Alles Over de Duitse Herder Met Lang Haar – Jouw Gids!


duitse herder met lang haar

De langharige duitse herder is een raszuivere variant van de duitse herder met een prachtige lange vacht. In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over deze unieke honden, inclusief hun unieke kenmerken, verzorging en karakter. We zullen ook ingaan op de rasvereniging en fokkers waar je terecht kunt voor een langharige duitse herder pup. Daarnaast bespreken we ook de vachtverzorging die nodig is voor deze langharige honden en wat je kunt verwachten qua karakter van de langharige duitse herder.

Belangrijkste punten om te onthouden:

  • Een langharige duitse herder heeft een prachtige lange vacht en is een raszuivere variant van de duitse herder.
  • Deze honden hebben regelmatige vachtverzorging nodig om klitten te voorkomen en de vacht gezond te houden.
  • Ze zijn intelligent, loyaal en beschermend naar hun gezin toe.
  • Voor een langharige duitse herder pup kun je terecht bij erkende fokkers en de rasvereniging.
  • Met de juiste zorg en training kunnen deze honden geweldige metgezellen zijn.

Geschiedenis en Ontstaan van de Duitse Herder Met Lang Haar

De duitse herder met lang haar is ontstaan uit de duitse herdershond, ook wel bekend als de Deutsche Schäferhund. Het ras is ontwikkeld aan het einde van de 19e eeuw in Duitsland onder leiding van kapitein Max von Stephanitz. In 1899 werd de rasvereniging Der Verein für Deutsch Schäferhunde opgericht, waardoor de duitse herders officieel erkend werden als een ras. Deze rasvereniging speelde een essentiële rol in de ontwikkeling en standaardisatie van het ras, inclusief de langharige variant.

De langharige variant van de duitse herder is wat zeldzamer en wordt niet erkend door de Amerikaanse Kennel Club (AKC) vanwege hun lange haar. Ondanks deze erkenning door sommige kennelclubs, zijn langharige duitse herders nog steeds geliefd vanwege hun prachtige vacht en unieke uitstraling.

De duitse herder met lang haar is ontstaan uit de duitse herdershond en werd ontwikkeld in Duitsland onder leiding van kapitein Max von Stephanitz. De rasvereniging Der Verein für Deutsch Schäferhunde speelde een cruciale rol in de erkenning en ontwikkeling van dit unieke ras.

Hoewel de oorsprong van de duitse herder met lang haar teruggaat tot de 19e eeuw, blijft dit ras populair en geliefd bij hondenliefhebbers over de hele wereld.

Geschiedenis en Ontstaan van de Duitse Herder Met Lang Haar
Ontstaan uit de duitse herdershond
Ingevoerd aan het einde van de 19e eeuw
Ontwikkeld onder leiding van kapitein Max von Stephanitz
Erkenning als ras door de rasvereniging in 1899
Zeldzamere langharige variant
Niet erkend door de Amerikaanse Kennel Club (AKC) vanwege hun lange haar

De geschiedenis en ontwikkeling van de duitse herder met lang haar zijn interessant en belangrijk om te begrijpen, omdat het bijdraagt aan het unieke karakter en de uitstraling van dit ras.

Kenmerken van de Duitse Herder Met Lang Haar

De Duitse Herder Met Lang Haar heeft een aantal opvallende kenmerken die hem onderscheiden van andere hondenrassen. Hieronder worden enkele van deze kenmerken besproken:

Grootte: De Duitse Herder Met Lang Haar is een middelgrote hond met een schofthoogte van 22 tot 26 centimeter. Ze hebben een atletische lichaamsbouw met een rechte rug.

Gewicht: Het gewicht van de Duitse Herder Met Lang Haar varieert tussen de 22 en 40 kilogram. Over het algemeen zijn reuen iets zwaarder dan teven.

Lichaamsbouw: Deze honden hebben een krachtige lichaamsbouw, met goed ontwikkelde spieren en een stevige botstructuur. Ze stralen kracht en elegantie uit.

Kleuren: De langharige Duitse Herder kan verschillende vachtkleuren hebben, waaronder zwart, zwart en bruin, rood en zwart, sabel en grijs. Fokkers hebben vaak een voorkeur voor de donkerdere kleuren.

GrootteGewichtLichaamsbouwKleuren
22-26 cm22-40 kgKrachtig en atletischZwart, zwart en bruin, rood en zwart, sabel, grijs

Deze kenmerken maken de Duitse Herder Met Lang Haar een unieke en prachtige hond met een indrukwekkende uitstraling.

