Boheemse herder: 6 belangrijke eigenschappen in 1 overzicht


boheemse herder

De Boheemse Herder wordt ook wel de Tsjechische Herder en Chodenhund genoemd. Alhoewel dit een echte rashond is, vind je ze tegenwoordig ook met enige regelmaat in het asiel. Mocht je van plan zijn een Boheemse Herder te kopen, bekijk dan eerst de exemplaren in de dierenasiels. Koop vooral niet, wanneer het temperament van deze hond niet overeenkomt met jouw temperament.

De Boheemse Herder is een intelligente hond, altijd klaar voor activiteiten en doorgaans slim genoeg om te zien wat hun baasje nodig heeft. Deze hond is doorgaans blij als hij bij de familie mag zijn, en heeft dagelijks lichaamsbeweging en hersengymnastiek nodig. Voor beginnende baasjes is hij wellicht net iets teveel van het goede, maar als pup kan hij snel leren, heeft geduld en is consistent. Een trouwe metgezel voor de mensen die er serieus tijd aan willen besteden.

Is de Boheemse een Duitse Herder?

Het Boheemse Herder honden ras is niet ontstaan in Duitsland, maar is ontstaan in Tsjechië (met andere woorden, de Tsjechische Republiek), ergens in de jaren 1300. Deze hond wordt ook wel Chodsky pes genoemd, naar de regio waar dit ras is ontstaan. Destijds werd deze hond gebruikt als waakhond en bij het drijven van schapen. Tegenwoordig is het een ideale gezinshond die ook over zijn familie waakt.

Deze Boheemse is een middelgrote, compacte, herdershond met relatief korte oren heeft een glimmende dubbele vacht. Doorgaans een moedige en aanhankelijke hond, die tegenwoordig het heel goed doet als gezinshond, vooral wanneer de baasjes op vroege leeftijd de hond al hebben gesocialiseerd. Zijn atletisch vermorgen en sterke reukzin zorgt ervoor dat hij ook als reddingshond, bij bijvoorbeeld aardbevingen en overstromingen, kan worden ingezet. Het is de combinatie van het werkvermogen en de geschiktheid als trouwe metgezel, dat deze hond zo populair is in Tsjechië.

Zijn Boheemse Herders Agressief?

Deze herder is een unieke, energieke en vrolijke gezinshond die het ook goed doet met kinderen. Ze zijn doorgaans niet agressief, maar zullen de familie beschermen wanneer ze het idee hebben dat ze worden bedreigd, dit doen ze door woest te blaffen richting de dreiging. De Boheemse Herder beschermt de familie, en specifiek de kinderen, van gevaar van buitenaf. Alhoewel ze over het algemeen aardig zijn, accepteren ze het doorgaans niet als een buitenstaander op de kinderen afstapt. De Boheemse herder kan het goed vinden met andere honden en huisdieren.

Verharen deze herders veel?

De vacht van een Boheemse Herdershond bestaat uit zwart en huidskleur. Boven de ogen, rondom de oren, op de snuit, poten en de op de onderkant heeft deze een teint (huidskleur), de rest bestaat uit een mooie glimmende zwarte vacht. De Boheemse Herder verhaart op gemiddeld niveau en kan in bepaalde seizoenen meer haar verliezen. Dit ras wordt niet gezien als een hypoallergeen ras, en dient wekelijks te worden geborsteld.

Gezondheid van de Boheemse Herder

De Boheemse Herder is doorgaans een gezonde hond, maar net zoals bij andere hondenrassen, kunnen er medische complicaties ontstaan. Uiteraard zullen niet alle honden deze kwaaltjes krijgen, maar de kans is aanwezig dat deze hond dit krijgt. Doorgaans dien je rekening te houden met de onderstaande gezondheidsproblemen, die met enige regelmaat voorkomen bij deze rashond:

  • Maagtorsie
  • Oorontstekingen
  • Oogontstekingen
  • Heupdysplasie
  • Elleboogdysplasie

Ben je van plan een pup te gaan kopen, dan is dat geweldig. Bekijk eerst of een lokaal dierenasiel er één heeft. Zit er niets bij van je gading, ga dan op zoek naar betrouwbare fokkers, en laat Marktplaats vooral links liggen. Als je een rashond wilt kopen, zoals deze hond, dan wil je geen risico’s lopen. Via Marktplaats kom je vaak uit bij broodfokkers, die alleen maar op jouw geld uit zijn.

Een betrouwbare fokker rekent voor Boheemse herders een hogere prijs, maar kan doorgaans alle documenten overhandigen, zoals de medische geschiedenis, stamboom en eventuele testresultaten van de puppies. De vader of moeder (doorgaans de moeder) dient aanwezig te zijn als je bij de fokker gaat kijken, is dat niet het geval, sla deze fokker dan over, en ga verder op onderzoek.

Hoeveel kost een Boheemse herder?

Ben je van plan een Boheemse herder pup te kopen, dan kun je doorgaans, bij een betrouwbare fokker, rekenen op een prijs tussen € 1800 – € 2300.

Hoe oud worden Boheemse herders?

Doorgaans is de levensverwachting van de Boheemse herder tussen de 9 – 13 jaar. De gemiddelde leeftijd van deze herdershond ligt op 11 jaar.

Remco Koppedraaijer

Op bjornl1.sg-host.com probeer ik mijn bezoekers op een eenvoudige manier kennis te laten maken met honden, hun gedrag, prijzen en achtergrondinformatie. Soms wat luchtig, soms wat technischer, maar in ieder geval vermakelijk.

Wat is er nieuw