Alaskan Klee Kai: 7 dingen die je wilt weten voordat je gaat kopen


Alaskan Klee Kai

De Alaskan Klee Kai, ook wel de Mini-Husky genoemd, is een kleine, intelligente, en energieke hond. Deze hond is een relatief nieuw type hond, en lijkt op een miniatuur Siberische Husky. De naam “Klee Kai” is een naam die ontstaan is bij de Eskimo’s in Groenland en Canada, en betekent “kleine hond”.

Alhoewel de Alaskan Klee Kai veel lijkt op een Husky, is er wel veel verschil op het gebied van temperament. Dit hondenras is meer geschikt als gezinshond; deze hond heeft echter wel veel energie, vergelijkbaar met de Husky, en heeft dus veel beweging nodig.

Ze zijn doorgaans verlegen richting vreemdelingen, en uiten hun emoties doorgaans door te janken, of te blaffen. Voor beginnende baasjes is deze hond niet aan te raden. Voor een ervaren baasje, die deze hond voldoende kan trainen, en kan bezig houden, is dit een lieve, loyale, en aanhankelijke hond.

Wil je een Alaskan Klee Kai puppy kopen, dan zijn de prijsverschillen tussen de fokkers en handelaren, je wel opgevallen. Koop niet bij een broodfokker of handelaar, adopteer een pup bij het dierenasiel, of koop een puppy bij een betrouwbare fokker. Ja, bij een fokker betaal je een hogere prijs, maar je krijgt er ook meer voor terug. Inentingen, huisdierenpaspoort, je pup wordt gechipt, vaak ontvang je een DNA-test, en sowieso gezondheidsverklaringen.

Dit hondenras is zeldzaam, de prijs die je voor de puppies moet betalen bewijst dat, doorgaans betaal je voor een Alaskan Klee Kai puppy tussen de € 1250 – € 2750. Er zijn weinig fokkers, en maar 1 tot 5 pups per nestje, een puppy vinden kan moeilijk zijn.

Meer over de Alaskan Klee Kai

Alaskan Klee Kai aan het knuffelen met zijn baas, in de woonkamer.

In tegenstelling tot de Siberische en Alaskan Husky, waar de Alaskan Klee Kai vanaf stamt, zijn deze honden uitermate geschikt als gezinshond. Alhoewel ze hetzelfde uiterlijk hebben, zijn er wel degelijk verschillen wanneer je kijkt naar het temperament, waaronder de verlegenheid naar vreemdelingen. Alhoewel ze niets geven om buitenstaanders, zijn ze aanhankelijke gezinshonden, en hun waakzaamheid zorgt ervoor dat ze als waakhond uitstekend uit de voeten kunnen.

De Alaskan Klee Kai is gek op aandacht, en doen alles om hun baasje blij te maken, daarom zijn ze ook zo makkelijk te trainen. Alhoewel het niet overal een erkend ras is, neemt het aantal rasverenigingen wereldwijd toe. Deze toename zorgt er ook voor dat er rasstandaarden ontstaan. De meeste fokkers zijn serieus bezig met dit ras, en proberen de negatievere aspecten, zoals de schichtigheid, eruit te fokken. Er zijn niet zoveel Alaskan Klee Kai fokkers, daarom blijft deze hond de aankomende tijd nog wel een unieke verschijning.

Alaskan Klee Kai blikvangers

  • De woorden “Klee Kai” komen uit de taal van de Inuit, en betekent “kleine hond”, wat passelijk is voor een kleine versie van zijn Husky voorouders.
  • Dit hondenras komt uit Alaska, en is ontwikkeld in de jaren 70 en 80, en is gefokt om als gezinshond gehouden te worden.
  • Klee Kai’s met een witte vacht komen wel voor, deze kleur komt echter niet voor als rasstandaard.
  • De Alaskan Klee Kai kan veel verharen, maar hebben weinig vachtverzorging nodig, en zorgen doorgaans zelf voor het onderhoud van hun vacht.
  • Omdat ze schichtig zijn naar buitenstaanders, dienen ze als pup al te worden gesocialiseerd en getraind. Als je wilt dat ze vriendelijk zijn in de omgang met vreemden, dan is het continu socialiseren een must.
  • De Alaskan Klee Kai heeft aangeboren jachtinstinct, daarom zijn ze in mindere mate geschikt, als er sprake is van andere huisdieren zoals katten, konijnen, hamsters, etc. Ze houden van hun familie, maar kunnen kleine kinderen, die te ruw spelen, verwonden, door te nippen.