Verzorging van de Vacht van de Duitse Herder Met Lang Haar

De vachtverzorging van een langharige Duitse herder is van groot belang om de vacht gezond en klitvrij te houden. Door regelmatig te kammen kunnen klitten voorkomen worden. Het is aan te raden om dit wekelijks te doen met een kam die geschikt is voor langharige honden. Begin bij de nek en werk langzaam naar beneden, zorg ervoor dat je alle delen van de vacht meeneemt. Let extra goed op de oksels, liezen en achter de oren, want daar kunnen makkelijk klitten ontstaan.

Daarnaast is het belangrijk om de vacht af en toe te wassen. Gebruik hiervoor een hondenshampoo die geschikt is voor langharige rassen. Zorg ervoor dat je de hond goed uitspoelt en dat er geen zeepresten achterblijven in de vacht. Na het wassen is het aan te raden om de vacht goed te drogen, zodat er geen vocht vast blijft zitten in de haren.

Tijdens de ruiperiode kan de Duitse herder met lang haar meer haar verliezen dan normaal. Het is belangrijk om tijdens deze periode extra aandacht te besteden aan de vachtverzorging. Kam de vacht regelmatig om losse haren te verwijderen en gebruik eventueel een speciale borstel om dode haren te verwijderen. Op deze manier kun je voorkomen dat de hond veel haar in huis achterlaat.

duitse herder met lang haar

Vachtverzorgingstips voor de Duitse Herder Met Lang Haar:

  • Kam de vacht wekelijks om klitten te voorkomen.
  • Gebruik een hondenshampoo die geschikt is voor langharige rassen.
  • Droog de vacht goed af na het wassen.
  • Besteed extra aandacht aan de vacht tijdens de ruiperiode.
  • Verwijder regelmatig losse haren en dode haren.

“Een goed verzorgde vacht zorgt voor een gezonde en gelukkige Duitse herder met lang haar.”

VachtverzorgingAanbevolen frequentie
KammenWekelijks
WassenAfhankelijk van de behoefte, maar minstens eens per maand
Extra aandacht tijdens de ruiperiodeDagelijks

Karakter van de Duitse Herder Met Lang Haar

De Duitse Herder met lang haar staat bekend om zijn intelligente en loyale karakter. Deze honden zijn beschermend naar hun gezin toe en hebben een sterk waakinstinct. Ze zullen er alles aan doen om hun gezin te beschermen en voelen zich verantwoordelijk voor hun welzijn. Dit maakt hen tot uitstekende waakhonden.

Daarnaast zijn langharige Duitse Herders zeer toegewijd aan hun eigenaren. Ze vormen sterke banden met hun gezin en zullen altijd klaarstaan om hen te ondersteunen. Of het nu gaat om een spelletje spelen, een lange wandeling maken of gewoon ontspannen op de bank, deze honden zijn altijd blij om in de buurt van hun mensen te zijn.

De intelligentie van de Duitse Herder met lang haar maakt hen ook zeer trainbaar. Ze leren snel en zijn bereid om nieuwe commando’s en trucjes te leren. Dit maakt hen geschikt voor diverse taken, zoals gehoorzaamheidstraining, agility en speurwerk. Ze vinden het heerlijk om uitgedaagd te worden en zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om hun hersenen te stimuleren.

Quotes:

“De Duitse Herder met lang haar is een perfecte combinatie van intelligentie, loyaliteit en bescherming.” – Duitse Herder Rasvereniging

Tabel: Kenmerken van de Duitse Herder Met Lang Haar

KenmerkBeschrijving
IntelligentieHoog niveau van intelligentie, waardoor ze gemakkelijk te trainen zijn
LoyaalSterke band met hun eigenaren en toegewijd aan hun gezin
BeschermendWaakzaam en bereid om hun gezin te beschermen tegen potentiële gevaren

De Duitse Herder met lang haar is een geweldige metgezel en gezinslid voor degenen die op zoek zijn naar een intelligente, loyale en beschermende hond.

Rasvereniging en Fokkers

Als je interesse hebt in het kopen van een langharige Duitse herder pup, ben je bij de rasvereniging en erkende fokkers aan het juiste adres. De rasvereniging “DUWAG” (Deutsche Working Association Van de Langhaargroep) is gespecialiseerd in langharige Duitse herders en kan je helpen bij het vinden van een betrouwbare fokker. Deze fokkers zijn aangesloten bij de rasvereniging en volgen de richtlijnen voor het fokken van gezonde en goed gesocialiseerde pups.

