Basset fauve de Bretagne: 7 redenen om er één te kopen


Hondenras basset fauve de bretagne

De basset fauve de Bretagne is een rashond, die van oorsprong uit Frankrijk komt. Deze honden zijn intelligent, vriendelijk, en actief, ideale kenmerken voor een gezinshond. De basset fauve de Bretagne wordt ook wel Fawn Brittany Basset genoemd.

De basset fauve de Bretagne is dankzij zijn formaat ideaal wanneer je in een appartement woont, bovendien kunnen ze doorgaans in elk soort huishouden hun ei wel kwijt, van een groot gezin met kinderen, tot een alleenstaande senior. Doorgaans kunnen ze niet heel goed overweg met katten, daar zullen ze al snel achteraan jagen. Als je een vriendelijke, intelligente hond zoekt, die onvoorwaardelijk van je houdt, dan is de basset fauve de Bretagne een hele goede keuze.

Basset fauve de Bretagne puppies zijn doorgaans niet duur, het hangt echter af waar je de puppies wilt kopen. Een broodfokker of handelaar is doorgaans goedkoper, maar niet beter. Bij een fokker betaal je meer voor de pups, maar dan krijg je er ook meer voor terug. De prijs bij een fokker is opgebouwd uit onder andere de stamboom, bloedlijn van de ouders, of de pups zijn ingeënt, of de pups een huisdierenpaspoort mee krijgen, of de puppies zijn ingeënt, etc.

De prijs voor Basset fauve de Bretagne puppies bij een fokker liggen doorgaans tussen de € 1250 – € 2000. De prijs is afhankelijk van de reputatie van de fokker, stamboom, gezondheidsverklaringen, etc. De gemiddelde prijs voor een pup is € 1350.

Basset fauve de Bretagne blikvangers

Basset Fauve de Bretagne
  • De vacht kan bestaan uit de volgende kleuren: reekleur, tarwe, en rode tarwekleur.
  • De vacht is stug, dicht, en voelt hard aan. Ben je allergisch, dan is deze hondensoort geen goede keuze, ze hebben namelijk veel vachtverzorging nodig.
  • De basset fauve de Bretagne kan bijzonder koppig zijn wanneer hij getraind wordt. Doorgaans reageren ze goed op een training wanneer de baas consistent is en de hond op een positieve manier traint.
  • Doorgaans zijn deze honden vriendelijk tegen mensen en andere honden, ze laten het echter wel weten wanneer er een vreemdeling bij de deur staat. Het zijn geen waakhonden, maar het zijn wel taaie rakkers, en zullen de familie beschermen.
  • De basset fauve de Bretagne heeft veel energie, en zullen overgewicht krijgen als ze niet voldoende lichaamsbeweging krijgen. Omdat ze intelligent zijn, is het prikkelen van de hersenen net zo belangrijke als lichaamsbeweging.

Geschiedenis

De basset fauve de Bretagne komt uit Frankrijk, en stamt af van de uitgestorven hondensoort Grand Fauve de Bretagne, een veel groter ras. Deze honden werden vroeger in Frankrijk gebruikt om te jagen.

Na de Franse revolutie werd dit hondenras gebruikt om hen te helpen jagen. De mensen jaagden toen te voet, daardoor hadden ze een hond nodig die kon speuren, volgen en jagen, maar ook één die ze al lopend bij konden houden.

De basset fauve de Bretagne is een geweldige rashond. Als je een pup wilt adopteren, kijk dan eerst eens bij de dierenasiels.

Formaat en gewicht

De basset fauve de Bretagne is een klein tot middelgroot hondenras. Doorgaans wegen ze tussen de 11 – 16 kg, de schofthoogte ligt doorgaans tussen de 30 – 38 cm. Dat zeggende, veel van deze honden kunnen groter of kleiner zijn.

Basset fauve de Bretagne karakter

Basset fauve de Bretagnes zijn voor iedereen geschikt. In hun kleine stevige lijf zit ontzettend veel energie. Ze zijn gek op de buitenlucht, en spenderen het liefste zoveel mogelijk tijd samen buiten. Ze zijn ook intelligent, waardoor ze regelmatig mentaal uitgedaagd moeten worden.

Wanneer het gaat om trainen, kunnen ze best koppig zijn, maar ze doen het doorgaans beter bij een consistent baasje, die alles op een positieve manier traint. Ze zijn doorgaans vriendelijk tegen alle mensen, maar niet als ze onraad ruiken, bijvoorbeeld in het geval van een onbekend persoon aan de deur, in dat geval laten ze zichzelf wel horen. Dit zijn geen waakhonden, maar ze zullen hoe dan ook de familie beschermen.

Deze hond is loyaal en zachtaardig. Ze kunnen met iedereen in het gezin overweg, maar kunnen wel jagen achter kleinere huisdieren.

Gezondheid

Basset fauve de Bretagnes zijn doorgaans gezond, en leven vaak lang. Ondanks dat dit over het algemeen een gezond ras is, heeft ook dit hondenras aandoeningen die vaker voorkomen. Enkele van deze aandoeningen zijn:

  • Progressieve Retina Atrofie (PRA)
  • Epilepsie
  • Dilatatieve Cardiomyopathie (DCM)
  • Huidallergieën
  • Op latere leeftijd problemen met de schildklier

Verzorging van de vacht, gewicht & tanden

Zoals bij elke hond, is het verstandig met enige regelmaat je basset fauve de Bretagne naar de dierenarts te brengen voor onderzoek. Op deze manier kun je aandoeningen in een vroeg stadium aanpakken, waardoor je hond langer gezond blijft.

De basset fauve de Bretagnes heeft veel energie, en zal snel overgewicht krijgen, wanneer je hem onvoldoende lichaamsbeweging geeft. Zorg ervoor dat je hond tenminste 30 – 60 minuten per dag buiten kan lopen, afgewisseld met speelkwartiertjes.

Controleer de oren regelmatig, en haal vuil en vocht weg. Knip de nagels eens per maand, of wanneer deze gaan tikken op de vloer, in dat geval zijn ze al te lang. Een trimmer hierbij helpen.

Het gebit van de basset fauve de Bretagne is belangrijk. Daarom is het raadzaam zijn gebit elke dag te poetsen, daarmee voorkom je aanslag, en zorg je voor gezond tandvlees. Het verwijderen van plak door een dierenarts is prijzig, de kosten hiervan bedragen al snel tussen de € 250 – € 400, dat kun je voorkomen door het gebit regelmatig te poetsen.

Blaffen basset fauve de Bretagnes veel?

De basset fauve de Bretagne blaft, in verhouding met andere hondenrassen, regelmatig.

Remco Koppedraaijer

Op splendidlife.nl probeer ik mijn bezoekers op een eenvoudige manier kennis te laten maken met honden, hun gedrag, prijzen en achtergrondinformatie. Soms wat luchtig, soms wat technischer, maar in ieder geval vermakelijk.

Wat is er nieuw