een tuin is echter, gezien zijn formaat, beter. Het zijn roedelhonden, daarom zijn ze graag bij de familie, een familie met kinderen is uitstekend voor dit hondenras. Als je een beschermende, rustige, grote hond zoekt, die alles voor je over heeft, dan is dit de hond voor je.

De prijs van een Broholmer pup hangt af van vele factoren. Wil je een pup kopen bij een handelaar, broodfokker, of een fokker. De handelaars en broodfokkers tref je doorgaans op Marktplaats aan, en vragen een lagere prijs dan fokkers. Voorzichtigheid is echter geboden. Bij een fokker betaal je voor zijn diensten, hoe heeft hij gefokt, wat krijg je voor die hogere prijs. Een betrouwbare fokker zorgt doorgaans voor de inentingen, huisdierenpaspoort, gezondheidsverklaringen, DNA-tests en meer.

Wil je een Broholmer puppy kopen, dan kun je doorgaans bij de fokker rekenen op een prijs tussen € 1350 – € 1600. De gemiddelde aanschafprijs ligt rond de € 1500.

Meer over de Broholmer

  • Doorgaans is de vacht van de Broholmer bruin of huidskleur, soms met witte markeringen, en een zwart masker.
  • Deze grote honden zijn doorgaans makkelijk te borstelen. Alhoewel de vachtverzorging simpel is, en maar eens per week hoeft te gebeuren, is dit geen goede hond voor mensen met een allergie.
  • Door de korte vacht van de Broholmer zijn ze niet geschikt voor extreme weersomstandigheden (extreme hitte, of extreme koude).
  • Broholmers hebben snel last van overgewicht. Zorg ervoor dat de hond eens per dag tenminste een uur flink kan doorlopen, eventueel gemixt met speelkwartiertjes.
  • De Broholmer is vriendelijk en is doorgaans rustig, waardoor hij goed kan opschieten met kinderen van alle leeftijden. Het is aan te raden de kinderen te leren hoe ze met de hond moeten omgaan, wanneer ze hem kunnen storen, etc.
  • Deze honden zijn doorgaans op hun hoede bij vreemdelingen, ze worden echter niet agressief. Ze blaffen niet tot weinig.

Geschiedenis

Het Broholmer hondenras is ontstaan in Denemarken, de exacte geschiedenis van deze hond is echter niet helemaal duidelijk. Wel is bekend dat deze hond al in de middeleeuwen werd gebruikt voor de jacht op wild, waarna ze in de loop der tijd als waakhond werden ingezet bij boeren en landhuizen.

Dankzij de inzet van graaf Dehested van Brohom, in de 18de eeuw, werd het hondenras erkend, en nam de populariteit flink toe. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog was het ras bijna uitgestorven. In 1975 besloot een groep Broholmer liefhebbers een vereniging op te zetten, om dit hondenras te ondersteunen.

Hoe groot is een Broholmer?

Alhoewel deze rashond al heel lang bestaat, zijn er maar een paar standaards wanneer het gaat om het formaat van de hond. Afgezien daarvan, kun je ervan uitgaan dat dit een groot hondenras is.

De meeste Broholmers wegen tussen de 41 – 68 kg, met een schofthoogte tussen 56 – 76 cm. Dat zeggende, veel van deze honden kunnen kleiner of groter uitvallen, afhankelijk van de fokker.

Persoonlijkheid

Broholmer hond met zijn baas in het gras.

De Broholmer is een vriendelijk, maar beschermende hond, die graag zijn nek uitsteekt voor zijn familie of roedel. Doordat deze hond vroeger werd ingezet voor het jagen, en bewaken, voelt deze zich ook thuis in de buitenlucht, in plaats van thuis op de bank. De Broholmer houdt van spelletjes zoals verstoppertje, en het door het park rennen achter de bal aan.

Dankzij de hoge intelligentie, en de drang om zijn baasje te vermaken, is deze hond makkelijk te trainen. Ze zijn altijd wantrouwend richting vreemden, maar zullen nooit agressief reageren. Ze blaffen weinig tot niet.

De Broholmer is een fantastische waakhond, en wanneer er ook kinderen zijn, is het een uitstekende voogd. Door vroeg te beginnen met socialiseren, en trainen, is dit een hond die het geweldig doet als gezinshond.

Als deze hond te weinig lichaamsbeweging krijgt, kunnen ze gedragsproblemen ontwikkelen. Laat de hond tenminste eens per dag buiten spelen, en loop regelmatig lange afstanden.

Gezondheid

De Broholmer is een rashond, maar kan net zo goed als alle andere honden last hebben van gezondheidskwaaltjes. Doorgaans is dit een gezonde rashond, maar enkele aandoeningen komen vaker voor dan gemiddeld. Enkele van de vaker voorkomende aandoeningen zijn:

  • Heupdysplasie
  • Elleboogdysplasie
  • Maag dilatatie

Verzorging

Zoals met elke hond, is het verstandig de hond met enige regelmaat mee te nemen naar de dierenarts, op deze manier kun je vroegtijdig problemen tackelen. De dierenarts kan een plan van aanpak opstellen, om je hond zo gezond mogelijk te houden.

Broholmer hebben, door hun formaat en middelmatige energie, snel last van overgewicht. Zorg ervoor dat de hond een half uur tot een uur per dag buiten kan lopen, met een aantal speelmomenten tussendoor.

Controleer regelmatig de oren, en maak deze schoon. Knip de nagels voordat deze te lang zijn geworden, doorgaans één á twee keer per maand. De nagels mogen niet tegen de vloer aan tikken.

Het grootste probleem bij de Broholmer zal het onderhoud zijn van het gebit. Poets daarom dagelijks de tanden. Het gebit laten reinigen kost je al snel tussen de € 300 – € 600, en door simpelweg de tanden te poetsen, kun je die kostenpost ontwijken. Wil je meer advies over het tanden borstelen, klop dan aan bij je dierenarts.

Remco Koppedraaijer

Op splendidlife.nl probeer ik mijn bezoekers op een eenvoudige manier kennis te laten maken met honden, hun gedrag, prijzen en achtergrondinformatie. Soms wat luchtig, soms wat technischer, maar in ieder geval vermakelijk.

Wat is er nieuw