De rasvereniging biedt een schat aan informatie en ondersteuning voor zowel fokkers als eigenaren van langharige Duitse herders. Ze organiseren bijvoorbeeld regelmatig evenementen zoals shows en trainingen waar je kennis kunt maken met andere eigenaren en hun honden. Daarnaast verstrekken ze ook advies en begeleiding over alles wat te maken heeft met het ras, van voeding en gezondheid tot opvoeding en training.

Wanneer je besluit om een langharige Duitse herder pup te kopen, is het belangrijk om te kiezen voor een erkende fokker. Deze fokkers zorgen ervoor dat de ouderdieren gezond zijn en voldoen aan de rasstandaard. Ze doen gezondheidscontroles op de ouderdieren en geven garanties op de gezondheid van de pups. Daarnaast kunnen ze je ook voorzien van een stamboom, wat de afstamming van de pup aantoont en helpt bij het behouden van de raskenmerken.

Door te kiezen voor een pup bij een erkende fokker en via de rasvereniging, vergroot je de kans op het vinden van een gezonde en goed gesocialiseerde langharige Duitse herder. Daarnaast krijg je ook de nodige ondersteuning en advies om optimaal van je nieuwe huisdier te kunnen genieten. Neem contact op met de rasvereniging en fokkers voor meer informatie over beschikbare pups en het proces van het verwelkomen van een langharige Duitse herder in je leven.

Levensverwachting en Gezondheidsproblemen

De levensverwachting van een langharige Duitse herder ligt over het algemeen tussen de 10 en 13 jaar. Zoals bij elk ras kunnen er echter gezondheidsproblemen voorkomen. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze potentiële problemen en te zorgen voor de juiste preventieve zorg voor je hond.

Een van de mogelijke gezondheidsproblemen bij langharige Duitse herders is heupdysplasie, een aandoening waarbij de heupgewrichten niet goed gevormd zijn. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid en moeite met bewegen. Regelmatige controle en röntgenfoto’s kunnen helpen om vroegtijdig heupdysplasie op te sporen.

Daarnaast kunnen langharige Duitse herders ook gevoelig zijn voor oogaandoeningen, zoals progressieve retina-atrofie, cataract en glaucoom. Het is belangrijk om regelmatig de ogen van je hond te laten controleren door een dierenarts en eventuele problemen snel te behandelen.

GezondheidsproblemenMaatregelen
HeupdysplasieRöntgenfoto’s en controle
OogaandoeningenRegelmatige oogcontroles

Het is belangrijk om een langharige Duitse herder pup te kopen bij een betrouwbare fokker die gezondheidscontroles heeft uitgevoerd op de ouderdieren. Deze controles kunnen helpen om potentiële genetische problemen te identificeren en te voorkomen dat ze zich verspreiden naar de volgende generaties. Daarnaast is het essentieel om je hond regelmatig naar de dierenarts te brengen voor gezondheidscontroles en vaccinaties.

Opvoeding en Training van de Duitse Herder Met Lang Haar

De opvoeding en training van de duitse herder met lang haar zijn van essentieel belang om gewenst gedrag te bevorderen en een gehoorzame en goed aangepaste metgezel te krijgen. Vanwege hun intelligentie en leergierigheid zijn deze honden gemakkelijk te trainen en zijn ze in staat om complexe commando’s en taken uit te voeren. Het is belangrijk om op jonge leeftijd met de opvoeding te beginnen en consistente regels en grenzen te stellen.

Voor de opvoeding van je langharige duitse herder is het belangrijk om positieve versterking en beloningstechnieken te gebruiken. Dit betekent dat je je hond beloont voor goed gedrag in plaats van straf toe te passen voor slecht gedrag. Beloningen kunnen bestaan uit lof, aaien, traktaties of speeltijd. Het is ook belangrijk om consequent te zijn en duidelijke regels te stellen, zodat je hond weet wat er van hem verwacht wordt.

Naast opvoeding is het ook belangrijk om je duitse herder met lang haar voldoende mentale en fysieke stimulatie te geven. Deze honden zijn van nature actief en energiek, dus dagelijkse wandelingen, speeltijd en interactie met andere honden zijn essentieel om verveling en destructief gedrag te voorkomen. Sociale activiteiten, zoals gehoorzaamheidstraining, hondensporten of speelgroepen, kunnen ook helpen bij het stimuleren van de geest en het bevorderen van sociale vaardigheden.

