Australische Labradoodle: 8 belangrijke eigenschappen


Australische Labradoodle

De Australische Labradoodle, niet te verwarren met de levendige Aussiedoodle, is een bijzonder intelligentie en vriendelijke mix van Poedel, Labrador, Amerikaanse Cocker Spaniël, en de Engelse Cocker Spaniël. Met hun zachte vacht, geven deze knuffelberen iedereen een reden om te lachen.

De Australische Labradoodle kan worden omschreven als een loyale, niet agressieve, blije, sociale, nieuwsgierige, en slimme hond. Vaak vertonen ze grappig gedrag en zijn doorgaans actief. Zolang ze goed worden gesocialiseerd, en getraind, kunnen ze goed omgaan met kinderen, honden, en andere dieren. De ideale gezinshond.

De Australische Labradoodle is gefokt om als blindengeleidehond te werken, dat is ook de reden dat ze bijna met iedereen overweg kunnen, en graag mensen plezieren.

In tegenstelling tot de Labradoodle, die zijn eigenschappen erft van de Poedel en Labrador, heeft de Australische Labradoodle ook de eigenschappen geërfd van de Engelse Cocker Spaniël, en de Amerikaanse Cocker Spaniël.

Deze hondensoort is voor het eerste in de jaren 80 gefokt door Wally Conron. Hij wilde een blindengeleidehond fokken, met de hypoallergene vacht van de Poedel, en het behulpzame karakter van de Labrador.

Fokkers zijn verder gegaan, waar hij is gestopt, en zijn verder met deze hybride hond gaan fokken, totdat het hondenras ontstond wat wij nu kennen als de Australische Labradoodle.

De Australische Labradoodle heeft een gedrongen lijf zoals de Labrador, met de gekrulde vacht zoals van de Poedel en de cocker Spaniëls. Hun vacht heeft verscheidende soorten patronen en kleuren, en staat bekend om zijn hypoallergene kwaliteiten.

Met hun heldere geest en vriendelijke persoonlijkheid, blijken deze honden, uitstekende gezinshonden te zijn, die doorgaans met alle mensen en honden om kunnen gaan.

Trainen van deze hond, gaat zoals je verwacht, alsof ze ervoor gemaakt zijn. Trainen is makkelijk, en met enig geduld, heb je binnen de kortste keren een gesocialiseerde viervoeter in huis lopen.

 • Ras: kruising
 • Doel: hulphond / therapiehond
 • Gewicht en schofthoogte Miniatuur Australische Labradoodle: 35 – 42 cm, 7 – 13 kg.
 • Gewicht en schofthoogte Medium Australische Labradoodle: 43 – 52 cm, 13 – 20 kg.
 • Gewicht en schofthoogte Standaard Australische Labradoodle: 53 – 63 cm, 23 – 30 kg.
 • Temperament: Vriendelijk, zachtaardig, intelligent

Voordelen en nadelen

Voordelen:

 • Weinig tot geen haarverlies
 • Lieve gezinshond
 • Vriendelijk tegen mensen en honden
 • Makkelijk te trainen, en intelligent
 • Komt in 3 formaten voor

Nadelen:

 • Vachtverzorging door trimmer
 • Veel energie, moeilijk energie verbranden
 • Duur in aanschaf
 • Als de vacht niet wordt geborsteld, kan het knopen opleveren

Uiterlijk Australische Labradoodle

De Australische Labradoodle is een kruising, er bestaat dus geen regels wanneer het gaat om het uiterlijk.

Ongeacht zijn formaat, heeft deze hond een gedrongen, maar gracieuze bouw, vaak bedekt met grote krullen, net zoals bij de Poedel. Doordat deze hond de vacht doorgaans erft van de Poedel, wordt deze hond ook beschouwd als een hypoallergene hond.

Kleur en vacht

Deze honden hebben doorgaans een bruine kleur, van lichtbruin tot donker bruin, je kunt ze echter tegenwoordig ook tegenkomen in kleuren zoals abrikoos en lavendel.

Er zijn twee soorten vacht, fleecevacht, en wolvacht.

 • 1. Fleecevacht zit tussen steil haar en wolvacht in, het is zachter dan de wolvacht, maar heeft meer golven dan steil haar. Deze vacht zal minder haren verliezen dan steil haar.
 • 2. Wolvacht is de vacht met de meeste krullen, en lijkt veel op de vacht van Poedels. Deze vacht laat nagenoeg geen haren los, en wordt beschouwd als de ideale vacht voor mensen met een allergie. Eens per week borstelen en eens per 6 – 8 weken naar de trimmer, zou voldoende moeten zijn om knopen tegen te gaan.

4 interessante feiten over Australische Labradoodles

 • 1. Deze honden kunnen dankzij hun intelligentie en vriendelijkheid, uitgroeien tot geweldige therapiehonden.
 • 2. Trainen van een deze honden is makkelijk, beide ouders zijn intelligent, en willen doorgaans de baas plezieren.
 • 3. De Cocker Spaniël en de Labrador Retriever staan beide bekend om hun vriendelijkheid, waardoor deze hond al gauw wordt gezien als een feestbeest.
 • Wally Conron heeft de eerste Labradoodle gefokt, nadat een blinde vrouw, genaamd Pat Blum, hem had gevraagd om een blindengeleidehond, ze kon echter geen geschikte hond krijgen, omdat haar man last had van allergieën.

Hoe oud wordt een Australische Labradoodle?

Een gezonde Australische Labradoodle heeft een levensverwachting van 12 – 15 jaar.

Wat kost een Australische Labradoodle?

Koop je een Australische Labradoodle bij een fokker, dan dien je rekening te houden met een prijs tussen € 1500 – € 3250.

Wat kost een Australische Labradoodle per maand?

Gemiddeld kost een Australische Labradoodle tussen de € 50 – € 70 per maand, of € 600 – € 840 per jaar. De kosten zijn afhankelijk van het soort voer en de hoeveelheid voer die de hond nodig heeft. Daarnaast dien je rekening te houden met de kosten voor de dierenarts, trimmer, materiaal zoals een hondenmand, en bench, hondenscholen, en eventueel een hondenverzekering. Medische kosten kun je niet vermijden, elke hond krijgt wel ergens problemen mee, of dat nou hotspot is of een gebroken poot.

Remco Koppedraaijer

Op splendidlife.nl probeer ik mijn bezoekers op een eenvoudige manier kennis te laten maken met honden, hun gedrag, prijzen en achtergrondinformatie. Soms wat luchtig, soms wat technischer, maar in ieder geval vermakelijk.

Wat is er nieuw