Geschiedenis

De Alaskan Klee Kai komt uit Wasilla, Alaska, waar de hond is ontwikkeld door een mevrouw genaamd Linda S. Spurlin. Ze wilde een kleinere versie van de Husky ontwikkelen, die ook thuis als gezinshond kon worden gehouden. Dit idee kreeg ze, nadat ze in Oklahoma (Verenigde Staten) een kleinere versie had gezien van de Siberische Husky. Ze is met het fokprogramma aan de slag gegaan, en heeft de hond ontwikkeld, die wij nu kennen als de Alaskan Klee Kai. Een kleine 10 jaar na het ontwikkelen van dit hondenras, is ze met pensioen gegaan. Andere fokkers zijn er vervolgens verder mee gegaan.

Formaat

De Alaskan Klee Kai komt in Toy, Miniatuur, en Standaard formaat, er is echter weinig verschil tussen deze 3 formaten. De Toy Alaskan Klee Kai heeft een maximale schofthoogte van 33 cm, de Miniatuur een schofthoogte tussen de 33 – 38 cm, en de Standaard een schofthoogte tussen de 38 – 43 cm. Doorgaans weegt de Alaskan Klee Kai tussen de 4,5 – 6,8 kg. De Toy Alaskan Klee Kai kan ongeveer 2,3 kg wegen, en de Standaard Alaskan Klee Kai tegen de 10 kg.

Persoonlijkheid

Alaskan Klee Kai zijn intelligent, energiek, en aanhankelijk. Ze zijn doorgaans verlegen richting vreemden, waardoor ze continu socialisatie nodig hebben. Hun wantrouwen richting vreemden zorgt er wel voor dat ze uitstekende waakhonden zijn.

De Alaskan Klee Kai leert snel, en basiscommando’s heeft hij snel geleerd, doorgaans kun je ze bij de hondenschool ook vinden bij de beste van de klas. Ze vermaken de baas graag, en zijn erg gericht op lekkernijen als beloning. Ze zijn ontzettend goed, en gemotiveerd, wanneer het gaat om een hondensport zoals agility / behendigheid, dit geeft ze ook de mogelijkheid om energie te verbranden.

Ze hebben doorgaans één lange wandeling, en wat speeltijd nodig, om hun energie te verbranden, waarna ze graag op de bank uitrusten. Wanneer je te weinig met deze hond doet, zal hij zich gaan vervelen, dit kan ten koste gaan van je meubilair en schoenen. Ga je met deze hond wandelen, houdt dan rekening met hun jachtinstinct, ze rennen doorgaans achter alles aan.

Doorgaans is de Alaskan Klee Kai gek op aandacht, maar zullen van zich laten horen, wanneer ze dit onvoldoende krijgen. Alhoewel ze niet zoveel blaffen als hun voorouders, zullen ze wel degelijk blaffen of janken, om hun ongenoegen kenbaar te maken.

Gezondheid

De Alaskan Klee Kai is een gezond hondenras, met maar een paar genetische aandoeningen. Je dient doorgaans rekening te houden met aandoeningen zoals Petalla luxatie, schildklieraandoeningen, hartkwalen, leveraandoeningen, stollingsstoornissen, en staar. Het komt bij dit hondenras ook weleens voor dat de één van de melktanden achter blijft, waardoor er problemen ontstaan met het volwassen gebit. In dat geval dient de melktand te worden verwijderd.

Verzorging

De Alaskan Klee Kai heeft veel beweging nodig, anders worden ze nerveus. Regelmatig tanden poetsen, nagels knippen, en het schoonmaken van de oren, zorgt ervoor dat de hond gezond blijft.

Remco Koppedraaijer

Op splendidlife.nl probeer ik mijn bezoekers op een eenvoudige manier kennis te laten maken met honden, hun gedrag, prijzen en achtergrondinformatie. Soms wat luchtig, soms wat technischer, maar in ieder geval vermakelijk.

Wat is er nieuw