“Een goed opgevoede en getrainde duitse herder met lang haar kan een geweldige metgezel en gezinslid zijn, klaar om samen avonturen te beleven en trouw te zijn aan zijn eigenaar.”

Onthoud dat geduld, consistentie en positieve bekrachtiging cruciaal zijn bij de opvoeding van je langharige duitse herder. Deze honden hebben een sterke band met hun eigenaar en willen graag plezier maken en leren. Met de juiste aanpak en training kunnen ze uitgroeien tot trouwe, gehoorzame en goed aangepaste metgezellen waar je veel plezier aan zult beleven.

opvoeding en training van de duitse herder met lang haar

Conclusie

In deze samenvatting hebben we alles besproken wat je moet weten over de duitse herder met lang haar. Deze prachtige honden hebben unieke kenmerken en vereisen regelmatige vachtverzorging. Ze zijn intelligent, loyaal en beschermend naar hun gezin toe.

Als je overweegt om een langharige duitse herder pup aan te schaffen, kun je terecht bij erkende fokkers en de rasvereniging. Zij kunnen je helpen bij het vinden van een betrouwbare fokker en een gezonde pup met een stamboom.

Met de juiste zorg, opvoeding en training kan de duitse herder met lang haar een geweldige metgezel en gezinslid zijn. Het is belangrijk om voldoende tijd en aandacht te besteden aan deze honden, zodat ze zich kunnen ontwikkelen tot evenwichtige en gehoorzame huisdieren.

Concluderend, de duitse herder met lang haar is een prachtig ras dat veel liefde en toewijding verdient. Als je bereid bent om in deze geweldige honden te investeren, zul je zeker beloond worden met een trouwe en liefdevolle metgezel voor het leven.

Veelgestelde vragen

Wat is een langharige Duitse herder?

Een langharige Duitse herder is een variëteit van het Duitse herder ras met langere vacht in vergelijking met de kortharige variant.

Wat zijn de karakteristieke eigenschappen van een langharige Duitse herder?

Langharige Duitse herders staan bekend om hun zelfverzekerde en zelfbewuste karakter. Ze zijn ook toegewijd en hebben vaak een sterke werkethiek.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de langharige en kortharige Duitse herder?

Het belangrijkste verschil is de vachtstructuur. De langharige variant heeft een langere en dikkere vacht in vergelijking met de kortharige Duitse herder.

Hoe moet de vachtverzorging van een langharige Duitse herder worden uitgevoerd?

De vacht van een langharige Duitse herder vereist regelmatig borstelen en verzorging om klitten te voorkomen en een gezonde vacht te behouden.

Wat is het verschil tussen een Duitse herder met lang haar en een Duitse herder met kort haar?

Het belangrijkste verschil zit hem in de vacht. Terwijl de langharige variant een lange, dikke vacht heeft, heeft de kortharige Duitse herder een kortere vacht.

Hebben langharige Duitse herders meer beweging nodig dan kortharige Duitse herders?

Over het algemeen hebben beide varianten van de Duitse herder regelmatige lichaamsbeweging nodig om gezond en gelukkig te blijven.

Wat is de levensduur van een langharige Duitse herder?

De levensduur van een langharige Duitse herder varieert van 9 tot 13 jaar, afhankelijk van verschillende factoren zoals genetica, gezondheid en verzorging.

Worden langharige Duitse herders beschouwd als raszuiver?

Ja, langharige Duitse herders worden beschouwd als raszuivere Duitse herders en worden erkend als een variëteit binnen het rasstandaard.

Hebben langharige Duitse herders specifieke behoeften als het gaat om de vacht?

Ja, vanwege hun langere vacht hebben langharige Duitse herders vaak meer aandacht en verzorging nodig om klitten te voorkomen en hun vacht gezond te houden.

Zijn langharige Duitse herders geschikt voor shows of werkevenementen?

Ja, langharige Duitse herders kunnen geschikt zijn voor shows en kunnen ook vaak in werkevenementen uitblinken vanwege hun uitstekende temperament en toewijding.

Remco Koppedraaijer

Op splendidlife.nl probeer ik mijn bezoekers op een eenvoudige manier kennis te laten maken met honden, hun gedrag, prijzen en achtergrondinformatie. Soms wat luchtig, soms wat technischer, maar in ieder geval vermakelijk.

Wat is er nieuw