Akita Inu: Geschiedenis, karakter & prijsinformatie 2021


Hondenras Akita Inu

De Akita Inu is een Japanse hondensoort, die niet ongemerkt voorbij gaat met zijn imposante, sterke, en krachtige uiterlijk. Ze kennen geen angst, zijn moedig, maar gedragen zich doorgaans kalm, stil, en op een waardige manier. Deze hond is een onafhankelijk ras, en terughoudend naar buitenstaanders, ze houden echter van hun familie, zijn volgzaam, extreem loyaal, maar accepteren geen onzin.

Wil je een Akita Inu pup kopen bij de fokker, is het je ongetwijfeld al opgevallen dat de prijzen nogal kunnen verschillen. De prijs van een Akita Inu pup hangt af van diverse factoren. Denk aan de stamboom, gezondheidsverklaringen van de ouders en pup, of de pup is gechipt, DNA tests, of de pup de nodige inentingen heeft gehad en meer.

De gemiddelde prijs voor een Akita Inu pup ligt rond de € 1000. Doorgaans betaal je voor een puppy tussen de € 750 – € 1250. Een Akita Inu pup met een volledig zuiver ras, ouders die prijzen hebben gewonnen, en goede documentatie, kost bij de fokker minstens € 5000.

Akita’s zijn grote, spitzachtige honden, die oorspronkelijk werden gefokt voor de jacht op beren. Tegenwoordig vind je ze vaak terug als gezinshond, therapiehond, of politiehond. Ze hebben een sterk karakter, een complexe persoonlijkheid, en zijn vaak onnavolgbaar. Deze hond is doorgaans dominant, en accepteren geen andere honden om hen heen, vooral honden van hetzelfde geslacht, dit omdat ze graag de leider van de roedel zijn.

Akita Inu foto’s

Een Amerikaanse Akita Inu geeft een lik op het gezicht van zijn baas
Een Amerikaanse Akita Inu kijkt vanaf een besneeuwde berg naar de verte
De kop van een Amerikaanse Akita Inu, met een wit masker
Een Japanse Akita Inu closeup met een wit masker rond zijn snuit
Een Akita Inu met een effen vacht ligt in het gras te rusten
Twee kinderen spelen met hun Akita Inu
Een Akita Inu pup kijkt naar de camera, liggend in de woonkamer
Een witte Akita Inu wordt geaaid door zijn baas
Akita Inu Gallery 001
Akita Inu Gallery 002
Akita Inu Gallery 003
Akita Inu Gallery 004
Akita Inu Gallery 005
Akita Inu Gallery 006
Akita Inu Gallery 007
Akita Inu Gallery 008
previous arrow
next arrow
Akita Inu Gallery 001
Akita Inu Gallery 002
Akita Inu Gallery 003
Akita Inu Gallery 004
Akita Inu Gallery 005
Akita Inu Gallery 006
Akita Inu Gallery 007
Akita Inu Gallery 008
previous arrow
next arrow

Geschiedenis

De Akita staat ook wel bekend als de Akita Ken, Japanse Akita, en de grote Japanse hond. Dit hondenras is ontstaan in de bergen van Japan. De Akita’s behoren tot de oudste hondenrassen, en de eigenschappen van deze hond zijn sindsdien ongewijzigd. De Akita stamt af van de Matagi hond, dat is de hond waarmee de Matagi winter jagers mee op pad gingen. Dit hondenras was gefokt om te helpen bij de jacht op wilde zwijnen, herten, en Aziatische beren, waarbij de hond doorgaans het wild uit de beschermde omgeving jaagde, waarna de jager de prooi doodde.

Dit hondenras werd wereldwijd bekend door het verhaal over Hachiko, een Akita Inu, waardoor het ras in 1931 is erkend als Nationaal Monument in Japan. Hachiko was geboren in 1923, zijn baasje was een Professor, die in een buitenwijk van Tokio woonde. Elke dag bracht, en haalde, Hachiko zijn baasje op bij het treinstation, totdat zijn baasje overleed. Alsnog kwam Hachiko elke dag, negen jaar lang, terug naar het treinstation, in de hoop dat zijn baasje terugkwam.

De Akita werd het Japanse symbool voor trouw en loyaliteit, werd verbonden aan het instituut van de Keizer, en werd er in 1934 een bronzen beeld voor hem opgericht bij het treinstation van Shibuya. Doorgaans ontvangen pasgeboren pups een beeldje van een Akita, het beeldje staat voor een goede gezondheid, en een lang gelukkig leven.

In 1937 bezocht Hellen Keller Japan en was direct gecharmeerd van deze hond. Zij kreeg 2 pups, waarvan er één kort na aankomst in de Verenigde Staten overleed door een hondenziekte. Dit waren de eerste twee Akita honden in de VS.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog was dit ras haast uitgestorven, er was namelijk sprake van flinke voedseltekorten, daardoor werden ze door mensen opgegeten, of werden ze gedood door de overheid om hondenziektes tegen te gaan. Dankzij enkele mensen werden Akita’s diep in de bergen vrijgelaten, waar ze verder fokten met de Akita’s. Anderen gingen met de Akita’s en de Duitse herder fokken, zodat ze als militaire hond aan de slag konden, en dus niet werden gedood door de overheid. In het begin van de twintigste eeuw werden Akita’s gekruist met Engelse Mastiffs, Deense dog, St Bernards, en Tosa Inu’s.

Uiterlijke kenmerken

Akita Inu ligt in het bos te rusten.

Akita Inu’s zijn grote honden, met dikke dubbele vachten, ze lijken daarbij nogal op de Siberische Husky. De vacht is doorgaans kortharig, maar er komen ook langharige Akita’s voor, dit komt echter door een recessief gen. De Amerikaanse en de Japanse Akita hebben een verschillende vachtkleur. De Amerikaanse Akita komt voor in alle mogelijke kleuren, terwijl de Japanse Akita slechts enkele kleuren kent, namelijk:

  • Rood
  • Fawn
  • Gestroomd
  • Wit
  • Sesam

De Japanse Akita heeft doorgaans geen markeringen op de vacht, waar de Amerikaanse Akita dat wel heeft, zoals een zwart masker. De kop van een Japanse Akita ziet eruit zoals bij een vos, terwijl kop van de Amerikaanse Akita meer op een beer lijkt. Akita’s hebben driehoekige oren.

Is de Akita Inu een goede gezinshond?

De Akita Inu kan een aanhankelijke en loyale gezinshond zijn, ze zijn doorgaans liever alleen, en kunnen agressief reageren richting honden buiten hun roedel. Het formaat van de Akita kan ervoor zorgen dat je hem moeilijk onder controle krijgt, hij is dus niet voor iedereen geschikt, en voor beginners niet aan te raden.

Kan de Akita Inu alleen gelaten worden?

Ja, in 90% van de gevallen kan de Akita Inu zonder problemen alleen zijn. In enkele gevallen kan de hond last hebben van verlatingsangst. Ze krijgen ook last van verlatingsangst als ze buiten achter gelaten worden, of als er een familielid sterft.

Remco Koppedraaijer

Op splendidlife.nl probeer ik mijn bezoekers op een eenvoudige manier kennis te laten maken met honden, hun gedrag, prijzen en achtergrondinformatie. Soms wat luchtig, soms wat technischer, maar in ieder geval vermakelijk.

Wat is er nieuw