Barbet: 8 weetjes voordat je een puppy koopt


Hondenras Barbet

De sportieve wollige Barbet is blij en intelligent. Deze hond werd in het verleden voornamelijk gebruikt door jagers voor het terugbrengen van aangeschoten watervogels, daarnaast doen ze het ook ontzettend goed op het gebied van behendigheid in Frankrijk.

De prijs van een Barbet pup bij de fokker varieert. Koop je een pup bij een betrouwbare fokker, dan hangt de prijs af van onder andere de bloedlijn, huisdierenpaspoort, stamboom, gezondheidsverklaringen, inentingen, chips, en DNA tests.

De gemiddelde prijs van een Barbet puppy bij een fokker ligt doorgaans rond de € 2000, afhankelijk van de reputatie van de fokker, de bloedlijn, de stamboom, en medische gegevens. Voor een Barbet puppy met een goede stamboom, betaal je doorgaans tussen de € 2500 – € 4000.

Deze hond doet het doorgaans het beste bij ervaren baasjes. Ze hebben veel energie, en doen met alle plezier mee met hondensporten zoals behendigheid. Als je kunt voldoen aan de eisen van deze hond, dan heb je een gezinshond die het zowel met kinderen, als met andere honden, heel goed doet.

Meer over de Barbet

Deze hond is een familielid van de Poedel en de Briard, de Franse waterhond met zwemvliezen doet er alles aan om de watervogels te pakken te nemen, waardoor hij de bijnaam “modderhond” heeft gekregen. Zijn echt naam komt van het Franse woord “barbe”, wat “baard” betekent, verwijzend naar zijn bebaarde kop.

De Barbet is geen nieuw ras, de eerste keer dat deze hond werd beschreven, was in 1387, er gaan echter stemmen op dat dit ras al in de 8ste eeuw bestond. Door de eeuwen heen, heeft deze hond, de rijken geholpen bij de jacht op watervogels. Zijn dikke, waterafstotende, vacht helpt hem door in het koudste water zijn taak te volbrengen. Koning Henry de vierde was een groot fan van deze hond, en volgens de legende werd het de minnares van de koning ooit verweten dat ze een Barbet mee had genomen naar de kerk.

Naast zijn kunstjes als jachthond, wordt deze hond geprezen om zijn veelzijdigheid, zijn blijheid, en zijn intelligentie. In Frankrijk doet hij mee met de beste honden op het gebied van behendigheid en apporteren. Dit ras is zeldzaam, met slechts 600 exemplaren wereldwijd.

Formaat van de Barbet

Een reu heeft een schofthoogte tussen 57 – 63,5 centimeter. De teef heeft een schofthoogte tussen 52 – 61 centimeter. Doorgaans weegt deze hond tussen de 16,8 – 28 kilogram.

Kleur van de vacht en vachtverzorging

Barbet hond aan het rusten in de woonkamer.

De wollige vacht van deze hond is lang, en waterafstotend. De vacht varieert van gekruld tot golvend, en de kleuren bestaat uit zwart, grijs, bruin, fawn, bleek fawn, rood fawn, en wit.

Dagelijks borstelen wordt geadviseerd, om klitten van de haren tegen te gaan. De vacht vangt doorgaans veel vuil en bladeren op tijdens het wandelen, wil je geen rotzooi in huis, dan is dagelijks borstelen echt wel nodig. Sommige baasjes laten de vacht kort knippen, zodat er minder tijd hoeft te worden besteed aan vachtverzorging.

Het goede nieuws: Deze hond heeft weinig last van haarverlies, waardoor het een goede keuze is voor mensen met allergieën.

Zijn Barbet honden agressief?

De Barbet is een energieke hond, die graag met kinderen speelt, en hen beschermd. Ze zijn niet agressief, waardoor ze ideaal zijn voor gezinnen met kinderen.

Kunnen Barbet honden alleen gelaten worden?

Barbets zijn kalm, vriendelijk, en aanhankelijk. Ze zijn graag bij hun familie, en kunnen als ze lang alleen gelaten worden, last hebben van verlatingsangst.

Blaft de Barbet hond?

Barbets zijn loyaal, intelligent, en alert. Ze zullen doorgaans blaffen wanneer een onbekende naar de deur loopt, ze stoppen met blaffen wanneer jij aangeeft dat er goed volk voor de deur staat.

Kan je een Barbet scheren?

Deze hond koelt zichzelf door sneller te ademen, en door te zweten door zijn pootjes. Het scheren van de hond helpt niet om hem koel te houden, het zorgt er alleen voor dat het baasje zichzelf goed voelt.

Remco Koppedraaijer

Op splendidlife.nl probeer ik mijn bezoekers op een eenvoudige manier kennis te laten maken met honden, hun gedrag, prijzen en achtergrondinformatie. Soms wat luchtig, soms wat technischer, maar in ieder geval vermakelijk.

Wat is er nieuw